Más dimenzióban a németek: toronymagas győzelem a vb-n!

A szombati egyénit követően a vasárnapi csapatversenyt követően is a németek örülhettek a legjobban Innsbruckban, a Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe, Markus Eisenbichler összeállítású négyes ugyanis utcahosszal szerezte meg az aranyérmet a házigazda osztrákok és a japánok előtt.

Az egyéni verseny eredményei alapján egyértelmű favoritnak tartott németek már az első sorozat elején magukhoz ragadták a kezdeményezést, Karl Geiger ugyanis egy 129 méteres ugrással nyitott, ezzel már több, mint tíz pontos előnybe kerültek az üldözőkkel szemben. A második helyet ekkor a lengyelek foglalták el, akiknél Piotr Zyła 121,5 méterrel kezdett, mögöttük Yukiya Sato (119,5 m) hozta a japánokat a harmadik helyen, majd Norvégia (Halvor Egner Granerud 117,5 m), Csehország (Viktor Polasek 119 m) és Ausztria (Philipp Aschenwald 117 m) volt a sorrend az első ugrásokat követően.

A második csoportban Richard Freitag ugrott a németeknél, aki 121 méterrel valamelyest még növelte is csapata előnyét. Mögöttük viszont alaposan átrendeződött a mezőny, ugyanis Andreas Stjernen 123,5 méteres ugrásával a norvégok jöttek fel a második helyre, Michael Hayböck 122,5 méteres kísérletével pedig Ausztria állt a harmadik helyen. A csak a hetedik helyen kezdő szlovének Peter Prevc 123 méteres ugrásával felugrottak a negyedik helyre, és csak utánuk következett Japán és Lengyelország, akik Daiki Ito (117 m) és Stefan Hula (113,5 m) gyengébb ugrását követően visszacsúsztak az 5-6. helyre.

Az egyéni versenyre Stephan Leyhe nem kapott bizalmat Werner Schustertől, ellenben most megkapta a lehetőséget, amivel élni is tudott, egy 126 méteres ugrást követően továbbra is biztos előnnyel állt Németország az első helyen. Eközben az osztrákok előztek még egyet, Daniel Huber 126,5 méteres ugrásával a házigazdák csapata ugyanis átlépte a norvégokat, akiknél Johann André Forfang 122 méternél landolt. Eközben Dawid Kubacki egy 127 méteres ugrással valamelyest javított a lengyelek mérlegén, akik ezzel feljöttek a negyedik helyre, megelőzve a japán (Junshiro Kobayashi 127 m) és a szlovén (Ziga Jelar 117 m) csapatot.

Az első sorozat végére a németek vezetése már jelentősnek mondható 24,2 pontra duzzadt, miután az egyéni világbajnok, Markus Eisenbichler 128 métert repült. Az osztrákoknál Stefan Kraft 125 métert ugrott, ami elég volt ahhoz, hogy megtartsák a második helyet, a bronzérmes pozíció viszont ekkor már a japánoké volt, akik Junshiro Kobayashi 127 méteres ugrásának köszönhették az előrelépést. A lengyeleknél Kamil Stoch 125 métert ugrott, ezzel ők továbbra is negyedikek voltak, ellenben a norvégok egészen az ötödik helyig csúsztak vissza Robert Johansson mindössze 117,5 méteres ugrását követően. Az északiak mögött Szlovénia állt a 6. helyen, míg az utolsó két továbbjutó pozíciót Svájc és Csehország foglalta el. Ugyanakkor az orosz, a finn, az amerikai és a kazah négyestől négy ugrást követően elbúcsúztunk.

Az első sorozat eredménye

Karl Geiger 130 méteres ugrásával a németek előnye tovább nőtt, immáron 44 pont volt az előnyük az akkori második, Japánnal szemben. Yukiya Sato 125 méteres ugrása révén a szigetország feljött a második helyre, Ausztria Philipp Aschenwald 118 métere után a harmadik volt. Piotr Zyla 119,5 méteres ugrása után Lengyelország a negyedik helyen állt. A norvégok hátránya pedig már 70 pontra nőtt a vezető németekkel szemben, noha Halvor Egner Granerud 121,5 métere nem tekinthető rossz ugrásnak. A szlovének ekkor a hatodikak voltak Anze Lanisek 118 méterével, miközben a csehek (Viktor Polasek 121,5m) a hetedikek voltak, Svájc (Andreas Schuler 108m) pedig a nyolcadik.Richard Freitag (120m) ismét növelte Németország előnyét, Ausztria azonban feljött a második helyre, mivel Michael Hayböck (120,5m) néhány méterrel túl ugrotta Daiki Itot (116m). Lengyelország (Stefan Hula 116,5m) továbbra is a negyedik volt, a norvégok (Andreas Stjernen 120,5m) az ötödikek. Peter Prevc 120 méterig szállt, de a különbségek annyira nagyok voltak, hogy ők is maradtak ezzel a hatodik helyen.

Stephan Leyhe 128,5 méterével már 50 pont fölé kúszott a németek előnye, miközben Daniel Huber egy 126,5 méteres ugrásával örvendeztette meg a hazai publikumot. Junshiro Kobayashi ugyan szintén elrepült 126 méterig, úgy tűnt, kezd ténylegesen eldőlni a dolog, mert Ausztria előnye kereken 10 pont volt egy csoporttal a vége előtt a japánok előtt. A lengyelek negyedik helye szintén kezdett egyre biztosabbá válni, miután Dawid Kubacki is 126,5 méterig szállt. Ugyancsak ez a helyzet állt fent a norvégok szempontjából is, akik Johann André Forfang révén egy 127 méteres ugrást mutattak be az ötödik helyért, miközben hátul Szlovénia, Svájc és Csehország volt a sorrend.

Az utolsó emberekre így tehát igazán nagy teher nem hárult, ugyanis az eredményeken csak egy igazán rontott ugrással lehetett volna változtatni. A csehek Roman Koudelka 122 méteres ugrásával így a 8. helyen fejezték a versenyt. A tegnapi bronzérmes Killian Peier 128,5 méterrel zárta a svájciak versenyét, és a fiatal versenyzőhöz úgy siettek ki a csapattársak, mintha legalább dobogóra állhatott volna a kvartett. Timi Zajc révén a szlovének feledhető, 117 méteres ugrással búcsúztak. Robert Johansson 121 méterével vált biztossá a norvégok 6. helye. Kamil Stochban (122,5m) reménykedhettek a drukkerek, hogy valami brilliáns ugrással majd felhozza a lengyeleket a dobogóra, ám ez ma elmaradt, így Lengyelország a negyedik lett. Ryoyu Kobayashi 123 méteres ugrással búcsúzott a Bergiseltől, a japánok ezzel megnyerték a bronzérmet. Stefan Kraft 123,5 métere jelentette az osztrákok számára az ezüstérmet, ami a német dominanciát elnézve jobbára egy arannyal ér fel a sógorok számára. Németország ugyanis legyőzhetetlen volt a versenyen, mutatta ezt az is, hogy az újdonsült világbajnok, Markus Eisenbichler (128,5m) megközelítette a 130 métert másodjára is. A németek ezzel toronymagasan nyerték meg a versenyt, és így lett világbajnok a Geiger – Freitag – Leyhe – Eisenbichler kvartett.

HelyCsapatPontszám
1.Németország987,5
2.Ausztria930,9
3.Japán920,2
4.Lengyelország909,1
5.Norvégia900,2
6.Szlovénia858,7
7.Svájc837,0
8.Csehország818,4

Részletes eredmények

A nagysáncos versenyek ezzel befejeződtek a világbajnokságon, holnap a síugrók is átteszik székhelyüket Seefeldbe, ahol legközelebb kedden, a női csapatversenyben avatnak bajnokot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s