Németország alázott Ausztriában: övéké az arany vegyesben is!

Hatból négy, ez a németek mutatója az aranyérmek tekintetében a seefeldi világbajnokság síugró versenyein. Szoros csatában végül Németország felülkerekedett Ausztrián, így a hazaiaknak meg kellett elégedniük az ezüsttel. A bronzéremért folytatott küzdelem is izgalmas volt, Norvégia azonban legyűrte a többieket, és harmadik lett.

Meglehetősen népes mezőny vágott neki a világbajnokság utolsó versenyének, a vegyes csapatversenynek, amelyen 13 nemzet vett részt. A versenyszám 2013-as predazzoi világbajnokságon debütált, és azóta töretlenül a vb program része, sőt ha minden igaz, a következő Olimpián is láthatjuk majd ezt a számot.

A tegnapi egyéni verseny után ma sokkal nyugodtabb körülmények fogadták a versenyzőket. Az első és a harmadik csoportban ugrottak a lányok, az első csoportot 18-as beülőből engedték. Katharina Althaus 107,5 méteres ugrása volt a leghosszabb a csoportban, és ők vezettek az első csoport után, de Eva Pinkelnig (105,5m) is megalapozta a hazai drukkerek és a csapat hangulatát a második helyes kezdéssel. Őket mindössze 3,4 pont választotta el egymástól. Ursa Bogataj 102,5 méteres ugrást mutatott be a szlovénektől, amivel a harmadik helyen nyitottak, 11,3 ponttal elmaradva az osztrákoktól. Yuki Ito 100,5 méterével a japánok a szlovének mögé jöttek be. Anna Odine Stroem (97,5) révén a norvégok a 5. helyen nyitottak. A lengyelek számára Kinga Rajda 91,5 métere a 8. helyre volt elég, így a férfi ugróknak volt mit ledolgozniuk.

Az első férfi csoport a 8-as beülőből vághatott neki. Markus Eisenbichler 104,5 métere nem volt elég Philipp Aschenwald gyönyörű 110 méteres ugrásával szemben, így az osztrákok megelőzték Németországot, és 6 ponttal az élre álltak. Yukiya Sato 103,5 méterével a japánok hátránya ugyan nőtt az élmenőkkel szemben, de a harmadik helyen álltak. Robert Johansson (106,5m) ugrása után a norvégok a negyedik helyen álltak. Az újdonsült világbajnok, Dawid Kubacki 112 méterrel örvendeztette meg az osztrák publikumot, ezzel a lengyelek feljöttek az ötödik helyre. Ziga Jelar 99,5 méterével a szlovének pedig visszaestek a 6. helyre. Japánt és Szlovéniát azonban kevesebb mint 8 pont választotta el, így izgalmas csatát várhattunk a bronzéremért.

A harmadik csoportban újra jöttek tehát a lányok, méghozzá a 18-as beülőből, köztük Daniela Iraschko-Stolz is remekül szerepelt, 100,5 méteres ugrásával az osztrákok maradtak az élen. Juliane Seyfarth (100,5m) után 7,4 ponttal voltak elmaradva a németek. Maren Lundby 99 métere nem volt túl erős, igaz a norvég lány hátszélben volt kénytelen ugrani és az elugrása sem volt tökéletes, ígyis a harmadik helyen álltak. A harmadik ember, Nika Kriznar (98,5m) után a szlovének a negyedikek voltak, hátrányuk majdnem 11 pont volt Norvégiával szemben. Sara Takanashi 91 métere nem sikerült a legjobban, a norvégok és a szlovének is megelőzték a japánokat. Kamila Karpiel 91,5 méterével a lengyelek újra a 6. helyen találták magukat.

A második férficsoport a 9-es beülőből vágott neki a sáncnak, az előző férficsoport a 8-as beülőből jöhettek, a hátszél ugyanis kezdett erősödni.
Karl Geiger 103,5 métere messze a leghosszabb volt a csoportban, és mivel Stefan Kraft csak 96,5 méterig jutott, a németek meg is előzték az osztrákokat, és 3,9 pontos előnnyel várhatták a folytatást. Kamil Stoch 100 méterével a lengyelek feljöttek a 3. helyre. Andreas Stjernen 91,5 méteres ugrása nem volt a legobb probálkozás, vissza is estek, méghozzá a lengyelek mögé, a negyedik helyre. Ryoyu Kobayashi (97m) révén a japánok az ötödikek voltak. Szlovénia (Peter Prevc 95,5m) a sorozatot a 6. helyen zárta, viszont a harmadik helyen álló lengyelek és a szlovének között mindössze 3,4 pont volt a különbség, így nagy csata volt kilátásban a bronzéremért is.
A második sorozatba egyébiránt még Oroszország és Olaszország jutott tovább.

Az osztrákok és a mezőny alighanem legmosolygósabb versenyzője és pozitív energiabombája, Eva Pinkelnig 103,5 méterig repült el. Katharina Althaus 103 méterig szállt, így Pinkelnigtől fél méterrel elmaradt, de a kompenzációk miatt az osztrákok újra az élre álltak. Anna Odine Stroem 102,5 métere révén a norvégok újra a harmadik helyen találták magukat, egy tizedponttal a szlovének (Ursa Bogataj 101m) előtt. Japán Yuki Ito 95 métere után a 6. volt. Kinga Rajda 97 métere ugyan jó ugrás volt, a lengyelek az oroszok (Anna Shpyneva) ugrása miatt visszaestek a 7. helyre.

Markus Eisenbichler egyik legobb ugrását mutatta be a normálsáncon ezzel a 107 méterrel, és a gyönyörű stíluspontoknak is hála megléptek az osztrákoktól, méghozzá 13,4 ponttal, miután Philipp Aschenwald csak 101 méterig repült. Robert Johansson 103,5 métere is remek ugrásnak számított, a harmadikok voltak ekkor. Dawid Kubackit úgy tűnik, senki és semmi nem akadályozhatja meg, hogy jót ugorjon Seefelden, ugyanis másodjára is 110 méterig repült – a lengyelek viszont így sem tudták megelőzni a szlovéneket (Ziga Jelar 104m). Dmitriy Vassiliev (Oroszország 6.) ugrásáról is mindenképp érdemes megemlékeznünk, a mezőny legidősebbje ugyanis 104 méterig repült. Yukiya Sato 102 méterig repült, tette mindezt hátszélben, viszont ez az ugrás is csak a 7. helyre volt elég.

Egy sorozattal a vége előtt Juliane Seyfarth 103 méterével a németek megőrizték a vezetésüket. Daniela Iraschko-Stolz (102,5m) kezében ott volt a sansz, hogy faragjon a hátrányból, és remek ugrást is mutatott be, de úgy tűnt, hogy az arany sorsa eldőlt, a németek előnye ugyanis 15,6 pont volt. Maren Lundby javított az első sorozathoz képest, 105,5 métert ugrott másodjára, a norvégok a harmadikok voltak továbbra is. Nika Kriznar 108,5 méteres repülést mutatott be, így a bronz most már biztos volt, hogy a norvégok vagy a szlovének nyakába fog kerülni, a többi csapat ugyanis messze le volt maradva már ekkor.

Végül Olaszország zárt a 8. helyen, messze elmaradva a többiektől, ugyanis még a 7. helyen végző oroszok is majdnem 95 ponttal végeztek előttük. Kamil Stoch 105,5 méteres ugrással zárta a vb-t, ezzel Lengyelország a 6. lett. Ryoyu Kobayashi hiába repült 113 méterig végül érem nélkül fejezte be a seefeldi világbajnokságot, ami mindenképpen csalódás számára. És csalódás az is, hogy az éremesélyekkel pályázó Japán csak az 5. helyen zárta a versenyt.

Peter Prevc és Andreas Stjernen csatája döntött a bronzéremről. A szlovén fiú 100,5 méterével elégedett lehetett. Andreas Stjernen (102m) ugrása azonban hosszabb volt, és a norvégok néhány pont előnnyel is vágtak neki a sorozatnak, így végül simán megszerezék a bronzérmet a szlovének előtt. Stefan Kraft maximum egy hatalmas bravúrral szerezhette volna meg az osztrákoknak az aranyat. A csoda végül elmaradt, a hosszú ugrás nem, Kraft 104,5 méterrel búcsúzott az hazai közönségtől, a csapat pedig egy ezüstéremmel. A világbajnokságot Karl Geiger gyönyörű 107 méteres ugrása zárta és ezzel a németek lettek a világbajnokok. Németország a hat síugró versenyből négyet megnyert, elmondhatjuk tehát, hogy lealázták a többi nemzetet.

HelyCsapatPontszám
1.Németország1012,2
2.Ausztria989,9
3.Norvégia938,4
4.Szlovénia930,8
5.Japán928,6
6.Lengyelország914,9
7.Oroszország896,2
8.Olaszország801,4

Részletes eredmények

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s