Kettős francia siker Söldenben. Pinturault-győzelemmel indult a Hirscher utáni korszak

Sokunk agytekervényeit mozgatta a kérdés, vajon mi fog történni az évtized első olyan óriás-műlesikló versenyén, amin nem áll rajthoz a szezon előtt visszavonulását bejelentő Marcel Hirscher? Akik Henrik Kristoffersen sziporkázására számítottak, szépen bakot lőttek, a norvég klasszis mindösszesen a 18. helyen zárta a szezonnyitót. Született ellenben kettős francia győzelem, Alexis Pinturault pedig úgy síelt egész nap, mint aki tényleg meg van győződve róla, hogy ez a tél az ő sikereitől lesz hangos. Mathieu Faivre mellett még Žan Kranjec, a szlovénok legjobbjai állt fel dobogóra. Felettébb biztatóan teljesítettek az amerikaiak, Tommy Ford a negyedik, Ted Ligety pedig az ötödik helyen végzett. A hatodik hely pedig egy ifjú norvégnak, Lucas Braathennek jutott. Az osztrák csapat betlizett, egyetlen sízőjük sem zárt a TOP-10-ben.


Szépséges, napos idő fogadta a nézőközönséget és a világ szinte minden tájáról összesereglett, 71 főt számláló mezőnyt. A hőmérséklet fagypont fölé emelkedett, de szerencsére minden gond nélkül meg lehetett tartani a mai versenyt. A szélmozgással sem akadtak problémák, s az előző évek záporai sem köszöntek vissza, igaz, nem is lehetett nagyon havat látni a kopár hegygerinceken. De felesleges lett volna morogni emiatt, két év szünet után legalább ismét megmutathatták magukat a férfiak a hírhedt Rettenbach- gleccseren.

Az óriás-műlesiklás több világnagyságot vesztett két idény között. Marcel Hirscher a szám hatszoros győztese, az előző idényben nem talált legyőzőre, emellett ő a szakág regnáló olimpiai bajnoka és vb-ezüstérmese. Felix Neureuther, Philipp Schörghofer és Thomas Fanara 1-1 versenyt nyert a számban, de nagyjából egy teljes évtizede voltak benne a szakág krémjében. Csakúgy, mint Aksel Lund Svindal, bár az utóbbi években már zömmel a gyors számokban láthattuk versenyezni a norvég óriást.

A délelőtti pályát a norvégok osztrák edzője, Michael Rottensteiner, míg a délutánit a német csapat kötelékében dolgozó, egyébiránt svájci Willi Dettling tűzte. Mindkét esetben 48 kapuból állt a nyomvonal, közte 46 fordítóval.

a1.png
Forrás. Blick.ch

A szezon első férfi futamát Henrik Kristoffersen (10.), talán a szakág és az összetett legnagyobb esélyese nyitotta meg. Bár próbált támadni, rendre távolkerült a kapuktól a necces helyzetekben, testbeszéde minimum árulkodó volt. Žan Kranjec (4.) rá is vert rögtön szűk fél másodpercet, pedig a szlovén menete sem tűnt verhetetlennek. A ritmusváltást igénylő szakaszokon stabilabb íveken haladt át. A végére esett vissza, nem véletlen, hogy Marco Odermatt (3.) ott tudta a maga javára fordítani az időkülönbséget – egyetlen századdal. Egyébiránt 5 tizeddel is rosszabbul állt, magyarán a tökéletes menetet még mindig nem sikerült senkinek sem megközelíteni.

Matts Olsson (6.) két zöld szektor után enyhe hátrányba került, ami a célig kitartott. Ezzel együtt ott volt az éllovas svájci ifjú nyakán. Ha már majdnem tökéletes menet,  ezt Alexis Pinturault  (1.) részéről volt alkalmunk megfigyelni. Kiváló tempóban nyitott, s bár a lejtő második felében szűkült a különbség, jó harmad másodperccel így is élre tudott állni. Loïc Meillard (9.) mintha kicsit túlpörgette volna a dolgot. Sok volt a túlcsúszás, Kristoffersenen kívül mást nem tudott megelőzni. Kemény szavak ezek, mindenesetre az első hét sízőt követően a norvég állt a lista legvégén, ugyanis Tommy Ford (10.) – eléggé tisztátalan kezdést követően – némileg újítani tudott. Hat tizedet így is beszedett az éllovastól.

Forrás: Breitbart

Stefan Luitz (13.) menetét a koncentrált jelzővel még véletlenül sem illetnénk, a német került elsőként másodpercen kívülre. Leif Kristian Nestvold-Haugen (16.) a kanyarkimeneteken rendre túlcsúszott, ő lett az új sereghajtó. De nem sokáig, Justin Murisier (21.), a fiatal svájci küldöttség újabb gyöngyszeme egy kevéssel tőle is kikapott. A Rettenbach- gleccser eleve extra teljesítményre készteti a sízőket, s ha a koncentráció és a bátorság kellő elegye nem valósul meg, könnyű itt elszállni. Rasmus Windigstad (15.) felemás menete után végre a helyiek hangja is megemelkedhetett. Manuel Feller (8.) szebbik arcával köszönte meg a buzdítást, egész jó dinamika mellett nem vitte el a lendület, szűk 7 tizednyi hátrányból a dobogó még egész nyugodtan céljai közt szerepelhetett.

A pálya minőségére egy rossz szót nem lehetett mondani, rögtön megtapasztalhattuk ezt Mathieu Faivre (2.) menete közben. Végig tartotta honfitársát, a végén továbbjavított helyzetén, mindösszesen 2 századdal szorult mögéje. A gall tarolás nem valósult meg, sőt, Victor Muffat-Jeandet (25.) csak a lista végére tudott kerülni. A reklámszünet előtt sorra került végre egy olasz síző is – óriás-műlesikló hagyományaikat tekintve a jelenről ez is sokat elárul sajnos. Luca de Aliprandini (17.) a meredeken rendre késésben volt, a középmezőnynél több nem volt délelőtt benne.

A szakág egykori királya következett néhány perc múltán. Ted Ligety (12.) határozottan biztatóan nyitotta a szezont, a tavaly tőle látottaknál előrelépett. Különösen a lejtő második felében ment szépen, így másodpercen belül maradt. Három svájci váltotta egymást a párán. Gino Caviezel (22.) meg sem állt másfél másodpercig, míg Thomas Tumler (18.) egy élvonalbeli nyitó szektor után került gyakran késésbe.  Cédric Noger (24.) elizgulta talán a dolgot, az utolsóelőtti helyezésen túl egyéb nem volt benne. Az újabb szünet előtt még túlestünk két olaszon. Nem véletlenül választottuk ezt az igét, mert sem Riccardo Tonetti (44.), sem a rangidős Manfred Mölgg (19.) nem rúgott labdába. Előbbi már lassan a három másodpercet ostromolta, így a továbbjutásról is lemondhatott gyakorlatilag. Manny – testvére, Manuela jelenlétében – legalább a minél jobb középmezőnyös pozícióért versenyben lehetett a továbbiakban. Még egy kósza mosoly is kikívánkozott belőle. Így nyitotta 17. Világkupa-szezonját, ez a mai a 300. versenye.

Forrás. Antenneuna

A folytatásban is volt mire felfigyelnünk. Trevor Philp (29.) erőtlen sízésére kevésbé, a másik kanadai, Erik Read (5.) ugyanakkor megcsillogtatta tudását. A lejtő felénél alig másfél tizedes lemaradást szedett össze, s minthogy a folytatásban is csupán ennek dupláját, némileg váratlanul – legalább – a dobogós helyek sorsába. A két észak-amerikai közt Filip Žubčić is újat mutatott, ő volt az első, aki nem ért le az arénába. Stefan Brennsteiner (7.) alaposan meghajtotta magát hazai közönség előtt, minek végén még Fellert is megelőzte, vagyis per pillanat ő volt a legjobb osztrák a listán. Két induló után… Ryan Cochran-Siegle (20.) a biztosnak tűnő továbbjutáson túl egyébnek nem örülhetett. Igaz, nem is tett érte annyit. Kuriózum belga sízőt ilyen korán látni, vagy egyáltalán, Sam Maes (58.) viszont rászolgált az alacsony rajtszámra tavalyi teljesítménye alapján. Ma érezhetően meg akarta mutatni magát. Vesztére, a második letörésnél nagyon mélyre került, minden sebességét elvesztve. Thibaut Favrot (28.) lelkesen tette dolgát, de a cirkuszi egyensúlyozás is kutyafüle volt ahhoz képest, amit néhol bemutatott. Az első harmincast Elisa Zurbriggen (31.), vagyis egy újabb svájci zárta, nem túl emlékezetes módon.

EH5DcgkXUAAu1MK.jpg
Forrás. Alpine Canada Alpin

Harmincon túlról keveseknek sikerült továbbjutnia. Köztük volt Aleksander Aamodt Kilde (31-essel a 27.), Matthias Mayer (33-assal a 26.), a norvég Lucas Braathen (40-essel a 23.), valamint Roland Leitinger (53-assal a 30.). Búcsúzott többek közt Dominik Paris (33.) és a szebb napokat látott Fritz Dopfer (42-essel a 40.).

—————————————————————————————————————————————-

A Hirscher utáni éra első versenynapján sem maradtak tehát szurkolnivaló nélkül az osztrákok. Kettő sízőjük a délutáni program elején, másik kettő pedig az utolsó szegmensben indulhatott. Kezdésként Leitinger (19.) ment egy egészen korrekt pályát, a verőfényes napsütés mellett más egész is feldobta tehát a hangulatot. Régi barátként üdvözölte eztán a listavezetőnek kijáró ülőhelyet. Philp(26.), Favrot (25.) jelentősen elmaradt tőle, majd Kilde (21.) már igencsak megszorongatta. Pozitív fejlemény hazai szemszögből, ohgy épp egy másik osztrák, Matthias Mayer (15.) taszította le az élről. Az óriás-műlesiklással csak nagy ritkán próbálkozó lesikló olimpiai bajnok remek dinamikával teljesítette a pályát. Meglehet, gyakrabban látjuk majd ebben a szakágban.

Forrás. Dagsavisen

Muffat-Jeandet (28.) nem érzett rá a söldeni lejtőre, délután sem tudott újítani, mintha bátorsága is hiányzott volna. Noger (24.) javára csak a kockázatvállalást tudtuk írni, a sok hiba miatt mégsem tőle, hanem Lucas Braathen (6.) részéről jegyeztük fel az első igazán ütőképes menetet délutánról. Caviezel (9.) egész jó ritmusban abszolválta a lejtőt, csak a végére fogyott ki belőle a lendület. A célba érkezés pillanatában aligha gondolta volna, hogy TOP-10-ben végzi a napot. Szoros lett a vége, nem úgy Murisier (23.) vonatkozásában. Sokat kellett korrigálnia, a meredeket megint nem rakta össze normálisan, így jó néhányan megelőzték. Első szakaszára Cochran-Siegle (11.) sem lehet büszke, a lejtő második részére ugyanakkor megtalálta a ritmust, valamicskét csökkentett így hátrányán. Mölgg (20.) fokozatosan fogyott el. Ugyanez történt Tumlernél (22.), annyi különbséggel, hogy a svájci látványos hibákkal tarkította menetét. De Aliprandini (8.) már komoly nyomás alá helyezte az etalont, elsősorban a meredeken impozánsan ment, de bő két tizeddel ő is kikapott a norvégtól. Nestvolt-Haugennek (10.) feltétlenül nagyot kellett síelnie ahhoz, hogy életében először TOP-10-ben végezzék Söldenben. Biztatóan kezdett, de még így is lecsúszott az aktuális dobogós helyekről. Önmagát is meglephette, hogy végül csak sikerült a legjobb tíz.

A norvégoknak ezzel együtt volt okuk örömre, hiszen a mezőny felénél Braathen vezette a versenyt. A szünetből visszatérve Windigstad (14.) acélosnak épp nem nevezhető sízése következett, hogy aztán a két életben maradt német kerüljön sorra. Schmid (27.) már az első szektorban elvesztegette előnyét, miközben a neheze még odébb volt ekkor. A meredek ritka elfuseráltra sikerült, már a célba érésnek is örülhetett stábja. Luitzot (16.) kerülték a nagyobb hibák, ezzel együtt kevés necces kaput vett be megfelelő ritmusban. Ted Ligety (5.) mellett állt a szerencse, igaz, a szakági legenda meg is dolgozott a szükséges egyetlen századért. Termetes előnyéből egy kevéske kitartott a lankás részekig, ahol egyértelműen felvette a kesztyűt a kis norvéggal.

e2.png
Forrás. U.S. Ski & Snowboard Team

Kristoffersent (18.) pedig – általános megdöbbenésre – elverte, de nem csak ő… Elképesztően indiszponáltan teljesített a meredeken, az íveket se nagyon találta. Utolsó befékezése a lanka előtt következett be, így nyilván meg sem állt az aktuális tízedik helyig. Hirscher, vagyis a mérce távoztával alábbhagyott volna a motiváció? Tommy Ford (4.) ellenben becsülettel összerakta a meredeket, ennek megfelelően megőrizte hozott előnyét a célig. A kettős amerikai vezetést Meillard nem veszélyeztette, a második letörésnél egyensúlyát vesztette, s már nem tudott menetirányban maradni.

S már a finálé volt hátra, felvezette két osztrák. Feller (12.)  javára írják, hogy kiesés közelébe délután sem került, komoly túlfordulásai azért akadtak. Nemhogy az amerikaiak ellen labdába rúgott volna, alaposan visszacsúszott. Kristoffersent megelőzte a legjobb osztrák – ha ez tavaly íródott volna le, sok keserűség nem mardosta volna a sógorokat. Ma viszont elmaradt a fieszta, Brennsteiner lelkesedése kieséshez vezetett viszonylag korán. A klasszikus óriás-műlesikló hiba áldozatává lett.

Forrás. Siol

Érdekes módon Olsson (17.) is messze elmaradt délelőtti teljesítményétől. Mélyre kerülések, belefékezések sora – teljesen eltűnt a középmezőnyben. Erik Read (7.) úgy indult, mint a veszedelem, rá is pakolt előnyére két tizedet. A lejtő felénél aztán jött egy komoly korrigálással bevett kanyar, onnantól fogva már nem volt esélye a TOP-3 ellen. Ahol változatlanul Ford, Ligety és Braathen hármasa foglalt helyet.

Žan Kranjec (3.) kimértebben kezdett, amit pedig elvesztegetett fent, visszaszerezte a meredeken. Ez az attitűd kifizetődött, 7 aprócska századdal élre tudott állni a szlovén férfi alpesi síelés emblémája.  Marco Odermatt (13.) egyetlen századnyi előnye semmire nem volt elegendő, ennek megfelelően teljes erőbedobással állt a feladathoz. Eléggé hamar odalett a győzelem vélt esélye, már az bravúr volt, amilyen testhelyzetből rá tudott fordulni a kanyarra. Másodpercre zárt Kranjec viszonylatában, lesz de lesz ez még másként is.

Forrás: Spox.com

Oda-vissza pattogtak a századok Mathieu Faivre (2.) menete közben. Sok apró bizonytalanság ellenére a meredeken sem kapott eleget a szlovéntól, a zárás pedig egyértelműen a franciáé volt, így tudta a maga javára fordítani a dolgot. A francia siker ekkor vált biztossá, Alexis Pinturault (1.) pedig megmutatta, képes egy napon belül két klasszis menetre. A meredek leiskolázta a másik gallt, fél másodpercnyi előnyének javát ott kasszírozta. Az amerikai küldöttség így pódium nélkül maradt, de mind rájuk, mind Braathenre érdemes lesz figyelni a folytatásban. Nem véletlenül nyerte meg tavaly a szakági Európa Kupát.

A verseny részletes statisztikája

Forrás. Sootoday

Alexis Pinturault a 24. győzelmét aratta a Világkupában, ennek felét óriás-műlesiklásban. Tulajdonképpen megvédte címét, hiszen a legutóbbi, 2016-os söldeni óriás az ő elsőségével ért véget. Faivre hetedik, Kranjec pedig a negyedik dobogós helyezését ünnepelte a mai nap.

Az Alpesi Sí Világkupa tehát elkezdődött, meg nem is, az elkövetkező versenyeket ugyanis csak szűk egy hónap elteltével rendezik Leviben. A női szlalom november 23-án, a férfiaké pedig 24-én kerül sorra.

Addig is várunk titeket a férfi szezon beharangozójával, s egyéb más nyalánksággal.

tabella.png

A címlapon szereplő kép forrása: Eurosport Australia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s