Kiütéses lengyel sikerrel kezdődött a Grand Prix Wisłan

Ha Nyári Grand Prix-t rendeznek Wisłaban, akkor a lengyelek nyernek; ezt az tételt idén sem sikerült megdönteni a többieknek, a házigazdák pedig egymásután harmadszor indították győzelemmel a nyári sorozatot. A dobogó második fokára Szlovénia, míg a harmadikra Norvégia ért oda.

A wisłai csapatversennyel kezdődött el az idei Nyári Grand Prix sorozat, azt pedig már az elmúlt években megszokhattunk, hogy a házigazdák rendszerint odateszik magukat, amit mi sem szemléltet jobban, mint hogy a legutóbbi hat évből ötször nyertek otthon csapatban.

Persze van is miért, hiszen a lengyelek közismerten megőrülnek a síugrásért, amit mi sem mutat jobban, hogy nyáron is tömve vannak a lelátók, sőt még a szokásos kerítés mögötti “ingyenes” (khm…) helyen is fürtökben lógtak a szurkolók (mellesleg valószínűleg sokkal többet látva a versenyből, mint némelyik fizető néző, de ez egy másik történet.) Így hát hiába szokás a nyári versenyekre sokszor a felkészülés részeként tekinteni, ezen a sáncon kötelező felszívni magukat a lengyeleknek, akik nem is okoztak csalódást a közönségüknek.

Az első sorozatot követően fölényesen vezettek a hazaiak, ugyanis onnantól kezdve, hogy az első csoportban Piotr Zyła az első helyen nyitott, egy pillanatra sem adták ki a kezükből az irányítást, és biztos, majd 27 pontos előnnyel várhatták a második kört. A dobogós helyekért eközben nagy csata volt kialakulóban, ugyanis a 2-4. helyezett szlovén, norvég és német csapatot mindössze 5 pont választotta el egymástól. Nem voltak egyébként nagyon messze ettől a triótól az 5. helyezett (Ryoyu Kobayashit nélkülöző) japánok sem, akik bő 10 ponttal a németek mögött fordultak a második körre.

Ami a hazaiak sikerét illeti, ez a második sorozatban sem forgott veszélyben egy pillanatra sem, a Piotr Zyla, Aleksander Zniszczoł, Kamil Stoch és Dawid Kubacki alkotta négyes végül majd’ hatvan ponttal végzett az élen, ráadásul Stoch (134,5 m) révén övék volt az este leghosszabb ugrása is. Ezzel tehát Michal Dolezal győzelemmel debütált szövetségi kapitányként, az este (lengyel szempontból) megkoronázásaként pedig ezúttal a szurkolók énekelték el a dobogó tetején ünneplő csapatnak a himnuszt.

Igazi izgalmat viszont a dobogóért zajló csata tartogatott ezen az estén, amire az utolsó ugrások előtt még a norvég, a japán a német és a szlovén is eséllyel pályázott. Utólag számolgatva a szlovénok alighanem simán hozhatták volna a második helyet, ha harmadik emberük, Peter Prevc nem teszi le a kezét az ugrása végén, így viszont csak az ötödik helyről várták a finálét. Timi Zajc viszont itt kisebb csodát tett, annak ellenére, hogy elég alacsony beülőből ugrott, 129 métert repült, ezzel mindhárom rivális csapatot visszaelőzte és végül behozta a szlovénokat a második helyre. A norvégok Daniel André Tande 121 méteres ugrásával végül visszacsúsztak a harmadik helyre. A németek befejező embere, Markus Eisenbichler 125 métert ugrott, ezzel maradtak a negyedik helyen, míg a japánok hiába várták a harmadik helyről a végét, Yukiya Sato csak 117 métert ugrott, ezzel az ötödik helyen zárták a versenyt.

A hatodik helyen, a dobogóért folyó harctól igencsak messze az osztrákok végeztek, míg az oroszok Evgeniy Klimov kiváló teljesítménye ellenére (egyéniben ma ő lett volna a legjobb) is csak a hetedikek lettek, míg a nyolcadik, utolsó pontszerző hely Csehországé lett.

HelyCsapatPontszám
1.Lengyelország1094,1
2.Szlovénia1035,7
3.Norvégia1029,2
4.Németország1028,5
5.Japán1015,2
6.Ausztria984,3
7.Oroszország958,0
8.Csehország885,3

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A hétvége programja holnap 17:30-tól az egyéni versennyel folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s