Shiffrin beelőzte Stenmarkot: ő minden idők legeredményesebb szlalomosa!

A szenzációval záródó söldeni idénynyitó után mintegy hónapnyi időkülönbséggel tegnap úgy igazából is beindult a Világkupa, s ezzel együtt Mikaela Shiffrin gőzhengere. Az amerikai negyedik győzelmét aratta Leviben. Ami a szlalomot illeti, ezzel átadta a múltnak Ingemar Stenmark korszakokon átívelő rekordját, immáron Shiffrin minden idők legeredményesebb szlalomosa. Nagyon odavert a mezőnynek, csupán ketten tudtak 2 másodpercen belül maradni hozzá képest. Pedig a kezdet nem ezt sugallta, az első futam után még vezető Petra Vlhová viszont túlvállalta magát a nap zárásaként, s rögtön az elején győzelemnyi hátrányt hozott össze magának. Önmagához mérten gyöngécske első futama után nagyot mentett Wendy Holdener, míg az osztrákok tavalyhoz hasonlóan ismét dobogóst ünnepelhettek, ezúttal a debütáló Katharina Truppe személyében.


Az idei versenynaptár egyik újdonsága – a kevés közül – a levi szlalom későbbre tolódása volt. A lappföldi versenyek hagyományosan Sölden és az idény hetenkénti felpörgése közt foglalt helyet félúton, idén azonban a helyi rendezők kérésének eleget téve elcsúsztatták a kezdést. Egészen a hónap végéig. Nem lennénk mindenesetre a sportolónők helyében, jövő szombaton már Észak-Amerikában, jó néhány időzónával odébb kell majd bizonyítaniuk. Kemény akklimatizálódásnak néznek majd elébe…

Ami a tegnapot illette, Finnország hozta formáját. Jó idő volt, ami ottani viszonyok szerint egyet jelentett a fagyos, de csendes képpel. A fekete jelzésű lejtő karakterisztikáját már unalomig ismeri minden síző: a női szinten durván meredek részeket igencsak lankás szektor zárja le.

Forrás: FranceTV Sport

Az első futam pályáját az amerikaiak edzője állította össze, Mikaela Shiffrin (2.) pedig ennek megfelelő intenzitással viseltetett rajta. Magyarán szólva egymás után érkeztek úgy célba az elitcsoport tagjai, mint akik kb. mindent kisajtoltak a helyzetből, de közben egyikük sem úszta meg másodpercen belül. Katharina Truppe (3.) szolgáltatta a kivételt, a számára nem kívánatos lankás záró rész ellenére egész simán besorolt az amerikai lány mögé.

Forrás: Kleine Zeitung

Osztrák részről egyébiránt kedves helyszín Levi. Megannyi sikert aratott már itt Marlies Schild, de annak húga, Bernadette sem panaszkodhatott, tavalyi harmadik helyezését később se nagyon tudták felülmúlni az övéi. Ő Söldeni bukása nyomán kidőlt a teljes szezonra, s erősen kérdéses, visszatér-e még egyáltalán. Nyugati szomszédunk válogatottja mindenesetre egész szépen helytállt az első futamban, s – hadd sustorogjuk el a folytatást – úgy összességében is. Öten folytatták a második körben, hárman pedig a TOP-ből tekinthettek előre. Katharina Huber (7.) a harmadik csoportból rajtolva tört igazán előre, druszája, Liensberger (8.) már kevésbé lehetett elégedett itt-ott gyámoltalan menetével. Szintén az ütőképes 1997-es korosztály képviseletében került tovább Franziska Gritsch (52-essel a 17.), valamint az előző telet szinte teljesen kihagyó Katharina Gallhuber (27.).

Forrás: France24

A délelőtt mégsem róluk maradt elsősorban emlékezetes, hanem az amerikai, s a végül őt is felülmúló Petra Vlhová (1.) révén. A szlovákok büszkesége egy őrülten jó meredekkel 13 századdal élre tudott állni, de az sejthető volt, hogy egy még ütősebb párharcnak még elébe nézünk a folytatásban.

A szakág mezőnyéből harmadikként kiemelkedő Wendy Holdener (6.) ellenben visszafogottan kezdett, a másfél másodperces időkülönbség reálisan egy harmadik helyezéssel kecsegtette, többel nem nagyon. A skandináv sízők közül is ott maradt a tűz közelében két induló, egy svéd és egy norvég. Anna Swenn-Larsson (4.) futamának finisével lehetett elégedettebb, míg Nina Haver-Løseth (5.) a pálya teljes hosszában meggyőzően teljesített. A norvégok szája íze felemás volt, Kristin Lysdahl kiesése miatt érezhettek kettősséget. A legjobb tízet még két síző egészítette ki. Michelle Gisin (9.) pozíciója még nem okozott akkora üdvrivalgást, róla tudvalevő ugyanis, hogy a felkészülés során ismét jobban ráfeküdt a szlalomra. Arra viszont nagyon kevesek számítottak, hogy – született –  Šárka Záhrobská nem oly régi visszavonulása után újra cseh szlalomost köszönthetünk az elejében. Márpedig Martina Dubovská (10.) 56-os rajtszámmal ment parádés pályát. Megjegyzendő, nem ő volt az egyetlen cseh síző a pontzónában, Gabriela Capová (28.) szintúgy a továbbjutók közt szerepelt.

Csapatszinten jól szerepeltek a németek, az legalábbis nem mindennapos esetükben, hogy négyen is képviseltetik magukat délután. Costazza hiánya ugyanakkor meglátszott az olaszok teljesítményén, egyedül a kevésbé ismert Martina Peterlini (46-ossal a 21.) jutott tovább. A kanadaiak sem lehettek büszkék övéikre. Mielzynski (29.) még épphogy továbbkerült, St-Germain (33.) és Roni Remme (39.) viszont a nagy fogadkozások ellenére nagyon leszerepelt.

A franciák terített betlit mutattak a nézőknek, ami azért nem volt akkora meglepetés. Nastasia Noens még szeptember végén szakította el szalagjait Argentínában, s minthogy a szlalomba is be-beugró óriás-műlesiklóik mind visszavonultak a nyáron, egyszerűen nem maradt épkézláb emberük. Visszasírhatják lassan Estelle Alphand-t (20.), az azóta svéd színekben síző lány sérülés után egész bíztató formában tért vissza.

Mint az megszokott, hazai havon bedobják a finnek összes hadra fogható sízőjüket. Kellemes meglepetésre egyikőjük, Nella Korpio (59-essel a 26.) továbbjutott. Akárcsak utolsóként Ando Asza (41-essel a 30.)

—————————————————————————————————————————————-

A második futam tűzőmestere a franciák közül került ki. Összességében nem tűnt kombinatívabbnak a nyomvonal, noha itt-ott azért befigyelt néhány trükkös kanyarulat. A japán lány rögtön belebotlott az egyik akadályba, ez az eset megadta a keretes szerkezet alapját, a következő kiesőre ugyanis a legvégéig kellett várnunk.

Az első tízest követően Katharina Gallhuber (15.) vezette a versenyt, megelőzve Maren Skjøldöt (17.) és az amerikai Paula Moltzant (20.). Szoros volt a küzdelem, Alphand (19.) is csupán két tizeddel szorult az osztrák lány mögé. A svéd-francia után kettős vezetésre figyelhettek fel nyugati szomszédjaink, Gritsch (14.) már eredményesebben sáfárkodott előnyével. A szünetig már nem tartott ki ez az idilli kép, Sara Hector (13.) bő tizeddel élre vágott a kilátogató svéd szurkolók örömére.

1.png
Forrás: Blick.ch

A folytatásban Mina Fürst Holtmann (12.) révén már a norvégok örülhettek jobban, de csak egy kis ideig, a felejthetően teljesítő német lányok (Ackermann a 16., Wallner a 27.) után Emélie Wikström (11.) alaposan rásrófolt az addigi legjobb időre, így simán élre tudott állni. Jelentős előrelépésre azért nem kellett számítani, lévén egy sízőt leszámítva mindenki más méretes különbséget halmozott fel a svéddel összevetésben. Lena Dürr (10.) speciel nem, de a hórihorgas német lány ezzel együtt befért két századdal eléje.  Dubovská (9.) érzékelhetően nem nyomta teli erővel, a tartalékos üzemmóddal is simán megőrzött előnyéből egy keveset. A legjobb nyolcas rajtja előtt Michelle Gisin (6.) neve szerepelt a lista élén. A cseh lányt alaposan elverte, a többiekkel szemben pedig hozott fórja jelentette a különbséget.

Alighanem kellemes meglepetésére a soron következő két osztrák leányzót még maga mögé tudta utasítani. Igaz, Liensberger (7.) eléggé nagyot hibázott a meredeken, Huber (8.) ugyanott még jobban megszenvedett. Nem úgy Wendy Holdener (2.), aki begyújtotta a rakétákat, s egyéni legjobbját idézően komoly nyomást fejtett ki az utána következő riválisokra. Csak összehasonlítás végett: az addigi legjobb futamidőre mintegy 9 tizedet vert a svájci, s ez a folytatásban sem lesz másként. (Holdener egyébként egy edzésen elszenvedett bukás következtében fájlalta jobb kezét.)

Forrás: CBA

Hiába futotta a következő hármas sorban a futam negyedik, ötödik és harmadik idejét, egy pillanatig nem volt esélye vele szemben. Haver-Løseth (5.) és Swenn-Larsson (4.) ezzel együtt remek idénykezdetet produkált, lesz mire építkezni. Katharina Truppe (3.) kapcsán a végső időkülönbség szorosabb volt, de ez kizárólag hozott előnyének volt köszönhető. A meredeken így is szinte lenullázott mindent.

Forrás: SRF

Ha már differencia, Mikaela Shiffrin (1.) vonatkozásában nyilván nem az volt a kérdés, átveszi-e a vezetést Holdenertől, sokkal inkább az, meg tudja-e ismételni a svájci mutatványát. Nos, ez gyakorlatilag megvalósult, sőt, 36 századdal még jobbat is tudott nála. Alaposan feladta így a leckét Petra Vlhovának… A szlovák felvette a kesztyűt, az első szektorban tartani tudta előnyét az ott belehibázó amerikaival szemben. Nem sokkal később besokallt, ráadásul nemhogy győzelmi, vagy dobogós esélyét bukta el ott, esélye nem volt visszatérni időben a pályára. A 2017-es győztes nullázott, s rögtön 100 pontos hátrányba került legfőbb riválisával szemben!

Forrás: Eurosport

Részletes eredménylista, statisztika

Mikaela Shiffrin – szokása szerint – történelmet írt. 41. szlalomban aratott győzelmével az örökranglista élére állt, megelőzve Ingemar Stenmarkot. S hol van még a vége?… Másrészről ez a 61. Világkupa-sikere, s csupán egyetlenegy választja el Annemarie Moser-Pröll mutatójától. A célkeresztben persze itt is a svéd legenda áll. Az amerikai harmadjára győzött Leviben. (Mondhatni, nem ez a legkedvesebb lejtője.)

Wendy Holdener 23. pódiumánál tart szlalomban, mindezt úgy, hogy győznie változatlanul nem sikerült, miközben régóta ő a mezőny három legjobb sízője. Kelletlen széria, egyszer csak megszakad végre…

Katharina Truppe boldogsága bizonyára határtalan volt tegnap, a karintiai sportoló ugyanis életében először állhatott dobogóra a Világkupában. A negyedik teljes szezonját kezdi.

A nők jövő héten Észak-Amerikába utaznak, pontosabban Killingtonba, ahol előbb óriás-műlesiklásban, majd szlalomban ütköznek meg. Magyar idő szerint este felé.

A címlapon szereplő kép forrása: U. S. Ski & Snowboard

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s