Nyári újrakezdés Wisłan

Négyhónapos szünetet követően láthatunk a hétvégén ismét síugróversenyt, hiszen megkezdődik a 26. Nyári Grand Prix sorozat, az elmúlt években egyfajta hagyománnyá válva ezúttal is Wisłan. A rutinosabb szurkolók alighanem pontosan tudják, hogy az évnek ebben a részében az esélyeket latolgatni nem egyszerű feladat, ettől függetlenül az alábbiakban igyekszünk összefoglalni, amit a nyári-kora őszi sorozat rajtja előtt tudni érdemes.

Már-már közhelyszámba megy a megállapítás, hogy a Nyári Grand Prix sorozat – hiába kezeli a FIS papíron egy polcon a Világkupával – főleg a legjobbak számára inkább felkészülésnek számít az “igazi”, vagyis a téli szezon előtt és általában nem is mindegyikük versenyzi végig a nyarat. Így aztán – lévén, hogy egy olyan versenyről van szó, ahol nem mindenkinek célja az összetett győzelem – komoly jóslatokba nem is mernénk bocsátkozni arra nézve, hogy vajon milyen csata alakulhat ki az összetettért.

Ettől persze még hiba lenne mindjárt legyinteni a GP-re, hiszen éppen a fentiekből adódóan ezek a versenyek remek lehetőséget jelentenek arra, hogy új versenyzőket fedezhessünk fel és noha az már elég régen volt, amikor a nyári sorozat olyan jó mércéje volt az aktuális erőviszonyoknak, hogy a nyári győztes rendszerint utána télen is megnyerte a világkupát (egészen pontosan 2005 és 2009 között volt egy ilyen sorozat), az azért még mindig elmondható, hogy a nyári bajnok – önmagához képest – többnyire télen is megállta a helyét, példa rá Maciej Kot, Dawid Kubacki vagy éppen a címvédő, Evgeniy Klimov szereplése, csak hogy a három legutóbbi győztest említsük.

Klimov egyébként most is jó formában várja a rajtot, ugyanis két héttel ezelőtt a COC-sorozat nyitányán Kranjban mindkét napon győzni tudott, így nem lenne meglepetés, ha Timi Zajccal együtt, aki a fő riválisa volt Szlovéniában Wisłan is a legjobbak között lennének.

Az viszont már most biztos, hogy a világkupa-győztes Ryoyu Kobayashi kihagyja az első néhány versenyt és akárcsak tavaly, idén is csak augusztusban, Hakubában láthatjuk először ugrani. A tavalyi idényt uraló Kobayashival kapcsolatban további fontos hír, hogy erre a szezonra új edzővel készül, a japán bajnok klubjától ugyanis távozott a bennfentesek által a tavalyi sikerekben meghatározónak tartott Janne Väätäinen, a helyét pedig a legutóbb a cseheknél dolgozó Richard Schallert vette át. Hogy milyen hatással lesz mindez Kobayashira, az persze inkább csak télen derülhet majd ki, ellenben úgy néz ki, hogy a regnáló bajnoknak nem feltétlenül kell versenyezni ahhoz, hogy felhívja magára a figyelmet. Élég volt ehhez, egy igencsak furcsa sérülés is: Kobayashi otthon, a Willingen Five győzelemért kapott – mondjuk kétségtelenül hegyes – trófeába akadt bele valahogy, aminek következtében a vádlija sérült.

Aki számára viszont biztosan mérce – még ha nem is a legfontosabb – lesz már a Nyári Grand Prix is, az egyrészt a márciusban a lengyelektől a német válogatott élére igazoló Stefan Horngacher, aki az Ausztriába hazatérő Werner Schustert váltotta a kapitányi poszton. Horngacher dolgát nehezíti, hogy egy keresztszalag-szakadás miatt nem számíthat idén Andreas Wellingerre. Ellenben a német sztárok közül idővel visszatérhet majd a mezőnybe Severin Freund, igaz, Wisłan még nem lesz a keretben, Markus Eisenbichler, Karl Geiger, Stephan Leyhe és Richard Freitag viszont ott lesznek Lengyelországban.

Viszont ha már Werner Schuster szóba került: az Ausztriába hazatérő mester az új szezonban Gregor Schlierenzauert segíti majd amolyan személyi edző/tanácsadó szerepkörben, és ilyen minőségében alighanem azért fel-fel tűnik majd a versenyeken is, pláne, ha a közös munka eredményeként végre eljön Schlieri sokak által remélt feltámadása. Schlierenzauer egyébként rajthoz áll a wisłai hétvégén, akárcsak Stefan Kraft és Daniel Huber, egyedül Hayböck pihen az első hétvégén az osztrák nagyágyúk közül.

Szólnunk kell természetesen a házigazdákról is, már csak amiatt is, mert itt ér véget a fentebb leírt edzőkeringő: a hoppon maradt (elvégre a hírek szerint a helyi szövetség is küzdött Horngacher megtartásáért) lengyelek a korábban segítőként dolgozó Michal Dolezalt léptették elő vezetőedzőnek, reménykedve abban, hogy a cseh kapitánnyal folytatni tudják a korábbi évek kifejezetten sikeres szereplését. Kamil Stochékra egyébként azért is érdemes lesz figyelni, mert a lengyelek általában kifejezetten erősek szoktak lenni nyáron is, a hazai versenyekre pedig mondhatni szinte “kötelező” is felszívni magukat. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, ahhoz talán elég annyit elmondani, hogy Wisłaban az elmúlt hét szezonban mindig született lengyel győzelem. Idén egyébként két lengyel állomása is lesz a Grand Prix sorozatnak, ugyanis augusztusban Zakopane is vendégül látja majd a mezőnyt.

A norvég válogatott ezúttal legerősebb összeállításában érkezett Wisłaba, igaz, sérültje Alexander Stöcklnek is van, ugyanis egy nem-hivatalos gyakorláson Anders Fannemel térdsérülést szenvedett. Ott lesz viszont a csapatban Robert Johansson, Johann-André Forfang és Danie-André Tande is.

Az elmúlt évekhez képest valamivel rövidebb lesz egyébként az idei kiírása a Grand Prix-nek, mindössze hét – viszont egytől egyig hagyományosnak mondható – helyszínnel, és csak egyetlen Európán kívüli állomással Hakubában.

Ami a női versenyeket illeti, sajnos ebben a szakágban az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is igen szerény a nyári naptár, a hinterzarteni vegyescsapat mellett mindössze három egyéni fordulót rendeznek. Ebben a sorozatban egyébként Sara Takanashi volt az abszolút egyeduralkodó, szó szerint, hiszen 2012 óta, amikortól egyáltalán ilyet rendeznek minden egyes kiírást meg tudott nyerni így összesen hét győzelmet számlál, kérdés, vajon meglehet-e a nyolcadik is a női síugrás rekordbajnokának, avagy avatunk-e ebben a szériában is új győztest.

Nyári Grand Prix – férfiak

Dátum Helyszín
Júl. 20. Szo 20:15 Wisła HS 134 csapat
Júl. 21. V 17:30 Wisła HS 134 egyéni
Júl. 27. Szo 11:55 Hinterzarten HS 108 vegyescsapat
Júl 27. Szo 19:00 Hinterzarten HS 108 egyéni
Aug. 10. Szo 18:00 Courchevel HS 135 egyéni
Aug. 17. Szo 15:00 Zakopane HS 140 csapat
Aug. 18. V 13:00 Zakopane HS 140 egyéni
Aug. 23. P 11:30 Hakuba HS 131 egyéni
Aug. 24. Szo 11:30 Hakuba HS 131 egyéni
Szept. 29. Szo   Hinzenbach HS 90 egyéni
Okt. 5. Szo 16:00 Klingenthal HS 140 egyéni

Nyári Grand Prix – nők

Dátum Helyszín
Júl. 26. P 20:30 Hinterzarten HS 108 egyéni
Júl. 27. Szo 11:55 Hinterzarten HS 108 vegyescsapat
Aug. 9. P 18:00 Courchevel HS 135 egyéni
Aug. 18. V 10:30 Frenstat HS 106 egyéni

A hétvégi program

Július 19., péntek
16:30 Hivatalos edzés
18:00 Kvalifikáció

Július 20., szombat
19:15 Próbasorozat
20:15 Csapatverseny (tv: Eurosport 1)

Július 21., vasárnap
16:30 Próbasorozat
17:30 Egyéni verseny (tv: Eurosport 2, 21:05 felvételről)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s