Szezonelőzetes (2019/2020) 1. rész

Bár a vénasszonyok nyara nem akar leáldozni, az első hógolyócsaták ideje pedig még távolba tűnik, a sísport iránt érdeklődő közösség pontosan tudja már, hamarosan beköszönt az új idény. Ami az alpesi síelést illeti, egyszerre szűkös és tartalmas tél áll előttünk. Egyrészről ez az a szezon, amiben felnőtt világverseny nélkül maradunk, ugyanakkor a Világkupa jóval több futamot tartogat, mint általában. Alábbi cikkünkben a női mezőnyről ejtünk néhány szót, melyből minden bizonnyal idén is ki fog emelkedni Mikaela Shiffrin. A kérdés inkább csak a pontrekord megdöntése lehet. Pontosabban akad több más is… Képes-e újabb szintet ugrani Petra Vlhová? Tudja-e fokozni sokrétűségét Wendy Holdener? Sérülése után visszatér-e a sikeres nyomvonalra Štuhec, illetve Sofia Goggia? Lassan a múlt ködébe vész Gut és Veith, netán létezik még számukra visszaút? S minekután több világ- és olimpiai bajnok sem gyarapítja már a névsort, róluk sem fogunk megfeledkezni.


Az olimpiai ciklus közepe jellemzően a feltöltődés, egyben a készülődés időszaka, mások pedig ekkortájt intenek végleg búcsút a versenysportnak. Ez az az idény, amikor nincs nagy világverseny, így akiben van ügybuzgalom, 100%-ban a Világkupa-sorozatra fókuszálhat.

Ami pedig maratoni hosszúságúra nyúlik, hiszen 21 helyszínen nem kevesebb, mint 41 versenyt rendeznek – már amennyiben az időjárás nem szól közbe.

A hagyományoknak megfelelően Söldenben indul a szezon. Az idén 20. jubileumát ünneplő helyszínen tavaly elmaradtak a versenyek, bízunk a sikeresebb nyitányban. Onnantól számítva a szokottnál még tovább kell várnunk a lappföldi szlalomig, jó hír viszont, hogy a szűk hónapnyi böjt után – szerencsés esetben – már minden hétvégén lesz látnivaló.

Az észak-amerikai túra után sem módosult jelentősen a versenynaptár, a két ünnep közt például – páratlan évről lévén szó – Lienz kerül sorra, mint ahogy az sem okozott meglepetést, hogy St. Anton után ezúttal Zauchensee fogadja a lesiklás szerelmeseit. Ellátogat eztán a mezőny Bulgáriába, majd Oroszországba is. Nagy visszatérőként üdvözölhetjük La Thuile-t, az olasz-francia határon innen fekvő paradicsom 2016 után újrázik. Két év elteltével újra rendeznek versenyeket Ofterschwangon.

A szezon VK- döntőjének Cortina d’Ampezzo ad otthont. Ez lesz az egy évvel később esedékes világbajnokság főpróbája egyben.

Ami a szakágankénti bontást illeti, 9 lesiklás, 7 Szuper-G, 9-9 óriás-műlesiklás és szlalom, valamint 4 alpesi összetett és 3 parallelverseny szerepel a terítéken. Mint ismert, parallelben idén először külön győztest fognak hirdetni.

 

2019.10.26.                        Sölden (Ausztria)  GS

2019.11.23.                        Levi (Finnország)  SL

2019.11.30-12.01.            Killington (USA) SL, GS

2019.12.3-8.                       Lake Louise (Kanada)   5xDH, SG

2019.12.14-15.                  St. Moritz (Svájc) SL, SG, PSL

2019.12.17.                        Courchevel (Franciaország)   GS

2019.12.19-22.                  Val d’Isere (Franciaország)  3xDH, SG, AC

2019.12.28-29.                  Lienz (Ausztria)  GS, SL

2020.01.9-12.                    Zauchensee (Ausztria) 3xDH, SG, AC

2020.01.14.                        Flachau (Ausztria)  SL

2020.01.18-19.                  Sestriere (Olaszország) SL, GS, PSL

2020.01.23-26.                  Banszko (Bulgária) 3xDH, SG

2020.01.29-02.02.            Rosa Khutor (Oroszország) 4xDH, SG

2020.02.6-9.                       Garmisch Partenkirchen (Németország) 3xDH, SG

2020.02.15-16.                  Maribor (Szlovénia) SL, GS

2020.02.20-23.                  Crans Montana (Svájc) 3xDH, SG, AC

2020.02.29-03.1.              La Thuile (Olaszország)  2xSG, AC

2020.03.7-8.                       Ofterschwang (Németország)  SL,GS

2020.03.10.                        Stockholm (Svédország) SL, PSL

2020.03.13-14.                  Are (Svédország) SL, GS

2020.03.16-22.                  Cortina d’Ampezzo (Olaszország) DH, SL, SG, GS

shiffrin.png
Forrás: Mikaela Shiffrin (Instagram)

Csak a pontrekord a kérdéses? Shiffrin zsinórban negyedszer győzedelmeskedik a papírforma szerint

A még mindig csak 24 esztendős amerikai szupersztár karrierje újabb nagy lépcsőfokára érkezett az előző idényben. Harmadik sízőként érte el a 2000 pontos álomhatárt a Világkupában, köszönhetően elsősorban annak, hogy immáron Szuper-G-ben is képes volt dominánsan teljesíteni. Egy szezonon belül aratott 17 győzelme abszolút rekordnak számított, emellett már-már eltörpült, hogy három szakági trófeát is elhódított, a szlalomot zsinórban hatodik alkalommal. A vb-re sem lehetett panasz, két számban is bajnokká avatták.

Mindezt az egészen elképesztő statisztikát úgy produkálta, hogy a gyors számokban nem állt rajthoz túl gyakran, ezen felül pedig nem egy futamon bele is hibázott. Magyarán szólva messze nem érte el még teljesítményének a csúcsát.

Talán ezen a télen újabb lépést tehet a zenit felé. Alig több mint 200 pont, azaz két plusz győzelem szükségeltetik Tina Maze 2414 egységnyi rekordjához. Deklarált célja a negyedik összetett elsőség elhódítása, emellé a két technikai szakág kristálygömbjét feltétlenül kezében szeretné tudni a márciusi szezonzárón. Ami a gyorsasági diszciplínákat illeti, szokás szerint óvatosan nyilatkozott a coloradói klasszis. Ám emlékezzünk tavalyi szavára, miszerint az eredményes vb-szereplés oltárán kicsit feláldozná a gyorsasági szereplését. Aztán kristálygömb és vb-arany lett az óvatoskodás vége Szuper-G-ben…

Forrás: nba.com

Tehetsége korszakokon átívelő, mindehhez pedig olyan fokú alázat, szorgalom és mentális-fizikai érettség tartozik, ami úgyszólván szinte verhetetlenné teszi őt. Mindig akad, ami motiválja, nevezetesen saját korlátainak feszegetése. Ebbe néha napján belecsúszik egy-két hiba, de összességében nála olyan nincs, hogy esélyesség terhe. Legalábbis hosszabb távon semmiképp, márpedig a Világkupa erről szólna.

Ő a szezon topfavoritja, reálisan nem találni épkézláb riválist a színtéren. Műlesikló tudása és dinamikája kimagasló, s a tavalyi évből kiindulva óriás-műlesiklásban is rátalált a ritmusra. Amennyiben elkerülik a sérülések, nehéz elképzelni a szoros idényt. Egyetlen momentum szólhatna esetleg Shiffrin sikeressége ellen, mégpedig a magánéletében bekövetkezett változás. A nyáron elváltak útjai addigi kedvesével, a francia óriás-műlesiklóval, Matthieu Faivre-vel. A social médiás felületein nyoma sincs búskomorságnak, sőt mintha még élettel telibb lett volna új, impozáns családi házában. S egyébként is, amennyiben megrázták volna kicsit a történtek, a mögötte vállvetve kiálló család és a több pszichológussal felálló stáb bizonyára helyrebillenti majd Mikaela lelki világát.

Forrás: neveitalia.it

Soktényezős egyenlet az összetett dobogóért való versenyfutás

Míg az összetett elsőséget szinte előre ki lehet osztani az amerikai lánynak, nagyon fogós kérdés, hogyan alakul a pontverseny az üldözők közt.

Versenyképes sízőből ugyanis nincs hiány, akár az osztrák, akár a svájci, akár az olasz nemzeti csapatot vesszük górcső alá. S akkor még nem beszéltünk a lehetséges meglepetésemberekről. Merthogy tegyük fel magunknak a kérdést: Melyikünk agyában fogalmazódott meg Petra Vlhová tavalyi sziporkázása, ami végül bő 1300 pontot hozott a kasszára?

A liptószentmiklósi leányzó és Livio Magoni (aki Tina Maze oldalán egykoron sikert sikerre halmozott) együttműködése három egyéni világbajnoki éremben nyert igazolást. Ehhez párosult egy abszolút csúcskategóriás Világkupa-idény, ami számos télen győzelemmel kecsegtetett volna. Elég legyen annyi idevetnünk, hogy hét alkalommal csak Shiffrin tudta őt megelőzni, szlalomban pedig egyetlen kivétellel mindig a dobogón köszönthettük a szlovák sportolót. Különösen impozáns előrelépést mutatott be óriásban, szakági ezüstérem és világbajnoki cím lett érte jutalma. Továbbá a kombináció révén gyors számokban is mindinkább veszélyesebbnek tűnik. Nagy kérdés, követi-e amerikai ellenfelét például a Szuper-G-be is? Világverseny nélküli szezonok alkalmat biztosítanak a kísérletezésre is…

Forrás: coopzeitung.ch

Mindezek mellett nem hessegethetjük el a gondolatot, miszerint Vlhová tavalyi éve inkább csak kifutott volt. Azzal együtt, hogy fejlődési íve akár cáfolhatná is ezt az állítást. Ezen esetben jönne képbe például Wendy Holdener, aki az előző télen előlépett négyszámos sízővé. E tény egyformán hordozott magában negatív és pozitív hatásokat. Az egyik serpenyőbe került az 1000 egységet meghaladó pontmennyiség a Világkupában, vb-címvédése alpesi összetettben, valamint vagány sízései Szuper-G-ben. Másik oldalról nézve viszont a kelleténél több hibát követett el óriásban, de kedvenc száma, a szlalom sem hozott áttörést az esetében. Számszerűsítve a helyzetet: változatlanul nyeretlen a két technikai számban, egyike a mezőny legpechesebb versenyzőinek. Egy-egy futamban még fel tudja venni a kesztyűt Shiffrinnel és Vlhovával, a másikban már nem bírja tartani az iramot.

goggia
Forrás: sn.at

Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha az olaszok bekavarnának a dobogós helyek leosztásába. Sofia Goggia térdsérülése már a múlté, ráadásul januári visszatérése óta már be is járatta testét, amit egy tökéletes felkészülés követett nyáron. Ha jó napot fog ki, olyan ő a két gyors számban, mint Shiffrin szlalomban. Verhetetlen, amikor már-már Lindsey Vonn-i magasságokban gyilkolja magát a kanyarokban, gyakorta olyan íveken, amik mindenki más számára megoldhatatlanok. Más kérdés, hogy a hibafaktor még mindig túl magas az esetében. Amennyiben úrrá tud lenni lendületén, így dominálni tud erősebb számaiban, továbbá óriásban is idézni tudja tavalyelőtti önmagát, felérhet év végén a dobóra.

brignone.png
Forrás: Federica Brignone (Instagram)

Federica Brignone felemás idényt tudhat maga mögött. Egyrészt betört a világ legjobb lesiklói közé, ami világranglistás helyezéseiben is megnyilvánult, az egyetlen kombinációt pedig meggyőző módon nyerni tudta. Ugyanakkor a vb-n érem nélkül maradt, s a hőn áhított óriás-műlesikló kristálygömbre sem volt komoly esélye a remek idénykezdet ellenére sem. A hírek szerint a szakmai stáb oldalán alaposan rágyúrt a szlalomra az elmúlt hónapokban. Az majd kiderül, hogy a sokrétűségért vívott küzdelem mennyiben nyomja rá bélyegét az egyes szakágakhoz fűződő specialitásokra.

Viktoria Rebensburg sem hiányozhat a sorból. Előző télen sok kisebb sérüléssel bajlódott, ezzel együtt sokat fejlődött a gyors számokban, s bár óriás-műlesiklásban – a rá korábban nem jellemző koncentrációs hibák végett – nem volt esélye megvédenie szakági elsőségét, a vb-ről azért hazahozott egy szépen csillogó ezüstérmet. A szakma tőle várja azt, hogy betöltse az űrt, biztosítsa a nagy német sízőnők, mint például Maria Riesch eredményeinek folytatását. Nagy meglepetés lenne, ha a hónap elején 30. születésnapját ünneplő bajor lány újabb szintet tudna ugrani idén, vagy bármikor.

A papírforma szerint két erős számmal nem lehet beleszólni az összetett első négy-öt helyének sorsába, így hiába formálódott ki egy parádés lesikló csapat az osztrákoknál, s a technikai számokban is látszik már a fény az alagút végén, releváns összetett helyezéssel nem számolnak a sógoroknál.

Forrás: tah-heetch.com

Zárásként szólnunk kell két szereplőről, akiknek pályafutása döbbenetesen hasonlatos vonalat írt le. Anna Veith és Lara Gut-Behrami. Az osztrák és a svájci válogatott egykori üdvöskéi, sikeremberei, akik rendre összerúgják a port szövetségükkel, ami miatt a sportközvélemény rendre rajtuk fenegeti kését. A leánykori nevén Fenningerként ismert salzburgi sportolónő két nagy kristálygömböt, három vb- és egy olimpiai aranyat is besöpört az évtized első felében, eztán viszont a nemzetváltás körüli pletykáktól, majd a menedzsmentje és a szövetség közti vitáktól volt hangos az osztrák média. A 2015-ös szezonnyitó előtti napokban elszenvedett keresztszalag-szakadását azóta is nyögi, kétszer rásérült, lényegében azóta sem tudott kikászálódni a gödörből. (Pjongcsangban így is egyetlen századon múlt olimpiai aranyérme.) A söldeni gleccseren még nem fog visszatérni, de állítása szerint jól haladnak a dolgok, így bizakodással tekint a jövő elé. Azok után, hogy május környékén még a visszavonulás gondolata is erőteljesen foglalkoztatta.

Forrás: rolex.cn

Lara Gut szintén házas asszony már. 2016 bajnoka magáncsapatban, a nemzeti válogatottól külön készül a kezdetek óta, ami mindenkor komoly súrlódásokat eredményezett a szövetséggel. Mióta az eredmények sem jöttek, az indulatok csak még inkább fokozódtak. Tavaly mélypontjára jutott karrierje, ami megtépázta amúgy sem csillogó renoméját a sportközvélemény szemében. A közösségi médiában már kevésbé aktív, a bulvárcikkek azonban csak nem ritkultak meg. Jelenleg épp költözése miatt kerül címlapokra, egykori válogatott labdarúgó férje, Valon Behrami oldalán – a balul sikerült sioni kaland után – Udinébe költöznek. Minden bizonnyal. Ami a sportszakmai oldalt illeti. Frissített edzői karral vágott neki a felkészülésnek. Óriásban stílusváltáson ment keresztül, az elmondottak alapján a vagányságot a pontosság és dinamika egyvelege fogja átvenni. A gyorsasági szakágakban pedig az élre várják a szakemberek. Majd meglátjuk…

Forrás: diepresse.com

Lesiklás

Tizenkét év szünet után újra osztrák kézbe került idén márciusban a királykategória kristálygömbje. A szűk esztendők után ráadásul nem csupán Nicole Schmidhofer győzelme okozott örömittas hangulatot nyugati szomszédunkban, mivel rajta kívül még hárman is nyertek legalább egy futamot lesiklásban. Az osztrákok étvágya ezzel nyilván nem mérséklődött, sőt mindez több mázsányi teherként megjelenhet a sógorleányok vállán a továbbiakban.

A két évvel ezelőtti világbajnoknőn kívül külön figyelem illeti meg Ramona Siebenhofert, aki épp Cortinán duplázott idén január derekán. Hullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték szezonját, vele ellentétben Stephanie Venier valamivel stabilabban teljesített, míg Mirjam Puchner teljesen váratlanul diadalmaskodott, de ezzel együtt sem vennénk rá a mérget, hogy meghatározó alakja lesz az előttünk álló télnek. Akkor már inkább a sérüléséből visszatérő Cornelia Hütterre fogadnánk. Az osztrák lesikló csapat oszlopából nyilván nem szeretne kiegészítő emberré avanzsálni.

630x356.jpg
Forrás: krone.at

Ami osztrák oldalon tökéletesen működött, az svájci részről bántóan félrement az előző évben. Csapatuk ütőképes volt, mint mindig, de csak nem akartak következetesen jönni az eredmények. Idény elején Michelle Gisin, a végén pedig – a világbajnokságot is beleértve – Corinne Suter vitte a prímet. Gut-Behrami teljesen elvesztette a fonalat, Flury eltűnt a középmezőnyben, míg Joana Hählen változatlanul képtelen igazolni tehetségét a felnőttek közt. Felkészülésükről nem érkeztek rossz hírek, így bizonyára igyekeznek letaszítani a trónról az osztrák lányokat.

Forrás: https://nieveyalgomas.blogspot.com

Liechtenstein büszkesége még kevésbé lehet büszke lesikló eredményeire, Tina Weirather jellemzően a dobogó közelében sem tudott végezni előző évben. S bár két dobogója mellett győzni is tudott, Ilka Štuhec rajongói is bízvást többre számítottak. A szlovén kiválóság komoly sérülésből visszatérve igencsak egyenetlenül teljesített, esetében az igyekvést felülírta a valóság. Gyakran besokallt a tempós kanyarokban, traverzei pedig eléggé vékonykákra sikerültek. Kétség sem férhet hozzá, hogy idén ő is ott lesz a kristálygömbért vívott harcban.

goggia.png
Forrás: Sofia Goggia (Instagram)

Az olasz lesikló csapat immáron a nőknél is betonerős. Ha nem jön be semmi gond, Sofia Goggia minden bizonnyal olimpiai bajnoknőhöz méltó teljesítményre lesz képes. De ha neki nem is jönne ki úgy a lépés, akkor a keretet gazdagítja Nicol Delago, aki épp előző télen robbant be a köztudatba, de az örökifjú Fanchini- lányokat, Nadiát és Elenát, továbbá Fede’ Brignonét sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

Kira Weidle feltűnése nagy könnyebbség Rebensburg számára, így a német gyorsasági szakág jelene nem az óriás-műlesikló aktuális döntésén fog múlni. Nevezetesen, hogy épp rajthoz áll-e lesiklásban, avagy kíméli egy kicsit szervezetét. A két éve junior-vb-n érmes német lány két dobogós helyezése mellé egészen stabil formát nyújtott egész évben, így joggal bíznak a szakemberek további fejlődésében.

Elképesztő ezt még leírni is, ettől még igaz: az amerikai válogatott releváns esélyek nélkül vág neki a télnek. Kérdés persze, hogy súlyos sérülése után korábbi fényében tud-e csillogni Jacqueline Wiles, esetleg Mikaela Shiffrin gondol egyet, s lesiklásban is igyekszik beinteni a mezőnynek. Ám régen rossz, ha ennyi kérdőjelen múlik egy csapat eredményessége. A Vonn-Mancuso-Cook-féle csapatból Laurenne Ross még aktív, más kérdés, hogy egy súlyos bukás nyomán ezt a telet teljes egészében ki kell hagynia. Érdekesség, hogy ő a legnagyobb név a maródiak listáján. Reméljük, nem is fog a névsor bővülni a továbbiakban.

0008048_andorra_alpine_skiing_world_cup_finals_46388_550
Forrás: breaknlinks.com

Szuper-G

Különleges idényt hozott a tavalyi a szakág szempontjából. Mikaela Shiffrin úgy hódította el a szakág kristálygömbjét, hogy annak előtte még csak dobogóra sem állhatott, másrészről az idényzárót kivéve valamennyi versenyét megnyerte, amin elindult. Szerencséjére két futamot is törölni kellett. Összességében inkább a szerencse és a riválisok botladozása tette lehetővé a váratlan szezonsikert. Éppen ezért az lenne a meglepetés, ha idén ismételni tudna a coloradói lány. Már amennyiben kifejezett céljai közt nem szerepel a címvédés…

Ha az esélyesekről kell szólnunk, elsőként Weirather és Gut-Behrami párosát kell kiemelni. Előbbi zsinórban két győztes szezon után került legyőzésre, de sokat elárul a Szuper-G-vel való szimbiózisáról, hogy még egy alapvetően elfuserált télen is begyűjtött három dobogót, s csak kis különbséggel szorult le az első helyről. A svájci karriertörténeti mélyponton volt, de kétszer így is pódiumon ünnepelt. Ha képesek hozni régi önmagukat, kettejük közt dőlhet el a küzdelem.

Forrás: redbull.com

Ám a Szuper-G épp a kiszámíthatatlanságáról ismert diszciplína, sportnyelven szólva komoly körbeverésekre van kilátás. Goggia elvileg bármilyen pályatűzés mellett jeleskedhet, ez Štuhec és Brignone esetében nincs így, előbbi a tempós kanyarokért van oda, míg az olasz a szűk nyomvonalért epekedik. A norvégokra érdemes lesz odafigyelni. Ragnhild Mowinckel állítólag sokat gyúrt a felkészülés során a gyorsasági szakágakra, míg Kajsa Vickhoff Lie háromszoros junior-világbajnokként alaposan bekezdett tavaly.

Nyilván dőreség lenne említés nélkül elintézni az osztrákokat. Elvégre Schmidhofert csak kevés, leginkább két sorsdöntő rontás választotta el a duplázástól. Szuper-G-ben inkább Tamara Tippler tűnt ki rajta kívül tavaly. Rebensburg a legbiztatóbban épp e szakágban mozgott, de nála nagy kérdés, mire mennek rá a felkészülés során.

Forrás: Lapin Kansa

Óriás-műlesiklás

A szlalomosok átvették az irányítást óriásban. A kezdeti tapogatózás után egyértelműen Shiffrin és Vlhová kettőséről szólt az idény, ami különösen a szlovák részéről volt nagy horderejű tett, minekután neki még rajtszámán is jócskán javítania kellett közben. Nyolc hétvégéből hatot ők ketten nyertek, közte akadt egy holtverseny is.

A vérbeli szakági specialisták visszavágása sem keltene akkora meglepetést, akár Worley, akár Brignone, akár Rebensburg is rátalálhat a győzelem kulcsára, de ehhez két egyformán ütőképes menetre lenne szükség a részükről. Mowinckel újabban a gyorsabb számok felé kezd orientálódni, ezzel együtt sem lehet őt levenni a dobogóesélyesek listájáról.

robinson.png
Forrás: Alice Robinson (Instagram)

A svájci csapatból Holdener szerepelt a legjobban, egész pontosan rajta kívül más nem nagyon tudott éltempót diktálni. Osztrák részről se jobb a helyzet, nagy kérdés, hogy sérülése után milyen hamar szerzi vissza magabiztosságát például Stephie Brunner. Komoly kérdőjelek övezik Brem és Veith, vagyis két korábbi szakági bajnok formáját is.

A legnagyobb várakozással azonban kétségkívül Alice Robinson szezonját várja a sportvilág. Az új-zélandi tinédzser előbb a felnőtt vb-n hívta fel a figyelmet azzal, hogy a második futam legjobb idejét síelve szinte a semmiből a középmezőnyben találta magát. Majd magától értetődő módon megnyerte a junior-világbajnokságot, hogy aztán a VK maradék két helyszínén igazolja, nem kifutott eredményekről van szó az esetében. Csehországban életében először pontot szerzett 16. helyének hála, majd végül a VK- döntőn Shiffrinen kívül mindenki mást maga mögé utasított. 17 év elteltével végzett újra új-zélandi síző pódiumon. Nem túlzás azt állítani, hogy még akár meg is lepheti az elitet idén.

Forrás: France 24

Szlalom

Ez az a szakág, ahol bárminemű meglepetés földrengéssel érne fel. Shiffrin elsősége aligha lesz veszélyben, az inkább tűnik kérdésesnek, hogy meddig tud veretlen maradni a télen. Petra Vlhová ugyanis mindig ott van az amerikai árnyékában, komolyabb hiba így már nemigen fér bele. Igaz, ilyen ritkán fordul elő az amerikaival.

Hansdotter visszavonulásával még inkább beton biztosnak tűnik Holdener bronzérme, hacsak a nemzetközi élmezőnybe igazán csak tavaly betört Anna Swenn-Larsson nem fricskázza meg. Osztrák részről a négy Katharina (Liensberger, Gallhuber, Truppe és Huber), valamint Brunner és a korelnök Bernadette Schild okozhat kellemesebb perceket szomszédjainknak. Még ha áttörésről egész biztosan nem is lesz szó. A német csapatot erősítő Geiger házassága után Christina Ackermann néven fog szerepelni a rajtlistákon, hogy milyen eredményességgel, azt alighanem napja fogja válogatni, mint egész pályafutása során.

Forrás: Twipu

A veterán Costazza visszavonulásával jószerivel elfogytak az olasz műlesiklók, így az sem hozna váratlan fordulatot, ha Irene Curtoni mellett, vagy inkább helyett Brignone vinné majd a prímet a taljánok részéről. A francia technikai szakág is halódik, szintén megfogyatkozott, nem látszik, Noens-en kívül ki más tudna labdába rúgni. A kanadai női síelés becsületét viszont szlalomosaik védhetik meg. Mielzynski a rutint, St-Germain és Roni Remme pedig a jövőt, a fiatalos lendületet képviselheti a télen. Utóbbi befutása azért nem érne fel szenzációval.

remme.png
Forrás: Roni Remme (Instagram)

Érdemes lesz még odafigyelni a norvég csapatra. Haver-Løseth kezd kikopni a nemzetközi elitből, helyét mindinkább átveszik a fiatalok. Lysdahl ezen már túlvan, de a szakemberek sokat várnak Nina Fürst Holtmanntól is. Ha már fiatalság, svájci részről Aline Danioth léphet szintet, Melanie Meillard sérülés után igyekszik eredmény maradni, de a szlovén Meta Hrovat is nagyot alkothat, ha leküzdi végre hektikusságát.

Forrás: Coopzeitung

Alpesi összetett

Az egyik legősibb szakág halódásáról már hosszú sirámokat írtunk a közelmúltban, ami nem csoda, az összetett presztízse jelentősen megcsappant az utóbbi időben. Ehhez képest az előttünk álló szezonban nem kevesebb, mint négy kombinációt rendeznek, márpedig erre nagyon régóta nem akadt példa. Igaz, kétségünk ne legyen, amennyiben egy-két törlésre került szlalomot, vagy épp lesiklást kellene pótolni, nem lenne kérdés, melyik versenyszám helyére időzítik azt…

Akárhogyan is, a négy forduló nem tréfadolog, illik, hát, nekünk is beszélni az esélyekről. A topesélyes nyilván az előző két vb-n győzedelmeskedő Wendy Holdener. Különösen kemény dió őt legyőzni, hiszen neki aztán tényleg mindegy, hogy rövidített lesiklást, avagy lebutított Szuper-G-t tűznek elsőre. Szintúgy a sokrétűsége viheti majd előre Brignonét, de az sem okozna meglepetést, ha Shiffrin és Vlhová harcáról szólnának a kombinációs versenyek. Ám ha a versenynaptárra pillantunk, kitűnik, hogy kivétel nélkül lesikló hétvégékre helyezték a kombit, így könnyen megeshet, hogy a legjobb szlalomosok távol maradnak tőle. Mi azért bízunk benne, hogy az elmúlt évek viccmezőnyei azért nem köszönnek majd vissza.

Végezetül egy fontos újítás, ami akár át is formálhatja a kombinációs versenyek végkimenetelét. Az idei évtől fogva a második, műlesikló futamot a lesiklás után kialakult sorrend szerint bonyolítják le. Így a legjobb lesikló futam tulajdonosa szűz havon próbálkozhat. Érdekes lesz megfigyelni, a fair-play szellemisége mennyiben érvényesül majd az újfajta rendszerben.

Forrás: FAZ

Parallel-szlalom

Sokat kellett formálni a parallelt, mint versenyformát, míg eljutott odáig, hogy kvázi önálló szakágként szerepel a Világkupában, s bizonyára nemsokára a nagy világversenyeken is.

A City Event nevű variáció, vagyis a városi verseny például a jelek szerint kikopott. Ehelyett a nőknél kizárólag parallel-szlalom, az uraknál pedig parallel-óriás- műlesiklás szerepel a programban. Vagyis az összetett legjobbjai nem kapnak már önmagában az indulásért VK- pontokat. Sőt, a szereplés jogát mindenkinek ki kell harcolni, ugyanis alaphangon csak a Szlalom VK első 32 helyezettje indulhat el. Visszalépés esetén persze feltöltik a mezőnyt.

Kifejezett specialistákat nehéz találni a hölgyeknél, az eddigiek alapján Shiffrin, Vlhová és Holdener ebben a műfajban is képes kiemelkedő teljesítményre. Geiger, pardon, Ackermann még az a síző, aki szemlátomást jobban érzi magát a rövid, egy az egy elleni párharcról szóló futamokon, mint akár egy klasszikus szlalomon.

De ahogy az egyre nagyobb népszerűség nyomán komolyabb presztízsre tesz szert a parallel, úgy bővülhet azok listája, akik esetleg az átlagosnál lényegesen több edzésmunkát tesznek majd bele az újdonsült szakágba. E szempontból is érdekesen újszerű lesz ez az évad.

Forrás: Sportsnet

Lindsey Vonn, Hansdotter és a többiek – a visszavonulók listája

Lindsey Vonn neve összefonódott az alpesi síeléssel, mi több, egyenlőségjelet tehetnénk közte és a női sport között. Legalábbis a Vonn- brand erről szólt. Minden idők legeredményesebb alpesi sízőnője, 82 Világkupa-győzelmével csupán Ingemar Stenmark maradt előtte az örökranglistán. A svéd fenomén csúcsának megdöntése hosszú ideig, s (egész biztosan) túlzottan is foglalkozta Vonnt, az utóbbi évek komoly sérülései arról árulkodtak, hogy túlhasználta szervezetét. Négyszer nyerte meg az összetettet (az utolsót immáron hét esztendeje), emellett ő a lesiklás nyolcszoros, a Szuper-G ötszörös, a kombináció háromszoros bajnoka. A világversenyeken már kevésbé jött ki számára a lépés. „Csupán” egy olimpiai aranyérme van, vancouveri győzelme mellé még ott szerzett egy bronzot, majd legutóbb Dél-Koreában még egyet. Kétszeres világbajnok, az a bizonyos duplázás is eléggé régen, 2009-ben sikerült. Emellett három ezüst- és bronzmedáliával gazdagodott. Még az előző idény elején bejelentette, az lesz az utolsó, vége. A világbajnokság végeztével végleg búcsúzott, egy bronzéremmel a nyakában.

Forrás: Expressen

Frida Hansdotter sokáig egyike volt a mezőny legszerencsétlenebb sportolójának. S valóban, ha azt nézzük, hogy összeszedett 34 dobogót szlalomban úgy, hogy mindösszesen négyszer tudott győzni, az állítás igaz lehetne. Más nézőpontból ugyanakkor az a nagy helyzet, hogy végigtolt úgy a svéd kiválóság hét kemény évet, hogy egy pillanatig nem esett ki a ranglista élcsapatából. Világbajnoki ezüstérmes és kétszeres bronzérmes, emellé csapatban két további medáliát is begyűjtött. A tetőpont kétségkívül a 2016-os kis kristálygömb, no, pláne olimpiai aranyérme Pjongcsangból. Aki egy Schiffrin- fémjelezte korszakban képes erre, nem érheti kérdőjel pályafutását. A hazai vb-t még kivárta, ottani ötödik helyével, abszolút a szűk élmezőny tagjaként vett búcsút az élsporttól.

Forrás: Alchetron

Másfél évtizeden át szerepelt a világ legjobb szlalomosai közt, 35 évesen viszont leteszi a lantot az olaszok örökifjú specialistája, Chiara Costazza. Torino olimpiai nyolcadik, Pjongcsang kilencedik helyezettje 2007 decemberében jutott el karrierje csúcsára, amikor is győzni tudott Lienzben. (Lara Magoni 10 évvel korábbi sikere óta ez volt az első női szlalomgyőzelem a Világkupában. Azóta sem követte új.) Egy hónappal előtte volt még egy pódiuma. Azóta számos TOP-10-helyezés mellett az áttörés nem jött össze neki, de bár gyakran úgy tűnt, elillan a szürkeségben, rendre vissza tudta verekedni magát a középmezőnyig. Utolsó szezonjában 15. helyen zárt, vagyis még időben hagyta abba a versenysportot.

Alaposan megrostálódott a francia csapat, négyen is szögre akasztották sífelszerelésüket.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Elsőként illendő Taïna Barioz nevét kiemelni, elvégre az óriás-műlesiklás egyik elismert specialistájáról van szó. A Tahitin született sportoló 2003 óta szerepel a sísport vérkeringésében, a Világkupában három év elteltével debütált. A 2008-as idénytől kezdve mindig ott volt neve a pontszerzők közt. Elsősorban óriásban, de szlalomban is voltak szép eredményei. Kétszer állt dobogóra a VK-ban. Két olimpián indult, vancouveri 9. helyére büszke lehet. Világbajnokságokról egyéniben egy 10. és egy 11. helyet tud felmutatni, Garmisch-Partenkirchenben ugyanakkor tagja volt az aranyérmes francia csapatnak. Három komoly sérülése volt, így lemaradt a schladmingi vb-ről, majd egy decemberi bukás után a 2016-os idényének is vége lett. A múlt decemberi keresztszalag-szakadás tette be végleg a kaput nála, pedig az első két versenyén kifejezetten jó formát mutatott.

Forrás: Skiweltcup.TV

Szintén 31 esztendősen int búcsút a versenypályáknak Anne-Sophie Barthet. Bár a technikai számokban volt szapora, egyetlen VK- dobogóját kombinációba szerezte. Megjárta három olimpiát és öt világbajnokságot, tízen belüli helyezést egyszer sem sikerült elérnie. Pályafutását meghatározták a sérülések, 2007-es aspeni bukása, s az azt követő jajveszékelése sokunk fülébe beleégett. Tizenegy alkalommal végzett TOP-10-ben, ami a Világkupát illeti, de az utóbbi két szezonjában már csak árnyéka volt önmagának.

Adeline Mugnier (született Baud) szintúgy a technikai számokban indult, elsősorban óriásban volt jó eredményei. Hat ízben végzett a legjobb tíz között a Világkupában, emellett volt egy harmadik helyezése csapatban. A 2015-2016-os szezon volt karrierje csúcsa, akkor szerzett 110 pontját nem tudta megközelíteni. Megjárta az előző két olimpiát, egyéniben egy 20. és egy 22. helyezést tud felmutatni, míg csapatban épp csak lecsúszott a dobogóról. A St. Moritz-i vb-n győztes válogatott tagjaként ő is arannyal gazdagodott.

Forrás: Margot Bailet (Twitter)

Margot Bailet a gyors számokban versengett, összesen hatszor végzett TOP-10-ben a Világkupában. Legjobb idénye egyértelműen a 2015-2016-os volt, lesiklásban jegyzett pontjai jócskán átlépték a százat. Olimpiai keretbe egyszer sem tudott bekerülni, vb-n ellenben kétszer is járt, kombinációban elért 10. hely volt a csúcs. A 2017-es felkészülés során Argentínában bal térdében komoly károsodást szenvedett, onnantól már hiába küzdött, nem tudott visszatérni.

Forrás: Atomic

Anna Hofer nem tartozott az ismertebb olasz sízők közé. Legjobb eredményeket Szuper-G-ben érte el. A 2010-2011-es szezonban debütált a Világkupában, de ott nem igazolta a szakmai stáb várakozásait, így hat éven át csak az Európa Kupában számítottak szolgálataira. Lelkiereje nem hagyta el, tucatnyi dobogós helyezés mellett egy győzelmet is fel tudott mutatni. Visszatérő éve egész szépre sikerült, egyszer a TOP-10-be is beverekedte magát; nem úgy a tavalyi, ami után inkább abbahagyta a versenysportot.

Három VK- idény után búcsúzik Kristine Gjelsten Haugen, aki soha nem tudott kitörni bátyja árnyékából, de kortársaival sem tudta igazán felvenni a versenyt. Az Észak-Amerikai és az Európa Kupában voltak szép eredményei, közte hat, illetve két győzelme, valamint szakági sikere óriásban, de a felnőttek közé nem sikerült betörnie.

 

 

 

A címlapkép forrása: marriott.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s