A vb-re hegyezte ki formáját: Frenzel újra egyéni világbajnok

A német zseni pályafutása legszerényebb világkupa szezonját produkálta, de most már tudjuk, minden egy lapra tett fel kedvenc helyszínén rendezett vb siker miatt. (Neuner kollégánk írása)


Tizenhárom világkupa siker, három alkalommal triplázás: ez Eric Frenzel seefeldi előmenetele. Kevesen hitték – talán csak a német szupersztár közvetlen csapata és családja -, hogy ezen sikerszéria folytatódik az ominózus osztrák északi összetett helyszínen.  A 31 éves germán nagyság nem ismer lehetetlent, ha a számára oly kedves alpesi falucskáról van szó, főleg, ha ez a festői szépségű helyszíni ad otthont az északsí-világbajnokságnak.

Kicsit talán túlságosan előre haladtam, de nehéz türtőztetni magam, ha Frenzel tegnapi produkciójára gondolok. Pedig semmi nem utalt arra, hogy labdába rúghat a 2019-es seregszemlén: tőle szokatlan módon egyetlen részsiker nélküli Világkupa, csapnivaló síugróforma, kedvetlen versenyhétvégék, kirívóan erős riválisok. Ez csak néhány a számtalan tényező közül, ami másokra terelte a figyelmet Seefeld előtt.

Az esélyekről már ejtettem néhány szót az utolsó vk-beszámolómban, de talán ha egyszer jelent meg benne Frenzel neve, sokkal inkább érdemelt említést az összetettet már elhódító norvég Jarl Magnus Riiber, vagy két osztrák, Mario Seidl, valamint Franz-Josef Rehrl, vagy akár Vinzenz Geiger és Johannes Rydzek a németektől. A világ elől egy hónapja elvonuló, és a formáját penge élesre kihegyező Frenzelről lepergett minden kritika, vélhetően már ekkor sejtette, hogy lesz keresnivalója.

No, akkor nézzünk bele a nagysáncos Gundersen történéseibe.

52541561_774129799634860_5301240638388305920_n.jpg
Forrás: Sport1.de

A síugrás első szakaszában elsőként a lengyel Kupczak, majd a francia Antoine Gerard érdemelt említést, majd jött a fiatalabbik Watabe, Yoshito. Aztán mindenkit lepipált a 129 méterig szálló norvég – eredetileg svájci születésű – Jan Schmid, aki alaposan befűtött a korábban szóhoz jutó riválisoknak. Ekkor már érezhető volt, hogy az idei szezonjával nem büszkélkedő Schmid ott lehet a legjobbak között. Majd jött Frenzel, akinek 130,5 méteres ugrásától mindenkinek tátva maradt a szája. A legjobbak közül Riessle viszonylag közel került az éllovasokhoz, ahogy Seidl és Rehrl is. Akito Watabe, valamint Riiber viszont lőtávolon kívülinek tűnt, de ezen, reményvesztett kasztba ugrotta be magát Rydzek is (1 perc 15 mp. hátránnyal vágott neki a 10 kilométernek).

 

A sífutása négy 2,5 km-es körből állt, a pályarajz igen nehéznek tűnt, ezt még a már inaktív sífutó, a szakértőként jelen lévő kanadai Devon Kershaw is megerősítette.

A táv első negyedében Frenzelhez felzárkózott Seidl, Rehrl és Schmid, a tempó pedig komótosnak tűnt. Amit aztán meg is unt Frenzel, és kezébe vette az irányítást, amivel elérte, hogy az üldözők (Riessle, Watabe, Riiber, Gerard) felzárkózása reménytelennek tűnjön. Pedig 3,5 kilométernél még bizakodhattak Riiberék, de Frenzel érezte, győzelmi esélyének megtartásához távol kell tartania a jobb sífutó formában lévő riválisokat.

52720504_455084251696315_4098951400996732928_n.jpg
Forrás: Sport1.de

Az utolsó körben biztossá vált, hogy négy esélyes a verseny, ami hamarosan háromra redukálódott, mivel Seidl lemaradt.

Aztán az következett, amire már annyiszor volt precedens Frezel pályafutásának mustrálásakor: eljött az utolsó emelkedő, ahol a háromszoros olimpiai bajnok állva hagyott mindenkit, és bezsebelte pályafutása hatodik vb-címét.  Schmid kissé csalódottan érkezett be másodikként, Rehrl viszont győztesnek érezhette magát bronzérmesként.

A csalódottak hada csak aztán érkezett, élen Riiberrel, őt követte Watabe és Riessle. A címvédő Rydzek belehalt a táv nagy részében diktált tempóban, és végül csak kilencedik lett.

Frenzel tehát felülmúlta a szerencsétlennek titulált tizenhármas számot. Gondoljunk bele, a tizennégyes szám a duplája annak, ahány egyéni vk-győzelmet számlál a kétszeres olimpiai első Jürgen Grabaak – ő amúgy olyan gyengén szerepelt a síugrás során, hogy visszalépett a sífutástól.

A tegnapi futam végeredményét ezen a linken böngészhetitek.

Folytatás holnap, méghozzá a csapatsprinttel.

A címlapon szereplő kép forrása: Freie Presse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s