Északi összetett: Mindenkit „lefőzött” Riiber

Szinte csak epizódszerephez engedi riválisait a 21 éves norvég, aki sokat javult sífutásban, ráadásul a hajrája már-már frenzeli nagyságokba emeli az általa diktált színvonalat. Az északi Ideje korán elhódította az összetett Világkupát.


Mint tapasztaltátok régóta nem tudtam beszámolni egyik kedvenc téli sportágam idei vk cselekményeiről, pedig cselekményből akadt bőven. Mi az hogy, több pazar hétvégén vannak túl a legjobbak a 2019-es év eddig részében, de csak egy, csak egy legény van a gáton: Jarl Magnus Riiber.

Be kell valljam ez az idény több téli megmérettetés esetén is az unalom határait verdesi nálam, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy legyen szó alpesi síről, vagy akár férfi biatlonról, egyvalaki góliátot játszik a törpék birodalmában. Így van ez az idei északi összetett világkupa esetén is, mivel a 21 éves Riiber – aki ezidáig megbízhatatlan volt a sífutás terén – oktatja a mezőnyt.

2018/2019-ben tíz versenyt húzott be, a most megkezdett évben hatot, ráadásul az utolsó négy verseny során nem talált legyőzőre.

51378840_379457219514045_6612702524195471360_n

Az oslói fiatalember szinte tiniként, 17 évesen mutatkozott be a mezőnyben, és eleinte jócskán kapta a pofonokat a nagyok világában. Aztán 2016-ban, 19 évesen már négyszer is a dobogóra állhatott, ezt a 2017/18-as idényben még megfejelte hat pódiummal, de odáig mindösszesen egy elsőséget gyűjtött – no meg egy olimpiai ezüstérmet a norvég csapattal.

Így érkeztünk el az idei szezonhoz, amely során már az első versenyen érezni lehetett, hogy egy teljesen más, egy jóval kiforrottabb, érettebb Riiberrel kell szembesülnie a mezőnynek, aki ugyan már nem repül ki a stadionból, és nem visz magával egyperces előnyt a többiekkel szemben, de még a mezőnyből is képes mindenkit meglepni. Legyen szó az élről történő versenyzésről, vagy akár a mezőny elitsífutóinak tempófelvételéről, Riiber mindent elbír. Jeles példája sokoldalúságának a múlt heti, klingenthali két verseny, ahol mindkét napon szinte a mezőny krémje próbálta lezárni őt minden egyes emelkedő során, de hiába, hősünk elbírta az iramot, a jól felépített taktikája siket hozott számára.

Az eddigiek alapján nyilván a legtöbben Riiber sikereire tennének a seefeldi északisí-világbajnokságon, de azért ne fussunk ennyire előre. Egyrészt a viking még nem ugrott meg ekkora akadályt eddigi rövid pályafutása során – noha egy egész vk évad elhódítása azért nem piskóta, és jóval nagyobb kihívás, mint egy-egy jó futamon történő siker -, ráadásul Seefeldben ott lesz a hely ura, a tiroli terepem mindig otthonosan mozgó, az idei szezonban alapjáraton mozgó német Eric Frenzel is. A 30 éves német ráadásul kacérkodik a visszavonulás gondolatával, legalábbis egyes nyilatkozatai erre engednek következtetni. Vagyis lesz kihívó szép számmal a Bjarte Engen Vik után húszéves norvég böjtöt – ennyi ideig nem nyert összetett vk-t norvég északi összetettes – lezáró Riiber számára.

Az északi összett Világkupa jelenlegi állását az alábbi linket leshetitek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s