Káosz a Vonn utáni érában: egyedül Goggia sikere volt meggyőző

Kaotikus, már-már botrányos versenyt hozott a mai női lesiklás Crans Montanán. Sofia Goggia idei első győzelmének jogosságához nem férhetett kétség, mögötte azonban abszurd pillanatoknak lehetett szemtanúja a kilátogató nézősereg és az eseményeket a TV-n keresztül szemlélő szurkoló. Több alkalommal megállt az időmérő rendszer, ami egyfelől rendre megszakította a verseny folyását, másrészről a hivatalos végeredményt csak órákkal annak vége után tudhattuk meg. Joana Hählen második helye, élete első VK- dobogója speciel nem forgott veszélyben, a pódium harmadik helyén ugyanakkor váltás következett be, Lara Gut-Behrami a zsűri számolgatásai folyományaként beelőzte a sorban Nicole Schmidofert. Ilka Štuhec bukott, a hálóban kötött ki, s bár saját lécein síelt le a célba, olyan mérvű sérülések érték térdét, hogy már nem tud rajthoz állni a szezon hátralévő részén.


Az erős havazás miatt érthető módon törölték a férfiak mára kiírt szuperóriás-műlesiklását Banszkón. Méghozzá véglegesen, az FIS jelezte ugyanis, hogy a Garmischban elmaradt óriás-műlesiklással egyetemben ezt sem fogják pótolni a szezon hátralévő részében. (Nem úgy a kandahari lesiklást, azt Kvitfjellben rendezik meg jövő hétvégén.)

Bulgáriával ellentétben az alpesi Svájcban már majdhogynem kifogástalan körülmények uralkodtak. Hétágra sütött a nap, a hőmérséklet kissé tavaszias volt, de a pályára nem érkezett komoly panasz. Épp a szél volt változó intenzitású, erre mégis nagyon kevesen panaszkodtak. A technikai ördögét annál gyakrabban emlegették viszont…

630x356.jpg
Forrás: Krone.at

Ilka Štuhec nagy rössel vágott neki a pályának, aminek a lejtő felénél nagy esés lett a vége. Rosszul ért talajt a nagy ugratót követően, kifordult a menetirányból, majd letarolta a hálókat, a harmadik fogta meg. Mire kihámozták onnan a segítők, jelezte, nincs semmilyen baja, s saját lécein gurult le a célba. Apró fájdalmai miatt azért elment egy kivizsgálásra a helyi klinikára, ahol kiderült,  komoly sérülést szenvedett mindkét térdében, az egyiken elszakadt a keresztszalag. A szlovénok kétszeres lesikló világbajnokának ezzel véget ért a szezon.

A hazaiak kolompolása közepette Jasmine Flury (7.) következett egy kevés kényszerszünetet követően. Az arénában kétértelmű karlengéssel fejezte ki érzéseit. Egyrészt üdvözölte az érte is kilátogató tömeget, másfelől egy látványos legyintéssel tudatta az illetékesekkel, mit gondol a megerősödő szélről, s hogy leengedték őt. Való igaz, gyakorta lecsúszott lejtmenet az ideális ívről, lécei nem voltak olyan stabilak lábain, mint azt normális esetben megtudhattuk tőle.

Az időmérő rendszer egyébiránt teljesen megbolondult, a svájci neve mellett hosszú perceken át a DNF felirat szerepelt. Vélhetően nem ezen okból, de ismét állt a verseny egy rövid ideig.

Az előző VK- verseny győztese került sorra, Stephanie Venier (6.) kifújta orrát a rajtállásban, majd ment egy olyan pályát, amit az osztrákoktól megszokhattunk. Legalábbis a Világkupában. Akadt benne néhány túlcsúszás, de ez inkább a szélnek és a nagy sebességnek volt betudható. A végén ugyanakkor sokat veszthetett belőle, a lesiklásban ma újabb szintet lépő Federica Brignone (8.) ugyanis nem kevesebb mint 4 tizedet adott neki az utolsó szakaszon. Ezzel a második helyen találta magát az olasz, hat századdal megelőzve Fluryt, aki visszakapta időeredményét.

Forrás: Sky Sport Austria

Nicole Schmidhofer (4.) neve mellett végig zöldült az eredményjelző, s valóban, jóval pontosabban vette a kanyarulatokat. Noha a szokottnál kissé fordulatosabb záró szektorban nem ment akkorát, mint előtte Brignone, a vezetést bő másfél tizeddel így is sikerült átvennie a szakági pontverseny éllovasának.

Joana Hählen (2.) futama közben oda-vissza pattogtak a századok. Kanyarokban még magabiztosabbnak tűnt, mint az osztrák (talán csendesedett a szélmozgás), az első ugratót viszont igencsak túltolta. A záró bukkanóra már nem lehetett panasz, de hogy ez mennyit hozott a malmára, nem tudtuk meg azonnal, lévén a célvonalra állított mérőeszköz ismét felmondta az unalmast. Eltelt majd’ 10 perc, s kiderült, hogy 3 századdal átvette a vezetést…

Forrás: Sport.ch

Ekkor rajtolt el a következő osztrák, Ramona Siebenhofer (23.). Cortina d’Ampezzo kétszeres idei győztese hamar sutba vágta esélyeit, az első szűk kanyarban kisodródott a kék vonalon túlra. A folytatás már csak merő erőlködés maradt. Michaela Wenig (34.) menete nem nélkülözte a sízési hibákat, Kira Weidle (14.) kapcsán is feljegyezhettünk néhány kevésbé koordinált kanyarvételt, ezzel együtt nem volt a dologban 9 tizednyi differencia. Magyarán a szélmozgás ismét fokozódhatott. Az első tízes zárásaként Tamara Tippler (12.) került sorra. Későn vett ívekben nem volt hiány, az utolsó ugrató nem volt rendezett, ki is csúszott másodpercen kívülre.

Azonnal folytatták a versenyt, a svájciak egyik vb-hőse, Corinne Suter (5.) pedig igazolta remek formáját. A kétszeres vb-érmes folyamatosan növelte előnyét, megnőtt az már 3 tizedre is. A végén azonban tovaszállhatott sebessége, csupán a harmadik helyre volt jó.

Forrás: La Croix

Lara Gut-Behrami (3.) hosszú idő után végre ambiciózus lesiklással jelentkezett. Engedte léceit, jó íveken síelt, a záró szektorra némi előnnyel érkezett, majd úgy tűnt, az ugratóról mélyen fogott talajt. A technika viszont megint megadta magát, percek múltán még úgy tűnt, 9 századdal kikapott honfitársnőjétől, egyetleneggyel viszont lelökte a dobogóról Sutert. Ehhez képest a zsűri versenyt követő koefficiens-számolgatásai után a svájci idejét lejjebb szorították, így végül ő örökölte meg a dobogó harmadik fokát. (A szokásos pódiumceremónián még Schmidhofer mosolygott.)

Forrás: Yahoo Sports

Sofia Goggia (1.) a hosszú várakozástól rendesen felpörgette magát, már-már a virágkorában lévő Vonn-i magasságokban síelt, a záró szektorra például már háromnegyed másodperces előnyt gyűjtött össze. Lehengerlő tempójából a végére is kitartott egy jelentősebb, ami csaknem 5 tizednyi előnyt jelentett a számára.

Romane Miradoli (10.) nem rúgott labdába, rendre elmaradt a legjobbaktól. Ez Tina Weirather (16.) futamáról is elmondható volt. Erőtlenül, rossz formájába beletörődve, kötelességszerűen letudta mai napját is. Ricarda Haaser (21.) már az első ugratónál kis híján búcsúzott, a folytatás a „veszett fejsze nyele” effektust idézte meg. Nicol Delago (13.) lelkesedése végig kitartott, épp a kellő stabilitás hiányzott belőle – már nem először. Tojástartásban pazar, kanyarokban rendre belehibáz még a fiatal olasz. Mirjam Puchner (18.) jó nyomvonalon síelt két szektoron át, a folytatásban aztán elvesztette a fonalat, így keveseket tudott csak megelőzni. Ragnhild Mowinckel (11.) az első ugratóig tartotta magát, kanyarsebessége egyszerűen nem volt ma eléggé meggyőző. A meggyőző olasz csapatteljesítményt Nadia Fanchini (9.) továbbfokozta, mert bár a legjobbakhoz nem tudott felnőni, harmadik taljánként verekedte be magát a TOP-10-be.

Forrás: Race ski magazine

Elérkeztünk az első reklámszünetig, ami kényszerűségből elhúzódott. Tiffany Gauthier ártalmatlan helyzetben, még a lejtő legtetején kanyarodás közben lábához kapott, majd a bukótérben lehuppant a hóra. Hosszú időbe telt, míg elszállították onnan mentőhelikopterrel.

Egész pontosan 25 perc elteltével síelhetett csak Francesca Marsaglia. A második ugratónál komoly gondjai akadtak, nagy bravúr volt már az, hogy kikerülte a pályát vészjóslóan közelről szegélyező hálót, így megúszta az esetet. Kajsa Vickhoff Lie még azt megelőzően búcsúzott a versenytől, egyszerűen túl nagy tempóban érkezett a kanyargósabb részre.

A mezőny egyetlen amerikai lesiklója következett, Alice Merryweather (19.) sem hagyott sok nyomot maga után, ha a nagy ugrató közbeni féktelen sikítozását nem vesszük. Elena Curtoni (25.) abszolút felejthető menete után Lisa Hörnblad (15.) szépen befért másfél tizeden belülre, ami rajtszáma alapján dicséretet érdemelt. Priska Nufer (12.) neve mellé aztán ismét indokolatlanul került ki a DNF felirat, utóbb azért megtudhattuk, hogy egy erős közepes időt síelt a svájci. A továbbiakban Marta Bassino (20.), majd Christina Ager (24.) két másodpercen túlra csusszant, míg Nina Ortlieb viszonylag hamar befejezte napi szereplését.

Így szűk két óra alatt túl is estünk az első harminc sízőn…

Harmincon túli rajtszámmal próbálkozott Wendy Holdener (32.), de ő egy kevéssel lemaradt a pontszerzésről. Nem úgy az osztrák Ariane Rädler (33-assal a 22.), a francia Laura Gauche (39-essel a 29.), a német Patrizia Dorsch (40-essel a 28.), a svájci Luana Flütsch (40-essel a 30.), valamint Roni Remme (44-essel a 27.) és Julija Pleskova (45-össel a 26.). A svájci kislány első pontját szerezte, mint ahogy az orosz síelő is. Esetében hosszú évek után végzett újra pontszerző helyen ruszki lesikló a Világkupában.

Mint írtunk róla fentebb, az utolsó síző, vagyis Macarena Simari Birkner (41.) célba érését követően még jó darabig nem volt hivatalos végeredményünk. Mindez nem zavarta meg a teljesen szétesett versenyrendezést, hogy lebonyolítsák a szokott dobogós ceremóniát – himnusszal, virággal, ölelkezéssel, mi egyébbel. Mint utóbb kiderült, Nicole Schmidhofer végül lecsúszott a pódiumról, más kérdés, hogy a VK- pontversenyre pillantva akár egy megelőlegezett szakági elsőségként is felfoghattuk Nicole szerepeltetését. Az osztrákok mindenesetre fellebbeztek a döntéssel szemben, a legeslegvéglegesebb eredmény valamikor a jövő hét folyamán születik meg.

Részletes eredménysor, statisztika

Az eredményhirdetésen még Schmidhofer állt a dobogó harmadik fokára. Forrás: ORF

Sofia Goggia a tavalyi Világkupa-döntő óta nem nyert a Világkupában, ami természetes, ha azt vesszük, hogy közvetlenül a szezon előtt bokatörést szenvedett. Visszatérésének időpontját jól megfontolta, s bejött számítása: Garmisch-Partenkirchenben másodikként zárt, majd a vb-ről is hazavihetett egy ezüstöt. Ez a mai karrierje hatodik Világkupa-győzelme.

Joana Hählen életében először állhatott fel VK- dobogóra. Eleddig ötször végzett a TOP-10-ben, a vb-n pedig 16. helyen zárt. Van potenciál a svájci csapatban. Lara Gut-Behrami 48. dobogóját szerezte, ebből az idei elsőt lesiklásban.

Holnap alpesi összetettet rendeznek a nőknél.

tabella.png

tabella2.png

A címlapon szereplő kép forrása: San Luis Obispo Tribune

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s