A norvégok nyerték az oslói csonka versenyt

Erős, kavargó szél uralta a versenyt, ketten is buktak, többen hibáztak, végül csak egy sorozatot rendeztek – ez történt röviden a Raw Air első versenynapján, amelyből végül Norvégia jött ki győztesen. Ráadásul Robert Johansson a 8 éve fennálló sáncrekordot is megdöntötte. A második Japán lett, a harmadik helyen Ausztria végzett.

Az idei Raw Air első csapatversenyén, a legendás Holmenkollenen 10 csapat versenyzett egymással. A verseny, pontosabban már a délután sem indult zökkenőmentesen, a próbasorozatot ugyanis törölni kellett a nem megfelelő szélkörülmények miatt már egy ugró után, és az erős (néhol 6 m/s-os) szél miatt elég vontatott volt az egész verseny.

A világbajnok csapatból Karl Geiger 130 méterig szállt, a végén viszont izgulhatott, és izgulhattunk mi is, ugyanis az ugrás utolsó fázisában, már a lejtő utolsó szakaszában megbillent (ott, ahol a legerősebb szélerősséget is mérték a verseny szinte egésze alatt), de szerencsésen megfogta az ugrást, és a németek az első helyen kezdték a versenyt. Piotr Zyla 122,5 métere után a lengyelek voltak a másodikak, Peter Prevc 122 méterével a szlovének a harmadikok. Johann André Forfang (123m) rövid várakozás után jöhetett, Norvégia a 4. volt ekkor. Az osztrákoknál Michael Hayböck (121,5m) kezdett, Ausztria 5. volt. Viktor Polasek (125,5m) biztosította a verseny első K-pont feletti ugrását, a csehek ezzel a hatodik helyen álltak. Yukiya Sato (121,5m) ugrása után Japán a 7. volt. A svájciak viszont rosszul kezdtek Luca Egloff 107 méterével csak a kilencedikek voltak.

A második csoportra a beülőt a 12-esből a 13-asba vitte fel a zsűri, ám a szél miatt továbbra is várakoznunk kellett. Robin Pedersen gyönyörű ugrást mutatott be 130,5m, ezzel a norvégok előre is léptek, sőt átvették a vezetést. Anze Lanisek (129,5m) remek ugrása után Szlovénia tartotta a helyét a dobogón, a másodikak voltak. Manuel Fettner (125,5m) révén az osztrákok a harmadikak voltak. Jakub Wolnyt hosszú várakozás után engedték el, és 125 méterig jutott, amivel a lengyelek visszaestek a negyedik helyre. Noriaki Kasai (126,5m) révén a japánok az ötödikek voltak. Constantin Schmid 119,5 méterével a németek eléggé visszaestek, egészen a 6. helyre.

A harmadik csoportra úgy tűnt, hogy annyira legalább normalizálódott a szél, hogy a versenyzőket gyorsan leengedjék egymásutánjában. Azonban ez nem tartott sokáig, a szélkörülménye noha változtak, továbbra is szembeszeles értékeket mutatott a gép, néha viszont már befújt a hátszél. Dawid Kubacki 133 méterével a lengyelek átvették a vezetést. Philipp Aschenwald 126,5 méterig szállt el, Auszria ezzel előrébb lépett a második helyre. Marius Lindvik 135,5 méterig repült el, ám a végén bukott – szerencsére sérülni nem sérült, viszont dühösen pattant fel, hiszen így jó néhány zsűripontot veszítettek a norvégok, ám így is a harmadikok voltak. Junshiro Kobayashi (123m) ugrása után Japán a 4. volt. Domen Prevc csak 109,5 méterig jutott, amivel a szlovének visszaestek az 5. helyre. Stephan Leyhe 132 méterig repült, viszont orra bukott, elsőre úgy tűnt, sokkal súlyosabb az esés, mint Lindviké. Leyhe azonban szerencsére a saját lábán sétált le, némi segítséggel ugyan, a komoly sérülést így rögtön kizárhattuk. Később már a felvonón ülve láthattuk, némi arcsérüléssel ugyan, egyelőre tehát elmondhatjuk, hogy szerencsésen megúszta az egyébként elég ijesztő és súnya bukást.

Két hasonló okból kifolyó bukást látva nyilván felteszi az ember a kérdést, hogy vajon megéri-e ez. Mindenesetre a zsűri két beülővel lejjebb vitte az utolsó csoportot, ez azonban nyilván a szélviszonyokon nem változtatott… A szervezők és a zsűri célja láthatóan és nem meglepően az volt, hogy legalább egy sorozat lemenjen, és lehessen hivatalos eredményt hirdetni – végül ez a szcenárió valósult meg.

A finnek végeztek a 10. helyen, Evgeniy Klimov 123,5 métere sokat nem segített az oroszokon, csak a 9.-ek lettek. Svájc Killian Peier 121 méterével a 8. helyen zárt, a csehek közvetlen előttük, a hetedikek lettek. Timi Zajc hosszas várakozás után ugorhatott, 120,5 méterig szállt, ezzel a szlovének a hatodikak lettek. Markus Eisenbichler 135 méterével próbálta menteni a németek helyzetét, de mivel az érkezés pároslábas volt, nemigen jöttek előrébb, csak az ötödikek lettek. Kamil Stoch esetében a szél szinte teljesen alábbhagyott, 112 méterig jutott csak, amivel Lengyelország lecsúszott a dobogóról.

Stefan Kraft repülése sem volt nyugodt, ám ő 127,5 méteres ugrást produkált, amivel az osztrákok a harmadikok lettek. Ryoyu Kobayashi is kihasználta a szembeszelet és egészen 138,5 méterig repült, ezzel megelőzték az osztrákokat. Robert Johansson, a Raw Air összetett vezetője, 144 méteres sáncrekordot ugrott, ezzel Andreas Kofler 2011-es rekordját döntötte meg a legendás sáncon. A norvégok pedig hazai pályán jegyzik a szezon első győzelmét csapatban.

A Raw Air összetettjében ezzel továbbra is Robert Johansson áll az élen, előnye 16,2 pont Ryoyu Kobayashival szemben. A harmadik Markus Eisenbichler 24,7 ponttal van elmaradva a norvégtól.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Norvégia469,8
2.Japán456,8
3.Ausztria454,4
4.Lengyelország440,9
5.Németország437,9
6.Szlovénia419,4
7.Csehország391,5
8.Svájc365,5
9.Oroszország353,2
10.Finnország306

Raw Air

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Robert JOHANSSON 285,0
2. Ryoyu KOBAYASHI 268,8
3. Markus EISENBICHLER 260,3
4. Stefan KRAFT 258,2
5. Dawid KUBACKI 246,7
6. Timi ZAJC 243,2
7. Killian PEIER 239,4
8. Michael HAYBÖCK 234,8
9. Karl GEIGER 233,9
10. Philipp ASCHENWALD 232,3

Részletes eredmények
Raw Air összetett
Nemzetek Kupája

A Raw Air a férfiak és a hölgyek számára is holnap egy-egy egyéni versennyel folytatódik. A lányok számára 10 órakor, a férfiaknak 14:30-kor kezdődik a verseny.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s