Nem törlik a kombinációt, a parallel is világbajnoki szám lesz

A világbajnokság szerdai szünnapján összeült a Nemzetközi Síszövetség vezetése, hogy megvitassák az alpesi összetett jövőjét. Szinte egyöntetű várakozás volt, hogy törlik a világbajnokság programjából a számot, de a FIS úgy döntött, hogy Cortinára is megtartja a versenyt. A csereprogramnak várt parallel sem marad viszont ki, a nők és a férfiak is egyéni érmekért versenyezhetnek majd 2021-ben.

A nemzetközi szövetség szerdai ülésén két évre lélegeztetőgépre helyezték a kombinációt. A német sajtóban a tanácskozás után egyöntetűen örömüket fejezték ki az érintettek. Azt azonban belátták, hogy a formátum igen is problémákkal néz szembe: bizottságot hoznak létre, hogy megvizsgálja, miben kell változtatni a jövőben a versenyen.

A tervekkel összhangban a FIS vizsgálja a lehetőségét annak, hogy a világkupában is több helyszínen rendezhessenek alpesi összetettet a jövőben. Az viszont továbbra sem egyértelmű, hogy valóban sikerül-e ideális helyszíneket találni. Ugyan Wengen és a svájci szövetség már a találkozó előtt is jelezte, hogy kiállnak a a verseny mellett, és szeretnék azt megtartani a jövőben is a wengeni hétvége nyitányaként. Viszont amíg a legjobb versenyzők rendre távol maradnak a kombinációtól, addig a szervezőknek sem feltétlenül érdeke, hogy a versenyt az ő hétvégéjükön is megtartsák.

A kombináció problémáiról beszélt a férfiak versenyigazgatója, Markus Waldner is a Laola1 osztrák sportoldalnak. A világbajnokság női versenyét nevetségesnek nevezte, mert csak 25-en álltak rajthoz a második futamban. A probléma okai szerinte egyrészt a kevés évközi versenylehetőségben, másrészt a versenyzők egyre nagyobb specializálódásában keresendők. Ahogy fogalmazott, a lesiklás legjobbjainak ma már közel 100 kilósnak kell lenniük, hogy versenyben legyenek, ezzel viszont esélytelen, hogy egyáltalán lépést tartsanak a szlalomosokkal. Korábbi sztárok szerint viszont épp az a probléma, hogy a sok “speciál verseny” miatt nem versenyeznek már sokan kombinációban.

Egészen szerdáig az volt a legfőbb pletyka, hogy a kombináció helyett a parallel kerül majd világbajnokságok programjába. Azzal, hogy a kombináció megmarad, a parallel specialistáinak sem kell bánkódni. A FIS úgy döntött, a 2021-es cortinai világbajnokságon 12. és 13. versenyként az egyéni parallelverseny is program a kerül.

A FIS a tavasz folyamán dönt majd arról, hogy milyen formátum szerint rendezik majd meg a világbajnoki versenyt. Jelenleg ugyanis a világkupa 6 versenyét 3 különböző formátumban rendezik. Jelenleg a városi verseny mellett paralell-szlalomot és parallel-óriást is rendeznek. A héten a Laola1-nek adott interjúban Markus Waldner is arról beszélt, hogy egységesíteni kell a szabályokat. Továbbá tervben évi négy világkupaverseny megrendezése is, így kristálygömböt is oszthatnának év végén. Az már szinte biztosnak tűnik, hogy először selejtezőben kellene mindenkinek helytállni, és 32-en jutnának a főversenyre. Bejutni alanyi jogon nem lehetne, csak a selejtező eredménye alapján. Ennek részleeiről várhatóan szintén a tavaszi FIS kongresszusa dönt Dubrovnikban.

Az, hogy a kombináció az olimpián is maradhat-e, egyelőre nincs hír. Állítólag a Nemzetközi Olimpiai Szövetség jelezte a FIS felé, szeretnék, ha a csapatverseny 2018-as bemutatkozása után a 2022-es pekingi játékokon már egyéni parallelben is versenyezhetnének a sízők. Állítólag a FIS vezetősége kísérletet tesz rá, hogy mindkét szám bekerülhessen a programba.

Az említett Waldner interjú német eredetije, illetve angol fordítása:

https://www.laola1.at/de/red/wintersport/ski-alpin/wm-2019/markus-waldner—machen-unseren-sport-selbst-schlecht-/

https://newsbeezer.com/austriaeng/markus-waldner-make-our-sport-itself-bad/

A szünnap után csütörtökön női óriásműlesiklással folytatódik a világbajnokság. A rajtlista szerint 98 indulóval, köztük az első magyarral, Dorultán Katalinnal.

A borítókép forrása: Wall Street Journal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s