Åre harmadszor! (Az Alpesi Sí Vb előzetese)

Február 5. és 17. között rendezik a 45. Alpesi Sí Világbajnokság versenyeit a svédországi Årében. Az aprócska sarkköri település harmadjára ad otthont világversenynek. Összesen 13 versenyszámban avatnak bajnokot. Akad, amiben adott egy topfavorit, a többiek maximum annak hibájába bízhatnak, megint más szakágban jószerivel kiszámíthatatlan a győztes, de még talán a dobogósok kiléte is. A vb pikantériáját csak továbbfokozza, hogy az elkövetkező napokban fog végleg búcsút inteni a világ versenysportjától a sportág két emblematikus figurája: Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal. Szokott beharangozónk következik, melyben a helyszín bemutatása után szólunk külön-külön az egyes szakágakról – röviden.


Forrás: WeLove2Ski

A helyszín: Åre

 

Åre mindössze 1.500 fős falucska Közép-Svédországban, Jämtland területén. A lakosságszám persze szigorúan csak az állandó népesség mennyiségét jelöli – telente rendszeresen tízezrek látogatnak ide, Skandinávia egyik legnépszerűbb síterületére. Nem túl változatosak a helyi földrajzi nevek: a település az Åre hegy lábánál, az Åre völgyben, az Åresjön tó mellett helyezkedik el. A domborzat viszont szokatlanul változatos: itt találjuk Svédország egyetlen olyan síterepét, amely a FIS legszigorúbb követelményeinek is megfelelő lesiklólejtőt foglal magában. A Skandináv-hegység síterepei nem véletlenül vetekednek a valódi alpi helyszínekkel. Pedig… Ha csak a hegyvonulatok földtörténeti előéletét nézzük, Skandinávia vonulatai közelebbi rokonok a mi Velencei-hegységünkkel, mint az Alpokkal. Az idős röghegységet a jégkorszak “fiatalította meg”, a jég csiszolta élesre a formákat, majd a jégtakaró alól felszabadult térszín őrült emelkedése eredményezte a napjainkban megcsodálható, alpi jellegű formakincset. A látszat azonban kissé mégis csal: bár vannak valóban alpi jellegű, meredek lejtők – főként Norvégiában –, az itteni gránit és gneisz mégsem tud olyan látképpel szolgálni, mint példának okáért a Dolomitok sziklái. A svédeknek ráadásul kevesebb jutott a hegyvonulatok legmagasabb részeiből, nem csoda, hogy a jellemzően enyhébb lejtésű síterepeiken főként technikai specialistákat nevelnek ki.

Hiába sok a hó, az alpesi sí egyes szakágaihoz bizony lejtő is kell. Åre története egészen a XX. század elejéig a skandináv klisékhez illő módon zajlott – jártak erre vikingek, lapp rénszarvaspásztorok, bányásztak érceket is. 1909-ben jött el aztán a sí ideje: megnyitotta kapuit a hegység síközpontja. Ennek előzményeként vasút épült, fürdő létesült a városban, megteremtve ezzel a turizmus alapjait. Az idegenforgalom alapja mára egyértelműen a síelés, a század közepére kiépültek a síliftek, 1954-ben pedig már világbajnokságnak adott otthont a városka. 2007-ben másodjára is Årénak jutott ez a megtiszteltetés (Aksel Lund Svindal két arannyal, Lindsey Vonn két ezüsttel emlékezhet eme jeles eseményre), így idén a svédek büszkesége már a harmadik VB-jére készülhet. 2026-ban pedig akár a téli olimpiának is otthont adhat.

Forrás: The Denver Post

NŐI SZUPER-G

(2019. február 5. kedd)

 

A topfavorit:                                                                    Mikaela Shiffrin

Sejthettük, hogyha Shiffrin egyszer úgy határoz, hogy kipróbálja magát egy új szakágban, s ott rendszeresen síelni szándékozik, akkor bizony ő úgy érzi, versenyképes tud lenni.

Nos, így is történt, Mikaela 24 éves korára eljutott odáig, mint Anja Pärson és a többiek, nevezetesen immáron minden egyes szakágban van Világkupa-győzelme. (De az amerikaiaknak ez a statisztika sem volt elég, különkezelték a parallelt, így meglátásuk szerint honfitársuk az első a sporttörténelemben, aki mind az öt versenyformában révbe ért.)

Ami tény, hogy Shiffrin veretlen idén Szuper-G-ben. Megint másik kérdés, hogy az öt futamból hármon indult csupán, de ennek dacára vezeti a szakági tabellát. A pálya nyomvonala nyílván sokat fog számítani, de ha a csúszó részek nem lesznek rajta felülreprezentálva, már az első héten aranyéremmel gazdagodhat. Na, nem mintha gondjai akadnának, amikor csak szimplán tojástartásba ülve száguldani szükséges.

A legnagyobb rivális:                                                   Sofia Goggia

Ezen sokat morfondíroztunk, de végül a mellett a hölgy mellett tettük le a garast, aki a szezonkezdet előtt héten szenvedett bokatörése után nagyon bölcsen halogatta a visszatérést, kivárt egészen addig, míg teljesen rendben nem lett lába. Még a hazai cortinai hétvégén is csak, mint néző, szerepelt, aztán Garmisch-Partenkirchenben olyan jól sikerült számára a visszatérés, hogy nüánszokon múlt győzelme. Ebben nyilván közrejátszott a versenyhiány miatti fokozott izgalom, két elrontott kanyar miatt csúszott a második helyre lesiklásban, Szuper-G-ben szintúgy. A potenciált azonban nem lehetett nem felfedezni mindkét menetében. Amennyiben elkap egy jó pályát, nehéz lesz őt feltartóztatni. Emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a vb főpróbáján ő nyerte a Szuper-G-t a tavalyi VK- finálén. Márpedig a megint egy évvel korábbi pjongcsangi VK- fordulón sem volt ez másként, s aztán az előadáson is bezsebelt egy aranyat…

Nagyot domboríthatnak:

letöltés.jpg
Forrás: tina-weirather.com

Tina Weirather: Ő a szakág előző két VK- kiírásának győztese, és Shiffrin kétszeri távolmaradása miatt idén minden esélye megvan a triplázásra. Győznie bár egyszer sem sikerült, három alkalommal is dobogóra sikerült állnia, s úgy általában roppant kiegyensúlyozottan teljesít Szuper-G-ben. Világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérme szintúgy kedvenc számához kötődik, adott tehát az életcél, mellyel követheti anyukája, Hanni Wenzel és apukája, Harti Weirather példáját: egy győzelem valamely világversenyen. Tavaly márciusban egy hatodik helyet szerzett ugyanitt, a garmischi főpróba nem sikerült szépre, csupán a 8. helyen végzett.

Forrás: Visilab

Lara Gut-Behrami: A Szuper-G lehet az a szakág, amiben reálisan érmet várhat magától a svájciak tavaly nyáron férjhez ment üdvöskéje. Minden egyes vb-ről, amin elindult, éremmel térhetett haza. Ez összejöhet neki, elvégre kétszer is dobogón végzett a jelenleg futó szezonban. A helyzet fonákját sem akarjuk ugyanakkor elhallgatni: amikor nem ment Larának, akkor bizony nagyot betlizett rendre. Olyan ő, mint anno Julia Mancuso: világversenyekre rendre fel szokta szívni magát.

Forrás: Wikipédia

Nicole Schmidhofer: A világbajnoki címvédő, akinek a vb főpróbáján végre összejött a VK- siker is Szuper-G-ben. Magabiztossága valósággal kicsattan, elképesztően vagány stílusa ugyanakkor magában hordozza a nagy hiba lehetőségét is. Egy bizonyos, neki még lesz egy durranása, lesiklásban mindenképpen javíthat, így nem nyomja őt a teher annyira a nyitónapon. Az osztrák keret betonerős, ha ő nem, akkor Venier, Siebenhofer, vagy épp a friss dobogós Tippler is felérhet a dobogóra.

Ilka Štuhec: Egy komplett szezonkihagyással a lábában remek visszatérést produkált a szlovénok kiválósága, hiszen Grödenben győzelemre tudott törni. Igaz, stabilitása még nem a régi, de egy jól összerakott menettel ő is beszállhat az éremkért folyó csatába.

Ragnhild Mowinckel: A szakági tabella harmadik helyezettje csupán egyszer állt dobogón ezen a télen, a világelitet jelképező helyekről viszont képtelenség őt kirobbantani. Kvázi hazai havon síelhet, a körülmények minden bizonnyal kedvesek lesznek a számára. Talán itt lesz a legnagyobb esélye megszereznie első vb-érmét.

Forrás: FHH Journal

Ester Ledecká: Az olimpiai bajnoknőt természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból. Feltett szándéka volt tartósan megvetnie lábát a világ legjobbjai közt, ennek jegyében döntött úgy, hogy másik sportága, a hódeszka világbajnoksága helyett inkább az alpesi síre koncentrál február elején. Őrületes tempóra képes, csak épp ideális íven maradni nem. Egyszer volt Budán kutyavásár, avagy le tud hozni még egy futamot világversenyen úgy, hogy tökéletes ívhasználat mellett végül célba ér? Mert ha igen…

Szerintünk meglepetést okoz:                                 Federica Brignone

Forrás: skiweltcup.tv

Zsinórban a negyedik szezonban tagja már a gyorsasági szakág legjobbjainak, eleddig kétszer győzött Szuper-G-ben. Ez idén sincs másként, a garmischi versenyen egy hajszál választotta el a dobogótól. Gyakran túlvállalja magát, ami nem véletlen, a szakvezetés is érzi, ő is továbbviheti az olasz lesikló sport több évtizedes hagyományait. Lelkesedését vélhetően az sem fogja visszahúzni, hogy utóbbi két versenyét nem tudta befejezni, lesiklásban ráadásul bukással ért véget futama.

A legnagyobb hiányzó (a vb-t követően):           Lindsey Vonn

Forrás: Hosszabbítás

Az ezer sebből vérző legenda a vb-t megelőző héten jelentette be, hogy Svédországban búcsúzik el a világ sísportjától. Eleve úgy vágott neki az idénynek, hogy ez lesz az utolsó, pontosabban a novemberi Lake Louise-i lesiklásokat még célba vette, minthogy nem mondott le Ingemar Stenmark győzelmi rekordjának megdöntéséről. Aztán újabb sérülések követték egymást, Cortina d’Ampezzón pedig rosszul sikerült a visszatérés, könnyes szemekkel tudatta lelki és testi fájdalmait a nagyvilággal. Bár Vonnt – végtelenül profi szemlélete miatt – sosem lehet leírni, mi nagyon meglepődnénk, ha érdemben beleszólna a jobb helyek sorsába.

1450462210628.jpg
A kis Alex fényes jövő elé tekintett kiskorában. Forrás: Budstikka

FÉRFI SZUPER-G

(2019. február 6. szerda)

A legnagyobb favorit:                                  Aleksander Aamodt Kilde

Öten vannak húsz ponton belül a szakági tabellán, ezt, no és a futamokat alapul véve ez lesz az a versenyszám, ahol egyszerűen nem lehet topfavoritot kijelölni.

Beharangozónk metódusát viszont nem rúgnánk nyakon, így mégis kiválasztottunk egy nevet, mégpedig annak a fiatalemberét, akinek minden esélye megvan arra, hogy a norvég diadalmeneteket továbbviheti Szuper-G-ben. Nyert már kristálygömböt, most vb-címe is lehet.

Kétszer állt dobogón idén, győznie nem sikerült, legutóbb idestova három esztendeje ért révbe még Hinterstoderben. Masszivitása ugyanakkor példaértékű, az idénykezdet óta nem adta alább a hatodik helynél. Nem tagadjuk, a norvég hagyományok és a skandináv hó szól leginkább mellette, de ugyanúgy benne van az a lehetőség is, hogy érem nélkül hangolhat kombinációra, majd lesiklásra.

A legnagyobb rivális:                                    Dominik Paris

Forrás: Charity Stars

Vagy a topfavorit, nehéz volt eldönteni…

Három pódiumot gyűjtött idén, bormiói sikere után egy rendkívüli módon szoros küzdelemben harmadikként végzett. Sokat fejlődött a kanyarokban, ereje mindig is gigászi méreteket öltött, idei formája pedig sok jóval kecsegteti az olasz szurkolókat. Ellene szól, hogy a tavalyi VK- finálé ritka rosszul sikerült a számára.

Nagyot domboríthatnak:

Forrás: Panda Gossips

Aksel Lund Svindal: Hasonló, de közel sem azonos helyzetben van, mint Vonn. Valóban tőle is Svédországban búcsúzik el a nemzetközi sísport, szintúgy pokoli kínok gyötrik már sízés közben. A nagy különbség ugyanakkor az, hogy az amerikaival ellentétben benne még maradt potenciál arra, hogy hat év elteltével megszerezze újabb, szám szerint a hatodik világbajnoki aranyérmét. Grödenben aratta élete utolsó Világkupa-győzelmét, majd a januári pokoljárásból csak óvatosan vette ki a részét. Wengentől még elbúcsúzott, a Streifet ugyanakkor kihagyta, az időjárás szeszélye miatt ugyanígy alakult a helyzet Garmischban is. Szisztematikusan készült a dicsőséges búcsúra, összejöhet neki. Mi szurkolunk.

Kjetil Jansrud: Eleve nem volt különösebben jó éve a szakág címvédőjének, egyben háromszoros bajnokának, aztán következett Kitzbühel, ahol az egyik edzésen több helyen eltörte bal kezét. Orvosai még bíznak a gyors felépülésben, s amekkora – jó értelemben vett – állat ez a hapsi, simán kinézzük belőle, hogy rajthoz áll a vb-n. S ha már ott lesz, biztosan belead majd apait-anyait. Nyert ő már olimpiai érmet szétzúzott lábakkal… Élete első világbajnoki címét azért aligha idén fogja megszerezni.

Forrás: The Apricity

Mathias Mayer: Kiegyensúlyozottságára nem lehetett panasz, egy győzelme mellett sosem szorult ki a TOP-8 közül a szám olimpiai bajnoka. Két alkalommal is apróságokkal szorult le a vb-dobogóról, eljöhet idén az idő, hogy más világversenyről is gyűjtsön végre érmet.

Vincent Kriechmayr: Ő vezeti a szakági pontversenyt, úgy, hogy egyetlenegyszer állhatott csak dobogóra. Ez mindent elmond az erőviszonyokról. Őrült tempóra képes, ami egy éve fergeteges szereplést hozott Årében: mind Szuper-G-ben, mind lesiklásban győzni tudott. Simán befért volna a topfavorit kategóriába, mi mégis úgy érezzük, közelmúltbeli esetei után kelleni fog neki ez a futam és a lesikló edzések, hogy elérje álmát.

Josef Ferstl: A vb kitzbüheli őrült főpróbájának győztese, az első német lehet a Szuper-G világbajnoki debütálása, vagyis Markus Wasmeier 1987-es bronza óta, aki dobogóra állhat a szakágban.

A svájciak: Mauro Caviezel ihletett formában és három dobogóval kezdte az évet, január óta viszont nem találja korábbi önmagát. Beat Feuz a lesikló aranyat vette célba, de a kanyargósabb számban sem elveszett gyerek, még akkor sem, ha dobogóról rendre leszorult idén. A helvétek szupertehetsége, Marco Odermatt vb-debütálása minket is felettébb izgat, benne van a levegőben egy csattanós kezdet lehetősége is.

Szerintünk meglepetést okoz:                                 Johan Clarey

Forrás: Skiinfo

Már ha meglepetésről beszélhetünk egy olyan síző kapcsán, aki 8 század híján szorult csak a második helyre a Streifen… Mindezzel együtt sem szakterülete a Szuper-G, az előző három idényben egy fia pontja sem volt a szakágban. Ha négy esztendeje Gauthier de Tessiéres számára összejöhetett az érem ugyanebben a versenyszámban, akkor Clarey-nak is kijárhat a medália.

 

A legnagyobb hiányzó:                                                Max Franz

Forrás: ESPN

Kirobbanó formában kezdte az évet Franz, mindkét gyorsasági számában sikerült győznie. A múltban megannyi súlyos sérülést elszenvedett osztrákot aztán idén is utolérte végzete. Wengenben még megúszta komoly zúzódásokkal a záró sikánban történt balesetét, egy hétre rá a Mausefallén aztán eltörte sarokcsontját, ami miatt újabb világversenyt lesz kénytelen otthon szemlélni.

Forrás: BKW Blog

NŐI ALPESI ÖSSZETETT

(2019. február 8. péntek)

Topfavorit:                                        Wendy Holdener

Még a szokottnál is nehezebb felmérni az erőviszonyokat egy olyan versenyformában (szakágról már nem beszélhetünk, mivel idéntől nem osztanak benne kristálygömböt), melyben egyáltalán nem rendeztek versenyt ezen a télen. (Pótolni sem fogják!) A legutóbbi eredmény a pjongcsangi olimpiához fűződik, amit Michelle Gisin nyert meg. Ennek ellenére mégsem őt, hanem egyik honfitársát, az utolsó szakági kristálygömb tulajdonosát neveztük ki legnagyobb esélyesnek.

Így tettünk két esztendeje is, akkor bevált tippünk, Wendy lett az összetett világbajnoka. Azóta pedig még többet fejlődött a gyors számokban, megszerezte például első pontjait lesiklásban, magyarán immáron valamennyi szakágból vannak pontjai. Mi több, Cortinán a hatodik helyig vitte Szuper-G-ben, mintegy bejelentkezve az összetett aranyért. Szlalomban régóta a közvetlen világelit tagja, ha két ottani riválisa lemondja a részvételt, aligha lesz bárki, aki megszorongathatja a stanglik szorításában. Kérdés csak annyi, hogy mennyit mer majd kockáztatni a gyors számban, tudván, hogy lesznek még nyerő lapjai a vb további napjaira is. Igaz, aduásza annál kevesebb…

Legnagyobb rivális(ok) – ha indulnak:  Mikaela Shiffrin és Petra Vlhová

Forrás: CBC

Az olimpián kevés híján csúszott le a dobogó tetejéről az amerikai lány, s mint fentebb ecseteltük, azóta csak még magabiztosabbá lett a gyors számokban. A nyitónap eredményétől nagyban függhet itteni indulása, végtelen maximalizmusát ismerve, ha a lehetősége meglesz rá, nem fog önként lemondani a négy világbajnoki cím esélyéről. Ehhez foghatóra ugyanis még nem volt precedens az alpesi síelés történetében. Jövő csütörtökig még jó néhány napja lenne feltöltődésre, finomhangolásra. Szerintünk meg fogja próbálni. Ellene szól, hogy egyetlen futamot rendeznek csak szlalomban, márpedig a közelmúlt azt mutatta, egy-egy futamon fel lehet vele venni a versenyt, illetőleg Holdener is fel tudja szívni magát ilyenkor.

Bár Vlhová csupán egyetlenegyszer indult el gyors számban a Világkupában, sokat sejtető módon az az egy alkalom épp a tavalyi VK- döntőhöz fűződött. Nem tűnt elveszett gyereknek lesiklásban, kis híján pontot szerzett, azaz majdnem bekerült a legjobb 15 síző közé. Ami sokkal érdekesebb, az a kombinációs eredménylistája, az a két nap, amin teljesítette. Az olimpián ötödikként végzett, míg a legutolsó Világkupán felállhatott a dobogó alsó fokára. Óriás-műlesiklásban sokat lépett előre, élvonalbeli íveket húzott hétvégéről hétvégére. Már csak ebből is kiindulva úgy véljük, ott szerepel neve a versenyszám legnagyobb esélyesei közt.

Nagyot domboríthatnak:

Federica Brignone: A másik síző, akinek valamennyi számból vannak pontjai idén. Gyors számokban féktelen bátorsága, míg szlalomban átlagon felüli technikai képzettsége segíti előre, s előre. Kifejezetten viszont egyik futamban sem nő a mezőny fölé, így az ő esélyét az hozhatja meg, amennyiben valamelyik favorit nagyot hibázna, avagy szint alatt teljesítene valamely számban.

Marta Bassino: Ha eredményeiből indulunk ki, jócskán elmarad előbbi honfitársától, ha viszont sokrétűségét nézzük, nem nagyon látni kettejük közt különbséget. Ráadásul Bassino idén kezdett el nagyon jól menni lesiklásban, szlalomban pedig sosem volt gyenge, igaz, az élvonaltól azért jelentősen el volt maradva.

Forrás: Hot Women in Sport

Ragnhild Mowinckel: Jószerivel soha nem látni az olimpiai negyedik helyezettet szlalomozni, ám amikor kombinációban kénytelen megmutatni tudását a legrövidebb számban, kiderül, messze nem olyan ügyetlen benne, mint a többi lesikló. Pjongcsangban kereken két másodpercet kapott műlesiklásban Shiffrintől, ennél azért idén karcsúbb időkülönbség kellhet majd az éremhez.

Ricarda Haaser: Az osztrák reményeket az Európa Kupa egykori összetett győztese válthatja valóra. Voltak ígéretes csúszásai mind gyors, mind technikai számokban, de az átütőerő mindvégig hiányzott belőle. A többiek betlije és élete addigi legjobb napja szükségeltetik az éremszerzéshez.

Szerintünk meglepetést okoz:                 Valérie Grenier

Forrás: Canadias Olympic Commitee

Világbajnoki 11., olimpiai hatodik helyezett a kanadai lány, aki társaival ellentétben két versennyel többet teljesített kombinációban az előző naptári évben. Mindkét Észak-Amerikai Kupáját megnyerte. A mezőny persze nem volt fogható egy átlagos Világkupához sem, de a komplett kanadai és sztárjait nélkülöző amerikai csapatot azért csak sikerült földbe döngölnie. Az ottawai lány a lesiklás felől közelíti meg az egészet, egy saját magát felülmúló szlalommal szépséges helyezést érhet el.

A legnagyobb hiányzó:                Michelle Gisin

Forrás: NOCCO

Ő nyerte a legutóbbi Világkupát, ő a szám regnáló olimpiai bajnoka, két éve Sankt Moritzban pedig ezüstéremmel gazdagodott. Tavalyi szezonja egyébként is varázslatosra sikerült, gyakorlatilag valamennyi számban volt legalább egy olyan versenye, amin a dobogó közelében végzett. Vérbeli összetett síző, aki idén nem mindig találja önmagát. Számos sérülése, az influenza, s nem utolsósorban bátyjának életveszélyes bukása érezhetően megroppantotta. A garmischi Szuper-G-n elszakította keresztszalagját, így kihagyja a vb-t.

 

Forrás: Swiss-Ski

FÉRFI LESIKLÁS

(2019. február 9. szombat)

A topfavorit:                                     Beat Feuz

A szakági címvédő és listavezető, a regnáló világbajnok, az olimpiai bronzérmes. Vitán felül áll, ki a királykategória legnagyobb favoritja Svédországban. Keveseknek sikerült a múltban két egymást követő vb-n diadalmaskodni, Feuz idén követheti Colót, Sailert, Killyt és Russit a sorban.

Ha győzelmére nem is fizetnek olyan sokat, érméért gyakorlatilag tűzbe tehetjük a kezünket, hat futamból ötször dobogóra állt idén. Megint más kérdés, hogy hiába ez a páratlan mutató, no és a kereken 100 pont előny, teljesen mégsem lehet elégedett idei évével a svájciak kiválósága. Nem sikerült megvédenie elsőségét Wengenben, ráadásul épp egy osztrák vette el tőle a duplázás lehetőségét. Következő héten sem volt oly távol a visszavágás, de ott sem voltak vele a századok. Alpesi síben sem játszik a „mi lett volna, ha” okfejtés, azt mindenesetre fontos leszögezni, hogy nyers erőben és tempóban jelen állás szerint senki nem tudja felvenni vele a versenyt. Kérdés, megússza-e komoly hiba nélkül futamát?…

A legnagyobb rivális:                    Vincent Kriechmayr

12.png
Forrás: sn.at

Mert ha nem, akkor bizony lecsaphatnak a lehetőségre jó néhányan. Az már sokmilliós kérdés, hogy ki teheti meg ezt első körben. Szerintünk a wengeni győző vethet véget egy kínosan hosszú ideje húzódó osztrák nyeretlenségi szériának, s Walchhofer 2003-as vb-címe után ismételten nyugati szomszédunk viheti el a királykategória aranyát. Nyilván mellette szól, hogy tavaly márciusban – Mayerrel holtversenyben – megnyerte a főpróbát, valamint az a fajta már-már megszállottság, ami jellemzi meneteit egész télen. Kitzbühelben speciel nem rúgott labdába, de amekkora mentést bemutatott a Hausbergkanténál, már önmagában felspannolhatta annyira, hogy vérszagot kapjon e hét szombatján.

Nagyot domboríthatnak:

Forrás: skiweltcup.tv

Dominik Paris: A dél-tiroli nevét nyugodtan szerepeltethettük volna egy, vagy jókora elfogultsággal akár két bekezdéssel feljebb is. Bormio és Kitzbühel bajnokáról van szó, a mezőny egyik, ha nem a legjobb formának örvendő lesiklójáról, akinek egy hat évvel korábbi ezüstérmen kívül eddig nem termett babér világversenyeken. A legendás Zeno Coló ötvenes évekbeli duplázása óta nem nyert olasz lesikló világbajnokságot, sőt igazából véve az érmek is ritkaságszámba mentek. Most eljöhet Itália napja.

Forrás: Falconeri

Christof Innerhofer: Már csak azért is, mivel Paris messze nincs egyedül. Az utóbbi évek legjobb szezonját síeli a lassan veteránkorba lépő olasz. Két dobogója már önmagában is nagy fegyvertény, főleg, ha figyelembe vesszük, elképesztő kockázatvállalása miatt még mi minden maradt benne. Ráadásul egészen jó versenyző alkat, örökre emlékeinkbe égett az a bizonyos garmischi csoda-vb (Vö. „Winnerhofer”), no meg a két éremmel zárt szocsi olimpia.

Forrás: Red Bull

Aksel Lund Svindal: A szombati lesz a norvég óriás legutolsó futama, amiben azzal együtt benne lehet a szép búcsú lehetősége, hogy idén finoman szólva nem híres strapabíróságáról. Teste nem bírja a túlzott terhelést, ami sok hibához vezetett. Jelen állás szerint nagy bravúr lenne, ha a szám olimpiai bajnoka háromszoros lesikló világbajnokként fejezné be pályafutását.

Aleksander Aamodt Kilde: Grödenben győzni tudott, emellett ő mentette meg a norvégok becsületét Wengenben, ugyanakkor egy hétre rá a Streifen nagyot betlizett. Kiszámíthatatlan, mire lehet képes, egy bizonyos viszont, ő éremért utazik a nyugati szomszédhoz.

Az osztrákok: Max Franz kiválása komoly veszteség a sógoroknál, de akkor így is maradt minőség a keretben. A már említett kétszeres olimpiai bajnok Mayer mellett utazik utolsó vébéjére készül Hannes Reichelt, a salzburgi veterán pedig egész korrekt formába lendült január végére. A negyedik induló személye az edzések során fog eldőlni, az idén berobbanó Daniel Danklmaier, a stabil eredményeket hozó Christian Walder és a kitzbüheli harmadik helyezett Otmar Striediger küzd majd meg ezért.

A tengerentúliak: Ha valaki úgy gondolta volna, hogy Millerék, illetve Guay visszavonulása után éremesély nélkül maradnak az észak-amerikaiak, akkor ő nagyot tévedett. Jó, persze sem Bryce Bennett, sem pedig Benjamin Thomsen nem tartozik a fő esélyesek közé, de mindkettejüktől láttunk már olyan versenyt, de pályaszakaszt már feltétlenül, ami alapján nem szabad őket egy legyintéssel elintézni. Andrew Weibrecht nyomdokait tapossa mindkettő, már ami az esélytelenségből születő érmeket illeti…

Szerintünk meglepetést okoz:                 Johan Clarey

images.jpg
Forrás: de la Clusaz

Egy nyolc évvel korábbi 8. helyezést kivéve eddig jószerivel semmit nem tud felmutatni világversenyeke a 38. életévét taposó francia lesikló. Idén azonban öt éve nem látott magasságokban síelt, ami bár lesikló dobogó formájában nem jelent meg, teljesítménye mindenképp a sötét lovak csoportjába üvölti be őt. Könnyen lehet, hogy ő is utolsó versenyeit síeli, érdekelt tehát a szép búcsúban.

A legnagyobb hiányzó:                                Peter Fill és Patrick Küng

Forrás: skiweltcup.tv

Max Franz mellett nem utazik el a vb-re a korábbi kétszeres szakági győztes Fill, aki krónikus hátfájdalmai miatt január elején döntött úgy, aláfekszik a késnek, s felfüggeszti ezt a szezont. A 2015-ös világbajnok Küng még nagyobb horderőveé bíró döntést hozott meg: a wengeni edzésen történt bukása után bejelentette visszavonulását.

Forrás: Spain’s News

NŐI LESIKLÁS

(2019. február 10. vasárnap)

 

A topfavorit:                                                    Nicole Schmidhofer

A másik versenyszám, melynek esélylatolgatása közben igazán nehéz a dolgunk. Kifejezett esélyest ugyanis nem lehet kiemelni, a komplett osztrák válogatott diadala mellett a szlovén címvédés, vagy épp az olasz aranyérem sem tartozna a meglepetés kategóriába.

Nyolc évre kell visszamennie az osztrákoknak Lizzie’ Görgl lesikló győzelméig. Azóta se nagyon telt el úgy világverseny, hogy érem nélkül maradjanak. Pedig ramaty szezonokban azért nem volt hiány. Nos, ez a mostani még véletlenül sem sorolandó ebbe a kategóriába. Minden futamon volt legalább egy dobogósuk, és a grödenit kivéve valamennyi versenyt az osztrákok nyerték lesiklásban.

Az első kettőt jelesül Nicole Schmidhofer. Elsősorban rutinja szól mellette, 29 éves már, két éve már tudta kezelni a helyzetet, a Szuper-G világbajnokaként, egyszersmind a női válogatott megmentőjeként térhetett haza. Bár akadtak idén gyöngébb futamai, nem véletlenül vezeti a szakági pontversenyt. Kérdés, mennyire nyomja majd vállát az esélyesség terhe?

A legnagyobb rivális:                                    Ilka Štuhec

Forrás: CBC

A szlovénokról szólt az előző két világbajnoki lesikló futam, Beaver Creeken Tina Maze, legutóbb Sankt Moritzban pedig Štuhec győzedelmeskedett. Utóbbi végül a szakágit is megnyerte egy olyan idény végén, melynek elején még a bő értelemben vett élmezőnybe sem várták sokan. Aztán jött egy súlyos sérülés, s egy kihagyott teljes idény. Biztatóan tért vissza ezen a télen, Gröden visszahozta a győzelem ízét is, s végső soron jó eséllyel pályázik a kis kristálygömbre is.

Három pódiuma mellett egyetlen elbaltázott futam rontotta az összképet. A tökéletes sízés még várat magára, annyi bizonyos, hogy erejével nincsenek gondok.

Nagyot domboríthatnak:

Forrás: ramonasiebenhofer.com

Ramona Siebenhofer: Viszontagságos pályafutás az övé, a sok munka pedig – úgy fest – idén kezd beérni. Cortina d’Ampezzo kétszeres győztese egy visszafogottabb futammal hangolt a vb-re bajor havon, nagy kérdés, élete mindössze második vb-jén elbírja-e az esélyesség terhét.

 

Stephanie Venier: Még az osztrák tarolás sem tűnik elképzelhetetlennek lesiklásban. Az előző vb ezüstérmese ugyanis január folyamán a semmiből topformába került, melynek tetőpontjaként Garmischban életében először győzni tudott a Világkupában.

Forrás: SkiDeutschland

Kira Weidle: Maria Riesch visszavonulása óta jobb híján Rebensburg tartotta életben a német lesiklást a nőknél, a különféle utánpótlás-kategóriákban jeleskedő stuttgarti lány idei berobbanása aztán alaposan felülírta a helyzetet. Egyszersmind megnövelte az edzői kar igényét. Lake Louise-i harmadik helyét követte egy sor impozáns lesiklás, míg a vb főpróbáján újfent dobogón ünnepelhetett. Nagyon mellette szól, hogy két éve szintén Årében már egyszer dobogóra állhatott vb-n. A juniorok közt.

 

 

Forrás: NewsBeezer

Sofia Goggia: Nem akarunk repetitívek lenni. Az olimpiai bajnoknő imponáló magabiztossággal tért vissza a sípályákra, s bizony ha nincs Venier parádés csúszása, győzedelmes visszatérésről beszélnénk. A többieket így is kenterbe verte.

 

Lindsey Vonn: Esetében minden az edzéseken fog eldőlni. Ha látja lábában az erőt, és a reményt, hogy a tavaly márciusi VK- finálés siker után éremmel inthet búcsút a nagyérdeműnek, mindent bele fog adni. Ellenkező esetben egy jelmezes búcsúfutammal zárul le karrierje. Egyébiránt hat győzelmet aratott eddig Årében.

A svájciak és Weirather: Nem tűnik valószínűnek, hogy 30 év elteltével újra svájci nyakába kerülhet az aranyérem lesiklásban. Lara Gut-Behraminak csupán momentumai voltak idén, így nem lenne annyira meglepő, ha Corinne Suter közelebb kerül a dobogóhoz, mint ő. Weirathernek egész idényben gondjai voltak a léceivel, jelenleg váratlan tűnne egy erősebb, mondjuk TOP-6-helyezés tőle.

Szerintünk meglepetést okoz:                 Nicol Delago

Forrás: SkiWeltcupTV

Két junior-vb- bronzéremmel a háta mögött apránként vetette meg lábát a felnőttek közt a trentinói leányzó. Tavaly száz pont fölé jutott a Világkupában, idén pedig máris összejött számára a VK- dobogó, ráadásul odahaza, Grödenben végzett második helyen. Eredményei még nem stabilak, de elképesztően lelkes tud lenni, márpedig egy vagány menettel – kis szerencsével egybekötve – láttunk már jó néhány sízőt, miként felülírták a papírformát.

 

A legnagyobb hiányzó:                                Cornelia Hütter

Forrás: connyhuetter.at

A szakemberek többsége benne látta a folytonosságot, vagyis az osztrák lesiklás női szekciójának jövőbeli sikereit. A tehetség kétségkívül adott, teste viszont a jelek szerint nem bírja a fokozott terhelést. Hihetetlen, de mindösszesen egy világbajnokságra tudott kiutazni. Keresztszalag-szakadásból idén visszatérve megtapasztalhatta, milyen az, amikor csapattársait kell üldöznie. Felvette a kesztyűt, hogy aztán a garmischi hétvégén újra elszakítsa bal térdszalagjait. Anna Veith és Steffi Brunner után újabb oszlopos tagját vesztette el az osztrák küldöttség.

 

Forrás: CBC

FÉRFI ALPESI ÖSSZETETT

(2019. február 11. hétfő)

A topfavorit:                                                    Marco Schwarz

Egy fokkal könnyebb dolguk van a férfi kombináció esélyeinek boncolgatása közben, hiszen a nőivel ellentétben legalább adott egyetlen verseny eredménysora. A wengeni összetettet Schwarz nyerte, mégpedig úgy, hogy igazi esélyt nem hagyott ellenfeleinek.

A villachi sportoló nyert korábban ifjúsági olimpiát a számban (másik két aranyérme mellé), de nemcsak ezért tartják sokan Hirscher utódjának. Szlalomban mind erőteljesebben teljesít, ami megmutatkozik ranglistapontjain, még ha vehemenciája gyakorta kieséshez is vezet. Az Åré-i lejtőt elsősorban a hölgyek vették eddig birtokukba, így kevésbé tartjuk valószínűnek, hogy keményebb körülmények várnak rá, mint a Lauberhornon. Márpedig ott versenyképesnek bizonyult, s ne feledjük azt sem, hogy kevéssel szorult le az érmes helyekről a tavalyi olimpián. Mivel Hirscher olimpiai bajnokként szinte biztosan ki fogja hagyni a versenyt (egyáltalán nem indult idén gyors számban), jelenleg úgy fest, Schwarzot kell legyőznie annak, aki aranyat szeretne szerezni kombinációban.

A legnagyobb rivális:                                    Alexis Pinturault

Forrás: Le Parisian

Pjongcsang ezüstérmeséről, a szakág négyszeres bajnokáról van szó, aki a mezőny papíron legsokoldalúbb sízőjének számít. Szuper-G-ben kifejezetten versenyképes, szlalomban pedig határozottan felfelé ível formája. Wengenben speciel egyik képességét sem fitogtatta, harmadik helye egyértelmű kudarcként volt elkönyvelve. Célja világos, első egyéni vb-címére hajt.

 

Nagyot domboríthatnak:

Victor Muffat-Jeandet: Wengen második helyezettje, az előző évi győztes, s nem mellékesen az olimpiai bronzérmes. Szintúgy szlalomjában bízik leginkább, de a győzelemhez egy kimagasló műlesiklásra (ilyenre egyfutamos rendszerben képes volt már párszor) és egy átlagon felül lesiklásra lesz szüksége.

Forrás: Zimbio

Luca Aerni: A világbajnoki címvédő pocsék szezont síel, akár az egy szem kombinációt, akár szlalomjait vesszük alapul. Wengenben borzasztó volt. Azt viszont nem állíthatjuk, hogy kevésbé lenne szenzációszámba menő idei diadala, mint amilyen a két évvel korábbi volt…

 

Thomas Mermillod Blondin: Az ember, akit jószerivel soha nem látunk versenyezni a Világkupában, majd feltűnik kombinációban, s egy olyat síel szlalomban, hogy csak átlagon felüli produktummal lehet őt beelőzni. Pjongcsang hatodik helyezettje Wengenben speciel nem remekelt, azt meg kell hagyni.

Mauro Caviezel: Az élvonalbeli lesiklók közt messze a legjobb szlalomos. Kincset érő képesség ez, pláne, ha nem csak néhány tizeddel múlja felül a szlalomosokat a gyors számban, mint tette azt Wengenben. Így is majdnem megverte Pinturault-t.

Ted Ligety: Az óriás-műlesiklás élő legendájának utolsó reális esélye a vb-éremre. Lesiklásban a kombinációs mezőny elejébe taksáljuk, a kérdés már csak az, le tud-e érni szlalomban, s ha igen, mekkora hibákat követ el addig? Ha igen és keveset, akkor bizony éremesélyessé léphet elő.

Szerintünk meglepetést okoz:                 Pavel Trihicsev

Forrás: uor2.ru

Gyakori pontszerző szlalomban, és legalábbis Wengenben bátor sízést mutatott be Szuper-G-ben. Ha minden összeáll számára Årében, ő szállíthatja a legjobb orosz helyezést a világbajnokságon. Igaz, könnyen lehet, hogy ha rossz napot fog ki, akkor is…

 

 

A legnagyobb hiányzó:                                Sandro Viletta

Szocsi olimpiai bajnok kombinációs sízője decemberben intett búcsút a sísportnak, miután tudatosodott benne, hogy térde már nem teszi alkalmassá az élversenyzésre.

Forrás: WSMV.com

CSAPATVERSENY

(2019. február 12. kedd)

Az olimpiával ellentétben a világbajnoki érem csapatversenyben továbbra sem annyira csábító, hogy a legnagyobbak figyelmét is felkeltse. Ráadásul a csapatversenyt két, illetve három nappal az óriás előtt tartják majd.

A legnagyobb esélyes:                               Svédország

A svédek valószínűleg hazai pályán megpróbálják majd a közönség kedvéért elhódítani az aranyat. A parallel formátum kedvez is nekik: Myhrer a szám egyik legjobbja, míg Hargin is meg-megvillan ilyen versenyeken. Női vonalon pedig Hansdotter és Swenn-Larsson is ügyes parallelezőnek számít.

A legnagyobb riválisok:

Forrás: CBC

Franciaország: Ha rajthoz állnak a legjobbjaik, akkor a címvédő franciák is könnyedén aranyra válthatják erős csapatuk nyújtotta lehetőségeiket. Kérdés, hogy Pinturault, vagy Worley vállalja-e a részvételt úgy, hogy közben alig lesz idején pihenni fő versenyükre, az óriásra.

Svájc: A címvédő mellett mindenképp a legnagyobb esélyesek közt vannak az olimpiai bajnok svájciak is. Férfi vonalon a svédek mellett a legjobb parallelezők, Myhrer mellett pedig Zenhäusern a szám legjobbja. Ráadásul ő, valamint akár Aerni, vagy Yule az óriásban sem érdekeltek, így esélyeiket sem annyira veszélyeztetnék saját számaikban. Ha Holdener és Gut is vállalják a részvételt, akkor könnyedén lehet, hogy a csapat egyszerre birtokolja majd két hét múlva az olimpiai- és világbajnoki címet.

Ausztria: Mindenképp meg kell említeni a sógorokat is. Viszont női vonalon jelentős a sérültek névsora: Brunner szinte mindig csapattag, ezúttal viszont csak otthonról követheti majd az eseményeket és tavalyi ezüstérmes csapatból sérült Gallhuber is. Ráadásul Hirscher mindössze öt napra utazik csak Svédországba, és jelezte, biztos nem áll rajthoz a csapatversenyen.

Nagyot domboríthat még:

Az előbbieken kívül akár érmekért harcolhat majd Norvégia, Kanada, Németország,  Olaszország, esetleg a nagy szenzációval 2017-ben ezüstérmes Szlovákia.

Forrás: EatingWell

NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

(2019. február 14. csütörtök)

A topfavorit:                                                    Mikaela Shiffrin

Az amerikai lány a lépésenkénti hatalomátvétel híve. Előbb nyugdíjazta Marlies Schildet, majd a szlalom egyeduralkodójává nőtte ki magát. Ezután mind gyakrabban próbálkozott óriás-műlesiklásban, majd hamarjában ott is a közvetlen elitben találta magát. Jelenleg ő vezeti a világranglistát és a szakági tabellát egyaránt, a szezon hat versenyéből hármat ő nyert.

Kanyar közbeni sebesség terén jelentős mértékben fejlődött, így eljutott idáig, hogy dinamikában itt sem lehet felvenni vele a versenyt. A szakág korábbi királynői értetlenül állnak, miként kerülnek lassan partvonalon kívülre. Årében is az amerikait kell legyőzni, talán ha ő hibázik. Gyakorta besokallt ugyanis idén, még ha ez nem is mindig jelent meg az eredményén.

A legnagyobb rivális:                                    Tessa Worley

Az óriás-műlesiklás címvédője harmadik világbajnoki címére hajt a skandináv havon. A söldeni szezonnyitón aratott diadala óta további három pódiumot tud felmutatni, vagyis kétfutamos összevetésben is roppant megbízható versenyző. Alkalomadtán csúszik csak be egy-egy rontott, illetve tompább futam, mint láthattuk a délutáni menetén legutóbb Mariborban. Sok múlhat majd a tűzőmesterek személyén és koncepcióján, Shiffrin és Worley stílusa ugyanis kevés közös vonást tud felmutatni.

Nagyot domboríthatnak:

Forrás: Hot Women in Sport

Petra Vlhová: Liptószentmiklós büszkesége az utóbbi hetekben került be az óriás-műlesiklás legjobbjai közé, ami nem a véletlen műve, elvégre két versenyt is nyerni tudott legújabb kedvenc szakágában. Mindazonáltal még nem mozog olyan otthonosan benne, mint Shiffrin, inkább az amerikai pár évvel ezelőtti hektikus teljesítménygörbéje sejlik fel előttünk. Magyarán ha eltalálja a ritmust, beszállhat a győzelemért folyó csatába is, de ugyanúgy benne van a pakliban egy komolyabb rontás is.

 

Forrás: Red Bull

Viktoria Rebensburg: A szakági kristálygömb tavalyi nyertese nem találja híres kiegyensúlyozottságát idén. Két második helye mellett csak néhány dobogó közeli pozíciót tudott begyűjteni, akadt nem is egy olyan versenye, ahol teljesen homály volt. A statisztika sem igazán kecsegtet sok jóval: vancouveri olimpiai bajnoki címe óta nem igazán volt sikeres világversenyeken.

 

 

Forrás: Snow Alps

Federica Brignone: Újévkor még az olasz lány vezette a szakági tabellát, de két csalódást keltő januári versenye után nagyot fordult vele a világ: gyakorlatilag elvesztette esélyét a hőn áhított kristálygömb megszerzésére.

 

Marta Bassino: Előbbi olasszal ellentétben az ő formája felfelé ívelő tendenciát mutat. Kronplatzon, vagyis hazai lejtőn dobogóra állhatott, s Mariborban sem állt ettől olyan távol.

Ragnhild Mowinckel: A norvég szőkeség a keretes szerkezet híve idén, ígéretes szezonkezdet után eltűnt kicsit, vagy kiesett, hogy aztán a maribori főpróbán újra a dobogón ünnepelhessen. A világversenyek általában a legjobbat szokták kihozni belőle.

Wendy Holdener: Shiffrin és Vlhová ő a harmadik olyan szlalomos, aki kapva kapott az alkalmon, s betört az óriás-műlesiklás amúgy egy helyben toporgó élmezőnyébe. Egyértelműen ő, s nem Lara Gut-Behrami a svájciak legnagyobb éremesélyese a szakágban, nem a szél hordta össze a mintegy háromszoros pontmennyiséget.

Forrás: Alchetron

Sara Hector: Dacára annak, hogy Hansdotter kétszer annyi pontot gyűjtött, mint ő, Hector lehet a svédek legnagyobb reménye óriásban. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy várakozások feletti hazai vb egyik záloga épp Hector bravúros éremszerzés lenne. Ahogy közeledtünk a vb felé, úgy ívelt felfelé formája, Mariborban már össze tudott rakni egy medálesélyes menetet. Kérdés, a közönség támogatásával összejöhet-e neki kettő is?

 

Szerintünk meglepetést okoz:                 Meta Hrovat

A szlovén óriás-műlesiklás Tina Maze idején csúcsokat döntögetett, s bár sokan tudni vélték, Ana Bucik veheti át a stafétát a nagy elődtől, olybá tűnik, a junior-mezőnyben sikert sikerre halmozó, kétszeres világbajnok Hrovat fogja valóra váltani a szakvezetés ebbéli vágyát.

 

 

A legnagyobb hiányzó:                                Stephanie Brunner és Anna Veith

630x356
Forrás: Kronen Zeitung

Nagy a baj a női technikai csapat háza táján! Veith múltbeli érdemei és alkalmankénti villanásai miatt lehetett esélyes akár az éremre is, míg Brunner lesérülése előtt rendszeresen ott volt a dobogós helyek környékén, Killingtonban pedig áttörte a gátat. S akkor még nem beszéltünk az egykori szakági győztestől, Eva-Maria Bremről, aki egész idényben csak kereste önmagát, és semmi jelét nem adta annak, hogy a vb-n többre lenne érdemes a középmezőnynél.

 

Forrás: 24.hu

FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

(2019. február 15. péntek)

A topfavorit:                                                    Marcel Hirscher

Az egész vb egyik leginkább lefutott versenyszámáról van szó. Igen, tudjuk, a szezonnyitón meglepték az osztrákot, azt a sikerét utóbb a zöld asztalnál írták jóvá. Arra a saalbachi versenyre is emlékszünk, amit rég nem látott módon fuserált el az osztrákok zsenije. Ez utóbbit leszámítva viszont szinte tökéletest nyújtott, úgy diadalmaskodott sorra a világ legnehezebb lejtőin, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lett volna. A többieket pedig szemernyi esélyt sem hagyott. Olyan frekvenciával képes síelni, amire nincs ellenszer.

A legnagyobb rivális:                                    Alexis Pinturault

A francia a vb közeledtével érezhetően topformába lendült. Elsősorban szlalomban mutatható ez ki, de egy-egy futam erejéig óriásban is mind gyakrabban fitogtatta tudását. Ő lehet az egyetlen megérzésünk szerint, aki egy ihletetten sikerült napján akár nagy küzdelemre is késztetheti Hirschert.

Nagyot domboríthatnak:

Forrás: La Stampa

Henrik Kristoffersen: Nem pedig a norvég fiatalember. Hiába állt háromszor is dobogón, a tűz mintha kiveszett volna belőle. Nem tett jót lelkének, küzdőszellemének osztrák nemezisének legyőzhetetlensége. Mind gyakrabban hibázik, vagy mutatja ki dekoncentráltságát. Erősen benne van a levegőben, hogy érem nélkül zárja a világbajnokságot.

 

Žan Kranjec: Hirscheren kívül csupán a szlovénnek sikerült győznie idén, szó se róla, Saalbachban kiváló napot fogott ki. Az azonban óvatosságra intheti délnyugati szomszédjainkat, hogy kedvencük a további négy versenyen alig szerzett több pontot összesen, mint az osztrák lejtőn egy nap. Magyarán egy kicsit kicsúszott eredménynek tűnik.

Forrás: CBC

Stefan Luitz: Amilyen varázslatosan indult a német számára a szezon, olyan borzasztóan folytatódott. Győzött ugyan Beaver Creeken, de tiltott oxigénmaszk miatt utólag kizárták, ami bizony nagyon kihatott produktumára. Teljesen elvesztette a fonalat, komoly fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a német érmet szerezzen a vb-n.

 

Matts Olsson: A svéd a kiegyensúlyozottság mintapéldája. Egy szem pódiuma mellé egy csomó értékes helyezést begyűjtött, s erősen benne van a pakliban, hogy két erős futammal dobogón ünnepelhet a svéd közönség legnagyobb örömére.

A francia csapat: A francia óriás-műlesikló csapat betonerős, még akkor is, ha ez dobogókban nem mindig tűnik fel az egyszeri szemlélőnek. Thomas Fanara két dobogót jegyez a télen, ráadásul épp a két klasszikus lejtőn, vagyis Alta Badián és Adelbodenben rukkolt elő velük. Köztudomású, hogy az idény végén visszavonul, nyilván méltóképp, vagyis éremmel a nyakában szeretné ezt megtenni. Mathieu Faivre idényét hullámhegyek és völgyek jellemezték. Képességei adottak, s talán kedvese, Mikaela Shiffrin közelsége is jó hatással lesz rá. Muffat-Jeandet érmére ellenben nem mernénk rátenni pénzünket.

Forrás: marcoodermatt.ch

A svájci fiatalok: Az évtized első felében mély válságban volt a svájci technikai szakág, majd szisztematikus építkezéssel eljutottak máig arra a szintre, hogy úgy kell válogatniuk a jobbnál jobb fiatalok közül. Loïc Meillard kezdte kegyetlenül jól a szezont, aztán januárra mintha kicsit kipukkant volna. Thomas Tumler tengerentúli második helyét közel sem sikerült megismételnie, tőle nagy bravúr lenne, ha akárcsak a legjobb svájciként végezne, az is. Gino Caviezelt elkerülték a kiugró eredmények, igaz, cserébe stabilan teljesített. Marco Odermatt nevét pedig itt is ki kell emelnünk külön, sokak szerint már idén benne lehet egy meghökkentő eredmény.

 

Szerintünk meglepetést okoz:                 Tommy Ford

Forrás: OregonLive

A szám egykoron rendíthetetlen klasszisa, Ted Ligety nemhogy a zenittől került mind távolabb, lassanként a középmezőny is túl nagy falatnak tűnik a számára. Helyette viszont adott egy ifjú amerikai reménység. Ford egymás után szállította idén a TOP-10-helyezéseket, nem egyszer a pódium lehetősége is felcsillant előtte. Túlzás lenne azt állítani, hogy a vb-n eljöhet az ő ideje, de abban biztosak vagyunk, hogy jó néhány skalpot be fog majd gyűjteni.

 

A legnagyobb hiányzó:                                Egy jó olasz óriás-műlesikló

Nincs mese, az olasz válogatott komoly mélypontra került. Az öregek vagy visszavonultak (Blardone, Eisath) már, vagy erősen esnek vissza (Mölgg), a fiatalok pedig eleddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A sikeres jövő zálogaként bejelentette Roberto Nanit például a VK- csapatból is kitették. Luca de Aliprandininek és Tonettinek csupán apró momentumai vannak, s minthogy az eredmények általában nem hazudnak, ki kell lassan jelenteni a csúnya igazságot: egyikük sem klasszis síző.

sbnation.com

NŐI SZLALOM

(2019. február 16. szombat)

Az idei év szlalomban Shiffrin és Vlhová végletekig kiélezett párharcát hozta, minden bizonnyal a vébén sem várhatunk mást:

A legnagyobb esélyes:                         Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrin Schladming, Vail és St. Moritz után negyedszer is arra készül, hogy elhódítsa a műlesiklás világbajnoki címét. Az amerikai lány a 2013-as schladmingi VB óta mindent megnyert szlalomban, világversenyt vagy világkupát tekintvem két kivétellel. 2016-ban sérülés miatt nem szerezte meg a kristálygömböt, tavaly pedig épp az olimpián maradt le még a dobogóról is. Utóbbi minden bizonnyal komoly tüskét hagyhatott benne, ugyanis ritkán verik meg őt úgy, hogy egyébként célba is ér.

Idénre viszont maga mögött hagyta az olimpiai kudarcot és talán karrierje legjobb szezonját futja. Hét klasszikus szlalomversenyből hatot megnyert, mindössze Flachauban szorult a második helyre. Mariborban viszont újra magasan a mezőny fölé emelkedve síelt – az első futamban másodperccel verte a teljes mezőnyt. Ha ezt a formát átmenti, akkor ismét komoly meglepetésnek kell történnie, hogy ne az ő nyakában lógjon az aranyérem. Egy esetleges kiesés jöhetne szóba, de nála szinte ez is elképzelhetetlen.

A legnagyobb kihívó:                              Petra Vlhová

Forrás: Šport – Aktuality.sk

Az elmúlt egy évben Petra Vlhová egyértelműen a második számó szlalomossá lépett elő. Valahol a mezőny és Shiffrin közti űrben van félúton, hol egyikhez, hol másikhoz közelebb. Ötször volt második Shiffrin mögött műlesiklásban, Flachauban pedig nagyszerű második futamával meg is tudta előzni az amerikait. A szezon során többször is bizonyította már, hogy elő tud rukkolni az amerikaihoz hasonló sízéssel, és ugyan nem sokszor, de felül is tudja múlni azt. Talán az olimpián sikerül másodszor? Egyedüli rossz ómen épp a már fentebb említett maribori műlesiklás lehet, ahol Vlhová a dobogóról is leszorult a második futambeli gyenge teljesítménye miatt.

Nagyot domboríthatnak:

Forrás: wendyholdener.ch

Wendy Holdener: A szlalomok idei örök harmadikja egyértelműen ő. A svájci lánynak már 20 dobogója van a számban, és további két érme világversenyről, győzni azonban egyszer sem tudott. Viszont a St. Moritz-i világbajnokságon és Pyeongchangban is ezüstérmet szerzett. Formája továbbra is kiváló, egy érem egyértelmű várományosa, ha pedig esetleg az aranyat is megszerezné, akkor minden bizonnyal feledtetné eddigi pechszériáját.

 

A svéd lányok: Szintén reménykedhetnek éremben a hazaiak is. Anna Swenn-Larsson öt év után újra dobogóra állt a hétvégén, ráadásul egy kizárástól eltekintve minden versenyen a legjobb 10-ben végzett idén, az egyik legkiegyensúlyozottabban teljesít a mezőnyben. Frida Hansdotter szintén stabilan teljesít – egy kiesést leszámítva mindig a top5-ben zárt, két dobogóval. Ráadásul ő az olimpiai címvédő is.

Az osztrák válogatott: az előbb említett hölgyeken kívül ők rendelkeznek még idénről dobogóval. Bernadette Schild év elején volt még harmadik, azóta viszont rendkívül ingadozó formát mutat. Katharina Liensberger pedig épp Flachauban szerezte meg karrierje első dobogóját, de róla még később… Katharina Truppe ostromolja még idén a top10-et, de eddig a dobogótól még viszonylag távol maradt. Viszont a sérülések és a még mindig igen fiatal kerettagok miatt a sógorok esélye nem sok a technikai számokban az éremre.

És a többiek: Rajtuk kívül Erin Mielzynskitől, az olaszoktól, Irene Curtonitól és Chiara Costazzától, esetleg a német duótól, Geigertől és Dürrtől várhatunk jó eredményt, de náluk inkább a top5 lehet reálisan kiemelkedő cél, a dobogó számukra igen távolinak tűnik.

Meglepetést okozhat:                            Katharina Liensberger

Forrás: vn.at

Az osztrákok szemtelenül fiatal, mindössze 21 éves új üdvöskéje a voralbergi lány. 2016-ban Semmeringen szerezte első pontjait, idénre pedig egyre stabilabb résztvevője a top5-nek. Az osztrák válogatott első számú szlalomosa lett Schild gyengélkedése miatt. Liensberger kiegyensúlyozatlansága még gyengítő tény lehet: volt már egy kiesése Zágrábban, Mariborban pedig annyira koncentrált a második kapura, hogy kihagyta az elsőt. Flachauban viszont élete első dobogóját is megszerezte hazai közönség előtt.

 

A legnagyobb hiányzók:                         Gallhuber és Haver-Løseth

Az olimpiai bronzérmes Gallhuber az osztrák válogatott talán jelenlegi legjobb szlalomosa, viszont keresztszalag-szakadás miatt kénytelen kihagyni a szezont. Az osztrák lány jó szezonkezdés után egy semmeringi edzésen szakította el szalagját még decemberben. Nina Haver-Løseth számára szintén Semmering jelentette a szezon végét: a norvég lány a decemberi szlalomverseny első futamában bukott nagyot. Később kiderült, térdsérülése miatt neki is a teljes szezont ki kell hagynia.

Ugyan már nem szlalomban a legerősebb, de továbbra is nagy hiányzóként kell elmíteni a pár napja szintén térdsérülést szenvedő Michelle Gisin. De mellettük szintén két komoly hiányzó a hazai világbajnokságról lemaradó Estelle Alphand és a svájci Melanie Meillard is, akik még továbbra is lábadoznak tavalyi sérülésükből. Pedig tavalyi javuló eredményeik alapján mindkét fiatal dobogó közelbe fejlődhetett volna idénre. Nekik majd Cortina jelentheti így a nagy esélyt 2021-ben.


Forrás: redbull.com

FÉRFI SZLALOM

(2019. február 17. vasárnap)

A legnagyobb esélyes:                           Marcel Hirscher

A világbajnoki címvédő harmadik aranyát készül megszerezni szlalomban. Az idei nyolc szlalomból ötöt megnyert, jellemzően igen meggyőző fölénnyel. Január közepén viszont hullámvölgybe került. Nem találta a ritmust az első futamokban, és lehengerlő második futamai sem voltak elegendők arra, hogy végül megszerezze a vezetést. Viszont úgy tűnik épp időben találta meg a megoldást a problémára: Schladmingban már az első perctől uralta a versenyt. Ha ugyanilyen lehengerlő lesz Åreban is, akkor igen nagy kihívás lesz legyőzni. De ha megint megremeg a lába, mint tavaly az olimpián, akkor hirtelen nagy lehetőség hullhat a többiek ölébe – de Hirscherre is az igaz, mint Shiffrinre, szinte soha nem esik ki.

A legnagyobb kihívó:                                Clement Noël

Képtalálat a következőre: „clement noel”
Forrás: hahnenkamm.com

Ezt a tisztet sokáig Henrik Kristoffersen töltötte be, de januárra egyre gyengébb szlalomformát mutatott. Így lépett elő a legnagyobb kihívóvá az idén két versenyt nyerő Noël. A francia junior világbajnok a világkupa talán két legtechnikásabb lejtőjén, Wengenben és Kitzbühelben tudott győzni. Mostanra már két jó futamot is egymás mellé tud tenni, ráadásul ő is félelmetes tempóval tud a kapuk közt síelni kiesés nélkül. Igaz… Schladmingban épp kiesett az első futamban.

 

Nagyot domboríthatnak:

Henrik Kristoffersen: Mindenképp vele kell kezdeni a sort. Ugyan idén mindössze csak háromszor állt fel a dobogóra legerősebb számában, de még így is a mezőny egyik legjobbja. Formahanyatlása viszont szemmel látható. Ha viszont megtalálja korábbi önmagát a következő két hétben, akkor hamar az egyik legnagyobb favorittá léphet elő.

Képtalálat a következőre: „schwarz feller matt”
Forrás: SPOX.com

Marco Schwarz, Michael Matt, Manuel Feller: Az előbbiek mellett a műlesikló mezőnyben idénre a világranglista első 15 helyezettje közül szinte bárki dobogóra érhet. A legerősebb válogatott mostanra egyértelműen az osztrák lett. Hirscher mellett négy versenyzővel állhatnak rajthoz: Schwarz, Matt, Feller és Hirschbühl. Az első három már dobogón is állt idén. Schwarz két versenyt bukott el idén az első helyről, így számára inkább a kötélidegek (vagy azok hiánya) lehet a kérdés. Matt idén kicsit visszaszürkült a mezőnybe, de a négyesből ő a legrutinosabb világversenyen – olimpiai bronzérmese a számnak. Feller a két évvel ezelőtti ezüstérmese a számnak, nála az mindig a kérdés, hogy be tud-e fejezni két futamot hiba nélkül – ebben egyébként sokat fejlődött az utóbbi időben előnyére.

 

Forrás: suedostschweiz.ch

Svájci műlesiklók: Az alpesi ország válogatott az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át. Daniel Yule idén megnyerte a madonnai versenyt és legutóbb Schladmingban is harmadik lett. Rendkívül kiegyensúlyozott, szinte mindig a top10-ben végzett idén. Bízhatnak a svájciak a tavaly hatalmas meglepetésre ezüstérmet szerző Ramon Zenhäusernben is. A kétméteres svájci ugyan idén még nem szerzett dobogót klasszikus versenyen, de januárban, ha célba ért, jellemzően nem sok választotta el a dobogótól, viszont mellette három kiesést is számlál már idén. Loïc Meillard is a fiatal feltörekvők sorát erősíti, dobogója is van már a számból, az ő érmes szereplése sem lenne meglepetés. A válogatott erősségét is jól mutatja, hogy a korábban legjobb svájci Luca Aernit lehet, hogy Tanguy Nef kiszorítja a rajtlistáról.

 

 

És a többiek: Nem szabad szó nélkül hagyni az olimpiai bajnok André Myhrert. A svéd ugyan egyre jobban halványul, de adott esetben tőle is elképzelhető egy dobogó. Az egyik legnagyobb éremesélyes Alexis Pinturault, aki januárra valaha volt legstabilabb szlalomformáját találta meg. Még az is lehet, hogy itt nagyobb esélye lesz megverni Hirschert, mint óriásban. Dave Ryding továbbra is a brit sísport első érmeiért síel majd; nála viszont idén a két jó futamot nem sikerült összerakni. Ha a világbajnokságon ez sikerül, lehet, hogy az első brit éremnek örülhet majd. Mellettük még a sérülése után továbbra is formáját kereső Felix Neureuther rúghat talán labdába, esetleg Mölggnek lehet még jó napja.

A legnagyobb hiányzó:                      Jean-Baptiste Grange

Forrás: Le Monde

A franciák 2011-es és 2015-ös világbajnoka a számmisztika hívő szerint akár esélyese is lehetett volna az idei világbajnokságnak. Formája viszont erre már nem hagyott sok reményt, még ha idén többször is befért a top10-be. Viszont egy keresztszalag szakadás miatt minden bizonnyal karrierje utolsó vébéjéről lemarad így.

 

Meglepetést okozhatnak:        Christian Hirschbühl, Albert Popov és a horvátok

Forrás: bnr.bg

Idén már számos meglepetést láthattunk szlalom versenyeken. Közülük a legkisebb talán Christian Hirschbühl érme lenne. Az osztrák kezd felnőni az igen acélos válogatott többi tagja közé, a legutóbbi három versenyen is legjobb 10-ben végzett. Hatalmas szenzáció lenne viszont Albert Popov győzelme. A 21 éves bolgár Kitzbühelben 71-essel lett 9., majd Schladmingban ezt egy hatodik helyre javította. A vébén már a legjobb harmincból rajtolhat majd. Szintén komoly meglepetést szolgáltattak január elején Ivica Kostelić ifjú tanítványai: Istok Rodeš kétszer is hetedik volt, azóta viszont versenyt sem tudott befejezni; míg Elias Kolega Adelbodenben lett 48-assal 6. Hirschbühlt leszámítva mindhárman a jövő nagy sízői lehetnek, de nagy meglepést akár már most okozhatnak…

 

Visszatérítettek bennünket a talajra

(A magyar csapat bemutatása)

Öt alpesi síző képviseli hazánkat a világbajnokságon. Miklós Edit (és korábban Archam Chiara és Berecz Anna) visszavonulásával, Samsal Dalibor és az ismert okokból kifolyólag izraeli színekben versenyző Szőllős- testvérek hiányában alaposan megrövidült a magyar keret. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ígéretes tehetségeink (Hozmann Szonja, Tóth Zita és Tausz András) inkább az Európai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) keretében pallérozódnak a napokban. Kékesi Márton egy zágrábi szlalomon térdszalag-szakadást szenvedett, az ő hiánya komoly érvágás.

Öt indulónk mindegyike a technikai számokban küzd a főfutamba kerülésért.

Forrás: Index.hu

Maróty Mariann Mimi neve lehet a legismertebb, elvégre egy olimpikonról van szó. Tagja volt a tavaly kilencedik helyen végzett, akarjuk mondani, az első körben Svájctól vereséget szenvedett csapatnak. FIS- pontjai nem javultak az olimpia óta, a St. Lambrecht-i óriás-műlesikláson elért 25. helye idei legjobbja. Ehhez képest, ha hihetünk a szövetség honlapjának, csak szlalomban fog indulni. A két évvel ezelőtti vb-n már bemutatkozott, mély nyomot nem hagyott maga után.

A másik női versenyzőnk viszont jövő héten debütál világversenyen. Dorultán Katalin a tavalyi junior-vb-n helyezetlenül zárt, a B-keret tagja, a Vasas sportolója.

A férfiaknál az A-keretből is válogattak a szövetség részéről. Nagy Bence szorgosabban indult FIS- adatbázisban is tetten érhető versenyeken. Bár Szuper-G-ben is kipróbálta magát, ő is a két technikai számban szeretne majd vitézkedni. A már említett St. Lambrecht-i viadalon szerzett egy 6. helyezést (48 FIS-pont), majd nem sokkal később Boszniában egy 5. helyezést (41 FIS-pont), amik igazán reménykeltőek. Két, sőt négy esztendeje is szerepelt már vb-n, az előzőn lesiklásban kiesett, óriásban pedig a 66. helyen zárt.

A vb-n Sankt Moritzban elsőző Maróty Mátyás két számban igyekszik döntögetni saját határait, míg Hegyi Balázs – mint edző, s mint sportoló – hat év elteltével utazik ki világeseményre.

Hajrá magyarok – akár piros-fehér-zöld, akár izraeli színekben is versenyezzenek!

 

A címlapon szereplő kép forrása: are2019.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s