Dominik Paris a szuper-G világbajnoka!

A férfiaknál is a századok döntötték el a szuper-G érmek sorsát. Dominik Paris lehengerlő menettel szerezte meg az aranyérmet, annak ellenére, hogy komolyat rontott a pálya alján. Kilenc százados hátrányt ketten is felmutathattak a verseny végén: ezzel Vincent Kriechmayr, és meglepetésre Johan Clarey is karrierjük első érmeit szerezték a második hellyel. A trükkös pálya egyébként számos versenyzőt megtréfált, a mezőny csaknem harmada, szám szerint 19-en kényszerültek előbb befejezni a versenyt.

Szerdán a férfiak is versenybe szálltak a világbajnokság első érmeiért, a szokásoknak megfelelően ők is szuper-G-ben versenyezhettek először. A szakágat évek óta a norvégok uralják, elég csak az évek óta sorozatban elnyert kristálygömbökre gondolni. Világbajnokságon viszont utoljára Lasse Kjus tudott nyerni 1999-ben, Vailben, Hermann Maierrel holtversenyben. Azóta viszont legfeljebb csak fakóbb érmeket sikerült szerezniük. Ezúttal viszont minden adott volt: még a pályatűző is norvég volt.

Elsőként a svájci Beat Feuz (18.) rajtolt el, akitől már kezdésként is egy acélos alapidőt várhattunk. Viszont a svájci a felső traverzről rögtön lecsúszott, rossz szögben fordult a jobbosra. Ha pedig ez nem lett volna elég, a pálya alsó részén eltaszította egy közelről vett kapu. Feuz rezignáltan vette tudomásul gyenge menetét. Rögtön lehetősége adódott a svájciaknak a javításra: Thomas Tumler az elején egyből 6 tizeddel jobban kezdett, de egy szűk kapunál mélyre került, ártalmatlan szituációból esett ki.

Dominik Paris (1.) szintén azonnal tetemes időt vert Feuzra, ráadásul szűken tudta venni a traverzet is; a pálya végén viszont jelentősebb késésbe került. A vezetést kereken egy másodperccel vette át Feuztól. Itt már biztosak lehettük, komoly alapidőt láthattunk. Viszont a rontott alsó szakasz miatt ekkor még közel sem lehettünk biztosak abban, hogy aranyérmet érő menet volt az iménti.

A folytatásban érkezett Brice Roger (7.), aki nagyon vagányan síelt, viszont így sokszor korrigálnia is kellett –a kanyarok kifogtak rajta. Viszont képet kaphattunk Paris hibájáról is: a francia egy nem igazán átütő alsó szakasszal is két tizedet hozott vissza. Utána egyből jött az első norvég a pályán, ráadásul előzetesen ő tűnt a legnagyobb favoritnak is: Aleksander Aamodt Kilde (24.) viszont a fenti részen egyből necces szituációba került, de megtartotta hátracsúszó testét. Innen viszont fejben teljesen szétesett; a 3. mérési pont előtt egy szűk nem belátható jobbosban ismét mélyre került, alig fért be a kapuk köz. Ezután legfeljebb csak a célba érésnek örülhetett.

Forrás: Neuer Züricher Zeitung

Érdemi momentum nélkül búcsúzott Bostjan Kline, aki egy nagy késés miatt egyszerűen kisodródott. Újabb esélyes norvég következett: eredménylistáját elnézve viszont mégis hihetetlen, hogy Kjetil Jansrud (22.) továbbra is első világbajnoki címét üldözi. Elszántsága felől viszont nem lehet kétségünk, törött kézzel is rajthoz állt. Erős kezdett, de a keresztsíző részen ő is befékezett, majd Kildéhez hasonlóan viszont ő is lesodródott. Ugyan hibákkal tarkított menet volt, de szemlátomást volt benne potenciál.

A „norvég özön” itt viszont még nem ért véget. Adrian Smiseth Sejersted (9.) honfitársaihoz hasonlóan elrontotta a traverzt… ez súlyos tizedekbe került számára. Azt viszont aligha gondolhattuk, hogy ez lesz a nap legacélosabb norvég menete. Eddig Parisnak nem volt különösebb izgulni valója, de Vincent Kriechmayr (2.) menete alatt nem lehetett nyugodt a szponzorfalnál. Az osztrák remekül kezdett, majd nagyszerűen ki tudta rugózni a pálya közepét. Viszont utána sebességet veszített. Ennek ellenére 49 százados hátrányról csekély, 9 századra tudta faragni lemaradását.

Négy éve Dustin Cook hatalmas meglepetésre lett ezüstérmes. Ezúttal viszont hiányzott a tempó, majd ki is esett. Az utolsó előtti alkalommal versenyző Aksel Lund Svindal (16.) következett.  Íveivel nem volt gond, de a megszokott dinamika hiányzott tőle, ugratóiba is bele lehetett kötni. Travis Ganong Klinéhez hasonlóan a szűkre tűzött kanyarkombinációnál csúszott ki és búcsúzott a versenytől. Az uralkodó olimpiai bajnok, Matthias Mayer következett, aki hátránnyal nyitott, ez eddig nem volt jó ómen. Aztán viszont váratlan szektorban fordította maga javára a századokat, de az ugratóról leérkezve a pályán kívülre került. Ismét sokat kellett várni Parisnak, hogy igazán izguljon. Viszont Johan Clarey (2.) zöld szektorok sorával nyitott, nagyon ráérzett a pályára. A francia épp a végén került késésbe, ezzel együtt pedig 9 százados hátrány lett a vége. Ez holtversenyes 2. helyet jelentett neki.

A legutóbbi világkupaverseny győztese, Josef Ferstl (6.) következett, aki a jó kezdés után, ahogy ment lefelé a lejtőn, úgy lett mindinkább bizonytalan. A végén ő is sokat faragott, de ez sem volt elég a dobogóhoz. A szám regnáló junior-világbajnokaként vágott a pályának Marco Odermatt (12.) A svájci ifjú kora ellenére merész volt, de a traverzet épp csak be tudta venni. Látszott, hogy be meri vállalni a nagy tempót, és a kockázatos szituációkat; több tapasztalattal ezt a jövőben még számos éremre válthatja majd. Nem mellesleg pedig a svájci válogatott legjobbja lett. A tény pedig egyből biztossá is vált, amikor honfitársa, Mauro Caviezel síelt. Hasonló szektorokkal nyitott, mint az imént Odermatt, de „Kilde ugratójánál” balra sodródott, kapun kívül fogott talajt.

Christoph Innerhofer (4.) a szám korábbi világbajnok. Paris legerősebb szektorában sokat bizonytalankodott, ami minden bizonnyal a dobogójába került, mivel 4 tizedet még faragni tudott a végén. Hannes Reichelt a traverznél csak jókora korrigálással tudott versenyben maradni, de feleslegesen, mert Kilde helyén ő is kint reked, mint előtte Caviezel. Adrian Théaux (5.) pocsék kezdését nagyon sajnálhatta, mert a folytatásban minden szektorban minimum tartani tudta Parist.

Dominik Schwaiger (15.) tisztesen lehozta a versenyt, a cél előtt közvetlenül viszont majdnem bukott. Klemen Kosi korábban érkező honfitársától, Klinétől „megtanulhatta” miként kell kiesni ugyanott, szinte teljesen lemásolta őt. Steven Nyman (8.) szorosan tapadt Parisra, az utolsó előtti szektorban hirtelen hízott egy másodpercre hátránya, keveset kockáztatott. A legvégén viszont csaknem fél másodpercet tudott faragni! Cochran-Siegle (11.) számára a fenti két szektor ment félre, a vége viszont szokás szerint hátrányfaragással zárult.

Nils Allegre (14.) egylábas mentést mutatott be fent, a traverz végén. Ettől viszont nem lanyhult vehemenciája, tőle igen szép eredmény a legjobb 15-ben végezni. Matteo Marsaglia (43.) menete igen felejtős lett volna, ha a „Kilde-ugratónál” nem érkezik majdnem fenékre; hátránya célban 6 másodperc fölé nőtt. Benjamin Thomsen (17.) majdnem másodperces hátránnyal ért célba, ez viszont a mai szoros versenyen a 20-ba is épp csak elég volt. Martin Cater (14.) a záró szakaszon 4 tizedet faragott, addig viszont nem volt különösebben kiemelkedő futama. Daniel Danklmaier (20.) előzetesen biztos aláírta volna, hogy Jansrud és Kilde előtt végezhet, ez azonban ma nem volt egy kiemelkedő eredmény. Mattia Casse (8.) Paris nyerőszektorában került távol az olasztól, a célba fél másodperces hátránnyal ért be, ez tripla holtverseny jelentett a 8. helyen.

Részletes statisztika

Végeredmény:

HELY VERSENYZŐ ORSZÁG EREDMÉNY HÁTRÁNY
1. Dominik PARIS 1:24.20
2. Johan CLAREY 1:24.29 +0.09
2. Vincent KRIECHMAYR 1:24.29 +0.09
4. Christof INNERHOFER 1:24.55 +0.35
5. Adrian THÉAUX 1:24.57 +0.37
6. Josef FERSTL 1:24.59 +0.39
7. Brice ROGER 1:24.61 +0.41
8. Mattia CASSE 1:24.70 +0.50
8. Steven NYMAN 1:24.70 +0.50
8. Adrain Smiseth SEJERSTED 1:24.70 +0.50

Dominik Paris 2011 óta minden világbajnokságon elindult, ennek ellenére mindössze másodszor állhatott dobogóra. Legutóbb Schladmingban volt a lesiklás ezüstérmese. Hat év után viszont rögtön a nyitó verseny aranyérmével tért vissza a pódiumra. Idén egyértelműen erősödött szuper-G-ben, és már-már itt is lesikláshoz hasonló teljesítményt tudott nyújtani. Tavaly az Åre-i VK-döntő nem sikerült neki jól, talán csak emiatt nem ő volt előzetesünkben a szám legnagyobb esélyese.

Johann Clarey esetében előre szóltunk, hogy amolyan sötét lóként figyelni kell majd rá. A francia az elmúlt három szezonban pontot is alig szerzett szuper-G-ben, tavaly pedig egyet sem. Idénre viszont megtáltosodott, Kitzbühelben a győzelemről 8 századdal maradt le, ma 9 század hiányzott neki… Első világbajnoki érmének örülhetett.

Vincent Kriechmayr a rendkívül fiatal osztrák gyorsszámos különítményt erősíti. Második világbajnokságán kapott lehetőséget az élmezőnybe annak idején épp szuper-G-vel berobbanó osztrák, akkor 5. helyig jutott. Ezúttal viszont 9 százados hátrány számára is élete első világbajnoki érmét hozta.

Pénteken a női alpesi összetettel folytatódik a világbajnokság.

Borítókép forrása: SportNews.bz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s