Sima győzelmet arattak a lengyelek Willingenben

Síugrásban köztudottan gyorsan változnak az erőviszonyok, amit mi sem mutat jobban, minthogy az a lengyel csapat, amelyik Lahtiban lecsúszott a dobogóról, ma simán nyerte a versenyt megelőzve a házigazda németeket és a csapatban idén először dobogóra álló szlovénokat.

Maratoni nappal kezdődött meg a síugrók willingeni hétvégéje, ugyanis amellett, hogy az edzéseket és a kvalifikációt is megrendezték/rendezik a még decemberben, Titisee-Neustadtba tervezett, ám az eső és a hóhiány miatt elmaradt versenyek pótlására is most került sor.

Hideg éppenséggel ma sem volt Willingenben, főleg a kora délutáni órákban okozott gondot a szervezőknek, hogy megfelelő állapotba hozzák a nekifutót (ami itt még a régimódi, havas változatú), aztán amikor már nem sütötte a nap a nekifutót, valamelyest javult e helyzet, így végülis nem volt akadálya a versenyzésnek.

Az első ugrásokat követően Piotr Zyła hatalmas ugrásával Lengyelország vezetett, Zyła a szembeszelet kihasználva 146 métert repült, ezzel 13,4 pontos előnyt szerzett a legközelebbi üldöző japánokkal szemben, ahol Yukiya Sato 133,5 méterrel kezdett. Mögöttük a németek jöttek a 3. helyen (Geiger 130 m), majd Norvégia (Granerud 127,5 m), Szlovénia (Semenic 125 m) és Ausztria (Aschenwald 123,5 m) következett a rangsorban.

A lengyelek a második csoportban sem adták alább 140 méternél, Jakub Wolny 140,5 méternél landolt, ezzel 28 pontosra növelte csapata előnyét. A japánok Daiki Ito 134 méteres ugrásával őrizték a második helyüket a németek előtt, akiknél Freitag 135,5 métert repült. Peter Prevc 133,5 méteres ugrásával a szlovénok megelőzték a norvégokat, ahol a VK újonc Thomas Aasen Markeng 131 métert ugrott, míg Daniel Huber 126,5 métres ugrásával Ausztria továbbra is a 6. helyen állt.

A harmadik csoportban némi hátszél nehezítette a versenyzők dolgát, ennek megfelelően szerényebb távolságokat láttunk. A sorrend az élen ettől függetlenül nem változott, Kubacki 120,5 méteres ugrásával továbbra is a lengyelek vezettek Japán (Junshiro Kobayashi 121,5 m) és Németország (Eisenbichler 115 m) pedig szintén őrizte a 2-3. helyet. Jernej Damjan egy 118 méteres kísérlettel tartotta a 4. helyet Szlovéniának, az osztrák viszont Michael Hayböck 120 méteres ugrásával megelőzték a norvégokat, ugyanis Johann André Forfang mindössze 105,5 méterig jutott.

A hátszél többé-kevésbé megmaradt a negyedik körre is, azonban ekkor már a zsűri is reagált, így magasabb beülőből indulva ismét valamivel reálisabb verseny alakulhatott ki. Kamil Stoch révén pedig ezúttal is a lengyelek domináltak, olimpiai és világbajnok klasszisuk ugyanis 132 métert repült, ezzel a fehér vörösök 44,4 pont előnnyel mehettek a szünetre. Ryoyu Kobayashi 129 méteres ugrásával Japán volt továbbra is a második, míg Timi Zajc 130 méteres ugrásával a szlovénok megelőzték a németeket (Leyhe 128 m). Az 5. helyen Ausztria, mögöttük Norvégia, Svájc és Csehország jutottak még tovább, a finnek és az oroszok viszont búcsúztak a további küzdelmektől.

Az 1. sorozat eredménye

A lengyelek vezető helye a második sorozat elején sem volt veszélyben, egy 129 méteres ugrással Zyła még növelt is az előnyükön, miután az üldözőknél Sato (114 m) és Semenic sem ugrott igazán nagyot. Ennek, és Karl Geiger 132 méteres ugrásának köszönhetően a németek fel is jöttek a második helyre, míg a japánok a 3., a szlovénok pedig a 4. helyre csúsztak vissza, és megközelítették őket az osztrákok (Aschenwald 131 m) és a norvégok (Granerud 135 m) is.

Hat ugrást követően már 58 pontos volt a lengyel előny, de a németek is egyre nagyobb magabiztossággal őrizék a második helyüket, miután Jakub Wolny és Richard Freitag egyaránt 141,5 méterig tudtak vitorlázni. Daiki Ito 129 méterével Japán állt továbbra is bronzérmes pozícióban a tőlük mindössze két tizeddel elmaradó Szlovénia (Prevc 130 m) és az osztrákokat (Huber 124 m) átlépő Norvégia (Markeng 135,5 m) előtt.

Az utolsó előtti csoportban Dawid Kubacki 135 méteres ugrásával 72,2 pont volt már a különbség a lengyelek és a németek között (Eisenbichler 130,5 m). A vezető duó mögött viszont ismét átrendeződött a mezőny, Johann André Forfang 132 méteres ugrásával a norvégok jöttek fel harmadiknak, míg Szlovénia (Damjan 127,5 m) továbbra is a negyedik helyen állt. A japánok (Junshiro Kobayashi 128 m) viszont a dobogóról egészen az ötödik helyig csúsztak hátra, míg Ausztria (Hayböck 131 m) változatlanul a 6. helyen állt.

Ezzel a lengyel csapat már olyan helyzetben volt, ahonnan már hatalmas betli kellett volna ahhoz, hogy ne nyerjenek. Ezt a szívességet azonban nem tették meg a többieknek, Kamil Stoch egy 133 méteres ugrással tett biztossá csapata idei második győzelmét. Nagyon izgulniuk a németeknek sem kellett a második hely miatt, Stephan Leyhe pedig 132,5 méterrel hozta is a kötelezőt. A dobogó harmadik fokáért viszont még mindig izgalmas csata folyt, amiből Timi Zajc 133,5 méteres ugrásával a szlovénok jöttek ki győztesen, míg a norvégok hiába szedték össze magukat a rossz kezdés után, Johansson 132 méteres ugrása végül kevés volt a dobogóhoz.

A japánokon ezúttal Ryoyu Kobayashi (133 m) sem tudott lendíteni, a második körben inkább hátrafelé csúszó csapat így az ötödik helyen zárt, Ausztria pedig (Kraft 135 méteres utolsó ugrása ide vagy oda) azok után, hogy alig egy hete Lahtiban nyertek most némileg csalódást keltve csak 6. lett, míg a 7. helyen Svájc, a 8. pozícióban pedig Csehország zárta a versenyt.

Hely Csapat Pontszám
1. Lengyelország 979,4
2. Németország 900,2
3. Szlovénia 874,0
4. Norvégia 873,2
5. Japán 869,4
6. Ausztria 868,7
7. Svájc 754,6
8. Csehország 739,9

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A willingeni program szombaton egy egyéni versennyel folytatódik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s