Ez a századok vb-je lesz? Hajszállal verte Vlhovát, így címet védett Holdener összetettben

Megtörtént az első címvédés az Åré-i világbajnokságon, mivel ha minimális különbséggel is, de sikerült újra győznie Wendy Holdenernek alpesi összetettben. Mint az valahol várható volt, Petra Vlhová bizonyult a legkeményebb falatnak a svájci számára, kettejük közt mindösszesen 3 század döntött. Megszerezte a norvég küldöttség első érmét, Ragnhild Mowinckel hasonlóan szoros küzdelemben lökte le a dobogóról a lesiklást követően még vezető Ramona Siebenhofert. A versenyszám presztízsét, illetve annak hiányát egyébiránt jól illusztrálta a 35 fős rajtlista, illetve a 26 síző, aki végül teljesíteni tudta és/vagy akarta mindkét futamot. Gyaníthatóan ez volt a szakág hattyúdala a világbajnokságokon.


S nem utolsósorban a tény, hogy Mikaela Shiffrin annak ellenére sem érezte szükségét elindulni ma, hogy egy esetleges újabb sikerrel nagy lépést tehetett volna a sokadik sporttörténelmi momentum, vagyis az egy vb-n szerzett négy aranyérem irányába. De erről már lemaradtunk, ehelyett kaptunk egy olyan mezőnyt, amiből jó, ha húsz olyan sízőt ki tudtunk emelni, aki rendszeres pontszerzőnek vallhatja magát a Világkupában. Mármint erősebbik szakágában, s ide nem a kombinációt kell érteni.

A mindössze 35 főt számláló listából további neveket is nyugodtan kihúzhattunk, akikről tudni lehetett, hogy a lesiklást csak edzésként fogják fel, délután pedig nem fognak rajthoz állni szlalomban. Lassan szakadó hóesésben zajlott a futam, ezért csak rövidített pályán síelhettek a lányok.

Forrás: NBC Sports

Így tett Lindsey Vonn (8.) is, a vasárnap végleg visszavonuló amerikai legenda keddi bukása után mindkét lesikló edzést kihagyta, így ma kívánta teljesíteni a kötelező egy próbafutamot. Ma is nagy hibával kezdett, utána viszont két nagyszerű szektor következett. Összességében azért oka nem lehetett elégedettségre, elvégre nem emelkedett ki a szlalomosok közül lesiklásban…

Lara Gut-Behramit (24.) speciel gond nélkül verte. Olyan erőtlenül síelt a svájci, hogy már-már felmerült a gyanú, hogy valóban csak tesztként tekintett az egész napra. A svájci szurkolók véleménye azért igencsak élces lehetett ezek után… Marie-Michéle Gagnon (25.) részéről már nem egy átlagon felüli lesiklást láthattunk, na, ez nem ilyen volt. Rengeteg hibával tudott csak célba érni, az amúgy sem túl valószínű éremszerzésről lemondhatott. Christina Ager (16.) számára már a vb-részvétel is álom volt év elején, de ha már itt volt, lesiklóként nyilván nagyot szeretett volna dobbantani. Középszerű menet lett a vége, kissé lámpalázasnak tűnt az osztrák lány. Nevena Ignjatović (33.) következett Szerbia képviseletében. Igen, ranglistás pontjai ilyen előkelő rajtszámot engedélyeztek számára. Az már délelőtt eldőlt, hogy olimpiai szereplését nem sikerült majd utolérnie, végig rettentően bizonytalanul síelt.

A svéd szurkolók nagy örömére Lisa Hörnblad (11.) konkurálni kezdett Vonn részidőivel, de minekután ezt jó néhány elmért kanyarral érte el, ez sokkal inkább volt az amerikai kritikája, mintsem az ő dicsérete. Ragnhild Mowinckel (3.) aztán hamar pontot tett a mondat végére. Egy brutálisan erős záró szektorral közel 7 tizedet vert az amerikaira. A kanyargósabb részen ugyanakkor bőven hagyott a pályában. Utólag okos az ember, bizony ott ment el a norvég vb-címe.

Forrás: SiOL

Ricarda Haaser (7.) következett, aki csak egy szektorig tudta tartani a norvég tempóját. A szűk hattizedes hátrány kérdőjelesnek tűnt: az osztrák jobb szlalomos, de extrával bízhatott csak a helycserében. Ilka Štuhec (2.) visszafogottabb kezdés után alaposan belehúzott, Mowinckel gyenge szakaszán például extrán teljesített. Öt aprócska századdal élre állt, ami nagyjából ki-ki meccsé változtatta kettejük párharcát. Az első tízest Nicol Delago (11.) menete zárta, egy rettentően elfuserált nyitószektorral. A folytatásban már nem lehetett kiszakadni a középmezőnyből.

Forrás: Športky – Zoznam

Petra Vlhová (8.) lesiklása kulcsfontosságú, elvégre a mezőny (messze?) legjobb formában lévő szlalomosáról van szó. A számára szokatlan körülmények közt is higgadt maradt, választott tempóját nagyobb rontás nélkül végig tudta vinni, ami egy Vonn-i időeredményt eredményezett. Századra pontosan. A szűk 7 tizednyi elmaradás pedig bőven kezelhetőnek tűnt mind Štuhec, mind Mowinckel viszonylatában.

Katerina Paulathová (31.) neve is csak a legfelkészültebb tévénézők számára mondhatott bármit. A cseh lány nem alkotott maradandót, végül a legjobb harminc síző közé sem tudott bekerülni. Vagyis csak keveseket tudott megelőzni. Federica Brignone (6.) agyában persze vérmesebb célok fogalmazódtak meg. Az utolsó szektorig közelről tartotta a szlovén éllovas limitidejét, a legvégén lévő ugratónál viszont rosszul fogott talajt, ott sok veszett oda. Alice Merryweather (10.) zaklatott sízése sok jóval nem kecsegtetett, a lesiklásban versenyképes sízők közül alig párat tudott csak megelőzni.

Forrás: NewsBeezer

Wendy Holdener (5.) csúszása szintén döntő jelentőséggel bírt. Valósággal berobbant az elején, két tizeddel jobban állt a szlovénnál. A vérbeli lesikló részen fordult a kocka, így hiába élt a kanyargósabb szakaszon technikai képzettségével, végül elmaradt a dobogósoktól. Viszont mindössze 4 tizeddel, ami kb. annyit jelentett, hogy papíron egy középszerű szlalommal is kutya kötelessége volt megelőzni mindegyiket.

Maruša Ferk (30.) messze elmaradt a várakozásoktól, mint ahogy Marta Bassino (21.) révén is láttunk már sokkal jobb lesiklásokat. Kajsa Vickhoff Lie (15.) görcsös sízése után még előttünk volt a legjobb lesikló futam, méghozzá egy osztrák produkciójában. Ramona Siebenhofer (1.) egyetlen századdal utasította maga mögé Štuhecet. Ha a délelőtt dobogósait nézzük, műlesikló tudásban változnak az erőviszonyok, de reálisan bízhattak éremben az osztrákok. Anne-Sophie Barthet (26.) inkább a szlalom felől közelíti meg a kombinációt, de mivel délelőtt nem nyújtott maradandót, a nagy durranás nem tűnt közelinek.

Forrás: Eurosport

Tina Weirather (13.) gyakorolt egy jót vasárnapra, vagy legalábbis valami hasonlót. Maradjunk annyiban, nem ajánljuk senkinek, hogy a liechtensteini érmére fogadjon. Maryna Gąsienica-Daniel (32.) mindenkori nagy esélye az összetett, a fiatal lengyel síző nem élt vele, komoly hátrányból próbálhatott felzárkózni erősebbik számában. Corinne Suter (4.) tartotta jó formáját, a Szuper-G- bronzérmese stabil sízéssel alig maradt el a dobogósoktól. Mint az várható volt, ő is visszalépett a további küzdelmektől.

Franziska Gritsch (29.) a szlalomosok táborát erősítette, ennek megfelelően eléggé bátortalanul síelt az első futamban a vb-n ma debütáló osztrák. Alekszandra Prokopjeva (27.) a kötelezőt hozta, semmi több nem telt ki tőle, a német Meike Pfister (19.) második vb-futamát sikeresen abszolválta, nem is olyan rossz időeredménnyel, ellentétben a hazai Ida Dannewitz, aki két rossz szektor után pályán kívül találta magát. Roni Remme (28.) sem lesikló tudományáról ismeretes, ehhez mérten a szűk 2 másodperces hátrányt dicséretére lehet mondani. A kanadai után Julija Pleskova (34.) sereghajtó menete vezette fel Ester Ledecká (14.) nagyságrendekkel minőségibb, ám az elvárásoktól mégis messzi csúszását.

Már nem maradtak harmincon túl sokan, így róluk is szólunk egy bekezdés erejéig. Lin Ivarsson (18.) kellemes meglepetésre becsatlakozott a középmezőny derekához, más kérdés, hogy a szlalomot már ő sem vállalta. Greta Small (21.) teljesítménye talán még meglepőbb volt, más kérdés, hogy számára a feketeleves, vagyis a szlalom még hátravolt. Az egyformán visszalépő svájci duó, vagyis Joana Hählen (20.) és Jasmine Flury (17.) biztatónak éppenséggel nem nevezhető siklása közt Monaco büszkesége, vagyis Alexandra Coletti (23.) teljesítette korrektül a pályát.

—————————————————————————————————————————————–

A nyolc visszalépő okán tehát mindösszesen huszonhat fővel rendezték meg 16 óra 15 perckor, már villanyfény mellett az alpesi összetett második futamát a szlalomot.  Fontos, hogy a lesiklás után harmincadik helynél hátrébb végzett – három – síző így is csak a délelőtti éllovast követően síelhetett le a pályán. Manuel Gamper révén kanadai edző kezébe került a döntés joga, nevezetesen az, hogy mennyire nehezíti meg a lesiklók dolgát. Nos, eléggé erre mehetett ki nála a játék, láttunk már szolidabb tűzést ennél kombinációban.

Maruša Ferk (16.) nyitánya ezt az elképzelést erősítette. Megszenvedett a pályával a szlovén, pedig ő nem az az elveszett gyerek szlalomban sem. Franziska Gritsch (8.) technikai képzettsége persze egészen más szinten mozog, ennek megfelelően alaposan rávert, sőt, jelentős előrelépést tudott felmutatni.

Forrás: Alpine Canada

Roni Remme (5.) aztán végképp remekelt a lejtőn, nem véletlen, saját edzője nyomvonalán kellett bizonyítania. Ő síelte a legerősebb második futamot, s ahogy haladtunk előre, lassanként még az érem sem tűnt elképzelhetetlennek. Prokopjeva (23.) nyilván nem tudott labdába rúgni, a biztos célba érés és a korrekt helyezés lebegett szemei előtt. Bár egykoron TOP-30-as szlalomos volt, Barthet (11.) sem sziporkázott, semmi esélye nem volt még az osztrák ellenében sem. A sérülése után idén visszatért Gagnon (14.) még keresi szlalomformáját, sok-sok apró ritmustörés miatt elmaradt a nagy eredmény.

Coletti hozta azt, amit egy lesiklótól a stanglik közt várna az ember, egészen míg végképp bele nem bonyolódott a dolgokba. Bassino (13.) helytállt a számára szintén idegen körülmények közt, más kérdés, hogy mint lesiklásban, úgy szlalomban is láttunk már jobbat tőle. Small (20.) délután is tisztességgel helytállt, szép eredményhez juttatva Ausztráliát. Pfister (22.) mutatta be a legdarabosabb szlalomot az összes induló közt, Ager (17.) osztrák létére már nem engedhette ezt magának. Ledecká (15.) becsületből teljesítette a pályát, ha már az alpesi sít választotta a snowboard-vb ellenében.

Hosszú idő után Kajsa Vickhoff Lie (7.) volt az első, akinek menete láttán felmehetett a pulzusszám Remme szervezetében. Szűk négy tizeddel azért a norvég lány is elmaradt a kanadaitól, az aktuális második helyet viszont megszerezte. Delago (12.) önmagához képest jót ment szlalomban, Merryweather (18.) kapcsán talán ugyanez mondható el. Nem tudjuk, őt még nem láttuk ebben a műfajban.

Forrás: 24matins.fr

Petra Vlhová (2.) futama előtt nem az volt a kérdés, hogy átveszi-e a vezetést, sokkal inkább az, mekkora nyomást bír kifejteni a többiekre. Bő egy másodpercet megtartott előnyéből a szlovák, ami maga után vonta, hogy bizony nem tudott jobbat síelni a kanadainál. Ez bizony komoly esélynek tűnt a többiek számára.

Az osztrákok következő esélye Haaser volt, de egy pillanatig nem volt esélye dobogóra, majd közvetlenül a cél előtt besokallt, ki is esett. Federica Brignone (6.) céltábláján reálisan Remme szerepelhetett, ám egy komolyabb megbillenés miatt odalett az amúgy jól összerakott menete, s a kanadai legyőzése.

Forrás: ORF

Wendy Holdener (1.) kereken háromtizednyi előnyből gazdálkodhatott, ami két szektoron át működni is látszott. A letörés után viszont egy pillanatra kiesett a ritmusból, minek következtében egálról fordulhatott a finisre. Ott 3 század erejéig mellé szegődött a szerencse, amivel gyakorlatilag megnyerte vb-aranyát.

MNTZphcHaNQ2_569Pn3XdAMFwGtdTSRNzAp0-Yf2uuLg.jpg
Forrás: Vaaju

Merthogy nem lehetett elvárni a lesiklóktól, hogy pár tizednyi fórral előtte maradjanak, ők sokkal inkább egymással küzdöttek meg a dobogó alsó fokáért. Ragnhild Mowinckel (3.) például már az első szakaszán a pályának eltűntette hozott előnyét, ezzel együtt élete tán legjobb szlalomozását mutatta be. A hatodik legjobb második futamának hála simán befért Remme elé. Štuhecnek (10.) nem osztottak késő délután lapot, becsületére legyen mondva, azért végigtámadta a pályát. Zárásként Ramona Siebenhofer (4.) hajtott az éremért – keddi betlijét elfelejtendő. A meredeken egyértelműen elmaradt a norvégtól, a zárásra viszont több sebességet tudott megtartani, így kettejük összevetésében is roppant szorosan alakultak a dolgok. Négy századon múlt az érem – az osztrák lányok továbbra is erre várnak. Még nagyobb szó, hogy 30 esztendő elteltével osztrák hölgy nélkül rendeztek éremátadó ceremóniát kombinációban.

Még hárman várakoztak a rajtállásban, mind Paulathová (24.), mind Gąsienica-Daniel (21.), mind pedig Ignjatović (19.) hozta azt, amire számítani lehetett tőlük.

Részletes eredménysor, statisztika

Forrás: The Slovak Spectator

Ha nem is épp könnyedén, de csak összejött a címvédés Wendy Holdener számára alpesi összetettben. Három Világkupa-győzelme eltörpül kétszeres világbajnoki volta. Rászabták a kombinációt, ha lenne rá még ideje, könnyen beállíthatná a nyolcvanas évek fenoménjának, Erika Hess triplázását. De szinte biztosra vehető, hogy ez a mai volt a kombináció vb-hattyúdala. A férfiaknál majd jövő hétfőn.

Petra Vlhová első érmét szerezte egyéniben a felnőtteknél, két évre visszamenőleg van még egy ezüstje a szlovák csapat tagjaként. Korábban sem szlovák, sem csehszlovák síző nem nyert érmet kombinációban.

Ragnhild Mowinckel szintén idén debütál vb-dobogón, norvég sízőnő – Marianne Kjørstad személyében – legutóbb 1996-ban szerzett érmet, ugyancsak bronzot kombinációban.

kombi.png

A címlapon szereplő kép forrása: CBC

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s