A meglepetések szezonnyitója: a visszatérő Tande a győztes Wisłan!

Alaposan megkavarta a sorrendet a változékony szél a 2019/20-as Világkupa első egyéni versenyén, ahol végül meglepetésre a sérülés után visszatérő Daniel André Tande szerezte meg a győzelmet és vele az összetett-éllovasnak járó sárga trikót. A norvég mellett Anze Lanisek és Kamil Stoch állhattak még dobogóra, a címvédő Ryoyu Kobayashi egy negyedik hellyel kezdte az évadot.

A szombati csapatverseny után ma a wisłai szezonnyitó hétvége fő attrakciójaként megkezdődött 41. Világkupa-sorozat és a verseny a nagy kristálygömbért. Ami nem nagyon változott a hétvége során, az a meglehetősen változékony, kavargó szél, ami ma valamivel még talán erősebb is volt mint a korábbi napokon, több versenyzőnek megnehezítve ezzel a dolgát, és elég gyakoriak voltak a hosszabb-rövidebb megszakítások is a versenyen.

Mivel többnyire inkább szembeszél volt, a kezdésre a viszonylag alacsony 5-ös beülőt választotta a zsűri, az első nagyobb ugrást a junior világbajnok Thomas Aasen Markeng (11.) mutatta be, aki túljutva a K-ponton 124 méternél landolt, ezzel természetesen ideiglenesen vezetett is. Tilen Bartoltól (22.) láttunk ezt követően egy 118,5 méteres kísérletet, amivel bejött másodiknak, majd hasonlót ugrott Pius Paschke (16.) is, aki 118 méterig jutott, átvéve ezzel a második helyet a szlovéntól.

Gregor Schlierenzauer (30.), aki tegnap kimaradt az osztrák csapatból ma egy visszafogott 111 méterrel kezdett, nem is volt elégedett igazán az ugrás után, ezzel együtt éppen befért vele a második sorozatba. Annál jobban kezdett viszont Marius Lindvik (13.), aki egy erősebb szembeszelet meglovagolva 126 métert repült, ezzel a második helyre jött be a rangsorban. Következett viszont Jan Hörl (126 m 4.), akinek ugyanez a távolság, kisebb szembeszélben, már elég volt a pillanatnyi elsőséghez. Robin Pedersen (136 m 3.) azonban nem sokkal később egy kivételesen erős szembeszelet kihasználva túlugrotta a zsűritávolságot is, és annak ellenére, hogy páros lábra érkezett és a szél miatt több, mint húszpontos levonást kapott, három tizeddel átvette Hörltől a vezetést.

A norvégok szárnyalását Daniel André Tande (2.) folytatta ezután, aki 127 méterrel átvette Pedersentől a vezetést. Daiki Ito (5.) ugrott ezek után 130,5 métert, ami a nagyobb kompenzációs levonással együtt a negyedik helyre volt ekkor elég. Peter Prevctól (15.) láttunk ezt követően egy 125 méteres kísérletet, amivel, főleg a páros lábas landolás miatt, a középmezőnybe érkezett meg. Philipp Aschenwald (10.) ugrott ezután 125,5 métert, ami a pillanatnyi hatodik helyre sorolta őt.

Richard Freitag (7.) repült nem sokkal később 131 métert, amivel ötödiknek jött be, majd következett a két évvel ezelőtti győztes, Junshiro Kobayashi (20.), aki jóval kevésbé kedvező körülmények között 117 métert ugrott. Killian Peier (26.) jó formában volt eddig egész hétvégén, ehhez képest a 113,5 méteres első kísérlete nem volt az igazi, noha a második körbe azért be tudott vele kerülni. Hozzá hasonlóan Daniel Huber (112 m 23.) sem járt ezután szerencsésen a körülményekkel, nem így Domen Prevc (19.), akinek papíron erős szembeszele volt, ehhez képest a 122,5 méteres kísérlete visszafogottnak volt mondható.

Evgeniy Klimov (40.) egy évvel ezelőtt az első győzelmét aratta ezen a sáncon, most ellenben 102 méterrel a második sorozatba sem tudott továbbjutni. Stephan Leyhe (34.) ugrott ezután 110 métert, ami ugyancsak kevés volt a továbbjutáshoz, majd következett az utolsó tíz ugró az első sorozatban, a tavalyi szezon legjobbjaival.

Karl Gegier (1.) a pénteki kvalifikáció győzteseként ma is az egyik favoritnak számított, és 127 méterrel és egy aránylag összeszedett landolással ennek megfelelően át is vette a vezetést. Timi Zajc (18.) a Nyári Grand Prix-n tudott nyerni ezen a sáncon, most azonban a 119 méteres első ugrása inkább csak közepesnek számított, akárcsak Johann André Forfang (24.) 114 méteres kísérlete. Bár ők legalább továbbjutottak, ellenben Markus Eisenbichler (50.) kifejezetten peches volt, ugyanis kapott egy jelentősebb hátszelet, ami mellett csak 73 méterig jutott és a mezőny legvégén zárta napot. Robert Johanssonnak (6.) több szerencséje volt, már ai a körülményeket illeti, ugyanis kellemes szembeszélben repülhetett, amiek köszönhetően el is jutott 130,5 méterig, azonban így is csak a hatodik helyre tudott bejönni.

Három lengyel ugró következett ezután, így a közönség is kezdett tűzbe jönni az arénában. Dawid Kubacki (14.) tegnapi teljesítménye a csapatversenyen a legerősebb egyéni pontszámmal különösen bizakodásra adott okot a fehér-vörösöknél, ehhez képest inkább erős közepesnek mondható 125 méteres ugrással nyitotta a sort, majd Piotr Zyła (119 35.) még inkább arcára fagyasztotta a mosolyt a hazai szurkolóknak, ugyanis a talajfogásnál elesett. A lengyel ugró a bukásnál csúnyán lehorzsolta a homlokát, de úgy tűnik ennyivel megúszta.

Kamil Stoch (12.) ilyen, nem túl pozitív előzmények után ugrott, ráadásul nem túl kedvező szélviszonyok között volt kénytelen próbálkozni. Végül 118 méternél landolt, amivel éppen a legjobb tízen kívülről várhatta a folytatást. Stefan Kraft (24.) következett ezután, akinek ugyancsak nem volt túl jó szele, így ő is mindössze 109 méterig jutott, amivel csak a harmadik tízesbe tudott beférni.

Ezzel már csak Ryoyu Kobayashi (8.) volt hátra az első körből, akinek Kraftékhoz képest egészen jó szele volt, amit kihasználva a címvédő pedig egy 124,5 méteres ugrással a nyolcadik helyre jött be, 6,8 pontra a vezető Geigertől, aki mögött két norvég, Tande és Pedersen várhatta még a virtuális dobogóról a folytatást.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatra maradt az ötös beülőnél a zsűri, az első kör alaposan felforgatott állásának köszönhetően pedig már több nagy névvel is az első tízes csoportban találkozhattunk. Rögtön elsőként Schlierenzauer (30.) ugrott, akinek azonban nem sikerült előrébb kerülnie a harmincadik helyről, nem így Yukiya Satonak (17.), aki 129 méterrel jócskán tudott javítani az első ugrásához képest. Forfang (16.) viszont, távolságban legalábbis, még őt is jelentősen túlszárnyalta, és egy 136 méteres ugrással át is vette a vezetést. Killian Peier (20.) 122,5 méterrel ugyancsak tudott javítani egy-két helyet, más kérdés, hogy a vezetéshez ez ekkor nem volt elegendő.

Stefan Kraft (21.) viszont csak 120 méterig jutott, így hiába tűnt úgy a hétvége korábbi részén, hogy jó formában van a tavaly VK-ezüstérmes, ezzel komolyabb előrelépésre nem volt esélye. A honfitárs, Daniel Huber (19.) ugrása ugyanakkor jobban nézett ki, 126 méterre azonban így is csak harmadiknak tudott bejönni. Junshiro Kobayashi (10.) repült ezután 129,5 métert, ami bőven elég volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést, majd Timi Zajcé (6.) volt a következő nagy ugrás, ugyanis a fiatal szlovén meglovagolva a szembeszelet 134,5 méternél landolt, ezzel be is jött az első helyre.

A zsűri ezek után módosított a beülőn, így Naoki Nakamura (13.) a 4-es kapuból indulva repült 128 métert, amivel harmadik volt a rangsorban. Peter Prevc (15.) mutatott be ezután egy 123 méteres ugrást, majd következett Dawid Kubacki (7.), aki 127,5 méterig repülve nem sokkal maradt el Zajc mögött a második helyen.

Marius Lindvik (14.) repült ezután 122 métert, amivel ötödiknek jött be, majd ismét loboghattak a lengyel zászlók, ugyanis utolsó hazai versenyzőként Kamil Stoch (3.) következett, aki másodjára 126,5 métert repült, ez pedig elég volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést. Markenget (22.), aki mindössze 109,5 méterig jutott hamar meg is előzte Kamil, ezzel együtt tízen még fent készülődtek a toronyban a második ugrásukhoz, így ekkor még távolinak tűnt a dobogó.

A tizedik helyről érkező Philipp Aschanwald (18.) 116 mindenesetre ugyancsak messze elmaradt attól, ami a vezetéshez kellett volna, ellenben Anze Lanisek (2.) sikerrel járt, és 126 méterrel Stochot megelőzve átvette a vezetést.

Következett Ryoyu Kobayashi (4.), akinek ezúttal nem volt jó szele, 120,5 méterrel azonban így is befért a harmadik helyre, és a riválisok rontását kihasználva ő is javított nem egy helyezést az első körös nyolcadik helyéhez képest. Richard Freitag (24.) ugyanis csak 106 méterig jutott, ezzel el is dobta a top10-es helyezést. Ezt követően Robert Johansson (11.) is csak 119 métert ugrott, amivel továbbra is Lanisek maradt az élen, sőt valamelyest Daiki Ito (5.) is elmaradt a szlovén mögött, miután 123,5 méterrel negyediknek jött be.

Négyen voltak már csak hátra, Jan Hörl (12.) pedig eddigi legnagyobb esélyét ragadhatta volna meg a dobogóra, ráadásul egész jó szembeszele volt, azonban a 123 méteres második kísérlete nem volt elég ehhez, sőt végül a legjobb tízhez sem. Robin Pedersen (9.) hasonlóan nagy esély előtt állt, de csak 118 méterrel ugyancsak nem tudott elég nagyot ugrani a dobogós eredményhez, ami azt jelentette, hogy még mindig Lanisek-Stoch-Kobayashi volt a sorrend az élen.

Utolsó előttiként Tande (1.) következett, aki persze jóval rutinosabbnak számít ilyen kiélezett helyzetekben, és kihasználva, hogy az ugrása második felében még kapott egy kis levegőt a lécei alá egy 129 méteres ugrással simán át is vette a vezetést. Ezzel már csak Karl Geiger szoríthatta volna le a dobogó tetejéről, a német ugró azonban mindössze 118 méterig jutott és a hetedik helyen végzett.

Így tehát Tande örülhetett, aki azok után, hogy az elmúlt néhány szezonját betegség és sérülések határozták meg leginkább, most csaknem két év szünet (2018 Oslo) után tudott ismét versenyt nyerni, pályafutása során szám szerint a hatodikat. Az első VK-dobogóját ünneplő Anze Lanisek sem volt persze elégedetlen, és bár nem úgy nézett ki, végül Stoch és a lengyelek is dobogós helyezésnek örülhettek.

Hogy aztán ebből a szeles versenyből mennyire lehet messzemenő következtetéseket levonni az más kérdés, ami biztos, a jövő hétvégén Rukán folytatódik a sorozat.

Végeredmény

HelyVersenyzőOrszág1. sorozat2. sorozatPontszám
1.Daniel André TANDE127,0129,0241,4
2.Anze LANISEK126,0126,0225,6
3.Kamil STOCH118,0126,5224,2
4.Ryoyu KOBAYASHI124,5120,5224,0
5.Daiki ITO130,5123,5223,5
6.Timi ZAJC119,0134,5222,3
7.Dawid KUBACKI125,0127,5221,4
7.Karl GEIGER127,0118,0221,4
9.Robin PEDERSEN136,0118,0219,8
10.Junshiro KOBAYASHI117,0129,5217,4

Világkupa-összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Daniel André TANDE 100
2.Anze LANISEK80
3.Kamil STOCH60
4.Ryoyu KOBAYASHI50
5.Daiki ITO45
6.Timi ZAJC40
7.Dawid KUBACKI36
7.Karl GEIGER36
9.Robin PEDERSEN29
10.Junshiro KOBAYASHI26

Részletes eredmények
VK összetett
Nemzetek kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s