Kristoffersen lett úrrá a levi őrületen

Őrületesen kiélezett versenyt hozott – az immáron Marcel Hirscher hiányában megrendezett – levi szlalom. Hatan végeztek fél másodperc környékén, a kiadós hózápor pedig még inkább kiszámíthatatlanabbá tette a délutáni futamot. Henrik Kristoffersen győzött, ezzel feledtetve a söldeni pocsék szereplést. Clement Noël éllovasként 9 századdal kapott ki a norvégtól, míg a harmadik pozícióért két svájci, valamint Myhrer volt versenyben, hármójuk közül Daniel Yule ünnepelhetett a pódiumon.


Szakadó hóesésben, az ideálistól távoli látási viszonyok mellett vette kezdetét az első szlalomverseny, ami jó évtized elteltével Marcel Hirscher nélkül rendeztek meg.

A svájciak nyitották a sort. Ramon Zenhäusern (3.) lendületes sízését nem kerülték el, a hibák, a ritmusból igazán csak a meredek végén esett ki pár pillanatra.  Daniel Yule (7.) többször került késésbe, ezzel együtt végig versenyben maradt. A vesztét a záró lankán elbukott lendület okozta. Manuel Feller (17.) túlóvatoskodta a meredeket, ez a fajta visszafogottság a folytatásban is jellemezte, így természetesen nem úszta meg másodpercen belül.

Forrás: itromso.no

Henrik Kristoffersen (4.) – kvázi hazai környezetben – igyekezett kozmetikázni penetránsan rossz söldeni szereplését. Koncentrált maradt végig, érdemi hibát nem lehetett nála feljegyezni. A svájci gyöngébb szektorában megmutatta erényeit, így mindössze 2 százados hátrányból várhatta a folytatást. Michael Matt (11.) igyekezett támadni, de rendre lecsúszott a jó ívekről. A végére összeszedte magát, de csak honfitársát tudta megelőzni.

A szakemberek egy része Clement Noëlt (1.) tartja a szezon legnagyobb esélyesének. Az ifjú francia igazolta ezeket a várakozásokat. Bátran, s mintha zsinóron húzná,, úgy hasított végig a lejtőn. 66 századdal állt a lista élére – mondhatni, megfricskázta a mezőnyt. Alexis Pinturault (36.) teljesítménye ellenben csalódást keltett. Kilátástalanul (ténylegesen és átvitt értelemben is) síelt, senkit nem tudott megelőzni.

Forrás: Washington Post

Manfred Mölgg (6.) a letörésnél megfogta kicsit léceit, ami jótékony hatással jelentkezett a meredeken. Épp csak szorult le az aktuális dobogóról. Victor Muffat-Jeandet (40.) kielégítő meredek után elrontotta a sűrűn tűzött részt, új sereghajtót jegyeztünk fel. A franciák pedig keretbe foglalták a listát. Stefano Gross folyamatosan tolta maga mögött a havat, ami arra engedett következtetni, hogy csak nem találta meg a pálya ritmusát. A lejtő közepén kapura lépett, véget vetve napi szenvedésének. Újabb svájci következett. Loïc Meillard (29.) akaratlanul megcsillogtatta sítechnikáját, nagyokat mentett, ami persze meglátszott hátrányán. André Myhrer (8.) veteránkorba lépett, de ismét igazolta, itt még a helye a mezőnyben. Kifejezetten erős meredekkel alapozta meg futamát, melynek végén kereken egy szekundumot kapott a francia éllovastól. Christian Hirschbühl (5.) végig lendületben maradt, dobogós reményekkel várhatta a folytatást.

Forrás: indexjournal.com

Dave Ryding (2.) őrületes meredekkel 2 tizedre tornázta előnyét féltávon. Bár a későbbiekben megbicsaklott mozgása, szűk 4 tizedes elmaradással besorolt a második pozícióba. A sportág első brit győzelme erőteljesen benne lógott a levegőben. Marco Schwarz (18.) kétarcú pályát síelt. A meredeket a végletekig kontrollálta, a vertikális kombinációkhoz érve ugyanakkor az íven maradás is problémát okozott a számára. Kicsúszott még a legjobb tízből is a síző, akit hazájában Hirscher örökösének tartanak.

Reklámszünet után Giuliano Razzoli (32.) síelt egy közepeset,, az ő bicskája is a lankás részbe tört igazán bele. A mezőny a levi meredeket alighanem kívülről fújta már. Štefan Hadalin (22.) nem igazán volt képes kihasználni a saját edzője által tűzött pályát. Alig maradt két másodpercen belül. Az őt követő Sebastian Foss-Solevåg (14.) több kraftot adott sízésébe, akárcsak Istok Rodeš (12.). A horvát jó másfeles elmaradással a legjobb tízben találta magát. Jean-Baptiste Grange (31.) sízéséből hiányzott a tempó, nem ért senkit nem váratlanul, hogy a lista vége feléhez csatlakozott. Ekkortájt az utolsó négy helyezettből négy francia volt. Albert Popov (34.) óvatosabbra vette a figurát, ez ma nem ért továbbjutást. Julien Lizeroux a pálya kétharmadáig jól tartotta magát, a 21. szezonját kezdő francia aztán kapura lépett.

A következő szakasz jól kezdődött, Elias Kolega (10.) szépen becsatlakozott a középmezőny elejébe. Bár ez Marc Digrubernek (15.) nem jött össze, a roppant szoros állás miatt bízhatott a további előrelépésben. A harmadik horvát, Vidović (37.) kevésbé járt sikerrel, mint társai, mint ahogy az ifjabb generáció képviseletében Tanguy Nef (25.) sem végzett ott, ahol szeretett volna. Olasz részeről Alex Vinatzer (13.) ment egy elfogadhatót. A svájci tehetség egy jókora hiba miatt zárt hátrébb. Egészen a 28. sízőig kellett várnunk az első német startjára. Dominik Stehle (46.) rendezetlen síelésével elsőként lépte túl a három másodperces hátrányt. Természetesen ez nem volt elegendő a továbbjutáshoz. Slusszpoénként Leif Kristian Nestvold-Haugen (9.) ment egy sokkal jobbat, amit ilyen rajtszámmal várhattunk tőle.

Harmincon túlról nagyot síelt Sandro Simonet (33-assal a 15.), a továbbjutók táborát gazdagította Trevor Philp (27.), Luca Aerni (24.), Pavel Trihicsev (26.), Johannes Strolz (41-essel a 20.), Linus Straßer (47-essel a 23.), a belga Armand Marchant (49-essel a 28.), a svéd Kristoffer Jakobsen (51-essel a 21.), s végül Filip Zubčić (70-essel a 29.).

—————————————————————————————————————————————–

Némi meglepetésre az imént említett svéd Kristoffer Jakobsen (6.) vezette a versenyt az első tíz csúszást követően. Mögötte Straßer (8.) és Zubčić (16.) foglalt helyet. Az időjárás egyébként nem változott a javára, sőt a hóesés intenzitása csak tovább fokozódott, a mesterséges fényforrásnak hála valamivel átláthatóbbá vált a verseny. A tévénézők számára mindenképpen.

A helyzetet méltán jellemezte a két osztrák futama. Schwarz (25.) ütőképes meredek után egyetlen hibával lekerült az ideális ívről, a porhanyós hóból visszatérve pedig már nem volt jó semmire. Feller (15.)  továbbhúzta, de ő is megbotlott egy pillanatra, a harmadik helynél jobbra nem volt esélye.

1574601825.jpg
Forrás: SVT Nyheter

A reklámszünet után érkezett a következő osztrák. Digruber (20.) nem tudott csodát tenni, a második letörésnél ő is elérte a zimankót. Onnantól elég volt egyetlen megbicsaklás, s el is tűnt a süllyesztőben. Ugyanígy járt Simonet (13.). Hiába ment legalább olyan jól az első három szektorban, mint az éllovas svéd, a fokozódó hózáporban a túlélésen túl egyébben nem gondolkodhatott. Ezzel együtt befért legalább a TOP-3-ba. Foss-Solevåg (9.) koordináltabban vitte végig a kritikus szakaszt, nemhiába, nyilván sokkalta otthonosabbak voltak számára a körülmények, mint akik előtte szenvedőre vették a figurát. Nem sokon múlt, hogy elkapja legalább Straßert..

A junior-világbajnok került sorra. Alex Vinatzer (12.) egyetlen századot nem bukott a lejtő feléig, igaz, nem is nyert semmit. Az ominózus letörés után ő is vett két kínkeserves kanyarulatot, a dobogós helyekről le is mondhatott. Nagyjából hasonló utat járt be Rodeš (14.), a horvátok reménysége ráadásul rosszabb viszonyt ápolt ma a századokkal. Michael Matt (11.) erős meredek után tisztességesen helytállt a legneccesebb kanyarokban. Jött aztán egy váratlan helyen elkövetett megbillenés, minek hála még a dobogóról is lecsúszott.

Forrás: Tportal

A középmezőny szorossága jót tett az elején rajtoló sízőknek, mert például hiába indulhatott a tizedik pozícióból Kolega (19.), előnye nem volt több fél másodpercnél. A szokott helyen ő sem tudott korrekten túlhaladni, majd a lankán is belefékezett, így jelentősen hátrazuhant a listán. Nestvold-Haugen (27.) szemre egész normálisan abszolválta a kritikus szakaszt, a végére viszont odalett a lendület. Gesztikulálásából ítélve megérinthette útközben egy kiadós széllökés oldalról. Akárhogyan is, a rőtszakállú is eltűnt a resztliben.

Úgy érkeztünk tehát az első futam legjobbjaihoz, hogy változatlanul Jakobsen, Straßer és Foss-Solevåg birtokolta a dobogós helyeket. André Myhrer (5.) olimpiai bajnokhoz méltó meredeket produkált, amúgy 8 tizedet is meghaladó előnyére még rá is tudott rakni egy keveset. A kritikus részt is egész jól megoldotta, így szűk két tizedecskével letaszította végre az élről ifjabb honfitársát.

Sokáig nem örülhettek a svédek, Daniel Yule (3.) agresszív sízése meghozta a gyümölcsét a második letörésnél. Az óvatosabb Myhrer viszonylatában sokat hozott ott, amiből egy kevés a célig kitartott. Gyakorlatilag egy futam döntött errefelé, érdemi különbségek nem alakultak ki a legjobbak közt. Mölgg (10.) méretes késésbe keveredett a letörést követően, már az bravúr volt, hogy egyáltalán menetirányban bírt maradni.

Forrás: Wiener Zeitung

Az osztrákok utolsó reménye Hirschbühl (7.) volt. Mozgásán meglátszottak a társak útmutatásai, ezzel együtt nagyon megbillent a kritikus részen. Ott ment el az a bizonyos harmadik hely. Henrik Kristoffersen (1.) sem rendelkezett jelentékeny előnnyel, plusz eleve nem olyan fából faragták, hogy óvatoskodjon. Bevált a kockázatvállalás, a meredeken hozta Myhrer nívóját, a letörést követően pedig Yule menetét idézte fel szemünkben. A vége nem is lehetett más, minthogy átvette a vezetést.

Ramon Zenhäusern (4.) meredekére sok panasz nem lehetett, legalábbis Kristoffersen szintjét hozni tudta. A vége azonban nem sikerült a nagydarab svájcinak, egy kevéssel még csapattársától is kikapott. Ott úszott el dobogója.

Dave Ryding célkeresztjében a brit alpesi síelés első győzelme várt kilövési engedélyre. Az első két szektorban eszményien síelt, megháromszorozta fórját. A záró letörésnél nagyon mélyre került, mire összekapta magát, elbukott majd’ egy teljes másodpercet. Nyilván érezte, feltekerte a rakétákat, aminek kiesés lett a vége, a megszokott oldalra dőléssel.

Clement Noël (2.) mozgása jóval konszolidáltabbnak tűnt, még a kritikus két kanyarban sem követett el szemre hibát. Mint kiderült, ezt csak lécei megfogásával bírta elérni, hátrányba is fordult addigi 6-7 tizednyi előnye. Végsebessége megint párját ritkította, de ez is csak arra volt elegendő, hogy 9 századra megközelítse a napi győztes norvégot.

Részletes eredménylista, statisztika

EKJD4yrXsAAPx3Z
Forrás: FFS (Twitter)

Henrik Kristoffersen a 19. győzelmét aratta a Világkupában, fél évtized múltán nyert ismét Leviben. Clement Noël, aki az előző öt szlalomból hármon győzni tudott, ma meg kellett elégednie a második helyezéssel. Ötödízben végzett dobogón. Daniel Yule hatodik pódiumánál tart, legutóbb a madonnai karácsonyi versenyen végzett TOP-3-ban, az eddigi egyetlen egyéni VK- sikere.

A férfiak Világkupája a jövő héten Lake Louise-ban folytatódik, mégpedig egy lesiklással és Szuper-G-vel tarkított gyorsasági hétvégével.

A címlapkép forrása: br.de

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s