Shiffrin mindent vitt! Egy új-zélandi tini szerepet kért a show-ból

Mikaela Shiffrin győzelmét hozta az idény utolsó női versenye, az óriás-műlesiklás, vagyis eldőlt, hogy az amerikai lány az összetett siker mellé három kis kristálygömböt is magának tudhat. A dobogó harmadik fokára állhatott Petra Vlhová, aki a nap elején még rendelkezett matematikai esélyekkel a szakágira. A második helyezett személye ugyanakkor komoly meglepetéssel szolgált, a junior-világbajnok Alice Robinson tízedik Világkupáján két élvonalbeli menettel jelezte, mekkora tehetség szorult ebbe a 17 esztendős új-zélandi lányba. Szerény számításaink szerint egyébiránt ő az alpesi síelés történetének első XXI. században született dobogósa.


Az utolsó versenynapjához érkezett az idei szezonzáró hete. A nők óriás-műlesiklása még nem volt lefutott, legalábbis matematikai értelemben. Mikaela Shiffrin 95 ponttal vezetett a mai nap előtt, vagyis csak abban az esetben nem szerezte volna meg újabb, szám szerint harmadik kis kristálygömbjét, amennyiben kiesik, miközben Petra Vlhová megnyeri a versenyt. Nem túl valószínű forgatókönyv.

Aki a rekordok bűvöletében él, azért szurkolhatott, hogy sikerüljön az amerikai idénybeli 17. versenygyőzelme. Mint ismert, már a 15 abszolút csúcsnak számított.

A visszalépések miatt mindössze 21 főt számlált a mai mezőny, aminek tagja volt a szám junior-világbajnoka is. Alice Robinson anno a felnőttek vb-jén is kitett magáért, a legjobb második futammal egy igencsak előkelő helyezéssel jelentkezett.

Az időjárásra vasárnap sem lehetett semmi panasz. Délelőtt a svájci Luis Prenn, délután pedig az olasz Paolo Deflorian állította össze a pálya nyomvonalát.

Wendy Holdener (7.) állította fel az alapidőt, a verőfényes napsütésben hamar elkapta a fonalat a svájci, igaz, az volt az ember érzése, hogy egy sebességi fokozottal lehetett volna azért jobban is síelni a pályát. Erről Marta Bassino révén nem bizonyosodhattunk meg. Egyfelől igencsak óvatosan kezdett, másrészt a lejtő felénél egy késéssorozat végén lesodródott a pályáról, s kiesett. Petra Vlhová (4.) igazolta várakozásainkat. Különösen a meredekebb szakaszon érzékelhetően nagyobb frekvenciával mozgott, ami csaknem fél másodperces előnyt jelentett a számára. Az elején még nem lendült bele igazán, ott zöldült az eredményjelző Federica Brignone (6.) meneténél. Az olasz lány a meredek elején bukott sokat a szlovákkal szemben, egyébiránt tartotta a lépést vele, a 28 századnyi különbség messze nem volt perdöntő.

Forrás: Stamford Advocate

Mikaela Shiffrin (1.) úgy döntött, nem kegyelmez senkinek, még a reményt is el akarja venni Vlhovától. Megvalósította a szinte tökéletes csúszást, valamennyi szektorban növelte előnyét. Már a meredeken odavert a szlovákra, végsebessége pedig egész egyszerűen lehengerlő volt. Pár század híján egy teljes másodperccel verte őt, nem volt miről beszélni.

Az igazsághoz persze hozzátartozott, hogy Viktoria Rebensburg (2.) inkább tudott konkurálni az amerikai menetével, köszönhetően elsősorban annak, hogy a meredek második szakaszára is kitartott erejéből. Ezzel együtt ő is bekapott csaknem hat tizedet. Tessa Worley (5.) tisztességesen lehozta a pályát, általában közelről vette a kapukat, az átütőerő viszont hiányzott ma belőle, csupán a negyedik helyre nyert besorolást.

Mowinckel hiányában Kristin Lysdahl (12.) volt a nap legesélyesebb norvégja. Nem szolgált rá délelőtti teljesítménye alapján, végig görcsösen mozgott, rendre késésben volt. Nagyon elmaradt az addig beérkezőktől, de hozzá kell tenni, erősen benne volt a pakliban, már senkit sem fogunk két másodpercen belül. Bármennyire akart, Meta Hrovatnak (11.) sem volt esélye erre, a szlovének fiatal tehetsége különösebb rontás nélkül kapott két szekundumot. Katharina Truppe (14.) személyében elérkeztünk az első osztrákhoz. Ő már alig-alig maradt három s-en belül, ami enervált sízéséből kiindulva nem meglepő. Sara Hector (10.) egész korrekten hozta le a pályát, egyedül a végét bánhatta, egy balos kapuba csak nagyon neccesen fért be. Thea Louise Stjernesund (16.) túl sok élt használt, kanyarsebessége kevés volt, elsőként lépte át valaki a 3 s-es határt. Ricarda Haaser (19.) szemre többet vállalt, esetében az ívekkel akadtak problémák, új ember került a lista végére. Katharina Liensberger (15.) egy árnyalatnyival magabiztosabb volt.

Forrás: Eurosport

A búcsú pillanatai következtek. Frida Hansdotter svéd nemzeti színekben, kosárkájában házi készítésű péksüteménnyel teljesítette karrierje utolsó pályáját. (Állítólag csapattársai körében nagy népszerűségnek örvendett Frida sütési tudománya.) A fahéjas zsemléket kedvesen szétosztotta egy ölelésért cserébe az útjába kerülő emberek közt. A svéd csapat pezsgőzéssel várta olimpiai bajnokát a célban.

Frida versenyen kívül síelt, rövid reklámszünet után néhány futam még hátravolt. Eva-Maria Brem (8.) a frissen megmunkált pályán remekelt, egyetlen századdal befért 2 másodpercen belülre. A mélypontról elrugaszkodott az egykori szakági győztes. A vb óta, amire nem is nevezték, csapata legjobbjaként teljesít. Marie-Michéle Gagnon (17.) ettől a szinttől igencsak elmaradt, túllépte a három szekundumot, s Bernadette Schild (13.) sem volt ettől oly távol. Mina Fürst Holtmann (9.) összességében nagyon elégedett lehetett. A lejtő első fele ritmusosra sikerült, a letörés után jött pár szenvedős kapu, de azokon is túlesett komoly veszteség nélkül. Ő lett a legjobb norvég. Coralie Frasse Sombet (18.) nagyon óvatosra vette a meredeket, sokakat nem tudott maga mögé utasítani.

Forrás: Skinews.ch

A slusszpoén viszont még hátra volt, zárásként a nemrég első VK- pontjait is zsebre vágó (16. helyen zárt múlt hétvégén) Alice Robinson (3.) került sorra. Sokan értetlenkedve fogadtuk a tényt, hogy két szektor után 3 tizeddel ő vezette a futamot, de minthogy nem korrigálták, el kell hinnünk, ennyit adott Shiffrinnek. A meredek húzósabb részén azért fordult a kocka, de nem annyira, hogy Vlhovát megelőzve ne a harmadik pozícióból várja a folytatást!

—————————————————————————————————————————————-

A délutáni futam első feléről egy random orosz nyelvű stream révén sikeresen lemaradtunk. Annyi bizonyos, hogy az első négy síző nem tudott élni a korai rajttal, Haaser (13.) pár helyet javított csak, Frasse Sombet-t (14.) egy hajszállal előzte meg. Gagnon (16.) középütt hibázhatott egy jókorát, s Stjernesund (12.) sem tudta idei legjobbját megismételni. Katharina Liensberger (8.) nevéhez fűződött az első mérvadó időeredmény, az osztrákok szája széléről a mosolyt Truppe kiesése tüntette el aztán. Schild (11.) menete után kettős vezetésüket mutatta az eredményjelző, amin sem Lysdahl (15.), sem a meggyőző nyitány után búcsúzó Hrovat nem tudott változtatni. A reklámszünetig még ketten voltak hátra. Hector (9.) egy hajszállal, Holtmann (10.) pár tizeddel többel kapott ki az osztráktól.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Így jutottunk el Eva-Maria Bremhez (7.), vagyis a délelőtt legjobbjaihoz. Ő már másodpercet meghaladó előnyből indult, amit aztán a lejtő feléig el is adott annak természetességével. A folytatásban viszont elkapta a fonalat, s pár századdal élre tudott állni. Gesztusaiból ítélve nagy pillanatként élte meg ezt a tettét. Újabb lépést tett felfelé, pontosabban visszafelé. Wendy Holdener (6.) további 6 tizeddel állt jobban az osztráknál, s sokat nem is adott el ebből. Magabiztos, ritmusos sízést láthattunk a svájcitól.

Brignone vehemensen kezdett, növelni tudta előnyét. A letörés után viszont elvesztette kontrollját lécei felett, s már nem tudott visszatérni a bukótérből. Tessa Worley (4.) első néhány kapuvétele eléggé szenvedésre sikerült, aztán bemelegedett. A meredeken egyértelmű fölényre tett szert, ami végső soron másodpercen túli előnyt eredményezett a kis franciának.

Forrás: Šport – SME

Petra Vlhová (3.) megbüntette a francia gyengébb szektorát, több mint megháromszorozta előnyét, ami egy ingatagabb meredek után végső soron kitartott a végéig. 8 tizednyi fórral, a délután messze legjobb idejével már joggal bízhatott a napi pódiumban.

Forrás: Brownsville Herald

Alice Robinson (2.) nem rettent meg sem a szlovák sízésétől, sem élete (első) nagy lehetőségétől. Egy apró rezzenés nélkül tolta végig ezt a pályát is, s végig tartotta a világbajnok tempóját. A végén felül is múlta, így bebiztosította dobogóját. Viktoria Rebensburg (5.) a meredek elején hátrányba került az új-zélandival szemben, ezt a folytatásban a maga javára tudta fordítani. A lankás befutó előtt azonban elvesztette egyensúlyát, vele együtt sebességét, így a dobogótól is búcsút inthetett.

A még elképesztőbb szenzáció elmaradt, Mikaela Shiffrin (1.) nem tette meg azt a szívességet, hogy hagyja kiénekelni szájából a sajtot. A meredek végeztével másodperc fölé tornázta előnyét, s bár a vége előtt ő is fenékre csusszant, egy pillanatra nagy bajba került, menteni tudott. Három tized kitartott fórjából.

Forrás: Skionline.ch

Részletes eredménysor, statisztika

tabella1.png

Mikaela Shiffrin jubilált a mai napon. 60. győzelmét aratta a Világkupában, ami egy pár napja még csak a 24. életévét betöltött alpesi sízőtől pláne fergeteges mutató. Jelenleg az összesített örökranglista ötödik helyét foglalja el. Stenmark (86), Vonn (82), Hirscher (67) és Moser-Pröll (62.) áll már csak előtte. Óriás-műlesiklásban a tízedik elsőségét ünnepelte.

Forrás: Radio NZ

Alice Robinson mindösszesen a tizedik bevetését teljesítette ma a Világkupában, ami nem oly meglepő, lévén mindössze 17 esztendős. A felnőtt világbajnokságon robbant be a köztudatba, amikor is a legjobb második futamot síelve a 17. helyen végzett óriásban. Majd következett a junior-világbajnokság, ahonnan első új-zélandiként aranyéremmel távozott. Aki eme két sikerre még csak legyintett, mondván Arében az időjárás besegített neki, a múlt hétvégi Špindlerův Mlýn-i versenyen gyakorlatilag megismételte ugyanezt, a 16. helyen végzett. Emlékeztetőül, az évtized első felében egy bizonyos Mikaela Shiffrin szintén a cseh helyszínen törte rá az ajtót az akkori mezőnyre.

Robinson a harmadik új-zélandi alpesi síző, aki dobogóra állhatott valaha a Világkupában. Óriás-műlesiklóként a legeslegelső, a két korábbi honfitárs szlalomban vitézkedett. Annelise Coberger egyszer győzött, nyolcszor állt dobogóra, emellett meglepetésre Albertville olimpiai ezüstérmesének vallhatja magát. Claudia Riegler már érdekesebb téma, ő ausztriai születésű, de anyján keresztül felvette az új-zélandi állampolgárságot is. Az olimpiai bajnok lesikló, Antoine Dénériaz feleségeként is ismert síző a 90’-es évek második felében nyert négy versenyt, további négyszer dobogóra állhatott, s Cobergerhez hasonlóan szakági második helyig vitte legjobb szezonjában.

Robinson 2001-es születésű, így ő az első alpesi síző a sporttörténelemben, aki a XXI. század szülöttjeként dobogóra állhatott a Világkupában. Sokat fogunk még hallani róla, annyi bizonyos…

1547476330_BLD_Online-16-9-600337031-600x337.jpg
Forrás: Kleine Zeitung

Visszatérve Shiffrinre, mai sikerével eldőlt, hogy a Szuper-G és a szlalom mellé egy harmadik szakágban is elhódította a trófeát. Ez korábban keveseknek adatott meg. Ha a klasszikusnak számító, de presztízsében kevésbé jelentős kombinációt is belevesszük, összesen négyen tudták a múltban ezt felmutatni. Név szerint Lindsey Vonn, Tina Maze, illetőleg Hermann Maier és Benjamin Raich. Amennyiben csak a két gyors és a két technikai számot vesszük alapul, a Herminator örökébe lépett ma Shiffrin, az osztrákok legendája az ezredfordulón kétszer is triplázott.

Petra Vlhovának sincs oka szomorkodásra, második számú számában Szlovákia első világbajnokává lett, emellett idény végén ezüstéremmel gazdagodott. A szakági dobogó harmadik fokára a korábbi kétszeres győztes Tessa Worley állhatott fel.

tabella2.png

Ami az összetettet illeti, Mikaela Shiffrin ellentmondást nem tűrve húzta be zsinórban a harmadik elsőségét. Fura még belegondolni, mi történt volna, ha Vlhová nem fog ki ilyen szenzációs évet?! S ha saját erejét kímélendő nem lép vissza egy csomó gyorsasági hétvégétől?! Tina Maze pontrekordja (2414) még nagyobb veszélynek lett volna kitéve, annyi bizonyos, idén Shiffrin így is 2204 egységet szorgoskodott össze – több mint 400 ponttal megdöntve egyéni csúcsát. Harmadik nagy kristálygömbjével beérte a listán Ingemar Stenmarkot, honfitársát, Phil Mahret, illetve Vreni Schneidert, Petra Kronbergert és Janica Kostelićet.

Vlhová élete idényét futotta, soha korábban nem állt még szlovák síző az összetett dobogóján. Holdeneré a bronzérem, ő előző idényben eggyel feljebb végzett.

tabella3.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s