Pinturault az utolsó alkalmat kihasználva a kombináció világbajnoka!

Alexis Pinturault az évtized legerősebb kombinációs sízőjeként, valószínűleg a világbajnokságok történetének utolsó kombinációján szerezte meg élete első világbajnoki címét. A havazás és a romló pálya is segítette a szlalomosokat, így a második futamban elsőként rajtoló Štefan Hadalin lett az ezüstérmes, míg Marco Schwarz-cal lett teljes a dobogó. Az első futam legjobb lesiklói közül csak Dominik Paris és Mauro Caviezel maradtak a tízben.

Hosszú idő óta kérdés a (szuper-)kombináció alpesi összetett sorsa. A FIS a világbajnokság szerdai szünnapján tart megbeszélést, ahol terítékre kerül a szám sorsa. Feltehetően kikerül a világbajnokság és az olimpia programjából is, helyette pedig a szövetség által preferált parallel kerülhet be a világversenyek programjába. Ezzel együtt minden bizonnyal a világkupákban is végérvényesen búcsút inthetünk a számnak, melyért már kristálygömb sem járt, várhatóan itt is a parallel lép majd be önálló szakágként. Németnyelvű sajtóértesülések szerint a svájciak még kitartanak a kombináció mellett – nem szeretnék, ha Wengenben is búcsút kellene inteni az alpesi sí egyik alapversenyének. Bizonyos hangok pedig az olimpiai lesiklást féltik: tartanak attól, ha az alpesi összetett nem lesz része a programnak, akkor egy szám kedvéért a NOB már nem tartaná indokoltnak egy 3-4 kilométer hosszúságú pálya kialakítását. A szám presztízsének zuhanását egyébként érzékelteti, hogy az olimpiai címvédő Marcel Hirscher nem utazott el a versenyre; Åreba csak szerdán érkezik majd meg.

A gyors számokat sújtó balszerencse a férfi kombinációt sem kerülte el: egy valamivel több, mint egyperces lesiklópályát tudtak csak kialakítani a szervezők. Ennek ellensúlyozására a szlalompályát is lerövidítették, alig volt hosszabb fél percél. A szakértők így a lesiklásban megszokottnál kisebb, 1,5-2 másodperc körüli hátránnyal leérkező műlesiklók győzelmét sem vette biztosra, azt a pálya romlásának függvényeként tették kérdésessé. Sajnos az årei szervezők döntése, hogy a sípályán nem alakítanak ki ún. jégteknő alapot megbosszulta magát. A második futamban rohamosan romlott a pálya állapota a fagypont alatti hőmérséklet ellenére is. Ez még a technikai számokban is probléma lehet majd a hétvégén.

A pályán rögtön egy kisebb esélyes, Thomas Mermillod-Blondin (36.) síelhetett elsőként. A francia azonban két traverz szakaszon is rendkívül mélyre került, ideje így nem tűnt acélosnak. Carlo Janka (7.) a két keresztcsúszó szakaszt már jobban oldotta meg, ez rögtön egy másodpercnyi előnyt tett hozzá eredményéhez. Romed Baumann (14.) egy kanyart szándékosan vett szélesre, hogy utána szűken vehesse a következőt – ez az eredmények alapján csak részben fizetődött ki számára; ráadásul a cél előtti ugratónál a lábai is szétcsúsztak. Klemen Kosi (17.) egy meglehetősen visszafogott menettel ért célba.

Marco Schwarz (21.) személyében az első vérbeli szlalomos következett. Az osztrák ugyan szemre egyáltalán nem volt látványos, ennek ellenére bátran eresztette léceit. Štefan Hadalin (30.) szintén bevállalósan síelt, ami viszont két komoly rontást is eredményezett. Alexis Pinturault (24.) kevésbé volt bátor, próbálta jobban kontrollálni léceit. Ennek viszont sebessége látta kárát, így kikapott Schwarztól, szűk 3 tizeddel.

Victor Muffat-Jeandet (23.) sokáig konkurálni tudott Schwarzcal, de a záró ugrató előtt megbotlott, a gyors korrigálás, pedig súlyos tizedekbe került. Vincent Kriechmayrtől (4.) várhattuk, hogy végleg „beárazza” Janka eddigi éllovas menetét. Jó kezdés után viszont csak a svájci idejét tudta tartani, így mindössze 16 századdal javította meg a legjobb lesiklás eredményét. Pavel Trikhichevet (38.) előzetesen amolyan sötét lóként még dobogóra is várhattuk, de nagy késései miatt jelentős hátrányba került.

Dominik Paris (1.) talán már csak dacból is megmutatta, hogy mit tud kezdeni a lesikló pályával jó időben. Folyamatosan engedte a léceit, és a felső technikásabb kanyarokat is szép íven síelte, így közel fél másodpercet vert még Kriechmayrre is. Mauro Caviezel (8.) a svájciak reménye lehetett egy éremre, azonban a pálya ritmusát továbbra sem találta meg. Szemben honfitársával, Niels Hintermannal (13.), aki ugyan kikapott Caviezeltől, de a pálya első felében jobban síelt, utána azonban lelassult.

A szám korábbi olimpiai- és világbajnoka, Ted Ligety (42.) következett. Az amerikai lesiklása igen esetlen volt, egy kaput pedig épp csak nem vétett el – a célban senkit nem tudott megelőzni. Aleksander Aamodt Kildének (3.) a lesiklásban kellett volna igyekeznie: de gyenge kezdés után ez nem tűnt tarthatónak. Az eddigi sízőkkel ellentétben viszont ő még hozni is tudott a pálya második felében Parison, így a pillanatnyi második helyet szerezte meg. Christoph Innerhofer (4.) személyében az utolsó igazán esélyes lesikló érkezett, aki erős kezdés után valamelyest lelassult, de a dobogót így is elcsípte.

Filip Zubčić (49.) egy óriási hiba mellé több szintén nagyot is elkövetett, így az utolsó helyre érkezett meg, két másodperccel még Ligety mögé is. Riccardo Tonetti (16.) meglepően magabiztos volt a verseny gyorsabbik felében. Ezzel a legjobb lassúszám síző lett az első futamban! A címvédő Luca Aernivel (20.) zárult a legjobb 20 jelenlévő sora. Bíztató síeléssel még Marco Schwarzot is maga mögé utasította két századdal.

Andreas Romar (14.) lesiklásban számít jobbnak, ennek megfelelően 9 tizedes hátránya nem jelentett jó alapot a műlesiklásra. Az egyik legnagyobb szenzációt viszont Ryan Cochran-Siegle (2.) szolgáltatta, aki a második ellenőrző pontnál még 2 tizeddel vezetett is. Utána sem esett vissza jelentősen a tempója, mindössze 3 századdal kapott ki Paristól. A folytatásban harmincban végzett Bostjan Kline (26.), a cseh Jan Zabystran (28.) és Felix Monsen (21.). A top10 sem volt elérhetetlen Maxence Muzaton (10.) és Mattia Casse (6.) számára. Harmincon túlról is láthattunk még egy-egy villanást: Adrian Smiseth Sejersted (8.) nem volt meglepő, gyorsszámos tudása közismert. Alexander Köll (11.) és Daniel Danklmaier (12.) szintén jó pozícióból várhatták a folytatást – bár mindkettejük elsősorban gyorssíző. Említésre méltó még a chilei Henrik von Appen, akinek bukása borzolta a kedélyeket.

1,88 másodperces hátrány volt mindössze elég a legjobb 30-ba kerüléshez. Ez az időeredmény Štefan Hadaliné (2.) volt, aki becsülettel teljesítette a francia edző által nem túl trükkösre tűzött pályát. A szlovén igazán bevállalósan, jelentős hiba nélkül teljesítette a pályát. A sok, relatíve egyenes szakasz tükrében volt csak meglepő, hogy Linus Straßer (5.) fél másodperces hátránnyal ért célba. A cseh Jan Zabystran (15.) lécei folyamatosan szétcsúsztak a stanglik közt, míg Ivan Kuznetsov távol síelt a kapuktól és ott is sok élt használt. Bostjan Kline becsülettel próbált harcolni honfitársa ellen, de egy piruettel esett ki… Jeffrey Read (29.), az óriásműlesikló Erik Read testvére szintén megküzdött a szűkre tűzött kapukkal.

Alexis Pinturault-tól (1.) egy sokkal bevállalósabb menetet várhattunk, viszont a technikájára nem lehetett panasz – korrekt menet volt. A következő két menettel egyből fel is értékelhettük a francia menetét: Victor Muffat-Jeandet (6.) volt túl bevállalós, ami hibát is eredményezett, majd Marco Schwarz (3.) volt szemre túlságosan pattogós, többször került viszonylag messze a kapuk tövétől. Közben az időjárás gyenge szállingózásból nagyobb hóeséssé alakult, ami segíthette a már leérkezetteket. Felix Monsen (10.) személyében hazai versenyző következett, aki számára a harmincban maradás is nagy eredménynek számított.

Érkezett a szám címvédője, Luca Aerni (8.), aki Schwarzhoz hasonlóan egyszerűen túl agresszív volt a viszonylag egyszerű pályához, jelentős hátránnyal ért célba. Meglepetésre még Rasmus Windigstad (13.) is jobban kezdett a svájcinál, de egy nagy hiba miatt nem versenyezhetett a pillanatnyi dobogóért. Bryce Bennett (11.) jelentős rontás nélkül is csak éppen meg tudta előzni az iménti norvégot. Klemen Kosi (24.) egyáltalán nem találta helyét a szlalompályán, nagyon darabosan síelt. Az utolsó szlalomspecialistának nevezhető síző Riccardo Tonetti (4.) volt a legjobb 30-ban. Az olasz viszont nem tudott igazán átütően síelni, még a pillanatnyi dobogóról is lemaradt.

Forrás: Neue Zürcher Zeitung/nzz.ch

Tizenöt versenyző után a körülmények sajnos romlottak: a hó egyre csak szakadt és kisebb kádak is felsejlettek már a villanyfényben. Romed Baumann (14.) érkezett a reklámszünet után, de Pinturault-val szembeni 6 tizedes előnye nem volt elegendő. Andreas Romar (20.) szintén jelentős, 2 másodperc feletti hátránnyal ért célba, ugyanúgy, ahogy Niels Hintermann (23.) is. Az osztrákok jelentős bizodalmat mutattak az ifjú gyorssíző, Daniel Danklmaierbe (12.), aki jó kezdés után egy közel hatkapus késési sorozatba keveredett. A svéd-kelet-tiroli Alexander Köll (21.) egy szektor alatt egy teljes másodpercet eladott, így ő is igen távol került a legjobbaktól.

Alexis Pinturault
Forrás: Sportschau.de

Maxence Muzaton (25.) és Adrian Smiseth Sejersted (16.) szintén folytatta a lesiklók mélyrepülését. Egyre inkább tűnt valószínűnek Pinturault világbajnoki címe – már a tízedik helyen állt a legrosszabb esetben is. Így a két reklám közti blokkból Danklmaier állt a legjobban, a 10. helyen. Az eddigi romló körülményekre cáfolt rá valamelyest Mauro Caviezel (7.), aki rendkívül bevállalósan, mindössze kisebb hibákkal teljesítette a pályát. Carlo Janka (18.) már nem volt ennyire átütő, ő inkább a korábbi lesiklók teljesítményét hozta.

Mattia Casse (27.) minden dinamikát nélkülözve ért el a célig, mindössze két addig leérkezett vetélytársát előzte meg. Vincent Kriechmayr (17.) teljes, egy másodperces előnyét eladta az első szektorban és a folytatás sem nézett ki jobban számára… Christoph Innerhofer mindössze előnye felét adta el az első szektorban, de egy vertikális kaput elrontott, így Kline után a második kieső volt.

Csak a legjobb három lesikló volt hátra. Közülük Aleksander Aamodt Kilde (22.) jött elsőként. Szektoronként egy másodpercet vesztett a norvég, esélyes a dobogóra hamar elszállt. A nap legnagyobb kérdése, Ryan Cochran-Siegle (18.) következett. Az amerikai szemre nem jött rosszul, de nagyon lassan síelt, így ő is jelentősen visszaesett. Már csak a nem épp erős műlesiklásairól híres Dominik Paris (9.) volt hátra. Az olasz becsületére legyen mondva, hogy bevállalósan síelt, de a kádak közt a kisebb hátránya miatt ez sem lehetett elég.

Alpesi összetett VB

Alexis Pinturault a 2010-es évek legmeghatározóbb kombinációs sízője Ivica Kostelić visszavonulása óta. A francia a 2013 óta rendezett 15 kombinációs versenyből hetet megnyert. Ennek ellenére világbajnokságon nem jött ki számára a lépés, egészen ideáig. Pintuarult összességében sem volt szerencsés világversenyeken: 2015-ről van egy egyéni bronza, óriásban. Emellett tagja volt a 2017-ben világbajnok francia csapatnak. Minden bizonnyal a szám utolsó világbajnokaként kerülhet be az évkönyvekbe.

A 23 éves Štefan Hadalin a szlovén sízés egyik legnagyobb reménysége. 2016-ban a kombináció junior világbajnoka volt Szocsiban, egy évvel előtte pedig ezüstérmet szerzett. A világkupában műlesiklásból ismerhetjük. Két kiegyensúlyozatlan szezon után, ahol néha villant csak meg, idénre stabil pontszerzővé vált. Kombinációban eddigi legjobb eredménye egy 18. hely, idén Wengenből. Pyongchangban ebben a számban 8. volt.

A szintén 23 éves Marco Schwarz is idénre kezd beérni. Bár legerősebb száma egyértelműen a műlesiklás, a kezdeti sikerek parallelből és alpesi összetettből érkeztek, ezekből a számokból már világkupa győzelemmel is rendelkezik. Kombinációban tavaly már negyedik volt az olimpián, idén pedig Wengben nyerni tudott, ebből főtt ki egy világbajnoki bronz. Az osztrák férfiaknak ezzel továbbra is minden számból van érmük. Igaz a világbajnoki címre továbbra is várnak.

Kedden csapatversennyel folytatódik a program, míg a következő egyéni verseny csütörtökön a női óriás-műlesiklás lesz.

Borítókép forrása: Neue Zürcher Zeitung/nzz.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s