Könnyek mára is maradtak: Štuhec címet védett, Vonn bronzéremmel búcsúzott az élsporttól

Mesébe illő pódiumot eredményezett az alpesi sí vb ötödik versenyszáma, a női lesiklás. Ilka Štuhec címet védett egy olyan szezon során, mely eredendően a visszatérésről szólt számára egy súlyos térdsérülést követően. A szlovén lány győztes idejéhez Corinne Suter volt a legközelebb, a svájci gyorsasági specialista ezzel Szuper-G-ben szerzett bronza mellé begyűjtött egy ezüstérmet is a vb-n. A bronzérmet pedig élete utolsó futamán Lindsey Vonn vágta zsebre, egy a pálya bizonyos szakaszain már-már régi önmagát idéző sízéssel méltóképp búcsúzott el a versenysporttól. A teljes Világkupa-idény során domináló osztrákok érem nélkül maradtak, a két évvel korábbi ezüstérmes Stephanie Venier négy századdal szorult le a dobogóról. Az olimpiai bajnok Sofia Goggia váratlanul nagy betlit mutatott be.


Svindal tegnapi érmes visszavonulása után az alpesi sízés újabb korszakos egyénisége intett búcsút a versenysportnak. Lindsey Vonn bízott a szép lezárásban, de Szuper-G-s kiesése és a pénteki kombináción látott nem túl versenyképes formája nem ezt irányozta elő.

A lejtő felső részén sajnos ma sem lehetett síelni, a köd és a szél ma is gondot okozott Årében. Igaz, nézzük jó oldalról a dolgot: legalább a havazás tovatűnt, így a verseny igazságtalanságát legalább senki nem tudta számon kérni. A rajthely a Szuper-G-s startra került, a nyomvonal természetesen a lejtőhöz igazodva a lehető leggyorsabb volt.

Összesen 37 síző csatolt lécet a mai napon, a Világkupás szereplésből kiindulva az osztrák küldöttség és Sofia Goggia küzdelmét lehetett előirányozni a mai napra.

Viktoria Rebensburg (11.) avatta fel az alig egy perc alatt teljesítető pályát. A pályának néhány kiszélesítését kivéve egész korrekt alapidőt állított fel, ugratói is koordináltra sikerültek. Jasmine Flury (20.) elsősorban tempóban elmaradt a némettől, ez a csúszós részeken beszedett hátrány mennyiségében meg is jelent vaskosan.

Forrás: Kleine Zeitung

Lindsey Vonn (3.) még utoljára összeszedte magát. Traverzei már-már régi önmagát idézték, így a lomhább kezdés ellenére hamar a maga javára fordította az időkülönbséget. Koncentrált, erős sízés volt tőle, az elmúlt hetek kálváriájából kiindulva. Fönt azonban sokat lehetett fogni rajta, így tett Nadia Fanchini (14.) is. A rutinos olasz a folytatásban már koránt sem tudott olyan masszív kanyarokat húzni, mint az amerikai, meg is nőtt hátránya a célvonalig fél másodpercre.

Forrás: ORF

A hazaiak legendája, Ingemar Stenmark jókora virágcsokorral lepte meg a VK- győzelmi rekordját egész karriere során ostromló Vonnt. Megható pillanatok volt, de ekkor már elindult a lejtőn az olimpiai bajnok, ki épp Vonnt tekinti példaképének. Sofia Goggia (15.) meglepetésre tompa napot fogott ki, már fent sem adott sokat az amerikainak, s noha a keresztsíző részen tartotta az éllovas tempóját, sebessége elmaradt a végén Vonnétól.

15161881-v6-afp-1d94eb.jpg
Forrás: Blick.ch

Ragnhild Mowinckel (5.) ihletett formában kezdte a lejtőt, 3 tizeden is túl volt hátránya, amit ugyan az amerikai legerősebb szakaszán lefelezett, még mindig ő tűnt esélyesebbnek. A záró ugratót követően azonban kiszaladt a pályán kívülre, így végül egyetlen tizeddel kikapott. Stephanie Venier (4.) ekkora hibát nem követett el, egyszerűen becsúszott út közben néhány bizonytalan kanyarvétel. Három tized előnyből így pár század hátrány lett a célig. Vonn imára fogta kezeit, érezte, összejöhet a pódiumos búcsú számára.

Forrás: Sportschau.de

Nicol Delago (6.) kevésbé volt acélos odafent, ami a mai szoros csatában nem kecsegtetett érmes hellyel. A nap messze legjobb szereplése így is a nevéhez fűződött. A címvédő kegyetlenül bekezdett. Ilka Štuhec (1.) az első szektor után már 4 tizeddel, azt követően pedig háromnegyed másodperccel állt jobban. Mowinckel módjára a végén ő is túlsodródott, de közel fél másodperc így is kitartott előnyéből. Világbajnoki, de nem verhetetlen menetnek tűnt első látásra. Az osztrák csapatba az edzések után bekerült Tamara Tipplernek (9.) csupán momentumai voltak, az éles kanyarokat rendre nem tudta magasról bevenni.

Kira Weidle (13.) reklámszünet nélkül síelhetett. A szezon meglepetésembere tökéletes íveket húzott, épp csak a kellő dinamika hiányzott itt-ott. Az utolsó ugratónál elvesztette egyensúlyát, minek következtében terpeszállásban tudott csak két lában maradni. Persze sok időt vesztegetett el ezzel. A harmadik német nem számított az esélyesek közé, Michaela Wenig (12.) ezzel együtt megelőzte a mai napon nagyot betliző olaszokat, de ami ennél meghökkentőbb, Weidlet is felülmúlta 4 század erejéig. Jóval többet vállalt a Cortina d’Ampezzón duplázó Ramona Siebenhofer (7.). A pálya feléig úgy tűnt, egy Vonn-i második féllel még a szlovénre is veszélyes lehet. Ehhez képest alábbhagyott lendülete, mi több, túl sokat volt levegőben a záró ugrató után, így igencsak távolkerült a dobogós helyektől.

Forrás: Kleine Zeitung

Ugyanezt mondhatta el menetéről Joana Hählen (16.), igaz, a svájci annak előtte sem volt versenyképes, hiányzott belőle a bátorság. A szakág VK- éllovasa következett, Nicole Schmidhofer (9.) a vállára nehezülő nyomással pedig nem tudott mit kezdeni. Bőven fél másodperc fölé nőtt hátránya a lejtő felénél, kanyarvételeiből kiindulva mintha dekoncentráltnak tűnt volna. Az osztrákok innentől azért szoríthattak, hogy senki ne előzze meg bronzérmes pozícióban lévő sízőjüket, Veniert.

Romane Miradolitól (20.) speciel nem kellett tartaniuk, az első ugrató után olyan közel került a hálóhoz a francia, hogy még egy nagy esés képe is körvonalazódott. Szerencsére szépen korrigálni tudott. Mint az várható volt, idei lesiklásain nyújtott teljesítményét hozta Tina Weirather (18.). Liechtenstein büszkeségének végig gondjai voltak a balansszal, lécei dadogtak lábai alatt.

Lara Gut-Behrami (8.) csúszása már életképesebb volt, egészen a traverzig. Ott mélyre került súlypontja, ami kihatott ugratójára is, amit végigkalimpált. Onnantól várható volt, hogy nem maradt esélye éremre. A Szuper-G után újfent Corinne Suter (2.) teljesítette be a svájci reményeket. Századokkal maradt el két szektor után a szlovén részidőitől, s az a bizonyos ugrató is konszolidáltabbra sikerült nála. Más kérdés, hogy annak előtte ő is lecsúszott a traverzen, ami miatt 3 tizedre nőtt hátránya. A zárásra megint nem lehetett panasz, mintegy megismételte Vonn záró szektorát, ami épp elég volt az amerikai hátrébb szorítására. Eldőlt ezzel, hogy a vb legnagyobb favoritjaiként számon tartott osztrákok érem nélkül maradnak lesiklásban! Huszadik sízőként Ester Ledecká (17.) sízéséből ma hiányzott az a frenetikus tettrekészség, ami Pjongcsangban olimpiai bajnokká tette. Összességében kb. ugyanott végzett, mint vagány sízésével kedden.

15161912-v3-afp-1d94qb.jpg
Forrás: Blick.ch

Röpke reklámszünet után Vonn egyik amerikai örököse próbált szerencsét élete első vb-jén. Alice Merryweather (22.) elizgulta futamát, széles ívek, rosszul kirugózott huplik jellemezték menetét. A kanadai lesikló sport erőtlenségéről mindent elmond a tény, hogy Marie-Michéle Gagnon (32.) személyében egy szlalomostól várták ma a megváltást. Nem jött össze, még az előbbi amerikai lánytól is beszedett kereken 8 tizedet.

Tiffany Gauthier (26.) képességeiben sem volt benne egy Marion Rolland-féle csoda. Kulturált menet volt, épp csak a tempó hiányzott belőle, de az nagyon. A svéd szurkolók hangereje megemelkedett, Lisa Hörnblad (25.) két jól sikerült verseny után bízott egy újabb pozitív napban. Esetében ez ma kimerült annyiban, hogy elérte a célvonalat. Elhagyta fent a kék vonalat, ami kihatott ugratójára – nagy mentéssel tudott csak talpon maradni. Lin Ivarsson (24.) vérnyomása a célugratónál verdeste az eget, szerencsére megoldotta a nehéz helyzetet. Két tizeddel megelőzte honfitársát, majd ritmusos karlengetéssel fokozni próbálta a tribün hangulatát.

Francesca Marsaglia (29.) maradt még az olasz küldöttségből, de ő sem tudott javítani a gyászos mérlegen. Sőt, görcsös sízésével csupán Gagnont tudta felülmúlni. Meike Pfister (23.) a másfél másodperccel elmaradók táborát erősítette, szemre kihozta magából a maximumot a német. Alexandra Coletti (27.) került sorra, vagyis szép lassan elérkeztünk azon sízőkhöz, akik meglehetősen ritkán képesek pontot szerezni a Világkupában. A monacói egészen jól helytállt.

Kajsa Vickhoff Lie (19.) még sok szép pillanatot fog okozni a norvégoknak, a kétszeres junior-világbajnok ideje még nem ma jött el. Akart, küzdött, de sok volt még a baki, de még így is alig maradt el például Weirathertől. Harmincadikként a kanadaiak mindenese, Roni Remme (28.) ment egy két másodperccel gyengébb pályát. Pénteki formáját elnézve a technikai számokban még érdemes lesz őt figyelni.

A hátralévő hét síző elsősorban már csak önmagáért, illetve a két másodperc környéki hátrányért küzdött. A két orosz lány közül Julija Pleskova (31.) szerepelt jobban, Alekszandra Prokopjevának (36.) csupán egyetlenegy sízőt sikerült megelőznie. Greta Small (30.) mindegyikőjüket megelőzte, az ausztrál hölgy eredményét végső soron Maruša Ferknek (33.) és a két svéd tehetségnek sem sikerült felülmúlnia. Helena Rapaport (35.) és Ida Dannewitz (34.) újabb értékes tapasztalathoz jutott a hazai rendezésű vb-n. A zárszót a román Ania Monica Caill (37.) adta meg, ő már csaknem négy másodperces hátránnyal ért célba. Mindenki teljesítette tehát a pályát, sérülést senki sem szenvedett, soha rosszabbat!

Részletes eredménysor, statisztika

Forrás: Kleine Zeitung

Ilka Štuhec szó szerint a semmiből robbant be a lesiklás elitjébe két esztendővel ezelőtt. Úgy nyerte el a szakági kristálygömböt a királykategóriában, hogy azt megelőzően még a TOP-10 közt sem láthattuk a nevét. A fergeteges idény megkoronázásaként világbajnokságot nyert. Október végén aztán keresztszalag-szakadást szenvedett Tirolban, amire ráment teljes olimpiai szezonja. Idén apránként építgette fel magát. Grödenben versenyt is tudott nyerni, de azért érződött teljesítményének instabilitásán, hogy még nem 100%-os. Ma címet védett, méghozzá ellentmondást nem tűrő módon. Ez utoljára Maria Wallisernek jött össze, még a 80’-as években. Nem mellékesen fontos leszögezni, hogy zsinórban harmadik vb-n vándorol Szlovéniába a lesiklás bajnoki címe.

Épp harminc éve vár Svájc ugyanerre, ám aligha búslakodnak ma az ezüst miatt. Corinne Suter révén ugyanis gyémántra leltek ezekben a napokban. Öt esztendeje két vb-cím fűződött nevéhez a juniorok közt. Sok borzasztó nagy bukás miatt a felnőttek közt eddig nem tudta igazán megvetni magát, idén viszont egymást érték a TOP-10-helyezések. Világkupában ugyan még nem állhatott egyszer sem dobogóra, de ez már idő kérdése, olybá tűnik. A Szuper-G bronza után ma ezüstéremmel gazdagodott. Keserű érdekesség, hogy egy figyelmen kívül hagyott vérmérgezés miatt múlt nyáron közel került ahhoz, hogy amputálni kelljen a lábát. Valóságos csoda ez a vb számára, ha innen nézzük.

Forrás: Kleine Zeitung

Lindsey Vonn eredménylistáját hosszú bekezdéseken át lehetne sorolni, egy külön cikkben majd úgyis megtesszük nemsokára. Elegendő legyen most csupán annyi, hogy a 82 Világkupa-győzelemmel női rekorder amerikai ötödik érmét szerezte ma lesiklásban világbajnokságon, amivel beállította Annemarie Moser-Pröll rekordját. Tegnap Svindal, ma Vonn int búcsút stílszerűen, a pódiumon ünnepelve a versenysport világától.

Holnap a férfiak alpesi összetettjével folytatódik a világbajnokság.

tabella.png

A címlapkép forrása: Új Szó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s