Kétszer annyi döntött, mint az olimpián: Shiffrin vb-je megkezdődött

Tökéletesen indult tehát a könnyen sporttörténelmi szintre emelkedő világbajnokság Mikaela Shiffrin számára. A küzdelem nem is lehetett volna szorosabb, az első négy helyezettet hét, azaz 7 század választotta el egymástól. Ehhez hozzájárult némiképp az erőteljes szél miatt megcsonkított pálya, ezzel együtt nem lehetett hiányérzetünk. Sofia Goggia – sérülését követő negyedik versenyén – két századdal szorult le a vb-címről, míg a svájciakat Corinne Suter gazdagította egy bronzéremmel. A szakág specialistáiként elkönyvelt, s amúgy kirobbanó formát mutató osztrák lányok hatalmasat betliztek, még csak a TOP-10-be sem került egyikőjük sem. Az élete utolsóelőtti versenyén szereplő világsztár, Lindsey Vonn pár roppant bizonytalan ív után látványosan bukott. Ígérete szerint ennek dacára ott lesz a szombati lesikláson.


A 45. Alpesi Sí Világbajnokság nyitószáma szokás szerint a hölgyek szuperóriás-műlesiklása volt. Az időjárás sajnos felemásan alakult, hiszen bár havazástól nem kellett tartani, s hét ágra sütött a nap a hét elején, az erős szél átírta a forgatókönyvet. A férfiak lesikló edzését törölték, a női Szuper-G pályáját pedig lerövidítették, így alig egy percen át száguldhattak csak az indulók. Mind a 45, ennyi sportoló vállalta ugyanis a részvételt.

A svájciak trénere, Roland Platzer állította össze a nyomvonalat, ami inkább gyorsaságira volt tűzve. Több éles kanyar azért így is befigyelt, a lerövidítés pedig nyilvánvalóan nem a lesiklóknak kedvezett.

Elsőként egy igazi specialista síelhetett volna le a lejtőn. Jasmine Flury ugyanakkor a pálya közepén besokallt, nem tudta bevenni az egyik jobbost, így az alapidőt nem ő, hanem Tessa Worley (16.) állította fel. Határozottsága az első szektor végéig tartott ki, onnantól igyekezett épp bőrrel leérkezni, nem kockáztatta esélyeit óriás-műlesiklásban.

Forrás: Rai Sport

Ennek megfelelően Sofia Goggia (2.) nem az volt a kérdés, hogy élre áll-e, még csak az sem, hogy jelentős fölénnyel teszi-e, sokkal inkább az, ad-e reményt a többieknek? Vagányul síelt, mint szokott, a pálya felső, óriás-műlesiklásra inkább hajazó szakaszán viszont kicsit teret vesztett. Az a középszerű, 14. legjobb szektoridő már nem fért bele. Egyébiránt másfél másodperccel verte a franciát.

 

 

 

 

213353.jpg
Forrás: teletext.ch

Időeredménye feltétlenül mértékadó volt, pont ezért tűnt meglepetésnek, hogy rögtön utána Corinne Suter (3.) kis híján letaszította őt az élről. Szektorról szektorra századok választották el az olasztól, hol ide, hol oda pattogott a különbség. A célegyenesre nem volt olyan határozott az íve, talán ezen múlt az a 3 századocska, amivel végül kikapott.

 

Lara Gut-Behrami (9.) bizonyította, csodák ritkán történnek a világversenyen. Magyarán hozta idei formáját, vagyis néhány régi időket idéző ív kivételével hiányzott belőle az átütőerő. Bő 4 tizedet kapott az olasztól. Wendy Holdener (14.) becsületből, no meg a vb-hangulattal való ismerkedés jegyében vállalta be ezt a számot. Világot nem akart, s nem is tudott megváltani, Worleyt azért megelőzte a technikai sízők közül.

Kellemetlen meglepetésre a címvédő sem remekelt. Nicole Schmidhofer (11.) érezhetően a végsőkig kockáztatott, ami ezúttal nagyon nem jött be. Kétszer is lecsúszott az ideális ívről, ami ezen a vb-pályán bizony sokba került. Az osztrák küldöttség így sem tudott elébe kerülni, arra már aligha gondolt volna egy sógorunk sem, hogy mindez még egy TOP-10-re sem lesz elegendő.

Francesca Marsaglia (7.) jól sáfárkodott a Goggiától hallott tapasztalatokból. Mindenkinél erősebben kezdett, s tulajdonképpen a legvégéig partiban volt honfitársnőjével. Az utolsó két szűk kanyarban viszont lendületet vesztett, így csak Gutot tudta megelőzni az aktuális dobogósok közül.

A szakág elmúlt két évének bajnoka szintén sokat vállalt, de ez Tina Weirather kapcsán hamar görcsösségbe csapott át. Pályatévesztése egy futottak még kategóriás eredményt vett csak el tőle. Az első tízest az utóbbi hetekben váratlanul remekül szerepelt Tamara Tippler (12.) zárta. A szél miatt túl gyorsnak érezte a pályát, amit azért rendesen betámadott. Egy komoly ritmustörés után csak Schmidhoferrel maradt versenyben, három századdal tőle is kikapott.

Forrás: Arizona Daily Star

Röpke szünet után következett az esélyesek második csoportja. Elsőként Ilka Štuhec (8.) igyekezett átütően teljesíteni. Ez csak részlegesen jött össze, a pálya bizonyos szakaszain nem vállalt eleget. Márpedig ma a negyed másodpercnyi elmaradás nem ígért érmet. Egyértelműen az olaszok napja volt a mai, kezeskedett erről Nadia Fanchini (5.) is. Amit borzasztóan sajnálhat, az a kezdő szektor, nagyon nehezen vette fel a vb iramát. A pálya második fele viszont szinte tökéletesre sikeredett, ha azon múlik, összejöhetett volna harmadik vb-érme. Így egy jó tizeddel leszorult róla…

Ragnhild Mowinckelt (6.) természetesen vadul bíztatták a norvégok. Hasonlóan Fanchinihez az eleje eléggé visszafogottra sikerült tőle, majd viszont ment egy olyan elképesztően bátor szakaszt a gyorsaságra építő részen, hogy hirtelen 2 tized hátrányról kizöldült a neve melletti szám. A végére viszont elherdált némi sebességet, így két századdal még az olasztól is elmaradt.

Egyértelműen a technikás részeken dől el ez a verseny, gondolta az egyszeri néző. Ezt erősítette Stephanie Venier, a lesikló specialistaként ismert osztrák lány nem érezte komfortosan magát a pályán. Bőven másodpercen kívül érkezett a záró szektorba, ahol aztán kisodródott a pályáról.

Forrás: Bumm.sk

Mikaela Shiffrin (1.) úgy vághatott neki a pályának, hogy a szezonban mindeddig veretlen volt Szuper-G-ben – már amikor egyáltalán elindult benne. Nos, a sorozat folytatódott. Bár nem kezdte oly átütően a pályát, mint az talán elvárható lett volna tőle, de Goggiánál azért már ott jobb volt. A folytatásban oda-vissza ugráltak a századok, a végén 2 század döntött – az amerikai javára. Goggiát marhatta az epe, Garmischban is kicsiny különbséggel szorult a második helyre.

 

 

 

Forrás: Saudi Gazette

A szakág ötszörös kristálygömböse, rekordtartó VK-győztese, illetve a tíz évvel korábbi világbajnok érkezett. Lindsey Vonn nem számított esélyesnek, s erre bizony nem is cáfolt rá. Már a pálya első szakaszán is több kaput bizonytalanul abszolvált, majd jött egy ugrató, amit nem tudott kontrollálni. Nagy esés lett a dolog vége: ütközött egy kapuval, majd a védőhálóból szedték ki. Arcára a csalódottsággal vegyes fájdalom ült ki, de saját lécein hagyta el a helyszínt, s állítása szerint a szombati lesiklást még be fogja vállalni.

 

 

Utolsó olaszként Federica Brignone (10.) próbált szerencsét. Egy egészen kiegyensúlyozott menetet rontott el egy túlzottan erőlködős záró szektorral. Ezzel együtt befért a legjobb tízbe, mint minden más olasz. Parádés! Másik oldalról pedig hatalmas blama osztrák részről, utolsó reménységük, Ramona Siebenhofer (15.) sem tudott ugyanis javítania mérlegükön. Nyilatkozata szerint túlontúl élvezte a sízést, merthogy kevésbe támadta meg a pályát. Még a jobb osztrákoktól is beszedett jó fél másodpercet.

A németekre még figyelni kellett, jelesül Viktoria Rebensburg (4.) csaknem megtréfálta az éremvárományosokat. A felső csúszós részen eldobott két tizedet ragyogóan visszahozta a legvégén esedékes kanyarokban, s mindössze 7 századdal szorult Shiffrin mögé. S még két további lány mögé, vagyis érem nélkül maradt. Francia részről titkon még bízhattak Romane Miradoli (17.) sízésében. Hiába, még Worleytől is elmaradt, ami azért kellemetlen meglepetés volt a javából.

A továbbiakban már nagy bravúr kellett volna egy erősebb helyezés elérésére is, ennek megfelelően sokat kockáztattak a lányok. Sokan ki is estek, rögtön az újabb szünet után Laurenne Ross, majd Michaela Wenig. Előbbi nagyon hamar besokallt, a német lány egy késéssorozat után jobban látta beszűntetni szereplését. Norvég részről Kajsa Vickhoff Lie (13.) kissé megszeppenten kezdett, ami rányomta a bélyegét a folytatásra is. A kanadaiak nem hoztak átütő szintet, Maria-Michéle Gagnon (21.) számára még vannak erősebb számok hátra, Valérie Greniert (19.) viszont sokan, mint mi is (J) a titkos esélyesek közt tartották számon. Kettejük közt Tiffany Gauthier (23.) ment egy abszolút felejthetőt. Egészen a 28-as rajtszámig kellett várni az első svéd versenyzőre. Lisa Hörnblad (20.) nem tudta hozni legjobbját, a pálya felső szakaszán befékezett, onnantól nem maradt esélye semmire.

Ester Ledeckát (27.), mint a szám olimpiai bajnokát még feltétlenül ki kellett várnunk. Egyszer volt Budán kutyavásár, a Pjongcsangban tapasztalt őrült iramot azóta sem tudta tökéletesen végigvinni a cseh. Ma speciel az első rontásától kezdve csőstül jöttek az újabbak. Alig-alig tudott beelőzni bárki a célba érkezők közül. Az első harmincast az ötödik osztrák zárta, Christina Ager egy korai búcsúval tette teljessé csapatszintű kudarcukat. (Mivel a címvédőt ők adták, így extraembert is kivihettek.)

A következő tíz rajtlistásból csupán ketten értek célba, Katerina Paulathová (24.) például megelőzte Ledeckát, Alice Merryweather (22.) viszont alighanem többet várt magától. A kiesettek sorát gazdagította a német Meike Pfister, az orosz Julija Pleskova, a lengyel Maryna Gasienica-Daniel, a szintén orosz Alekszandra Prokopjeva, a szerb Nevena Ignjatovics. Szintén helyezetlenül zárt két svéd induló, Lin Ivarsson és Helena Rapaport, a Világkupára is ritkán nevezett Ida Dannewitz (26.) ugyanakkor egész vállalható módon célba ért.

Greta Small (25.) újabb korrekt helyezéssel tette fel a térképre Ausztráliát, majd román színekben Ania Monica Caill (28.) is elérte a célvonalat, igaz, ő már jelentősen kilógott lefelé a mezőnyből. Utolsóként az egykoron szép szlalomos eredményekkel büszkélkedő Sarah Schleper (29.) helyezést hozott Mexikónak. Közel hat másodperces hátránnyal.

190206

Részletes eredménylista, statisztika

Forrás: Eurosport

Mikaela Shiffrin révén 10 év elteltével vándorolt újra amerikai nyakába a világbajnoki aranyérem Szuper-G-ben. Mint írtuk már többször, ez volt neki a negyedik rajtja a gyors számban, s negyedszerre nem tudták legyőzni. Immáron négyszeres világbajnok, s bőven benne van a pakliban még az is, hogy további három éremmel ő legyen minden idők legeredményesebb alpesi sízője egy világbajnokságon belül.

Sofia Goggia két éve óriás-műlesiklásban bronzérmet szerzett, most egy lépcsőfokkal feljebb lépett a dobogón. Formájára nem lehet panasz, nem lepődnénk meg, ha még ezen a héten kijönne neki a lépés. Lucia Recchia, vagyis 2005 óta nem szerzett érmet olasz Szuper-G-ben, ez azért nagy szó.

Corinne Suter bronzérme azzal együtt is nagy bravúr, hogy januárban remekelt, hiszen Világkupában még sosem állhatott dobogóra. Két éve Lara Gut, most pedig ő képviselte a svájci sízést a pódiumon.

Holnap a férfi Szuper-G-vel folytatódik a világbajnokság!

Címlapkép forrása: Vail Daily

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s