Visszatért az osztrák kvartett a dobogó tetejére!

Az utolsó ugrásig ott volt a kérdés, vajon Ausztria vagy Németország örülhet-e majd a rendkívül szoros verseny végén, végül azonban Stefan Kraft határozott választ adott. Ausztria 2017 márciusában a Holmenkollenen tudott utoljára csapatversenyt nyerni, most viszont újra dobogó tetejére állhatott fel az osztrák kvartett. A harmadik helyért is végig nyitott volt a verseny Lengyelország és Japán között, végül a szigetország jött ki győztesen ebből a csatából.

10 csapattal vágtunk neki a mai csapatversenynek, így tehát 2 csapattól búcsúztunk az első sorozat után. A sorozatban viszonylag nagy szembeszél dominált, de szerencsére sokat várakoznunk nem kellett a versenyzők között.

Karl Geiger 129,5 méterével a németek vezettek az első csoport után. Philipp Aschenwald kezdett az osztrákoknál egy remekbeszabott 128 méteres ugrással, amivel a másodikak voltak. Yukiya Sato 129,5 métere csak az osztrákok mögé volt elég. A csehek révén Viktor Polasek 121,5 méterével kiválóan kezdett, ők a negyedik helyen álltak ekkor. A hazaiakkal, név szerint Eetu Nousiainen 118 méteres ugrásával kezdte meg a versenyt Lahtiban, amivel ekkor még az ötödikek voltak. Johann André Forfang (118m) révén a norvégoknak nem kezdődött éppen jó szájízzel a verseny, ugyanis csak a hatodikok voltak. Bor Pavlovcic 114 méterével a szlovének a 7. helyen álltak. Jakub Wolny 112 méterével kicsit megkavarodtak a dolgok, ugyanis a lengyeleket a legjobbak közé várhattuk már az első sorozatban is, de ekkor csak a 8. helyen álltak. A svájciak első ugrója Andreas Schuler (112m) volt, ők csak az oroszokat tudták megelőzni, Ilmir Hazetdinov 98,5 méterével ugyanis nem nyújtott maradandó teljesítményt.

A németek előnye 2,5 ponttal álltak az osztrákok előtt az első csoportban, de Richard Freitag 119 méteres ugrása után ez az előny körülbelül megmaradt, a VK-ba visszatérő Gregor Schlierenzauer 120,5 méteres ugrást mutatott be, amivel Ausztria tehát maradt a németek mögött. Daiki Ito 114,5 méterével a japánok nem tudták tartani a lépést az élmenőkkel, de továbbra is a harmadikok voltak. Piotr Zyla révén a lengyelek elkezdtek kapaszkodni a többiek mögé, de majdnem 10 pont volt a hátrányuk a japánokkal szemben. Robert Johansson (117m) sokat nem tudott ezúttal lendíteni a norvégok teljesítményén, holtversenyben álltak ekkor az 5. helyen a csehekkel, míg a hetedik Finnország volt. Peter Prevc 111 métere sem volt túl biztató, a szlovének csak a 8. helyen álltak a második csoport után Svájcot és Ororszországot megelőzve.

A harmadik csoportban megkezdődött az oda-vissza csata az osztrák és német csapat között. Michael Hayböck ugyanis gyönyörű ugrást mutatott be, 125,5 méterével bőven túlugrotta Andreas Wellingert, aki csak 117 méterig jutott, így Ausztria nemcsak hogy behozta a lemaradást, de több mint 14,6 pontos előnyt szedett össze. Dawid Kubacki 123 méteres ugrást produkált, amivel a lengyelek bejöttek a harmadik helyre megelőzve Japánt, akik közül Junshiro Kobayashi 117,5 métert ugrott. Jernej Damjan csapata addigi legjobbja volt 118 méterével, de a szlovénok így sem álltak túl jól ezzel a 6. hellyel, viszont megelőzték a cseheket. Simon Ammann 121 métere kicsit javított a svájciak helyzetén, akik ekkor a hetedikek voltak. Andreas Stjernen a próbasorozatban nagyot bukott, a versenyen végül el tudott indulni, ám 83 méteres ugrása révén a norvégok szénája nagyon rosszul állt egy ugróval a sorozat vége előtt.

Az első sorozatot Ausztria nyerte meg, akik Stefan Kraft 122 méterével az osztrákok tovább növelték előnyüket a németekkel szemben, akiknél Stephan Leyhe zárta a sort egy 119,5 méteres ugrással. Kamil Stoch 124 méterével a csapat legjobb és leghosszabb ugrását mutatta be, és kevesebb mint 3 pontra megközelítették a németeket. Ryoyu Kobayashi csak 115,5 méterig repült, amivel Japán további hátrányt szedett össze a lengyelekkel szemben. Kilian Peier 123,5 méterével nemcsak, hogy bebiztosította Svájc 7. helyét, amivel tehát az alpesi ország továbbjutott a második sorozatba. Roman Koudelka 119 méterével a csehek a sorozatot Svájc mögött fejezték be, Ziga Jelar K-pont alatt maradt, amivel a szlovének az utolsó továbbjutó helyen zártak. Halvor Egner Granerud (123m) ugrása noha jól sikerült, Stjernen bakija után nem tudta megmenni a norvég becsületet, így a norvégoktól búcsúztunk az első sorozatban. Mellettük az oroszok estek még ki egyébként.

Az első sorozat eredménye

A versenyt egy szörnyű tragédia is beárnyékolta – ahogyan arról Facebook oldalunkon is beszámoltunk a hét elején –, Matti Nykänen, a síugrás egyik legnagyobb és alighanem leghíresebb alakja 55 évesen elhunyt. A helyszínen a két sorozat között emlékeztek meg róla a szervezők és a rajongók, de a csapatvezetők a hétvége kezdéseképpen csütörtökön megrendezendő szokásos edzői megbeszélésen egy perces néma csenddel tisztelegtek Nykänen előtt.

A második sorozat első csoportja végül változást hozott az élén, Karl Geiger 130,5 métere ugyanis elég volt ahhoz – Philipp Aschenwald 117,5 méterével szemben –, hogy a németek megelőzzék az osztrákokat, igaz alig több mint 2 ponttal. Yukiya Sato 126 méteres ugrásával a japánok előre léptek, most újra a dobogón álltak. Jakub Wolny 106 méterével a lengyelek végleg lemondhattak arról, hogy behozzák a németeket és az osztrákokat, sőt Japánnal szemben is 13 pontos hátrányt szedtek össze. A verseny tehát kezdett elkülönülni a győzelemért és a harmadik helyért folytatott csatákra. Viktor Polasek (118,5m) a második sorozatban is remek ugrást mutatott be, ezzel megelőzték Svájcot.

Gregor Schlierenzauer 117,5 méterével ugyan nem volt elégedett, összességében véve ígyis örülhetett, mivel Richard Freitag csak 113,5 méterig jutott, így az osztrákok visszavették a vezetést. Ausztria előnye két csoporttal a vége előtt 5,2 pontra nőtt. Daiki Ito Schlierenzauerhez hasonlóan 117,5 méternél tette le a léceket, viszont Piotr Zyla 125,5 méterével megint odatette magát, így Japán és Lengyelország között megint elhanyagolható volt a különbség. Peter Prevc végre egy jó ugrást mutatott be, 121 métere a csapaton persze nem segített, de Prevcnak remélhetőleg megadja a kellő lendületet a továbbiakra.

Az utolsó sorozat előtt egy beülővel feljebbről, a 9-es beülőből folytattuk a versenyt.

Michael Hayböck másodjára 122 méteres ugrást mutatott be, Andreas Wellinger egy méterrel túlugrotta, végül azonban fél pont választotta el egymástól a két nemzetet. Továbbra is az osztrákok álltak az élen, de a csata még teljesen nyitott volt. Junshiro Kobayashi (125m) és Dawid Kubacki csatájából a lengyel került ki győztesen, ő ugyanis a nap leghosszabb ugrását bemutatva 131 méterével megint feljött a dobogóra 5 ponttal megelőzve a szigetországot. A szlovének legjobbja a versenyen Jernej Damjan (122,5m) volt, csapata az 5. helyen állt egy ugróval a vége előtt. Ugyan a svájci gárda még mindig messze vannak a legjobbaktól, Simon Ammann 122 méterét mindenképp érdemes kiemelnünk.

A finneknél Antti Aalto (101,5m) volt az utolsó ugró, a hazaiak zártak a 8. helyen. Roman Koudelka 117 méterével a cseh válogatottat behozta a 7. helyre. Kilian Peier zárta a sort a svájciaknál egy 119,5 méteres ugrással, ezzel Svájc a 6. lett. Ziga Jelar (125,5m) kiváló ugrással fejezte be a szlovének versenyét, akik végül az ötödik helyet szerezték meg. Az egyik nagy kérdés az volt, hogy vajon Japán képes lesz-e megelőzni a lengyeleket. Ryoyu Kobayashi 125 méterével feladta a leckét Kamil Stochnak, de a lengyel ezúttal nem tudott nagyot alkotni, 119 métere kevés volt ahhoz, hogy a lengyelek megtartsák előnyüket. Ezzel Japán végzett a harmadik helyen.

A másik, igazán nagy kérdés viszont az volt, hogy Leyhe-Kraft párosból ki fog kikerülni győztesen. Stephan Leyhe 124,5 méterig szállt, ami biztató volt a németek számára, azonban Stefan Kraft ugrása még ennél is hosszabb volt. Az osztrák repülése elég látványos volt, hiszen megérkezett egy kis szembeszél, ami felnyomta a léceket, azonban Kraft kellő rutinnal reagálta le a helyzetet és 130 méterig vitorlázott. Az osztrákok győzelme így tehát nem volt többé kérdés, a gárda 2017 márciusa óta először állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, ezúttal tehát a Philipp Aschenwald, Gregor Schlierenzauer, Michael Hayböck és Stefan Kraft összeállításban. Egyre inkább kezdheti tehát törni a fejét Andreas Felder szövetségi kapitány, hogy a regnáló világbajnokon (Stefan Kraft) kívül még kiket szeretne majd vinni a hazai rendezésű világbajnokságra pár héten belül.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Ausztria953,6
2.Németország942,6
3.Japán929,5
4.Lengyelország925,7
5.Szlovénia877,3
6.Svájc831,5
7.Csehország818,0
8.Finnország724,9

Részletes eredmények
Nemzetek Kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s