Stockholmi parallel: Shiffrin, Zenhäusern és bajnokavatások szlalomban

A sívilágbajnokság ugyan véget ért vasárnap, de Svédország kedden egy parallel versenyre még vendégül látta a világ szlalomos élvonalát. A győztesek személye papírforma szerint alakult. Mikaela Shiffrin a hatalmas meglepetésre döntőt síelő Christina Geigert győzte le, míg Ramon Zenhäusern és André Myhrer újrajátszották a tavalyi döntőt, de ezúttal is a svájci győzött. A harmadik helyet Anna Swenn-Larsson és Marco Schwarz szerezték meg. A műlesikló kiskristálygömbök is eldőltek, immár matematikailag is: természetesen azokat Shiffrin és Hirscher vihetik majd haza márciusban Andorrából.

A városi versenyek most már évek óta a műlesikló szakági világkupába is beleszámítanak – igaz ez jelentős kritika tágya. Mindkét nem számára Stockholm után két-két hagyományos versenyt rendeznek még terv szerint. Ráadásul mindkettejüknél esély volt a szakági versengés lezárására is. Mikaela Shiffrin abban az esetben lehetett szakági világkupagyőztes, ha nyer és Vlhová legfeljebb 8., vagy az amerikai második, a szlovák pedig legutolsó. Marcel Hirscher helyzete ennél egyértelműbb volt, senkire nem kellett figyelnie. Ha továbbjut a nyolcaddöntőből, akkor biztosan magáénak tudhatta a szakági világkupát.

A városi verseny meghívásos rendszere továbbra is vita tárgya. A műlesikló világranglista legjobb 12 helyezettje, valamint az összetett ranglistán top4-ben szereplők kapnak meghívást. Ha dupla kvalifikáció (szlalom és összetett), vagy visszalépés miatt egy hely megüresedik, akkor a szlalom ranglista következő helyezettje kap indulási jogot. A városi versenyek lebonyolítása ezzel szemben igazságosnak mondható, mivel egyik fél sem élvez pályaelőnyt összességében. A párosok minden körben kétszer síelnek, így mindenki síel mind a kék, mind a piros pályán. A rajtszámokat a szlalomranglista alapján osztják, az első síel az utolsóval, és így tovább… Városi versenyeken helyosztókat csak a legjobb négynek rendeznek, a többieket pedig a kiesésük körében elért időeredmények alapján rangsorolják.

A stockholmi Hammarbybacken igazán egyedi helyszíne a világkupának. Lényegében a svéd fővároson belüli kis sícentrumról van szó. Kvázi mintha az eplényi síközpont valahol Budán helyezkedne el. A fővárosi helyszín, és a svéd sztárok ismét remek hangulatot teremtettek. Hatalmas üdvrivalgás fogadta a a versenyzőket, a legnagyobb természetesen a hazai sztárokat.

Nyolcaddöntő

A nőknél várható volt, hogy a nyolcaddöntős párosok esetében az alacsonyabb rajtszámmal rendelkező (azaz a ranglistán előkelőbben helyezett) versenyzők a legtöbb esetben tovább is tudnak jutni. Már az „odavágók” alkalmával is két kivétellel vezettek; mindössze Schild és Liensberger várta hátrányból a visszavágót. A többször nagyokat rontó Liensberger ki is esett a szintén nem hibátlan St-Germain, ahogy Geiger sem hagyott esélyt Schildnek.

Stockholm_női

Az esélyes hölgyek papírforma szerint meg tudták őrizni előnyüket: Shiffrin ellen Mowinckelm indkét futamban kiesett, míg Truppe megverte a rontott első futam után felzárkózó Mielzynskit. Swenn-Larsson első hazai továbbjutóként győzte le Costazzát, míg Hansdotter másodikként Lysdahlt. Nem jutott tovább a másik olasz hölgy, Irene Curtoni sem, aki a nagy tempót nem tudta uralni és célba sem ért Holdener ellenében. Vlhová szintén magabiztosan jutott tovább Noes-szel szemben.

Férfiaknál is hasonló volt a felállás, ami a magasabban kiemelt versenyzőket illeti. Viszont az egyik esélyes, André Myhrer épp magasabb rajtszámmal rendelkezett, így Foss-Solevåg mellett csak ők álltak a nyolcaddöntő félidejében előnnyel a papíron jobb szlalomossal szemben. Igaz, Foss-Solevåg ellenfele a parallelben igen világtalan Kristoffersen volt. Myhrer személyében a harmadik svéd síző is tovább tudott jutni a legjobb nyolc közé, és Foss- Solevåg is tartani tudta elsőre megszerzett előnyét.

Stockholm_férfi

A Muffat-Jeandet ellen győzni tudó Marcel Hirscher a párharc mellett már a kiskristálygömböt is hamar megnyerte. A verseny egyik legnagyobb esélyesének még Hirscher is Zenhäusernt említette, a svájci pedig le is győzte Fellert, így a Hirscher-Zenhäusern párharc össze is állt a negyeddöntőre. Pinturault szoros meccsen nyert Hirschbühl ellen, míg a Yule-Meillard svájci háziversenyből előbbi jutott tovább. A nagy meglepetés a visszavágón Mölgg továbbjutása volt, mivel Noël nagy előnyben, az utolsó kaput vette a lába közé. Az olsói verseny döntőjének visszavágóján ismét Marco Schwarz győzött, pedig egész a végéig fej-fej mellett tartotta őt Dave Ryding.

Negyeddöntő

Mikaela Shiffrint két futamon keresztül is szorongatni tudta Truppe, de végül az amerikait ezúttal sem lehetett kizökkenteni. A hagyományos és a „leütős” technika csapott össze Swenn-Larsson és Holdener párharcában, és elsőre ugyan még a hagyományosan síző Holdener előnyben volt, de másodszorra, addigra már hátrányban, elvétette az ugratót, így megvolt az első svéd az elődöntőben. Számuk pedig rögtön kettőre gyarapodott: meglepetésre féltávnál nem Hansdotter vezette párosát, Laurence St-Germain ugyanis magabiztosan síelve szerzett előnyt, ezt sokáig tartotta a visszavágón is, de egy jelentős hiba miatt a svéd előzött és a hazai érem is biztossá vált így. A legnagyobb meglepetést viszont Petra Vlhová szolgáltatta, aki az ugrató után rontott a földet érésnél, és így Christina Geiger találta magát a legjobb négy között.

Christina Geiger (fotó: stuttgarter-zeitung)

Ritkán látunk olyat, hogy valaki Hirscherre helyez nyomást, és nem fordítva, de Zenhäusernnek ez az odavágón sikerült, az osztrák pedig ki is esett, így 0,5 másodperces hátrányban állt féltávnál. A második futamban ugyan jobb volt Hirscher, de mindössze egy századdal. Így kiesett ugyan, de 18. kristálygömbjét biztosította be az este. Egy kör után remekül állt a svájciak szénája, hiszen Pinturault meglovagolt egy kaput, így Yule is fél másodperces előnyre tett szert. Ezt Yule egy ugrató utáni rontás ellenére is be tudta osztani a célig, amivel biztossá vált, hogy lesz svájci a döntőben.

Marco Schwarz (fotó: laola1.at)

A nagy öregek csatájában Myhrer volt az esélyesebb, és pályán kiharcolt fél másodperces előnyből érvényesítette is a papírformát Mölgg ellenében. Ezzel egyébként két forduló utáni is minden rajthoz álló svéd versenyben volt még. Egyedül az utolsó párosításban nem volt fél másodperces a különbség egy síelés után. Meglepetésre Foss-Solevåg minimális előnnyel még meg is verte az oslói győztes Schwarzot. A visszavágón a norvég hibázott pálya felénél, amivel Schwarz előnybe került. Foss-Solevåg még nagyon hátra helyezve súlypontját meg tudott újulni, de a vezetést már nem szerezte vissza.

Elődöntő

A női elődöntők odavágóján még tovább robogott a svéd gőzhenger, mivel meglepetésre Swenn-Larsson előnnyel zárt Shiffrinnel szemben, még ha csak 9 századossal is. A másik párosban viszont már nem szárnyaltak ennyire, ott Hansdotter kikapott az előző körből meglepetésre továbbjutó, és 7 év után ismét legjobb 4-ben záró Geigerrel szemben.

A visszavágón Swenn-Larsson egészen a pálya végi megtorpanásig egyértelműen előnyben volt, utána viszont Shiffrin gyorsított is még, és mindössze 1 századdal verte a svédet. A másik futamból sem jutott svéd a nagydöntpben, ott ugyanis Geiger szintén centiket, mindössze 4 százados előnyt őrzött meg a célvonalig.

Ramon Zenhäusern (fotó: Neue Zürcher Zeitung)

A férfi versenyben svájci háziversenyt láthattunk a döntőért. A párharc egy kör után még nyitott volt, ugyanis Zenhäusern mindössze 14 századdal előzte csak meg Yule-t. A folytatás pedig még ennél is szorosabb meccset hozott, ugyanis Myhrer és Schwarz egészen a célig fej-fej mellett haladt, az óra végül Schwarz neve mellett jelzett 2 százados előnyt.

A svájci visszavágón Yule még jobban is rajtolt, utána pedig egész sokáig szorongatták egymást, de a pálya alján Zenhäusern még rá tudott tenni egy újabb lapáttal. Myhrer vállát nyomta a teher, hogy döntővel örvendeztesse meg a hazaiakat. Az ugratón ő is és Schwarz is rontott, az osztrák azonban jelentősebbet, így a fonalat hamar újra felvevő Myhrer jutott döntőbe, ezzel megismételve a tavalyi stockholmi döntő párosítását.

Döntők

A női kisdöntőn az volt a kérdés, melyik svéd szerzi meg a bronzérmet. Az odavágón Hansdotter a pálya felénél rontott, kaput is tévesztett, így a maximális, fél másodperces előny került Swenn-Larsson neve mellé. A visszavágóra ugyan Hansdotter még becsületből felszívta magát, de fél másodpercet nem tudott faragni a hibát nem vétő Swenn-Larssonon.

A nagydöntő első köre a szinte lehető legszorosabb meccset hozta. Geiger többször kisebb előnyt is kiépített, amit Shiffrin rendre visszavett, végül 1 százados előny Shiffrin neve mellett villant fel. A visszavágón még Geiger vezetett is a pálya felső szakaszán, de az ugrató után már Shiffrin volt előrébb és ismét a pálya alján tudott még gyorsítani, amivel szezonbeli 14. győzelmét aratta. Két nagyon boldog döntőst láthattunk a célban.

A férfiaknál Yule első parallel érméért, míg Schwarz az idei másodikért versenyzett. Ez a páros is szoros kezdést hozott. Sokáig Yule volt minimális előnyben, de jobb hajrával Schwarz fordított, 11 százados vezetéssel indulhatott a visszavágón. Ezt az előnyt az ugratóig a svájci vissza is fordította, de az igyekezetnek ára volt, a dobogóról leérkezve elesett, így a végig koncentráltan síző Schwarz lett a harmadik.

A nagydöntő ennél egyértelműbben állt egy futam után. Zenhäusern fél másodperces előnnyel vezetett, miután Myhrer az ugratót követő hiba miatt kiesett. Myhrer a döntőben még megkísérelte a lehetetlent. A rajttól kezdve folyamatosan zárkózott vissza és az ugrató után már nem sokra volt attól, hogy utolérje Zenhäusernt. A svájci viszont az alsó szakaszon menetrendszerűen gyorsult újra, ráadásul Myhrer lába közé vette egy kaput, így a svájci megvédte címét Stockholmban.

A nap főszereplői

Mikaela Shiffrin szezonbeli 14. győzelmét aratta Stockholmban. Hat műlesiklás mellett, 3-3 alkalommal győzött óriásban és szuper-G-ben, kétszer parallelben. Ezzel beállította Vreni Schneider 1989-es rekordját, aki akkor 14 győzelemig jutott a szezonban. Ráadásul előnye a műlesikló szakági versengésben 2 versennyel a vége előtt 200 pont fölé nőtt. Ezzel karrierje során hatodszor szerzi meg a szakági kiskristálygömböt, amivel ma utolérte a szakági örökranglistán is Vreni Schneidert.

Christina Geiger karrierje során másodszor léphetett fel világkupa dobogóra. Legutóbb 2010 decemberében, Semmeringen, egy klasszikus műlesikláson volt harmadik. Ez év elején még a szám junior világbajnoki címét is megszerezte. Ugyan régóta erősíti a női szlalomosok mezőnyét, mindössze ötödször végzett top5-ben, a korábban nyuszis magazinban is szereplő német lány.

Anna-Swenn Larsson az idei kiegyensúlyozott formát január végére dobogókra tudta váltani. Maribori második helye után, ezúttal egy stockholmi harmadik helyet szerzett, közte pedig Åreban még szlalomban is ezüstérmet szerzett.

Ski alpin - CM - Une victoire, un record et un globe pour Mikaela Shiffrin (au centre) à Stockholm. (Reuters)
forrás: L’Équipe

Ramon Zenhäusernt előzetesen Marcel Hirscher is a topfavoritnak nevezte. A svájci harmadik parallelversenyén harmadszor állt dobogóra, Stockholmban mindkétszer győzni tudott. A verseny után arra a felvetésre, hogy kétméteres termete előnyt jelent, frappánsan válaszolt. Ahogy fogalmazott lesiklás után senki nem foglalkozik Paris előnyt jelentő 100 kilójával, vagy szlalomversenyeken Hirscher alacsony termetével (ahol egyébként épp a svájci van jelentős hátrányban). A svájci minden bizonnyal a legnagyobb nyertese lehet annak, hogy önálló szakág lesz a parallel a világbajnokságon, és várhatóan két éven belül a világkupában is. Ráadásul segítségével a svájci csapat világ- és olimpiai bajnoki címet is szerzett.

André Myhrer Stockholmban élvezhette a közönség üdvrivalágást és szeretetét. A célba érve folyamatosan éltették a szezon végén várhatóan visszavonuló olimpiai bajnokukat. Myhrer továbbra is rekord alkalommal állt parallelverseny dobogóján, ezt a csúcsot 7-re javította; igaz, ebből csak tavaly újév napján tudott győzni.

Marco Schwarz karrierje során hatodszor állt dobogóra, ebből negyedszer az idei szezonban. Oslo győztese ezzel másodszor szerepelt a legjobb háromban városi versenyen. Emellett a wengeni kombinációt is megnyerte és szerzett egy dobogót szlalomban is. A világbajnokságról két bronz és egy ezüstéremmel távozhatott.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek
Forrás: Ramon Zenhäusern/Facebook

Marcel Hirscher 11. kiskristálygömbjét szerezte meg mai negyeddöntőbe jutásával. Így az örökranglistán év végén már biztos lehagyja Hermann Maiert és Marc Girardellit. Ha az óriást is megnyeri, akkor 12 címével beérheti Pirmin Zurbriggent.

A világkupa pénteken Banskóban folytatódik férfi alpesi összetettel, a hölgyek pedig legközelebb szombaton Crans-Montanán lépnek hóra, lesiklásban.

A borítókép forrása: Ramon Zenhäusern/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s