Sírepülő Grand Slam válthatja a világbajnokságot?

Kiadta a FIS a 2019/20-as szezonra érvényes hivatalos versenynaptárakat, amelyekben egy-két kérdőjel azért még így is maradt, az viszont már most eldőlt, hogy az amerikai állomás Iron Mountainban egyelőre kimarad. Emellett az illetékesek felvetetették egy új torna ötletét is, ami a 2022/23-as szezontól válthatná fel a világbajnokságot.

A héten tartja szokásos tavaszi ülését a horvátországi Cavtatban a Nemzetközi Síszövetség (FIS), amelyen a versenynaptárak végelsegítése mellett egy új, forradalminak látszó ötlet is felmerült: a 2022/23-as szezontól a sírepülő világbajnokság helyett egy külön tornát rendeznének a négy sírepülősáncon (Bad Mitterndorf, Obrestdorf, Vikersund, Planica) valamint nyitottak Harrachov és a sáncépítést állítólag fontolgató kínaiak irányába is. A sorozat győztesét egymillió euróval tervezik jutalmazni. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a síreplő vébék 1972 óta tartó sorozata a 2020-as planicai és a 2022-es vikersundi versennyel lezárulna. Ilyen szempontból Harrachov szerepe azért is érdekes a történetben, mert a 2024-ben esedékes sírepülő vébére egyedül ők nyújtottak be pályázatot, más kérdés, hogy a rendezéshez jelentősen fel kellene újítani a sáncot. Így viszont, hogy a világbajnokság megszűnne, kérdéses, hogy a beruházás megvalósul-e.

Nem hivatalos információk szerint egyébként az ötlet a FIS-ben nagy támogatottságot élvez, így az őszi síugró szakági ülésen, nagy eséllyel rábólintanak majd a javaslatra az illetékesek, illetve ekkor dől majd el, hogy milyen lebonyolítást választanak az új versenysorozathoz.

További sírepüléssel kapcsolatos érdekesség, hogy a planicai szervezők felvetették, hogy a 2023-as világbajnokságon a nagysánc mellett ne a normálsáncon, hanem a sírepülősáncon legyen a második verseny. A javaslatról szintén az ősz során dönthetnek.

A FIS emellett kiadta az új szezonra érvényes hivatalos (ám még biztosan nem végleges) versenynaptárakat is. Az már most eldőlt, hogy Iron Mountain végül kimaradt az idei világkupából, azaz egyelőre várnunk kell még a mezőny visszatérésére az amerikai kontinensre. A versenynek eredetileg fenntartott hétvége (február 22-23.) egyébként egyelőre még szabad, az elkövetkezendő hetekben alighanem kiderül, hogy lesz-e beugró erre az időpontra.

A decemberi nizhny tagili verseny helye sem biztos még egyébként a programban, a FIS ugyanis egyelőre bizonyos szervezési kérdésekben nem tudott megegyezni az oroszokkal, akik július 10-ig kaptak haladékot a hiányosságok pótlására.

Kisebb változás emellett, hogy Bad Mitterndorf és Titisee-Neustadt helyet cseréltek az előzetes programhoz képest, Neustadtban egyébként a willingeni hétvéghez hasonlóan rendeznek majd egy „Titisee Five” névre keresztelt miniturnét is.

A Nyári Grand Prix programja is változott, ugyanis az előzetes programban még szereplő Almaty és Chaikovsky is kikerült a végleges naptárból. A Grand Prix sorozat július 20-án kezdődik Wisłan, míg a VK-nyitánynak ugyancsak a lengyel helyszín ad majd otthont november 23-án.

Ami a női sorozatokat illeti, a szezon végén ismét megrendezésre kerül majd az elmúlt évadban debütáló Raw Air és Blue Bird Tour, Iron Mountain viszont a női világkupából is kikerült. Sikerült ugyanakkor otthont találni a korábban még függőben levő téli szezonnyitónak, amit (most már lassan hagyományosnak mondható módon) Lillehammerben rendeznek meg december 7-én, míg a (mindössze három helyszínre korlátozódó) Grand Prix július 26-án kezdődik Hinterzartenben.

A versenynaptárak az alábbi linken érhetők el:
Világkupa, férfiak 2019/20
Világkupa, nők 2019/20
Nyári Grand Prix 2019

Forrás: skijumping.pl, dagbladet.no, fis-ski.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s