Változatos versenyben Ausztria győzedelmeskedett

Kiemelkedő és fordulatokkal teli versennyel nyitottuk meg a 2019/20-as szezont, amely eleinte sima lengyel győzelemnek indult, végül azonban a sógorok állhattak a dobogó tetejére és a norvégok is megelőzték a hazaiakat. Szlovénia meglepően jól kezdte a szezont, Németország csak az ötödik lett.

A szezont, szokás szerint, egy csapatversennyel kezdtük meg hivatalosan is Wislán. A versenynek 10 csapat vágott neki, és az első csoport után Lengyelország állt az élen, Piotr Zyla 131 méteres ugrását követően. Anze Lanisek nem kezdett rosszul a szlovéneknél, 127,5 méterig jutott, ezzel Szlovénia a második helyen állt ekkor. Yukiya Sato 126 méterével Japán sem állt rosszul a harmadik helyen. Philipp Aschenwald (121m) ugrása után Ausztria a 4. helyen állt. A norvégoknál Daniel André Tande kezdte meg a versenyt 123 méteres ugrást bemutatva, a kompenzációk miatt ez azonban csak az osztrákok mögé jutatta Norvégiát. A németeknél Richard Freitag hasonló ugrást mutatott be, mint az előtte ugrók, 121,5 méterig szállt, de ez a csoport után csak a 6. helyre volt elég.

A második csoport Jakub Wolny (123,5m) ugrásával zárult, ami a lengyelek megőrizték vezetésüket a versenyben. Anze Semenic volt a második szlovén ember, ő már nem tudott hasonló ugrást produkálni, mint Lanisek. Mindössze 119,5 méterig repült, viszont előző csoportból hozott előnyük miatt és mivel a többiek sem tudtak igazán erős ugrásokat produkálni, Szlovénia maradt a második helyen. Daniel Huber lendített a sógorok teljesítményén, 125 méternél tette le a léceket, amivel Ausztria feljött a harmadik helyre. Naoki Nakamura nem igazán tudott mit kezdeni a hátszeles körülményekkel, 117,5 méterig szállt, ezzel a japánok a csoport után a harmadik helyről lecsúsztak a negyedikre. Thomas Aasen Markeng mondhatni elég új név a norvég csapatban, de nem is kezdett kifejezetten rosszul, tőle ez a 120 méteres ugrás elfogadható volt, különösen így a szezon elején. Ezzel azonban Norvégia továbbra is az ötödik helyen állt. Markus Eisenbichler második emberként ugrott a németeknél, 123,5 méteres ugrást mutatott be, ám kisebb hátszélben tette mindezt, mint a többiek, így Németország két csoport után csak a hatodik helyen találta magát.

Kamil Stoch (125,5m) ugrása előtt kicsit várakoznunk kellett a megerősődő hátszél miatt, de a lengyel legendát nem zavarták meg a nyugtalan szélviszonyok, megtartotta a csapat előnyét, ezzel Lengyelország továbbra is vezetett. Timi Zajc (131,5m) gyönyörű ugrást, az addigi leghosszabbat produkálta a versenyben, amivel Szlovénia maradt tovább a második. Jan Hörl ismét be tudta verekedni magát az osztrák csapatba, ezzel megint Schlierenzauert kiszorítva a csapatból. Hörl meg is hálálta Felder bizalmát egy 130 méteres ugrással, amelyet gyenge szembeszélben ugrott. Ausztria azonban továbbra is a lengyelek és szlovének mögött állt a harmadik helyen, három ponttal elmaradva a szlovén csapat mögött. Marius Lindvik (121m) Norvégiából K-pont feletti ugrást hozott össze, ami összességében véve nem mondható rossz ugrásnak, ám ezen a versenyen kevés volt az üdvösséghez. Norvégi ekkor a negyedik volt, de majdnem 30 ponttal lemaradva a lengyelektől. Stephan Leyhe 121 métere ugyan sokat nem dobott a németek teljesítményén, mégis sikerült előrébb lépniük, mert Junshiro Kobayashi az erős hátszélben mindössze 114 méterig jutott. Ezzel Japán visszacsúszott a hatodik helyre.

Dawid Kubacki 126,5 méterével tovább gyarapította a lengyelek pontszámát, olyannyira, hogy a hazai csapat meg is nyerte a sorozatot, 11 ponttal az osztrákok előtt. Stefan Kraft folytatta az osztrákok jó sorozatát, 127,5 méterével az osztrákok immár a második helyről várhatták a folytatást. Peter Prevc tegnapi teljesítményét nem tudta ma megismételni, csak 115,5 méterig jutott, igaz hatalmas hátszélben tette mindezt, 14,9 pont kompzenzációt kapott serébe, ám Szlovénia ígyis visszacsúszott az osztrákok mögé. A tegnapi kvali győztese Karl Geiger zárta a német sort, tette mindezt egy csodás ugrással, 130 méternél ért földet, habár a telemark nem volt éppen tökéletes, a stíluspontjainak átlaga 17,5 volt. Robert Johansson (129m) Prevc után ugrott sorrendben, az ő esetében azonban fele akkora szél volt, mint Prevcnál. Ez az ugrás nagyon kellett az északiaknak, Norvégia ezzel továbbra is az ötödik helyen állt, viszont a harmadik helyen álló szlovénekhez képess mindössze 5,2 pont volt az elmaradásuk.A VK címvédő Ryoyu Kobayashi 118 méterrel mutatkozott be a versenyen, amivel a japánok maradtak a hatodik helyen.

Killian Peier ott folytatta, ahol abbahagyta a múlt szezonban, 129,5 méterrel hangolt jobb híján a holnapi versenyre, mert Svájc összességében a 7. helyen zárta az első sorozatot. Rajtuk kívül, a “kicsik” közül Finnország jutott még be a második sorozatra. Csehország lett a kilencedik, közülük Filip Sakala bukott is, azonban szerencsére megúszta sérülés nélkül. A sort az orosz válogatott zárta.

A második sorozatban elég sok változás történt, Philipp Aschenwald hátszélben 133 méteres ugrást produkált, amivel fel is repítette Ausztriát az első helyre Piotr Zyla ugyanis csak 117 méterig jutott. Ezzel Ausztria 8,6 pontos előnyre fordította 11,1 pontos hátrányát. Az első két hely így kezdett eldőlni, ugyanis a szlovének és norvégok már közel 30 pontos hátrányban voltak a lengyelekhez képest. Németország pedig a harmadik helytől is kezdett távolodni, 13 pontos lemaradásban voltak a dobogós helytől. Japán továbbra is a hatodik helyen állt, az ő hátrányuk már 64,9 pont volt Ausztriához képest.

Daniel Huber 134 méteres ugrásával tovább növelte az osztrákok előnyét, Wolny ugyanis csak K-pont körülit ugrott. Ausztria előnye 30,7 pontra nőtt, így a lengyelek már amiatt aggódhattak inkább, hogy a szlovének utolérik őket. Szlovénia ugyanis 8,4 ponttal volt csak elmaradva ekkor a hazai csapattól, Norvégia 7,5 pontra állt a dobogótól, miközben Németország és Japán továbbra is az 5-6. helyen álltak.

A szél igencsak elkezdett kavarogni, a hátszél pedig erősödött is a verseny utolsó szakaszára. Jan Hörl miatt kicsit aggódhatott is Felder, hiszen a rutinja finoman szólva sincs meg ahhoz, hogy ilyen nehéz körülményeket kezeljen. Hörl 114 méterig szállt az erős hátszélben, ezzel Ausztria megadta az esélyt a lengyeleknek, hogy hozzanak rajtuk. A hazaiaktól Kamil Stoch érkezett a sorozatban, a lengyelek nagy hősének 130 méteres ugrást kellett volna produkálnia, hogy egy ugrás alatt behozzák az osztrákokat. Stoch 118 méterével így nem sokat tudtak hozni a lengyelek, Ausztria 24,5 pontos előnnyel ment neki az utolsó ugrásnak. Marius Lindvik 128 méterével azonban olyan ugrást produkált a nehéz körülmények között, hogy a norvégok megelőzték a lengyeleket, igaz mindössze egy ponttal. Így egy ugrással a vége előtt: Ausztria, Norvégia, Lengyelország, Szlovénia, Németország volt a top 5.

A győztes ugrásra várnunk kellett egy kicsit, mert a szél megint kavarogni kezdett, végül csak elengedték Kraftot, aki 125 méteres ugrással biztosította az osztrákok győzelmét. A második helyért nagy csatára számíthattunk Johansson és Kubacki között, végül a norvégok végeztek a második helyen Robert Johansson 130,5 méteres ugrását követően. Dawid Kubacki (120,5m) így a 3. helyre hozta be a lengyeleket. Peter Prevc másodjára hozta azt, amit a tegnapi teljesítménye után vártunk tőle, 128 méterig jutott, amivel a szlovének a negyedik helyen végeztek. Az ötödikek a németek lettek, a hatodik helyen Japán végzett, míg a sort a svájciak és a finnek zárták.


Összességében véve panaszkodni semmiképp sem panaszkodhatunk a szezon első versenyére. Ami egy sima lengyel győzelemnek tűnt, az végül egy kellőképpen izgalmas és fordulatokkal teli versenyt lett. A hazai lengyel csapat továbbra is remek formában szerepel, Norvégia is elégedett lehet ezzel a második hellyel, pláne úgy, hogy a verseny első sorozatában még csak a 5. helyen álltak. A németek viszont némiképp csalódást okoztak ezzel a hatodik hellyel.

A papírformát mondhatni csak a szlovének bolygatták meg igazán, nem mintha ne számíthatnánk tőlük jó eredményekre – akár egyéni, akár csapat szinten –, viszont az utóbbi időben tapasztalhattuk, hogy a szlovének nem azon a szinten szerepeltek, mint évekkel ezelőtt. Különösen a szezon eleji teljesítményük maradt el mostanában a korábbiakhoz képest, most azonban kellemes meglepetés okoztak azzal, hogy már ilyen eredménnyel kezdték meg csapat szinten a szereplést a VK-ban. Végül ugyan a dobogóra nem állhattak fel, szereplésük mindenképp biztató.

Lényegében hasonlóak mondhatóak el az osztrákokról is. Tendenia volt az utóbbi években, hogy a formát a Négysáncra hegyezték ki a sógorok, most viszont már tegnap megmutatták, hogy valószínűleg számítani kell rájuk a mai csapatversenyen is. Talán ők sem gondolták, hogy végül egy Hayböcköt és Schlierenzauert nélkülöző, többnyire újonc fiatalokból álló csapattal fognak győzedelmeskedni a lengyelek otthonában. Ezen a versenyen nemcsak Kraft és Huber teljesítménye volt kiemelkedő, de Aschenwald és a csapatba idén januártól bekerülő Hörl is nagyban hozzájárultak, ami remek előjel lehet Felder és az osztrák rajongók számára.

Eredmények

HelyCsapatPontszám
1.Ausztria1018,2
2.Norvégia995,7
3.Lengyelország990,9
4.Szlovénia979,3
5.Németország972,6
6.Japán947,0
7.Svájc830,1
8.Finnország700,4

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s