Egy sorozat döntött: Lanisek nyerte a Grand Prix finálét, Kubackié az összetett

Az esős, szeles időben ezúttal csak egyetlen sorozat adatott az ugróknak a Nyári Grand Prix záróversenyén. A változékony körülmények között kisebb meglepetés született: Anze Lanisek nyerte a versenyt a sáncrekordot ugró Marius Lindvik, valamint Piotr Zyła előtt. Az összetett-esélyesek közül eközben sokaknak pechjük volt a széllel, végül egy 5. hellyel Dawid Kubacki ünnepelhetett.

Előzetesen minden idők egyik legizgalmasabb záróversenyének ígérkezett az idei Klingenthalban, hiszen papíron nem kevesebb mint nyolc ugró: Yukiya Sato, Dawid Kubacki, Naoki Nakamura, Keiichi Sato, Ryoyu Kobayashi, Karl Geiger és Evgeniy Klimov is esélyes volt még a Grand Prix-győzelemre. Hogy így alakult, abban persze volt szerepe annak is, hogy a fent nevezettek közül többen is kihagytak több versenyt is a nyáron, inkább a télre való felkészülést előtérbe helyezve.

Ennek fényében persze lehetne azon polemizálni, hogy mekkora értéke van a Grand Prix sorozatnak, ám erre az egy napra alighanem a legtöbb síugrás rajongó félretette ezt az általunk is többször kivesézett kérdést, hiszen mégsem minden nap láthat az ember nyolcesélyes zárófordulót. Amiből aztán majdhogynem nem lett semmi, ugyanis akárcsak tavaly, idén is esős-szeles idő fogadta itt a versenyzőket, ám végül ha egy óra csúszással is, de egyetlen sorozatot azért sikerült lebonyolítania a zsűrinek.

Ezt egyébként előre be is jelentették, így mindenki azzal a tudattal ugrott, hogy egy ugrás dönt majd. Ez ilyenkor persze azt is jelenti, hogy a szerencse szerepe is megnő, és végül nem is maradt el a körülményekben félig-meddig kódolt meglepetés: a győzelmet Anze Lanisek szerezte meg, aki még viszonylag az elején, a 14-es beülőből tudott 139,5 métert repülni, és ami még fontos, hogy csak minimálisan vontak le tőle a szél miatt. Ellenben Marius Lindvik hiába repült jókora szembeszélben, igaz két beülővel lentebbről, 148 métert, ami egyébként sáncrekord is volt, be kellett hogy érje a második hellyel, amiben benne volt az is, hogy ennél a távolságnál már nem tudta megcsinálni a telemarkot. A “bronz”, azaz a harmadik hely Piotr Zyłaé lett, aki a 10-es kapuból 135 métert repült.

Marius Lindvik sáncrekordja

A körülményeket illetően sokatmondó, hogy ez az eredmény már lényegében azelőtt kialakult, hogy a fentebb említett esélyes nyolcas egyáltalán leugrott volna. Persze nem volt könnyű dolguk, hiszen rövidített nekifutón, enyhülő/megszűnő szembeszélben kellett ugraniuk, így Klimovot (107 m 44.) és Geigert (122,5 m 10.) hamar le is húzhattuk az esélyesek listájától. Ryoyu Kobayashi 130 méteres kísérlete ellenben nem volt rossz, végül negyedik lett vele, ám mivel 59 pontos hátrányból indult, az már biztos volt, hogy az összetett győzelemhez ez biztosan kevés lesz. Keiichi Sato (111,5 m 32.) és Naoki Nakamura (104,5 m 33.) ezt követően egy-egy elég rövid ugrással ugyancsak elszálltak, így a “nyolc kicsi indiánból” maradt három: Timi Zajc, Dawid Kubacki és Yukiya Sato.

Timi Zajc (8.), aki főleg a nyár elején remekelt ezúttal egy 129 méteres ugrással bejött ugyan hetediknek, ám ezzel neki is maximum elméleti esélyei maradtak az összetettre. A tegnapi kvalifikációt megnyerő, és egyébként remek formában levő Kubacki egy 131,5 méteres ugrással ötödiknek jött be, ezzel neki viszont maradt még valós esélye nyerni, hiszen Zajc ezzel már biztosan nem nyerhetett, a lengyelnek pedig csak tíz pontot kellett ledolgoznia Satoval szemben, akinek így az első hét között kellett volna végeznie az összetett sikerhez. Ez végül nem sikerült, ugyanis egy 127 méteres ugrással csak tizenegyedik lett Sato, így ezután a furcsa finálé után Dawid Kubacki nyerte a Nyári Grand Prix összetettjét.

A 29 esztendős lengyel ezzel 2017 után másodszor lett a legjobb nyáron, ráadásul mindezt úgy, hogy csak négy versenyen állt rajthoz, ebből háromszor dobogós volt: a Hinzenbachi győzelem mellett még két második helyet szerzett. Kubacki egyébként a negyedik síugró, aki egynél többször nyert Grand Prix-t, korábban ez Thomas Morgensternnek, Adam Małysznak sikerült három-három, illetve Masahiko Haradának a lengyelhez hasonlóan két alkalommal.

Yukiya Sato végül tehát a második helyen végzett, míg Timi Zajc megőrizte a harmadik helyét, maga mögött tartva Ryoyu Kobayashit, aki a negyedik helyig tudott ma előrejönni. Ezzel Japánt csak egy ugró képviselte a pódiumon, miközben versenyzőik közül négyen is a legjobb tíz között végeztek, a Nemzetek kupájában viszont győzelmet ért a teljesítményük.

Végeredmény

HelyVersenyzőOrszág1. sorozatPontszám
1.Anze LANISEK139,5137,6
2.Marius LINDVIK148,0136,6
3.Piotr ZYLA135,0135,6
4.Ryoyu KOBAYASHI130,0132,3
5.Dawid KUBACKI131,5131,5
6.Robert JOHANSSON133,0131,2
7.Jakub WOLNY138,0129,0
8.Timi ZAJC129,0124,8
9.Taku TAKEUCHI135,0123,1
10.Karl GEIGER122,5121,4

Grand Prix összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Dawid KUBACKI305
2.Yukiya SATO294
3.Timi ZAJC268
4.Ryoyu KOBAYASHI261
5.Karl GEIGER232
6.Naoki NAKAMURA225
7.Keiichi SATO213
8.Piotr ZYLA205
9.Evgeniy KLIMOV195
10.Marius LINDVIK173

Részletes eredmények
Grand Prix összetett
Nemzetek kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s