Újabb sporttörténelem Shiffrin módra: idénybeli 15. győzelmét aratta

Ámbár a dobogón mosolygott, mint mindig, Mikaela Shiffrin tegnapi nyilatkozataiból kitűnt, egyáltalán nem volt elégedett tegnapi szereplésével. Ilyenkor szokott az történni, ami ma is megvalósult, nevezetesen brutális erődemonstráció keretében helyrerakja a dolgokat. Délelőtt egy szem rivális, Wendy Holdener még úgy-ahogy lépést tudott tartani vele, a második futam során viszont nem volt már pardon. A svájci bő 8 tizedet, mindenki más, így a pénteki győztes Petra Vlhová is már legalább két másodpercet kapott tőle. Ha a szezon utolsó szlalomját is behúzza, már idén beérheti az örökranglistán Ingemar Stenmarkot. Egy másik rekordot már ma felállított: soha korábban nem nyertek még egy szezonban 15 versenyt az alpesi síelés történetében!


Nyolc év elteltével rendez újra Világkupa-versenyt Špindlerův Mlýn, amit mára is benépesítettek a szlovákok, akik nyilván bíztak Vlhová újabb sikerében. Hosszú ez a 8 esztendő, s egyben felölel egy fontos karriert. Itt debütált ugyanis alig 16 esztendősen a Világkupában Mikaela Shiffrin, s ma itt próbált leküzdeni egy újabb rekordot.

A mezőnyt tekintve azonban erősen idény végi hangulat lengte körbe a cseh helyszínen rendezett szlalomot. Az 58 induló e szakágban kifejezetten kevésnek volt mondható. Az ilyen-olyan okból hiányzó sízők névsorától megkíméljük olvasóinkat, az első futam taglalása közben úgyis látszódni fog a mezőny foghíjas volta.

15-saisonsieg-und-rekord-fuer-shiffrin-190309-99-306129-image.jpeg.jpeg
Forrás: International News

Bizonytalan állagú csapadék lepte el a lejtőt, ami a tavaszias hóval kombinálva bizony nem tette ideálissá a körülményeket. Petra Vlhová (4.) szerepe így nem volt hálás, neki kellett lekotornia a havat a kapuk aljától. A látszólagos bizonytalankodás ennek volt betudható, így az sem ért senkit sem váratlanul, hogy Mikaela Shiffrin (1.) alaposan odavert neki. A pénteki óriás végeredménye megfordult, a vehemensen síző amerikai már délelőtt lerendezte kettejük párharcát. Wendy Holdener (2.) energikusan kezdett, a meredeken további előnyt jelentett számára, hogy harmadikként síelhetett. A folytatásban sem esett ki a ritmusból, a 3 tizednyi elmaradás bizony nem tűnt soknak.

Forrás: The Edwardsville Intelligencer

Bernadette Schild (7.) roppant bizonytalanul teljesítette a meredek szakaszt, s a tendencia a továbbiakban sem fordult meg, senkit nem tudott megelőznie a várakozásoknak megfelelően. Katharina Liensberger (5.) valamivel masszívabban húzta a kanyarokat, ám ez is kevésnek bizonyult más nemzetbelivel szemben. A svédek felemásan szerepeltek. Anna Swenn Larsson (8.) vb-ezüstérmes létére már egy szektor után visszacsúszott az utolsó helyre, végül meg sem állt két másodperces hátrányig. Az élete utolsóelőtti szlalomját teljesítő Frida Hansdotter (3.) ugyanakkor végig nagyon koncentráltan tette dolgát, ami a pocsék körülmények dacára dobogós pozíciót jelentett.

Katharina Truppe (16.) sorsa hamar eldőlt, fent állóra fékezte léceit, újra osztrák birtokolta a sereghajtónak kijáró helyezést. Irene Curtoni (26.) további egy másodperccel szorította lejjebb az utolsó helyezett idejét –elképesztően óvatos volt végig az olasz. Aline Danioth (15.) nemrég ezüstérmet szerzett a junior-vb-n, most ismét a felnőttek közt próbált szerencsét. Menete kétoldalúra sikerült, hiszen míg a meredeket kimérten teljesítette, a vége felé lendületesebbre vette a figurát. Chiara Costazza (10.) egész biztatóan kezdte a letörést követő szakaszt, majd szaporodtak a hibák, ami meglátszott az időkülönbségben is. Christina Geiger (11.) középszerű, átlagos menettel csak besorolt a legjobb tíz közé, ugyanezt mondhatta el magáról az osztrák Katharina Huber (14.). Elmaradása tisztességesnek volt mondható, főleg annak fényében, amekkora kövér ívet húzott a legelején. Némi meglepetésre jócskán másfél szekundumon belül ért célt Kristin Lysdahl (6.), a norvég lány bátorsága kellő koncentrációval párosult. Erin Mielzynski személyében felkerült az első név a kiesők névsorába. A lehető legrosszabb helyen, a szűkre tűzött részen vesztett teret. (A kanadaiak újsütetű sztárja, Roni Remme hazautazott, a VK helyezett érdekes módon inkább az egyetemi bajnokságon állt rajthoz Utahban.) Nastasia Noens (18.) zárta a második blokkot, igencsak harmatosan, 3 másodperces elmaradásával csupán Curtonit tudta megelőzni.

6406186.jpg
Forrás: Nettavisen

Lena Dürr (17.) egy valamicskét előkészítettebb pályán síelhetett, de nem élt vele, hátulról nézve dobogóra került, ezzel aligha volt boldog. A hóesés alábbhagyott, ennek is betudható Charlotte Säfvenberg (13.) a nagyátlagnál erősebb futama. Mina Fürst Holtmann (20.) példáján ugyanakkor érződött, ha a síző nem teszi hozzá a magáét, sok jóra nem számíthat. A kritikus pontokon rendre túlfordította léceit. A regnáló junior-világbajnok lábmunkája a pálya második felére pörgött fel igazán. Egyetlen századdal csúszott ki a TOP-10-ből, amivel feltétlenül elégedett lehetett. Szoros küzdelem zajlott ezen a környéken, a VK- döntőért síző Emélie Wikström (9.) is csatlakozott eme csapathoz. A svéd meredeke például egész kulturáltra sikerült. Maren Skjøld (22.) kapuról kapura szenvedte végig a pályát, s meg sem állt az utolsóelőtti helyig.

A röpke szünetben havas eső érkezett a helyszínre, de nem csak ennek tudhattuk be például Maruša Ferk, majd Magdalena Fjällström zaklatott sízését. A folytatásban egy osztrák, Chiara Mair (23.) és a svájci Elena Stoffel (21.) emelkedett ki a környezetében indulók közül. Említésre méltó még Lara Della Mea próbálkozása. Hozta vadóc stílusát, ami ezúttal nem párosult tökéletes technikával. Ezúttal a tökutolsó helyre volt csak jó.

Harmincon túl kevés sízőnek termett babér, mindössze négyen kerültek tovább a második futamba. A hazaiak örömére belőlük kettő cseh volt, Martina Dubovská (35-össel a 24.) és Gabriela Capová (34-essel a 19.) ráadásul csont nélkül kvalifikálta magát a folytatásra. A legjobb harminc mezőnyét Michaela Dygruber (45-össel a 28.) és Marlene Schmotz (33-assal a 27.) neve tette teljessé.

—————————————————————————————————————————————–

Délután a kanadai edző állította össze a pályát. Juharleveles síző nem jutott tovább, így tanítványainak stílusához nem kellett igazítania a nyomvonalat. A halódó telet idéző időjárás fogadta a sízőket: borongós, de nem különösebben hideg volt a helyzet.

Az első öt sízőt követően a német Schmotz (20.) vezette a versenyt, méghozzá tetemes különbséggel, háromnegyed másodperccel. Mögötte a második pontszerzését jegyző Dygruber (24.), az átütőerőre újabban képtelen Curtoni (25.), valamint az álmoskásan szereplő Stålnacke (26.) és Bucik (27.) következett. Hector (28.) utóbbi kettőhöz idomult, senkit nem tudott megelőzni.

A lelátókon azért csehek is voltak szép számban, mint kiderült Dubovská (23.) futama közben, amit jó hangosan végigszurkoltak. Egy hajszállal megelőzte az osztrák lányt, ami egy VK- pontokat ritkán szerző sízőtől nagy szó volt. Mair (22.) aztán rögtön hátrébb szorította őt, a meredeket egész magabiztosan síelte meg. Maren Skjøld (19.) az utolsó szalmaszálat próbálta megfogni, ami a VK- döntős szereplést illeti. A pálya elején ehhez képest megtorpant, a folytatásban csak az addig vezető német lány ellenében volt jobb. (A norvég ezzel együtt sem került a szakági 25-be.) Stoffel (14.) ütőképesebben kezdett, jócskán, súlyos tizedeket adott a norvégnak. Ez döntött kettejük közt. A norvég csapat hamarjában visszafoglalta az első helyet, Holtmann (12.) kissé dadogósabb meredek után új erőre kapott, s megtartott valamicskét hozott előnyéből. Capová (15.) bátran síelt, szektorai szép sorban zöldültek be, a zárásra viszont elfogyott a lendülete, így csak az aktuális dobogó alja jött össze. Noens (16.) szemre nem túl kifinomult stílusban vette az akadályokat, ami a meredek végeztével az időkülönbségben is megmutatkozott. A csehek azért örvendhettek, egyetlen századdal kikapott Capovától. Dürr (17.) stílusa épületesebb volt, mint a franciáé, tempóban már inkább idézte őt.

A reklámszünetre végül osztrák vezetéssel fordulhattunk, minekután Katharina Truppe (4.) a délután addigi legerősebb menetével masszív előnyt dolgozott ki – különösen a felső szakaszon volt átütő.

Danioth (13.) tempója nem bizonyult elégségesnek az osztrákkal szemben, Hubernél nem ezzel volt a probléma, sokkal inkább a sok apró korrigálással, minek következtében alaposan visszább esett a listán. Truppe mögött századok döntötték el egy darabig a helyezéseket, Säfvenberg (11.) pont egy hajszállal előzte (18.) meg Holtmannt, elsősorban élettelibb meredekének hála. Meta Hrovat (8.) egészen az utolsó szektorig keményen tartotta az osztrák szőkeségét, a lejtő végi tempója viszont kevésnek bizonyult, így a szlovén sem úszta meg fél másodpercen belül. Geiger (10.) végsebessége jobb volt, azt megelőzően viszont volt pár ormótlan kapuvétele. Az aktuális dobogóra azért felfért. Costazza (21.) egy végletekig zaklatott sízéssel borzolta az olaszok idegeit. El kellett telnie jó tíz kapunak, mire sok került az első pontosan abszolvált kapura… Emélie Wikström (9.) óvatosabbra vette a figurát, ő ezért kapott bő 7 tizedet egyetlen szektor alatt. Bánhatta, mert a folytatásban szépen tartotta az osztrákot. Egyetlen századdal megelőzte Geigert, vagyis a legjobb háromban foglalt ekkortájt helyet. Amikor már csak a legjobb nyolc volt hátra.

mV70GihNSgnkhH7IKOXHiA_Petra-Vlhov.jpg
Forrás: NewsBeezer

Swenn Larsson (6.) egészen az utolsó szektorig előrébb állt, mint az osztrák, s ott sem vallott szégyent. Bő tizeddel szorult mögé – ez a nap délelőtt úszott el számára. Bernadette Schild jókora gödörben van, amiből ma sem mászott ki. Bántóan hamar kizúgott, dekoncentráltságból rálépett az egyik jobbos stanglira. Kristin Lysdahl (5.) mert támadni, különösebb hiba nélkül letudta a pálya legkeményebb részeit. Ám a 3 tized is kevésnek bizonyult, a végére alábbhagyott a lendület, egyetlen tizeddel így kikapott Truppétól. Az osztrák csapat utolsó reményétől. Liensberger ugyanis lekopírozta Schild mutatványát, ő speciel egy vertikális kombinációba bonyolódott bele. Igaz, ők ketten tényszerűen sokat kockáztattak, nagyon közel voltak a kapukhoz.

Petra Vlhová (3.) délutánra sem barátkozott meg a tavaszias hóviszonyokkal. Folyamatosan adta el előnyét, ám a végén furcsamód felülmúlta az osztrákot, ami bő fél másodperces időkülönbségben manifesztálódott. S egy újabb dobogóban, mivel Hansdotter (7.) rögtön a meredek legelején mélyre került, alig tudott talpon maradni. A görcsös akarás később is megbosszulta magát kisebb rontások formájában, így nem ért senkit váratlanul, hogy visszacsúszott az ötödik helyre.

Wendy Holdener (2.) kapcsán nem a vezetés átvétele volt a tét, hanem hogy egy Truppe-féle menettel képes lesz-e nyomást gyakorolni Mikaela Shiffrinre (1.)? A lejtő eleje impozánsra sikerült, a folytatásban aztán már nem tudta érdemben felülmúlni a szlovák szektorait. Magyarán nagyon úgy tűnt, a küldetés sikertelen lett. Egy perccel később aztán kiderült, még azzal se ment volna semmire, az amerikai ugyanis kevés híján megsíelte a délután legjobb idejét. Hozta rendíthetetlen önmagát, ki is osztott összességében 85 századot a svájcinak, mindenki másnak pedig legalább 2 másodpercet. Erődemonstráció sokadjára!

Részletes eredménysor, statisztika

tabella1.png

Forrás: U.S. Ski & Snowboard

Elfogytak már a jelzők Mikaela Shiffrin sportágtörténeti jelentőséggel bíró pályafutása kapcsán. A négy nap múlva 24. születésnapját ünneplő coloradói lányt megelőzően soha korábban nem nyert senki az alpesi síelés történetében 15 versenyt egyetlen szezon során. S még adott három alkalom, ahol szintén ő lesz az esélyes… Vreni Schneider tartotta egyébiránt a csúcsot, ő a nyolcvanas évek vége felé volt csúcsformában.

Nem mellékesen, 40. győzelmét aratta ma Shiffrin szlalomban, amivel beérte az abszolút rekorder Ingemar Stenmarkot. Vagyis amennyiben nem történik meglepetés a soldeui idényzárón, akkor és ott ő lehet minden idők legeredményesebb szlalomosa. Huszon évei közepén…

Wendy Holdener negatív sorozata továbbfolytatódik, vagyis 21. dobogóját szerezte szlalomban úgy, hogy győznie még mindig nem sikerült. Petra Vlhová statisztikája jóval aranyosabb, 25 pódiuma során kilencszer ő ünnepelt annak tetején.

A női Világkupa-mezőny elitje rögtön elutazik Andorrába, ahol a jövő hét folyamán négy egyéni és egy csapatversenyt rendeznek a tervek szerint. Papíron még három szakági kristálygömb is vár gazdájára, reálisan azért csak Szuper-G-ben várható kiélezett küzdelem. Ha eltekintünk attól az aprócska ténytől, hogy Shiffrin idén még veretlen ebben a számban…

tabella2

tabella3.png

A címlapkép forrása: Brownsville Herald

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s