Hat aranyérem keresi gazdáját a vébén – Innsbruck/Seefeld esélylatolgatás

Az edzések már javában zajlanak, pénteken pedig a nagysáncos kvalifikációval hivatalosan is kezdetét veszi a seefeldi (a síugróknak félig innsbrucki) északisí világbajnokság. Mi természetesen – fenntartva a tévedés jogát – most is igyekszünk megtippelni, hogy kik lehetnek a leginkább esélyesek az aranyérmekre, valamint foglalkozunk a magyar csapattal is, hiszen Vörös Virág és Molnár Flórián is rajthoz áll majd Ausztriában.

Az idei lesz a harmadik északisí világbajnokság, aminek Tirol ad otthont, 1933-ban Innsbruck (akkor még csak egy sáncon zajlott a küzdelem) 1985-ben pedig a mostanihoz hasonlóan Seefeld volt hivatalosan a rendező, a nagysáncversenyt viszont akkor is Innsbruckban tartották. Az osztrákok ezen kívül 1964-ben és ’76-ban ugyanebben a felállásban olimpiát is rendeztek, és akkor ugye nem szóltunk még a Négysáncversenyről, ahol Innsbruck ugyancsak állandó állomás. Egy szó mint száz, a szakág egyik igazi klasszikusa az idei vébé házigazdája, ezzel együtt míg a Bergisel-sáncot alighanem senkinek nem kell bemutatni, a seefeldi normálsáncot, legalábbis versenykörülmények között kevésbé ismeri a mezőny.

Forrás: seefeld.com

Mivel január végén, szinte az utolsó pillanatban a Nemzetközi Síszövetség bevette a programba a női csapatversenyt is, először a világbajnokságok történetében hat számban avatnak majd győztest. Nézzük, hogy kik lehetnek a legesélyesebbek!

Férfi nagysánc egyéni/normálsánc egyéni

Február 22. péntek 14:30 Férfi nagysánc kvalifikáció
Február 23. szombat 14:30 Férfi nagysánc egyéni
Február 28. csütörtök 16:30 Férfi normálsánc kvalifikáció
Március 1. péntek 16:00 Férfi normálsánc egyéni

A férfiaknál hagyományosan két egyéni számot rendeznek, egyet a nagysáncon egyet pedig a normálsáncon. Az utóbbi időben egyébként a mostanihoz képest fordított volt a sorrend, utoljára olyan, hogy előbb a nagysánc versenyeit rendezték 2007-ben, Sapporóban fordult elő.

A két sánc között akkora különbség nincsen, hogy igazán nagy eltérés lenne az esélyesek névsorában, noha a hangsúlybeli eltérések azért vannak: normálsáncon ez elugrás sokkal inkább meghatározó a repülés technikájához képest, illetve, mivel általában a kisebb sánc kevésbé szórja meg a mezőnyt, jobban előtérbe kerülhetnek a kompenzációs és stíluspontok is.

A favorit: Ryoyu Kobayashi

Forrás: japantimes.co.jp

Az élmezőnybe idén berobbanó 22 éves japán ugró 11 győzelem és egy Grand Slammel megnyert Négysáncverseny után vitán felül elsőszámú esélyesként érkezik Ausztriába. Igaz ez még akkor is, ha Kobayashi formája az utóbbi versenyeken valamelyest azért ingadozott, ettől függetlenül a legutolsó, willingeni fordulóban ismét megmutatta, hogy ereje teljében továbbra is igencsak nehéz legyőzni. Ha esetlegesen a világbajnokságon is sikerülne nyernie, akkor a négysánc és a lassan már zsebben levő nagy kristálygömb mellé egy évadon belül begyűjthetne egy harmadik nagy címet is, megkoronázva a már így is rendkívüli szezonját.

A fő kihívók:

Kamil Stoch

A 31 esztendős lengyel idei szezonja nehezen akart beindulni, a stabil top10-es szereplés ellenére elég sokáig csak nem akart megszületni az első győzelem, emiatt egyszer-egyszer talán Stoch is görcsösebben állt oda a kelleténél a versenyekhez. Az oberstdorfi sírepülősáncon viszont végülis megszületett a Kamilt a jelek szerint felszabadító siker, amit Lahtiban egy újabb követett és úgy tűnik, hogy ha az összetett már el is úszott, a világbajnokságon Stoch eséllyel szállhat harcba a második egyéni aranyérméért (az elsőt még 2013-ban nyerte Val di Fiemmeben).

Stefan Kraft

Ha csak néhány héttel korábban írjuk ezt az előzetest, akkor Kobayashival legalább azonos esélyeket adhattunk volna Stefan Kraftnak is. Az osztrák versenyző mostani feltámadása nagyjából a négysánc idejére tehető, ahol három állomáson is dobogós volt (a Bergiselen egyébként éppen 2.) majd Zakopaneban és Sapporoban egymásután három versenyt is megnyert. A folytatás ezek után már kicsit visszafogottabb volt, mindazonáltal kétségtelenül ő az osztrákok legnagyobb reménysége, és a teljes mezőnyt nézve is az egyik legkomolyabb éremesélyes. Kraft egyébként két éve Lahtiban mindkét sáncon győzni tudott egyéniben, így címvédőként áll rajthoz a hazai rendezésű vébén.

Akire még érdemes lehet figyelni

A német csapatban több potenciális éremesélyes ugrót is találunk, egyrészt ott van Karl Geiger, aki hullámzó formája ellenére a szezonban kétszer (Engelberg, Willingen) győzni is tudott már, ráadásul ő például normálsáncon (persze itt főleg GP-versenyek alapján tudnunk bármit is mondani) általában jól szokott szerepelni. Hasonló esélyei lehetnek Markus Eisenbichlernek is, aki ha össze tud rakni két jó ugrást, akár győzhet is, noha ez a VK-ban egyelőre nem adatott még meg neki (ő egyébként Legutóbb, Lahtiban egyéni bronzérmes volt a kisebbik sáncon).

Forrás: sport.onet.pl

A lengyeleknél Dawid Kubacki és Piotr Zyła is stabilan ott tud lenni mostanában az élmezőnyben, Kubacki ugyebár Predazzoban megszerezte pályafutása első győzelmét is, de Zyła is rendre ott van a legjobb 10, de inkább 5 között, még ha kiugró eredménye kevés is van az idei évadban.

A norvégok elsősorban Robert Johansson és Johann André Forfang jó szereplésében bízhatnak, noha mindkettőjük formája elég esetlegesnek látszik, egy versenyen viszont képesek lehetnek ők is a dobogó közelébe kerülni.

Forrás: 24heures.ch

Az edzések alapján kíváncsian várhatjuk Kilian Peier szereplését is, ugyanis – bár messzemenő következtetéseket ebből félve vonnánk le – szerdán a legjobbak között volt az élete legjobb idényét teljesítő svájci. Peieren kívül amolyan sötét lóként megemlíthetjük a mindössze 18 éves szlovén Timi Zajcot is, aki ha kijön a lépés, és egyszer, Oberstdorfban idén már kijött, képes lehet akár mindenkit megelőzni.

Férfi csapatverseny

Február 24. vasárnap 14:45 Férfi nagysánc csapatverseny

A férfiak csapatversenyét a nagysáncon rendezik, egyértelmű favoritot viszont nehéz lenne megneveznünk, ugyanis még a legjobbaknak is inkább csak két-három igazán erős ugrójuk van, így sok múlhat nem csak a sztárok, de a papíron gyengébb ugrók aznapi formáján is

A favoritok

A nemzetek kupáját a VB-címvédő Lengyelország vezeti, illetve egyedül ők tudtak eddig kétszer nyerni a szezonban, így ha nagyon megszorítanak, talán őket lehet a legnagyobb esélyesnek nevezni. Stefan Horngacher együttesében alighanem a Stoch, Kubacki, Zyła hármasnak bérelt helye van, a negyedik helyért pedig Jakub Wolny és Stefan Hula van versenyben, sok múlhat azon, hogy amelyikük végül bekerül, mennyire tud felnőni a többiek mellé.

A Lengyelek mellett viszont Németország is jó esélyekkel pályázik az aranyéremre, hiszen Karl Geiger, Markus Eisenbichler és Stephan Leyhe révén ők is erős alapra építhetnek (a negyedik helyért várhatóan Richard Freitag és Andreas Wellinger versenyez majd). Győzni ugyan a német négyes csak egyszer tudott, azonban messze ők látszanak a legstabilabbnak, hiszen a győzelmük mellett mindhárom versenyen másodikok lett az évad végén búcsúzó Werner Schuster csapata.

Akire még érdemes lehet figyelni

A tavalyi gyengébb szereplés után idén Andreas Felder irányításával vitathatatlanul felfelé ível az osztrák csapat teljesítménye, olyannyira, hogy Lahtiban kisebb meglepetésre nyerni is tudott a Stefan Kraft vezette együttes. Ha a kulcsemberek: Daniel Huber, Kraft és Philipp Aschenwald jó napot fognak ki, akkor simán éremért ugorhatnak a sógorok.

Papíron erősnek látszik a pyeongchangi olimpiát megnyerő norvég csapat is, más kérdés, hogy ezt az idei eredményeik a csapatversenyeken nemigen tükrözik, ott ugyanis egy-egy kizárás, bukás vagy váratlan betli rendre megfosztotta őket a jó helyezéstől, sőt olykor a második körbe való bejutástó is). Ettől függetlenül versenyzőik tudása alapján simán ott a helyük a dobogó környékén.

Nagy kérdés, hogy mi várható a japánoktól, hiszen Ryoyu Kobayashi remek szereplése csapatban is sokat érhet, pláne ha Junshiro, illetve a szezonban egy-egy ígéretes eredményt már felmutató Yukiya Sato is jó napot fog ki. Ebben az esetben ugyanis akár dobogóesélyesként is számolhatunk velük.

Női egyéni

Február 27. szerda 15:00 Női normálsánc kvalifikáció
Február 27. szerda 16:15 Női normálsánc egyéni

A favorit: Maren Lundby

A 24 éves norvég versenyző egyértelmű esélyesként érkezik Seefeldbe. A visszafogottabb kezdést követően a szezon utolsó 11 versenyéből 9-et megnyert, ezzel biztosan vezeti a VK-pontversenyt. Lundbynek Pyeongchangból nagy versenyről is van már aranyérme, amihez ráadásul két éve Lahtiban is közel volt már a vébén, ám akkor – még jóval kevesebb rutinnal – a második ugrását elrontotta. Idén a formája alapján viszont összejöhet a világbajnoki cím is, amivel a visznylag fiatal női szakág történetében ő lehetne az első síugró, aki minden nagy címet (VK, VB, olimpia) megszerez.

A legnagyobb kihívók

Forrás: insidethegames.biz

Katharina Althaus akárcsak tavaly, idén is Lundby legfőbb kihívója a VK-összetettben, olyannyira, hogy az idény elején sokáig ő viselte a sárga trikót is. A szezon előrehaladtával aztán a norvég rátett még egy lapáttal. Ettől függetlenül hol neki, hol honfitársnőjének, Juliane Seyfarthnak alkalmanként így is sikerült megszorítania Lundbyt, egy éremben pedig a vébén is legalább reménykedhetnek.

Forrás: japantimes.co.jp

Nem feledkezhetünk azonban meg a női szakág rekordbajnokáról, a nemrég 56. VK-győzelmét megszerző Sara Takanashiról sem, aki ugyan kétségtelenül nincs most olyan átütő formában, mint legjobb éveiben, ám ennek megfelelően most kisebb talán rajta a teher is. Ki tudja, lehet éppen ez hiányzik neki ahhoz, hogy végre világversenyen is győzni tudjon.

Akire még érdemes lehet figyelni

Az említetteken kívül érdemes még mindenképpen figyelni a feljövőben levő szlovénekre, elsősorban Ursa Bogatajra és Nika Kriznarra, és ha VB-nem feledkezhetünk meg a kétszeres címvédő Carina Vogtról sem. A házigazdák elsősorban Chiara Hölzl és Eva Pinkelnig jó szereplésében bízhatnak, miközben nagy kérdés, hogy mire számíthatunk Daniela Iraschko-Stolztól, aki ugyan a szezonban kétszer is győzni tudott, azonban az utóbbi futamokat betegség miatt ki kellett, hogy hagyja.

Női csapatverseny

Február 26. kedd 16:15 Női normálsánc csapatverseny

A favorit: Németország

A programban újdonságként szereplő női csapatverseny VK-szinten sem régóta létező műfaj. Idén mindössze kettőt rendeztek belőle, amelyeket egyaránt a németek nyerték, akik az Althaus, Seyfarth, Vogt trióra alapozva Seefeldben is az aranyérem első számú várományosai.

A legnagyobb kihívók

Amennyire egyértelműnek látszik a németek fölénye ebben a számban, annyira izgalmasnak ígérkezik a verseny az érmekért, itt ugyanis számolnunk kell a házigazda osztrákokkal (akik persze egy jó Iraschko-Stolzzal akár az aranyért is versenyben lehetnének) mellettük pedig a japánok, és a szlovénok is stabil négyessel bírnak.

Vegyescsapat-verseny

Március 2. szombat 16:00 Vegyescsapat-verseny

A favorit: Németország

A fentiekből tulajdonképpen következik, hogy a mind a férfi mind a női vonalon klasszisokkal rendelkező, a számban címvédő németek itt is esélyesek, hiszen mondjuk – egy megelőlegezett – Althaus, Seyfarth, Geiger, Eisenbichler összeállításban nehezen verhető négyest alkothatnak.

A legfőbb kihívók

Egyébként az általános tapasztalat azt mutatja, hogy mivel a nőknél általában nagyobbak a különbségek mint a férfiaknál, a női ugrók teljesítménye lehet perdöntő, így nagyjából itt is Ausztria, Japán és Szlovénia lehetnek a németek fő kihívói. Illetve, mivel ebben a versenyszámban két-két jó ugró is elég, valószínűleg számolnunk kell a norvégokkal is ahol, a nőknél Lundby mellett Stroem, a férfiaknál pedig Johansson és Forfang állhat össze éremesélyes négyessé.

A magyar csapat

A sportág hazai kedvelői számára mindképpen örömhír, hogy Magyarország a 2015-ös faluni vébé után ismét képviselteti magát síugrásban is a világbajnokságon.

A férfiaknál a mindössze 16 esztendős Molnár Flórián képviseli a piros-fehér-zöld színeket, aki első világbajnokságára készül. Flórián az idei szezont még a FIS-kupában kezdte, azonban decemberben Park Cityben megszerezte első pontjait így “szintet lépve” már több Kontinentális Kupa versenyeken is indult, többször nagysáncon is, és a világbajnokságon is mindkét egyéni számban rajthoz áll majd.

Vörös Virág 2015-ben, 15 évesen ott volt már Falunban is a világbajnokságon, legutóbb Lahtiban viszont térdszalag-szakadása miatt sajnos nem indulhatott, így számára négy év szünet után adódik most újabb esély a részvételre. Virág a 2017/18-as szezontól kezdődően már a világkupában indulhat, ahol azonban általában nincsen könnyű dolga, hiszen a férfiakkal ellentétben a fő versenyre itt 50 helyett csak 40-en jutnak tovább. A vébén az országonként 4 főben limitált kvóták miatt talán közelebb lehet számára a továbbjutás, ami persze így sem lenne kis dolog, de szerencsés esetben akár ez össze is jöhetne a szombathelyi születésű ugrónak. Virág egyébként ezen a hétvégén még Villachban egy FIS-kupa versennyel melegít a nagy megmérettetésre, női verseny előtti edzések ugyanis csak a jövő héten kezdődnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s