Lundby, Takanashi és a németek ünnepeltek Ljubnoban

Háromversenyes hosszú hétvégére látta vendégül Ljubno a női vk mezőnyét. A három nap alatt három különböző nemzet képviselői állhattak a dobogó tetejére, egy kis izgalom pedig nekünk, magyaroknak is jutott, hiszen ismét szurkolhattunk Vörös Virágnak.

Az első, pénteki verseny tulajdonképpen nagy meglepetést nem hozott, hiszen Maren Lundby úgy érkezett Szlovéniába, hogy a megelőző öt versenyt megnyerte, a bombaformában levő norvég ugró pedig most sem bízta a véletlenre, két 90,5 méteres ugrással mindkét sorozatot megnyerve szerezte meg sorozatban hatodik, összességében idei hetedik győzelmét. A női mezőny rekordbajnoka, Sara Takanashi (90/88,5 m) az utóbbi versenyeken ugyancsak egyre biztatóbban szerepelt, ezt a jó sorozatot pedig folytatni tudta Ljubnoban is, és már az első napon második lett lett ezúttal a második, míg a hazai közönséget – és persze saját magát – Ursa Bogataj (91/89 m) örvendeztette meg egy harmadik helyezéssel, ami egyébként az első dobogója volt a szlovén ugrónak karrierje során.

Katharina Althaus (89,5/88 m) lett a negyedik, Juliane Seyfarth (87,5/88,5 m) az ötödik, míg a hatodik helyet Nika Kriznar (86,5/91,5 m) szerezte meg.

A pénteki verseny eredménye

Szombaton a szezon második csapatversenyére került sor, ami a győztest illetően abszolút a papírformát hozta, a toronymagas esélyes németek Carina Vogt, Anna Rupprecht, Juliane Seyfarth, Katharina Althaus összeállításban magabiztos győzelmet arattak a házigazda Szlovénia felett, akik persze azért ezt a hazai közönség előtt elért második helyet is megünnepelték. A dobogó harmadik fokáért folyt talán a legszorosabb csata, amelyből végül az Iraschko-Stolzot nélkülöző osztrákok jöttek ki győztesen megelőzve a japánokat és az oroszokat, míg a Norvégok, bár a csapat erőssége alapján végezhettek volna előrébb is egy bukás miatt csak hatodikként zártak.

A szombati csapatverseny eredménye

Vasárnap aztán a szél sok mindent felforgatott, valamelyest talán ez is közrejátszott abban, hogy az első sorozat végén ezúttal Sara Takanashi állt az élen egy 89,5 méteres ugrással. Maren Lundby, aki a japán klasszissal ellentétben hátszélben ugrott csak 82,5 méterig jutott, így bár a második helyről, de 5,4 pontos hátrányból várhatta a folytatást. A második sorozatban aztán már Lundbyé volt a legjobb ugrás (85 m), de hiába, Takanashi ugyanis egy 82,5 méteres kísérlettel 1,9 pontot megőrzött azért az előnyéből, ennek köszönhetően a szezonban először győzni tudott, egyébként pedig pályafutása 56. győzelmét ünnepelhette.

Lundbynek így ezúttal be kellett érnie a második hellyel, míg a dobogó harmadik fokára Juliane Seyfarth állhatott fel. A szlovénoknak sem sok hiányzott egy újabb dobogóhoz, Nika Kriznar azonban végül, 0,9 ponttal lemaradva a “bronzéremtől”, csak 4. lett Lidija Jakovleva (5.) és Szofija Tyihonova előtt (6.).

A vasárnapi versenyen egyébként Vörös Virágnak is lehetett szurkolni, aki azok után, hogy csütörtökön 54. lett a kvalifikációban két napot várt arra, hogy ismét megmérethesse magát. A kőszegi ugró napjára talán a hullámvasút a legjobb jelző, hiszen a történet azzal indult, hogy a kvalifikációban egy 69 méteres ugrást követően a FIS-ellenőrei kizárták a versenyből, ugyanis a cipője fél centivel nagyobb volt a megengedettnél. Igen ám, de az időjárás miatt nem ment végig a kvali, így az itteni eredmények Virág kizárásával együtt mentek a levesbe, és mind az 59 versenyző, természetesen Virág is, kapott egy újabb esélyt az első sorozatban.

Itt aztán megint csak beleszóltak a körülmények, és Virág is többször kiült majd visszamászott a beülőről mire lejöhetett, ami nyilván nem könnyítette meg a dolgát. A 63 méteres ugrás és az újabb 54. hely a fentiek fényében mindenesetre becsületes helytállásnak tekinthető.

A vasárnapi verseny eredménye

VK összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Maren LUNDBY1168
2.Katharina ALTHAUS943
3.Sara TAKANASHI806
4.Juliane SEYFARTH746
5.Carina VOGT528
6.Nika KRIZNAR512
7.Daniela IRASCHKO-STOLZ501
8.Eva PINKELNIG489
9.Lidija JAKOVLEVA467
10.Anna Odine STRØM460

Részletes eredmények

A női VK sorozat a jövő héten nagysáncos versenyekkel, Oberstdorfban folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s