Holdener 22. alkalommal is épp lemaradt a győzelemről – Shiffriné a napi győzelem és a kristálygömb

22. szlalomdobogója alkalmából sem sikerült annak tetejére lépnie Wendy Holdenernek. Az első futamban még vezetett, de összesítésben nem sikerült legyőznie az egyébként szintén nem hibátlanul síelő Mikaela Shiffrint. Az amerikai ezzel 40. győzelmét aratta műlesiklásban, amivel utolérte Ingemar Stenmarkot a szakági örökranglistán, és természetesen 6 szlalom kristálygömbjét is kézhez kapta a nap végén. A harmadik helyet Petra Vlhová szerezte meg.

Jó választás volt a FIS-től, hogy Andorrába vitte az idei alpesi sívilágkupa döntőjét. A magas pluszok ellenére a szervezők nagyszerű pályát készítettek elő a szezon legjobbjainak. A pályát leginkább igénybevevő szlalomot is sikerült fair körülmények közt megrendezni. A mai napnak a szakégi versengés szempontjából már nem volt tétje: a Shiffrin-Vlhová-Holdner sorrend a szakági és az összetett tabellán is már előzetesen biztossá vált.

A svédek edzője által tűzött pályán Katharina Liensberger (5.) rajtolt először, és egy korrekt, nagyobb hibák nélküli alapidőt síelt. Petra Vlhová (3.) folyamatosan hátrányban volt az osztrákkal szemben, de az alsó szakaszon nagyon összeszedte magát és fél másodpercet hozott vissza, amivel átvette a vezetést. Wendy Holdener (1.) nagyon bevállalósan síelt, kapuról kapura nőtt az előnye, és közel olyan tökéletes alsó szakaszt síelt, mint az imént a szlovák. Hatalmas előnnyel állt az élre. Anna Swenn-Larsson (4.) sokáig magabiztosan síelt a második hely felé, de az alsó szakaszon nagy hátrányt kapott.

Frida Hansdotter (6.) búcsúzásképp egy korrekt futammal rukkolt elő. Mikaela Shiffrin (2.) volt az első, aki érdemben konkurálni tudott Holdenerrel. Azonban minden szektorban 1-2 tizeddel kikapott a svájcitól – leszámítva az utolsó szakaszt, ahol valamennyit faragott hátrányából. Katharina Truppe (9.) nagy késésekkel, messze került a kapuktól, jelentős hátránnyal ért célba. Laurenne St-Germain (15.) kaput tévesztett, visszasíelt ugyan, de a délelőtt folyamán így már senkit nem előzött meg.

Photo Zoom/Alexis BOICHARD
forrás: Le Dauphiné Libére

Christina Geiger és Chiara Costazza is messze került egy-egy kaputól, és kiesett. Egyikőjük sem mászott vissza a pont nélküli, de biztos második futamért. Erin Mielzynski nem elesett, hanem kapura lépett, ő sem mászott már vissza. Irene Curtoni (14.) rendkívül sok hibával síelte a meredeket, de nagy hátrányban talán már a pályát ostromoló magas hőmérséklet is benne volt. Bernadette Schild (8.) idei önmagához képest egész jó futamot zárt, maradt még némi esélye a dobogóra.

Aline Danioth (12.) Roni Remme (16.) nagyszerűen síelt végig a pályán, esélye volt a dobogóra is, de hat kapuval a vége előtt hibázott. Becsületből még visszamászott ugyan, de a mezőny legvégére került. Lena Dürr (11.) nem volt elég dinamikus, ahogy Nastasia Noens (13.) sem került a legjobbak közé. Mina Fürst Holtmann remek kezdés után esélyes volt a dobogóra. A meredeket is jól síelte, de nem sokkal a vége előtt kiesett. A junior-világbajnok Meta Hrovat a meredek elején esett el, hosszú ideig csúszott lefelé, mire meg tudott állni. Katharina Huber kaput tévesztett, így ő is kiesett. Charlotta Säfvenverg (10.) ugyan nem síelt igazán jól, de a sok kieső után legalább a célig eljutott. Ez azt jelentette, hogy ha másodszor is sikerül neki visszamászás nélkül, akkor biztos pontszerző.

Elsőként a két kanadai lány érkezett, tét nélkül. Mindkettejük visszamászás után jutott tovább a második futamba. Pontszerzésre helyezés alapján egyiküknek minimum lett volna esélye, de időeredmény alapján Remme (15.) nem szerzett pontot, míg St-Germain (13.) épp csak befért a pontszerzést jelentő időkeretbe. Irene Curtoni (12.) ideje még nem volt igazán mérvadó, Nastasia Noens (10.) viszont erős alapidővel állt már az élre. A második futam pályája is szedett áldozatot, Aline Danioth tévesztett kaput. Lena Dürr (11.) versenyben volt Noensszel, de a meredeken kikapott tőle, míg Charlotta Säfvenberg (14.) a meredeken hibázott, visszamászott ugyan, de pontot ő sem szerzett. Katharina Truppe (7.) már héttizedes előnnyel érkezett. Ez elégnek bizonyult, ugyan hibáktól nem volt mentes, de előnye fele így is kitartott a célig.

Bernadette Schild (6.) korábbi önmagát idézte a második futamban. Nagyon agresszívan támadta a kapukat, jelentős előnnyel állt az élre. Kristin Lysdahl (8.) ennek ellenére is meg tudta szorongatni az osztrákot, de a pálya második felében már nem tudott vele érdemben konkurálni. Frida Hansdotter (5.) valósággal szárnyra kapott karrierje utolsó szlalomján. Bár hátrányba került a pálya felénél, de a meredektől szárnyra kapott, és bejelentkezett a végső dobogóra. A svéd futama alatt egy stangli kiesett a helyéről, így Katharina Liensbergernek () várnia kellett valamennyit. Az osztrák több kapuban is jelentős késéssel kanyarodott, végül a legjobb osztrák címét sem tartotta meg.

forrás: DerStandard.at

Anna Swenn-Larsson (4.) a pálya első felében jelentősen növelte hozott előnyét, majd pedig precíz alsó szakasszal ebből sokat meg is tudott tartani. Az addigi legjobb futammal állt az élre. Petra Vlhovának (3.) fel volt adva lecke. Nem kezdett rosszul, majd a meredeken egy bizonytalanság ellenére is nagyszerűen síelt, a dobogó már biztos volt számára. Mikaela Shiffrin (1.) nagy előnnyel indult, de neki egyértelműen Holdener felé kellett tekintenie. Az elején rontott kisebbeket, de a meredeken hihetetlen sebességre kapcsolt, így nemcsak hogy megelőtze Vlhovát, de a legjobb időt is megjavította.

Wendy Holdenernek (2.) fel volt adva ezúttal is a lecke. Féltávig még növelni is tudta előnyét, viszont csak ezután következett a szakasz, amit Shiffrin nagyszerűen síelt. Még egy szektoron keresztül előnyben volt, utána viszont a meredek második felén két komolyabb hibát is vétett. Sebességet ezzel ugyan csak átmenetileg vesztett, de a győzelemről ezúttal is lemaradt, ma 7 század hiányzott.

forrás: sport365.fr

Mikaela Shiffrin karrierje 40. szlalomgyőzelmét aratta. Ennyi eddig csak Ingemar Stenmarknak sikerült. A szezonban 16 győzelménél jár már, ami szintén rekord, ezt holnap tovább növelheti még eggyel. Wendy Holdener immár 22. alkalommal végzett dobogón szlalomban, ezzel továbbra is tart egy dicstelen negatív rekordot. Ő rendelkezik egy szakágon belül a legtöbb dobogóval úgy, hogy versenyt még nem nyert belőle. Petra Vlhová idén 13. alkalommal állt fel dobogóra.

A szakág kristálygömbjének nyertese kérdés nélkül Mikaela Shiffrin lett. Klasszikus szlalomversenyen csak egyszer, Flachauban szorult le a dobogó tetejéről – Vlhová mögé a második helyre. A szakágiba számító három parallelversenyből is kettőt megnyert, Oslóban szintén Vlhovától kapott ki. A megszerezhető 1200 pontból 1160 pontot szerzett! 2013 óta minden alkalommal az amerikaihoz vándorolt a szakági kristálygömb – 2016-ot leszámítva, amikor a szezon felében sérült volt.

VB_eredmény

A nők számára már csak egy verseny maradt hátra, a vasárnapi óriásműlesiklás, ahol Petra Vlhovának még van minimális matematikai esélyes megelőzni az éllovas Shiffirnt.

Borítókép forrása: LeTélegramme.fr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s