Papírforma dobogó, meglepetésgyőztes – Kristoffersen az óriás bajnoka!

tabella.pngMegtörtént az a tegnapi óriás-műlesikláson, amire az elmúlt évek során nagyon is, az idei szezon alapján már nem annyira lehetett számítani. Henrik Kristoffersen összeszedte magát, úgy emberesen, és két pazar futammal odavert riválisainak. A szemmel láthatóan nem egészséges Marcel Hirschernek, akinek egyetlen esélye maradt így, hogy aranyérmet szállítson a változatlanul nyeretlen Ausztriának, illetve Alexis Pinturault-nak, aki az első futam győzteseként Jean-Claude Killy örökébe léphetett volna végleg. A magyarok közül Nagy Bence kiesett az első futam során, míg az ismert okokból kifolyólag izraeli színekben versenyző Szőllős Benjámin az elismerésre okot adó 44. helyen zárt.


Normalizálódott az időjárási helyzet a férfi óriás kezdetére. Bár az ideálistól távol volt, a lányok versenyén tapasztalt széllökések elkerülték szerencsére a tegnapi napot. Nem kevesebb, mint 98 síző csatolt lécet a férfiak utolsóelőtti versenyén, köztük két magyar. Hazánk szövetsége végül Nagy Bencét indította a főversenyen, esetében a jobb forma döntött, érthető módon, dacára annak, hogy a kvalifikációt nem tudta befejezni, így ott Maróty Mátyás szerepelt jobban. A másik hazánk fia izraeli színekben lőtte be magának a célt, nevezetesen a TOP-60-ba kerülést. Szőllős Benjámin automatikusan került a főversenyre, ami mindenképpen önbizalommal tölthette el.

Az első futam pályáját norvég edző tűzte, pontosabban egy osztrák szakember, Michael Rottensteiner nem könnyítette meg a sízők dolgát, egy sor ritmustöréssel komplikálta a nyomvonalat.

Forrás: CNN

Rögtön az elején megtudhattuk mire megy ezzel a sansszal Henrik Kristoffersen (3.)? Magabiztosan szelte a kanyarokat, egyedül az első letörésnél sokallt be, de összességében jó kiindulási pontról várhatta a folytatás. No, nem az élről, Alexis Pinturault (1.) ugyanis szűk két tizeddel felülmúlta a nyitómenetet. A vb előtt élete legjobb formájába lendült francia csúszásába nehéz lett volna belekötni. Žan Kranjec (6.) azért már más kávéház volt, az idén Világkupa-versenyt nyert szlovén tempója sok rontást, s mintegy 8 tizednyi elmaradást indukált.

Forrás: Nau

Ennek felét szedte össze az idény végén visszavonuló Thomas Fanara (4.), akinek végsebessége maradt el csak szemlátomást a legjobbakétól. Ide volt sorolandó Marcel Hirscher (2.) is. A meghűléssel bajlódó klasszis végig szorosan tartotta riválisait, a kereken 1 tizednyi differencia fenntartotta a nyílt küzdelmet a második futamra. Loïc Meillard (5.) inkább az üldözők közé sorolt be, az ifjú, svájci lelkesedése ezúttal nem ment át merő görcsbe, mint január folyamán, a korrigálások miatt ugyanakkor meg sem állt hátránya háromnegyed másodpercnél.

Forrás: Sportschau

A mindeddig érem nélkül álló svédek talán Matts Olssontól (14.) várhatták a legreálisabban a rossz széria lezárását. Ehhez képest gyöngén teljesített, hátránya túllépte a másfelet – másodpercben. Csalódottan bandukolt el a helyszínről. A hazaiak kedvét az a tény sem tette jobbá, hogy mint kiderült, a továbbiakban kiugró eredményt már senkitől nem láthattunk. Luca de Aliprandini (18.) nem tudott életet lehelni a tetszhalott olasz óriás-műlesiklásba, senkit nem tudott megelőzni, ő már csaknem 2 másodpercet szedett össze. Leif Kristian Nestvold-Haugen (10.) inkább bevállalós sízése többre futotta, mint ahogy Ted Ligety (13.) is egész tisztességesen helytállt, legalábbis idei produkciói fényében.

Stefan Luitz ugyanakkor ott folytatta, mint ahol a VK-ban abbahagyta. A Beaver Creeket követő hercehurca után teljesen szétesett fejben, ma sem tudta befejezni futamát. Victor Muffat-Jeandet (19.) eltűnt a süllyesztőben, esetében a középmezőnyben, ifjabb honfitársa, Mathieu Faivre (9.) ugyanakkor harmadik gallként a TOP-10-ből érkezett a második futamba. Tommy Ford (11.) a tőle elvártat hozta, az átütő eredmény viszont nem jött össze. Manuel Feller (17.) óvatossága mögött megbújhatott az őt ért sok-sok kritika, ami kieséseinek nagy számát érintette. Valamivel lelkesebb volt Marco Schwarz (16.), érdemi különbség azért nem alakult ki a két osztrák között.

A norvégok következő reménye hamar búcsút intett napnak, Aleksander Aamodt Kilde kiesése után Manfred Mölgg (25.) három másodpercen túli menete után jobbnak látta, hogy befejezi mai szereplését. Vélhetően sérülés lehetett a döntés hátterében. Zsinórban hárman zártak helyezetlenül. Jelesül az olaszok tán legjobb formában lévő szakági sízője, Riccardo Tonetti csúszott meg a letörésnél, előtte két svájci esett ki. Gino Caviezel és Thomas Tumler nullázása után érthető keseredettség ült a helvét szakmai stáb arcára. Marco Odermatt (8.) ugyanakkor javított a morálon, a junior-világbajnok itt-ott még a legjobbakkal is konkurált, elmondható, nem rettent meg első vb-jén.

Forrás: 24sata

Alexander Schmid (7.) menete derült égből villámcsapásként ért sokakat. Az eddig különösebbet nem nyújtott német fiú hosszú idő után elsőként zárt másodpercen belül, így életben tartva a német esélyeket. (Felix Neureuther saját döntésből kihagyta az óriást.) Filip Žubčić (22.) harmatos szereplése után Rasmus Windigstad (15.) ment egy rajtszáma alapján kiemelésre méltó pályát. Erik Read búcsúzott, Ryan Cochran-Siegle (20.) nem tette meg ugyanezt, de a jó szereplésről azért lemondhatott hamar. Felemásan szerepelt a hátralévő két osztrák síző, míg a két évvel korábbi ezüstérmes Roland Leitinger (23.) nem tudott kilábalni a hullámvölgyből, Stefan Brennsteiner (12.) szintúgy átmentette VK- formáját a vb-re, belőtte magának a másfél másodperces időkülönbséget.

Ezzel túlvoltunk az első harminc sízőn, ismert nevek azért még várakoztak a rajtállásban. A felnőtt karrierjét anno szebb reményekkel kezdő Adam Žampa (34.) is ezek közé tartozott. Sajnos kisodródott a letörésnél, vissza kellett fordulnia, így márpedig esélye nem volt harmincba kerülni. A belga sí üstököse, Sam Maes (29.) ellenben a várt bravúrt hozni tudta, Pavel Trihicsev (27.), Simon Maurberger (28.), no és a kombináció bronzérmese, Štefan Hadalin (21.) kapcsán erre számítani lehetett azért. A szlovén menete mindezek felett is pazarra sikerült – valamit nagyon eltaláltak a vb-re délnyugati szomszédjaink.

Az elkövetkező szűk harmincas a nagyjából 3-5 másodperccel rosszabbak táborába tartozott, extrát csupán a japán Isi Tomojától (30.) láttunk, egy vb-mezőnyben 49-es rajtszámmal TOP-30-ba kerülni komoly fegyverténynek számít. Mind többen vállaltak erejük feletti tempót, ezzel együtt estek ki szép sorban, ami megadta az esélyt többeknek a továbbjutásra, vagyis a TOP-60 közé kerülésre.

A 78-as rajtszámmal síző Szőllős Benjámin (58.) szerencsére nem rettent meg a feladattól, összerakta zsinórban harmadik meggyőző menetét egy nap leforgása alatt. Tulajdonképpen simán abszolválta a továbbjutást, hiszen kerekek egy szekundummal ment jobbat luxemburgi ellenfelénél, vagyis a 61. helyezettnél. Nagy Bencének nem sikerült ez a bravúr, a második szektorban kiesett. Az elején szűk 5 tizeddel ment rosszabbat Benjáminnál.

A lista vége felé megjelentek az egzotikumok, vagyis a kirgiz, koszovói, kínai, portugál, ciprusi, s végül a libanoni sízők. A nemzetközi sízés tömbösödését jelzi az adat, hogy senki nem zárt 20 másodpercen kívül az éllovassal szemben.

—————————————————————————————————————————————-

Este hat előtt nem sokkal villanyfényben folytatódott a küzdelem, a nyomvonalat a német Bernd Brunner állította össze.

Isi Tomoja (24) nyitotta a menetek sorát kora este, inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt a japán, s minthogy az időjárás sem segítette szó nem lehetett ugyanarról a jelentős előrelépésről, mint amit tegnap az új-zélandi lánytól láthattunk. Sam Maest (26.) még meg tudta előzni, igaz, a belga nem különösebben törte magát. Simon Maurberger (23.) egy korrekt futammal tudta átvenni a vezetést, de a nagy előrelépést nem várhattuk tőle. Trikhichev (27.) nagyon bevállalósan síelt, ennek meg lett az ára: kétszer is felfelé kellett síelnie, a végén pedig egy késés miatt le is lassult. Samu Torsti (25.) nagyszerűen kezdett, magabiztosan építette tovább előnyét, a letörésnél viszont hibázott és egy kék kapuba is beakadt – a célba érés is bravúr volt innen. Manfred Mölgg következett volna, de az olasz inkább nem állt rajthoz a második futamban.

Trevor Philp (18.) a második futamban rettentően ráérzett a pálya tűzésére, 4 tizedből 1,26 másodperces előnyt kerekített, parádés menettel. St. Moritz ezüstérmese, Roland Leitinger egy lába közé vett kapu után állt ki a futamból. Filip Zubčić (19.) idén elmaradt korábbi eredményeitől, ezúttal pedig a pálya közepén rontott, de utána négy tizedet faragni tudott Philpen. Štefan Hadalin (22.) elég bizonytalan volt a pályán, nem volt veszélyes az elsőre. Ryan Cochran-Siegle (21.) eddig minden egyéni számot teljesített a világbajnokságon, és ezúttal is tisztesen helytállt.

Forrás: ORF

Három igen jó óriás-műlesikló következett idejekorán: Victor Muffat-Jeandet (14.) volt az első, aki Philp nagyszerű középső szakasza után is előnyben volt, ebből vissza is épített valamennyit még, de a pálya alján súlyos tizedeket hagyott az utána érkezőknek három késés miatt. Luca de Aliprandini (20.) közel tudott maradni a franciához a pálya közepéig, de utána szinte bukott helyzetből kellett visszatápászkodnia, ami egy másodperces hátrány eredményezett egyből. Manuel Feller (15.) ezúttal is bevállalós volt, az utolsó ellenőrzőpontnál pedig kis hátránya volt csak, amit Muffat-Jeandet hibái miatt behozhatott volna, de ő is szinte hasonló késéssorozatba keveredett.

Marco Schwarz (5.) fél szezon alatt igazán versenyképessé vált óriás-műlesiklásban is. Teher nem volt rajta, így hatalmas tempóval rontott neki a pályának, amit folyamatosan tartani is tudott, és sokkal kisebbet hibázott, mint Feller, vagy Muffat-Jeandet, így nagy, közel 7 tizedes előnnyel vette át a vezetést. A harmincas esélyes mezőny első fele után reklám, majd Rasmus Windingtad (13.) következett, aki mindössze csak Schwarz idejével nem tudott versenyezni az addigiak közül.

Forrás: Ski Racing

Matts Olsson (16.) hazai közönség előtt igen hátulról kellett induljon. Sokáig esélye volt a vezetésre, de a pálya közepén nagyot rontott. A kamera elől menekült el a célterületről. Ted Ligety (11.) a második futamban a legelső és a legutolsó szektort tudta jól síelni, közte viszont nagyobb hibát is vétett, így a második helyre ért be. Stefan Brennsteiner (9.) tavaly szinte olimpiai érmes menet közben bukott, és ezúttal is meghozta számára a jó futamot a világverseny. Egészen az utolsó szektorig Schwarz előtt volt, de a záró szakaszon ő is hibázott, ami miatt az utolsó pár kapura le is lassult – sokadszorra mondhattuk el, hogy csak Marco Schwarzot nem tudta megelőzni.

Tommy Ford (12.) jól kezdett, de egy kapu tövében kialakult kád (a sok közül) megvezette a lécét és onnantól eltűnt magabiztossága. Nestvold-Haugen (7.) nem tudott jobban kezdeni az osztráknál a pálya elején, de utána begyorsult és még hátrányt is issza tudott fordítani a pálya közepén, de a késést ő sem úszta meg a meredeken, ami 4 századdal Schwarz mögé utasította. A legjobbakat „felvezető” reklámszünet előtt síelhetett még Mathieu Faivre (17.), de a francia egyáltalán nem találta a pálya ritmusát jelentősen visszacsúszott. Ezzel Marco Schwarz egy teljes blokkot megelőzött már a verseny alatt.

Marco Odermatt (10.), a szám tavalyi junior-világbajnoka következett. A pálya elején elvesztett fél másodpercet, utána ugyan újra jól síelt, de ez a vezetéshez már nem volt elég. A hozott előnyben jelentős ugrás következett, Alexander Schmidnek (8.) már 8 tizedes előnnyel vágott neki a pályának, ráadásul jó tempóban is síelt a saját edzője által tűzött pálya elején, de az utolsó előtti szektorban volt egy nagy késése, ami lenullázta addigi fél másodpercesre olvadt előnyét, végül lemaradt a vezetésről is.

Forrás: Smučarska zveza Slovenije

Žan Kranjec (5.) mindössze 1-1 tizedeket vesztett el minden szektorban, épp a cél előtti részen nem tudta felvenni a kesztyűt Schwarz közel sem tökéletes sízésével. A századok viszont mindkettejüknek kedveztek: holtversenyben állhatott az élre Kranjec. Loïc Meillard (4.) sokadikként veszített sokat a pálya legelején, ami a pálya romlását is feltételezte. Onnan viszont erősíteni tudott, majd újra visszaesett, a záró, trükkös szakaszon viszont hosszú idő után újra adni tudott Schwarznak, így átvette a vezetést az ifjú svájci. Ráadásul rögtön egy helyet javított is első futamos helyezésén – Thomas Fanara nagy kockázatvállalása rögtön a pálya elején kiesést eredményezett.

Forrás: Channel NewsAsia

A szakág legjobb három sízője volt már csak hátra az első harmincból. Egymás közt szorosan követték egymást, míg Meillard előtt nagyobb előnnyel álltak. Henrik Kristoffersennek (1.) így mindenképpen csak előre kellett tekintenie. Hatalmas tempóval indított, ami az órán is látszott. Folyamatosan verte Meillard szektoridőit, mindössze a cél előtt rontott egy kisebbet. Marcel Hirschernek (2.) így jó futammal kellett versenyeznie. Ugyan hamar késéseket láthattunk tőle, de még ezzel együtt is jobb időt síelt, mint a norvég; utána viszont a relatíve egyenes, apró kanyarokat igénylő középső szakaszon nem tudott megtartani elegendő sebességet, és végül kikapott Kristoffersentől.

Forrás: Arizona Daily Star

A norvég így már megverte nagy nemezisét a vb-n. A kérdés csak az volt, hogy ez jelent-e számára aranyérmet is. Ehhez még ki kellett várnia a vb-re bombaformában érkező Alexis Pinturault-t. (3.) Nagyszerűen kezdett, még növelni is tudta előnyét. Utána viszont a „direkt síző” egyenesebb szakaszon ő is jelentősen kikapott, 2 tizedesre hízó hátránya pedig már vissza sem fordult előnybe. Mindössze a harmadik hely lett a franciáé.

A dobogósok nemhivatalos köszöntését megtartották, de ekkor még fent várakozott a mezőny második fele. Érthető volt persze a Világkupában megszokott protokoll, kizárható volt, hogy bárki 4 másodperc körüli hátrányból az elejére csöppenjen.

Szép helyezést persze többen elértek, a legnagyobbat a holland Maarten Meiners (28.) menete szólt. Még az is benne volt egy darabig a pakliban, hogy beelőz egy harmincon belül induló sízőt. Albert Popov (29.) sem bosszankodhatott, biztató csúszással hangolt a vasárnapi szlalomra, ahol akár igazán nagyot is dobbanthat. Rajtuk kívül még a kanadai Simon Fournier (30.) került a legjobb harmincba, miután jó fél másodperccel maga mögött tartotta a cseh Jan Zabystrant (31.).

52788284_10157130345938537_5097097462670163968_n.jpg
Forrás: Szőllős Péter

Egy idő után egymást érték a kiesések, helyzetlenül zártak példának okáért a Žampa-fivérek is, ez pedig megadta az esélyt Szőllős Benjáminnak (44.), hogy egy újabb odavágós pályával igencsak előkelő helyezést szerezzen önmagának és Izraelnek. Ez kétségtelenül össze is jött neki, a kiesetteken kívül az üzbég Tuhtajevet is meg tudta előzni. Maradjunk annyiban, elég ritkán akadt példa rá a múltban, hogy magyar fiú a legjobb ötvenen belül végezzen óriás-műlesiklásban nagy világversenyen. Hirtelen az idejekorán visszavonult Farkas Norbert Beaver Creek-i 53. és schladmingi 47. helyét tudnánk kiemelni. Végtelenül szomorú és lehangoló az egész történet, de ezt már többször leírtuk…

Benjáminnak mindenesetre gratulálunk és sok sikert a mai szlalom-kvalifikáción!

Részletes statisztika, eredménysor

Forrás: Saudi Gazette

Szinte hihetetlen, de Henrik Kristoffersennek mindez ideáig nemhogy aranyérme, de még medáliája sem volt világbajnokságokról, pedig már öt verseny volt a háta mögött. Pechszériával érkezett a mostani vb helyszínére, elvégre zsinórban háromszor végzett negyedik helyen, s akkor még nem beszéltünk már-már széteső sízéséről a közelmúltból. A lehető legjobb helyen és időben szakadt meg a negatív sorozat, így Sven Eriksen, Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus és Aksel Lund Svindal után ötödik norvégként sikerült elhódítania az óriás-műlesiklás bajnoki címét.

Marcel Hirschert látványosan nem hozta lázba az ezüstérem (a betegség megtette helyette), s valóban, címvédőként el tudott volna képzelni ennél fényesebb medáliát is. Mindemellett zsinórban negyedszer állhatott vb-dobogóra óriásban.

Alexis Pinturault 4 év elteltével szerzett ismét bronzérmet óriásban, de hiába ez az érem és a kombinációs aranyérem, nem lehet maradéktalanul elégedett. Erősen benne volt ugyanis a pakliban, hogy Jean-Claude Killy 1968-as diadala után bő fél évszázaddal újra francia arathatja le a babért óriásban. Erre minimum két évet még várni kell.

 

A kiemelt kép forrása: ORF

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s