A svájci sícsapat az olimpia után a világbajnoki címet is megszerezte!

Kedden csapatversennyel folytatódott az årei világbajnokság. A döntőben a tavalyi olimpia két legjobbja, Svájc és Ausztria csapott össze. Előbbi azonban, elsősorban Holdener és Zenhäusern nagyszerű teljesítményének köszönhetően nem hagyta, hogy az osztrákok revansot vegyenek, így az olimpia után a világbajnoki címet is elhódították. A kisdöntőben Olaszország Németországot verte a bronzéremért.

A csapatverseny talán az alpesi sízés elsőszámú mostohagyermeke. A versenyszámot évente jellemzően kétszer, a világkupadöntőn és a világbajnokságon rendezik meg. A szám komolyabb figyelmet elsőként a tavaly, az olimpiai programba kerüléssel kapott. A nagy nevek azonban még ott is csak foghíjasan sorakoztak fel nemzetük váltóiban. Ez nem volt másképp ma sem. A legjobbak közül hiányzott Shiffrin, Vlhová, Hirscher, Kristoffersen, vagy épp Pinturault is.

A formátum már évek óta a megszokott: parallelben versenyzik két-két női és férfi páros. Az a csapat, amelyik több párharcot nyer, továbbjut. Ha az állás döntetlen, akkor a két csapat legjobb női, illetve férfi idejét összeadják, akié jobb, az nyeri a párost.

A versenyen 16 csapat állt rajthoz. A nyolcaddöntőben a nemzetek rangsora szerint erősebbek a gyengébbekkel kerültek össze, így nem csoda, hogy egy kivétellel minden esetben a gyengébbik csapat esett ki. A kivételt az előzetesen is egész kiélezett szlovén-szlovák páros jelentette. Itt Szlovákia döntetlennel, jobb idővel jutott tovább. Meg kell viszont jegyezni, hogy a szlovén csapatnál a kombináció friss ezüstérmese, Hadalin nem vállalta a versenyzést.

A negyeddöntőben már szorosabb párosok alakultak ki – leszámítva, hogy Szlovákia a továbbjutás után egyből az osztrákokkal találták szemben magukat. A sógorok magabiztosan, 4-0-val léptek tovább az elődöntőbe. A fiatal reménységekkel felálló Olaszország kisebb meglepetésre búcsúztatta a norvégokat, köszönhetően Vinatzer, della Mea és Maurberger párharc-győzelmének. A nagy meglepetés viszont az volt, hogy a nem túl acélos kerettel felálló németek (Geiger, Dürr, Tremmel, Straßer) megverték a címvédő franciákat. Pedig Franciaország olyan neveket vonultatott fel, mint Tessa Worley, Julien Lizeraux, vagy Clement Noël. A leginkább Svájc izzadt meg a házigazda svédek ellen. A párosban ismét találkozott a jelenlegi két legjobb férfi paralleles, Myhrer és Zenhäusern is, utóbbi győzelmével. Svájcnak Holdener szállított még egy párharcot, kettejük időeredménye pedig elég volt a győzelemhez.

Csapat VB

Az elődöntő már két 2-2-es párharcot hozott. Az Ausztria-Németország párosban Truppe kezdésként legyőzte Curtonit, utána viszont Matt meglepetésre kikapott Vinatzertől. Liensberger újra vezetésbe hozta az osztrákokat, részben della Mea hibájának köszönhetően. Az osztrák fiók viszont nem remekeltek, Matt után Schwarz is szoros meccsen kapott ki Maurbergertől. Összesítésben viszont három tizeddel Ausztria bizonyult jobbnak, elsősorban Truppe idejének köszönhetően.

A másik ágon Holdener újra győzelemmel kezdett, utána viszont Yule és Danioth is nagy hátránnyal kapott ki Tremmeltől, illetve Dürrtől. Zenhäusernnek így 2 tizeddel kellett megvernie Straßert, a kétméteres svájci pedig nem érte be ennyivel, rögtön 4 tizedet vert a parallelben szintén az egyik legerősebbnek számító Straßerre.

A kisdöntőben az olasz fiatalok nem remegtek meg az érem esélyétől. Della Mea és Maurberger is hozta párosát, és Curtoni kikapott ugyan, még mindig a déliek szénája állt jobban. Vinatzer azonban kiesett, időeredmény alapján pedig a németek már ünneplhetták a bronzérmet. Jött viszont a fekete leves: Straßert kapura lépés miatt diszkvalifikálták, így pedig Olaszország a 3-1-re módosult eredménnyel megszerezte a harmadik helyet.

A döntőben az alpesi sízés két legpatinásabb nemzete, Svájc és Ausztria csapott össze. A két csapat Pyongchangban is a döntőben találkozott, ahol Svájc végül megszerezte az olimpiai aranyat. Holdener az első körben, szokásához híven egyből hozta a svájci vezetést, Liensbergerrel szemben. Az osztrák viszontválasz viszont nem váratott magára sokáig: Matt könnyedén nyerte a pályán egésznap szenvedő Yule-t. A sógorok pedig rögtön a lélektani előnyt is magukhoz ragadták a folytatásban: Katharina Truppe már a rajtot is jobban elkapta, és a célig nem is engedte érdemben közeledni Danioth-t. Ezzel Ausztria nemcsak pontelőnybe, de kéttizedes idő szerinti vezetésbe is került. Ismét Zenhäusernre várt, hogy befejezze, amit Holdener elkezdett. A svájci fél másodperccel verte Schwarzot, ráadásul Matt idejét is szinte ugyanennyivel túlszárnyalta, így végül az óra is a svájciak mellé szegődött.

Wendy Holdner és Ramon Zenhäusern menetet sem veszítve, lényegében párban repítették Svájcot a világbajnoki címig. Az olimpiai győztes csapatból Daniel Yule versenyzett ismét, mellé pedig Aline Danioth került még be; tartalékként pedig Sandro Simonet és Andrea Ellenberger szerepeltek még.

Az osztrákok közt is hárman maradtak az olimpiai ezüstérmes csapatból. Katharina Liensberger, Michael Matt és Marco Schwarz mellé Katharina Truppe, Franziska Gritsch és Christian Hirschbühl kerültek be, utóbbi kettőnek viszont csak a tartalék szerep jutott.

Olaszország a csapatversenyek történetében először állhatott dobogóra a világbajnokságon. Ugyan a csapatban helyet kapott Marta Bassino és Riccardo Tonetti is, de ők is csak tartalékként. Irene Curtoni parallelben nem mondható rossznak, de az igazi erőt az Európa-kupából lassan előlépő fiatalok jelentették: Lara della Mea, Simon Maurberger és Alex Vinatzer.

A folytatásban a technikai sízők következnek. Először csütörtökön a nők versenyeznek óriás-műlesiklásban. Szerdán pihenőnap lesz, ahol a FIS gyűlésén többek közt az alpesi összetett és a parallel versenyek jövője kerül terítékre.

Csapat/versenyző Eredmény Eredmény Csapat/versenyző
AUSZTRIA 2 2 SVÁJC
Katharina LIENSBERGER +0,28 24,90 Wendy HOLDENER
Michael MATT 23,72 +0,48 Daniel YULE
Katharina TRUPPE 25,35 +0,21 Aline DANIOTH
Marco SCHWARZ +0,54 23,23 RamonZENHÄUSERN
OLASZORSZÁG 3 1 NÉMETORSZÁG
Lara DELLA MEA 25,29 +0,26 Christina GEIGER
Simon MAURBERGER 24,19 +0,69 Anton TREMMEL
Irene CURTONI +0,29 25,30 Lena DÜRR
Alex VINATZER DNF DSQ Linus STRAßER

Borítókép forrása: Ramon Zenhäusern/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s