Kristoffersen két új arc között a dobogó tetején

A szám világbajnoka, Henrik Kristoffersen elkapta a fonalat, és újabb győzelmet szerzett óriásban. A norvég sikerrel küzdött meg ellenfeleivel és a tavaszias körülményekkel. Mellette két síző is először állhatott fel a dobogóra. Rasmus Windingstad révén kettős norvég siker született, míg Marco Odermatt révén újabb fiatal svájci síző végzett a technikai számban dobogón.


Két jelentősebb hiányzó is volt a versenyen, Tonetti térdműtét, míg Tumler kézcsonttörés miatt maradt távol. A verseny kétórás csúsztatással indult, a pályára szálló köd miatt. A halasztás bejött, mert az idő kitisztult. Viszont a tavaszias idő nem kerülte el a szlovén Alpokat sem, 8 °C volt a hőmérséklet Kranjska Gorán. A tavaszi futamokon így jellemzően szerencsés húzás az egyes rajtszám. Ezúttal Alexis Pinturaultnak (2.) kedvezett a sors, ezzel együtt a meredekről leérve teret veszített, amivel teljes mértékben nem tudta kihasználni rajtszámát. Žan Kranjec (6.) a felső szakaszon komoly hibákat vétett, aztán viszont 5 tizedet visszahozott, így szoros csatában maradt alul Pinturault-val szemben. A tavaszias idő átka, hogy már eddigre megjelentek a kádak a kapuk tövében.

Forrás: RTV Slo

Loïc Meillard (5.) stabilabban kezdett, mint a szlovén, ennek megfelelően a 3. szektor után vezetett is, végére azonban elfogyott a lendület, 2 tizedre maradt el ő is. Matts Olsson (8.) idei önmagához képest egy jól összerakott futammal rukkolt elő. Érkezett Marcel Hirscher (4.) és már a pálya felénél előnyben volt. Aztán viszont nagyot rontott, befékezett és leszaladt az ideális ívről, így persze nem is tudta átvenni a vezetést. Thomas Fanara (13.) két szektor után szoros meccsben volt honfitársával, de épp Pinturault legrosszabb szakaszán lassult be, és megújulni sem tudott már, így pillanatnyilag senkit nem előzött meg.

Forrás: Bluewin

Henrik Kristoffersen (1.) tudott úgy kezdeni, mint Hirscher, utáni viszont nem futott bele hibába, így egyértelmű volt, hogy az első hely lesz az övé, de talán egyenlő körülmények közt még nagyobb előnyt is ki tudott volna síelni. Marco Odermatt (15.) jó ritmusban kezd, de a letörés után megbicsaklik, így utolsó, de csak 1 másodperces lemaradással. Nestvold-Haugen (3.) egy szektor után vezetett, és a folytatásban is ütőképes maradt, tartani tudta a honfitárs szektorait, 3 tizedes lemaradással lett harmadik.

Forrás: Kleine Zeitung

Victor Muffat-Jeandet (18.) tompának tűnt, nem támadta kellőképp a kapukat, míg Mathieu Faivre (12.) a letörésnél billent meg. Az egyre mélyülő kádak kezdtek egyre nagyobb hátrányt jelenteni, így Tommy Ford (19.) megpróbálta inkább kikerülni őket, de ez sem bizonyult kifizetődőnek. Luca de Aliprandini (59.) egy egylábas mentést is bemutatott; igaz, emiatt a pálya kevésbé előkészített részét is meg kellett látogatnia. Manuel Feller (10.) a szokott módon bevállalós volt, a 3. szektorban tartani is tudta Kristoffersent, az „ugratóvá” vált huplinál pedig érdekes megoldást választott.

BBUySN2.jpg
Forrás: MSN.com

Ted Ligety (25.) ugyan hatszoros Kranjszka Gora-i győztes, de ezúttal rendre túlcsúszott, nem állt magabiztosan a lábán. Gino Caviezel (17.) középszerűen teljesített, míg Manfred Mölgg (22.) a középső, lapos részen rontott, ami meg is látszott időeredményén. Alexander Schmidtől (20.) legalább már lendületes kezdést láthattunk, de ezt követően hamar visszaesett. Rasmus Windingstad (7.) nevéhez fűződött az egyik legjobb futam – ha belevesszük a pálya romlását is, akkor a 67 százados hátrány szinte elhanyagolható volt. A szervezőket kalapemelés illeti, hogy a nagy meleg ellenére is ilyen futamot lehetett síelni. Zubčić (21.) nem vállalt ele elég tempót, nem úgy Ryan Cochran-Siegle (11.) akiről ekkor még azt hittük befér a tízbe, másodperc környékén végzett.

Erik Read (28.) csak a hatalmasat rontó olaszt, de Aliprandinit előzte meg, ezzel jelentős veszélybe került VK-döntőn való szereplése. Honfitársa, Trevor Philp (14.) nagyot ment, nem véletlenül: 15-ben kellett végeznie a nap végén ahhoz, hogy Soldeube jegyet válthasson. Eddigre már láthattuk, rendkívül szoros a futam, ekkor épp húszan voltak másfél másodpercen belül, így az ekkor érkező, nem túl meggyőző Elia Zurbriggen (16.) is. Roland Leitinger volt az első kieső, hosszas német káromkodással nyugtázta a tényt. Az igen lassú Fritz Dopfert (29.) a romló pálya mentette meg a kieséstől. A délelőtt legnagyobb szenzációja a leginkább Európa-kupában teljesítő Cedric Noger (9.) nevéhez fűződött. A svájci másodpercen belül, top10-ben végzett! Andreas Žampa (30.) volt az ellenpólus, aki a legutolsó továbbjutó helyet szerezte csak meg.

A romló körülmények és a kevés kieső miatt mindössze három továbbjutó volt 30 feletti rajtszámmal. Közülük a legjobb helyen az idei junior-világbajnokság mindkét technikai számában bronzérmes belga, Sam Maes (23.) volt. A legmagasabb továbbjutó rajtszám a 38-as volt, ezt Magnus Walch (24.) viselte. A harmadik továbbjutó Reto Schmidiger (26.) volt.

—————————————————————————————————————————————-

A második futamban olasz edző tűzte a pályát, igazán pattogósra. Az elsőként érkező három versenyző, név szerint Žampa (27.), Dopfer (25.) és Read (19.) rendre átvették a vezetést, a kanadai ráadásul erős menettel. Stefan Brennsteiner (20.) egy hiba ellenére is közel volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést. Reto Schmidiger (21.) korrekt menettel ért célba, míg Ligety (23.) ezúttal is közepes teljesítménnyel rukkolt elő. Magnus Walch (28.) a rajt után hamar nagyot hibázott. Becsületből visszamászott ugyan, de pontot nem szerzett.

Ritka látvány következett, de jobb, ha hozzászokunk: egy belga állt az élre – a junior világbajnoki bronzérmes Sam Maes (12.), aki rögtön be is gyűjtette előbb a nem túl acélos Manfred Mölgg (24.) „skalpját”, majd szoros küzdelemben Filip Zubčićot (13.) is megelőzte. Alexander Schmid (15.) hamar eladta előnye nagy részét, és pálya végére sem tudott újítani, így a vezetést nem is tudta átvenni. Tommy Ford (14.) egy rendkívül kövér kanyar ellenére is sokáig megtartotta hozott előnyét, de a pálya alsó szakaszán ő sem tudott konkurálni a belgával.

A pálya alsó szakasza fogott ki egy olyan nagy néven is, mint Victor Muffat-Jeandet (17.). A svájci különítmény első kétharmada sem bírt el Maesszel: az egyre romló pályán is túlzottan ideges volt Elia Zurbruggen (21.) és Gino Caviezel (26.). A reklám utén következő harmadik, a tavalyi junior világbajnok Marco Odermatt (3.) azonban egy precíz, de bevállalós menettel nemcsak hogy átvette a vezetést, de az addigi legjobb második futammal tette mindezt.

Forrás: Walliser Bote

Read után a délután második kanadaija, Trevor Philp (8.) sem vallott szégyent. Ugyan Odermattal nem tudta felvenni a versenyt, de így is magabiztosan jött be másodiknak, a VK-döntőn való indulás jogát is biztosította ezzel. Thomas Fanara (16.) több hibát is vétett, hamar elszállt, de így is jobban járt, mint honfitársa, Mathieu Faivre, aki kiesett. Ryan Cochran-Siegle (18.) is többször korrigálásra kényszerült a kapuk tövében kialakult kádak miatt, jelentős hátrány lett a vége. Maneul Feller (10) sem kerülhette el a korrigálásokat, de bevállalósabb felfogása így is pillanatnyi dobogót ért.

Cedric Noger (4.) a délelőtti remek futam után másodszor sem vallott szégyent. Folyamatosan szorongatta honfitársát, és a pálya második felére is csak minimális hátránnyal érkezett. A záró szakaszon ugyan még két tizedet, kapott, de így második helyre érkezett, amivel biztossá vált karrierje első top10-es helyezése – és persze a kettős svájci vezetés a legjobb 8-ra fordulva. Akiknek mezőnyét Matts Olsson (11.) niytotta, de a letöréshez tűzött ugratószerű kapu sokak mellett őt is megtréfálta, ráadásul addigra már elve hátrányban síelt, így jelentősen csúszott vissza.

BBUySN3.jpg
Forrás: MSN.com

Rasmus Windingstad (2.) volt Noger mellett a délelőtt másik nagy szenzációja: nem is vallott szégyent, a pálya első felében még hozzá is tudott tenni előnyéhez, és fél másodperces előnyéből három tizedet meg is tartott a célig, azaz a záró szakasz sem fogott ki rajta igazán. A hazaiak legnagyobb reménysége, Žan Kranjec (9.) következett. A szlovén azonban a túlzottan agresszív síelésével nem tudott olyan zökkenőmentesen átsíelni a kádakon, így hamar elszállt az esélye, hogy megjavítsa Kranjska Gorai legjobbját, egy 5. helyet…

Forrás: theworldnews.net

Loïc Meillard (7.) próbálta megtalálni a középutat, de trükkös letörés vele is kibabrált, utána pedig már nem tudott gyorsítani, így nemhogy az első helyet nem szerezte meg, de csak Odermatt és Noger mögé sorolt be negyediknek. Marcel Hirscher (6.) nem érezte otthon magát az elhasználódott pályán. Talán túl pattogós volt ezúttal, így hamar hátrányba került, amit már nem tudott megfordítani. Higgadtabban síelt Nestvold-Haugen, végig előnyben volt, de a cél előtt pár kapuval besokallt és elesett.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Alexis Pinturault (5.) próbálta valamivel messzebb kerülni a kapukat, de már mindenütt kisebb kádak nehezítették dolgát. Ennek ellenére is csak  kis előnnyel fordult ré a pálya második felére, ahonnan még inkább került hátrányba Windigstaddal szemben, végül a dobogós helyezést sem tudta megtartani. A győztes nemzetisége eddigre már biztos, hogy norvég volt, a kérdés csak az volt, hogy Windigstadnak vagy Kristoffersennek hívják. Az első futamot megnyerő Henrik Kristoffersen (1.) kellő kockázatot vállalt. Előbb még nőtt is előnye, majd ez csak kis részeltekben apadt a célig, így újabb óriás-győzelemnek örülhetett.

tabella1.png

Részletes statisztika, eredménysor

Forrás: Skionline.ch

Bár Henrik Kristoffersennek eddig is voltak jó eredményei óriásban, eddig azért inkább vérbeli szlalomosként tekinthettünk rá. De idénre még egy szinttel feljebb tudott lépni és a sok dobogó után idei mindkét sikerét óriásban aratta, ráadásul világbajnoki címe is ebből a számból való. Összesítésben 18. győzelménél jár a norvég.

A 25 éves Rasmus Windingtadtól eddig nem láthattunk igazán kiugró eredményt, de az elmúlt egy évben egyre erősebb lett óriásban. Első top10-es eredményét épp egy éve, Kranjska Gorán szerezte. Bulgáriában óriásban és kombinációban is karriercsúcsot jelentő 7. hellyel igazolta jó formáját, ma pedig már a dobogót is meghódította.

Nemcsak a svájciak, de generációja legígéretesebb tehetségeként tartják számon Marco Odermattot. A hatszoros junior-világbajnok idén robbant be igazán. Tavalyi öt korosztályos aranya után idén már két számban, óriásban és szuper-G-ben is bekerült a legjobb 25-be. Adelbodenben már dobogós helyen volt az első futam után, ott azonban rontott másodjára. Ezúttal viszont a félresikerült első után egy remek másodikkal karrierje során először dobogóra állhatott.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: Nettavisen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s