Curling: Az utolsó lépcsőnél úszott el a szürreális magyar vb-részvétel

Az őszi Európa-bajnokságon elért eredményük fényében meglepetéskért érkezett a hír, hogy a Palancsa Dorottya által vezetett magyar női curlingválogatott elutazhatott a világbajnokság kvalifikációs tornájára, de a lányok közel álltak ahhoz, hogy ennél is váratlanabb tettet végrehajtva meg is szerezzék a jogot a történelmi jelentőségű részvételre. Az utolsó mérkőzésen szállt el az esély, de így is erőn felül teljesítettek Palancsa Zoltán leányai.

Kezdjük ott, hogy már a világbajnoki kvalifikációs torna is egy új, frissen életre hívott esemény a curling világában, amelyet a nemzetközi szövetség a sportág további népszerűsítése, színesítése érdekében hozott létre: ezáltal eggyel több helyszínen rendezhetnek egy nagy nemzetközi tornát, ami ráadásul a közepes erősségű curlingnemzeteknek ad olyan lehetőséget, ami idáig többségük számára elérhetetlen volt: a sajátjukon kívül más kontinensek csapataival is összemérhetik a tudásukat. Ezt ugyanis eddig csak a legerősebb nemzetek kiváltságának számított a világbajnokságok, olimpiák, a szintén új világkupa és egyéb nemzetközi tornák alkalmával, ám a „másodvonal” számára nem létezett zónákon átnyúló erőfelmérő.

Ezen változtatott most a világbajnoki kvalifikáció, amit egyszerűen úgy hoztak létre, hogy immár nem osztottak ki minden vb-helyet automatikusan az európai és az ázsiai-pacifikus zóna bajnokságán megszerzett helyezések alapján, hanem a 13 kvótából kettőt szabadon hagytak, és megversenyeztettek értük nyolc-nyolc csapatot a férfi és a női mezőnyben.

49664420_762473294138112_534568585527767781_n

Az Eb-ről a legjobb hét, Ázsiából a legjobb két csapat, valamint Kanada és az USA jutott automatikus vb-részvételhez, az éppen lemaradók pedig ezen az új tornán harcolhattak a fennmaradt két helyért. Négy csapat Európából, három az ázsiai-pacifikus zónából, egy pedig az amerikai zónából kapott jogot a vb-kvalifikáción való szereplésre, amely minibajnokságot – és itt jön az egyik kulcsszó – Új-Zélandon, egész pontosan Naseby városában rendezték.

A történtek ismerete után kijelenthető, hogy nem volt a legjobb ötlet így elsőre a világ egyik legeldugottabb országába invitálni ezeket a többnyire minimális költségvetéssel versenyző nemzeteket, hiszen a távolságra hivatkozva a férfiaknál és a nőknél is többen lemondták a részvételt, főleg Európából. A nemzetközi szövetség nem esett kétségbe, a visszalépők helyett az adott zóna következő jogosult csapatának adták tovább a meghívót, ám amikor a hölgyek mezőnyében az eredetileg a részvételt kiharcoló csehek és norvégok távolmaradása után a sorban következő olaszok, törökök és litvánok sem vállalták a nagy utazást, az már nem tűntette fel túl jó fényben a torna létjogosultságát. Így, öt visszalépő után jutott el a sor a tavalyi Eb-n a B divízió középmezőnyében, a saját várakozásait alulteljesítve csak az 5. helyen végző Magyarországig, akik viszont mát vállalták a kihívást, és elindultak Új-Zélandra, hogy a magyar curling történetének legnagyobb utazásával megpróbálják megragadni történetük legnagyobb lehetőségét is (egyébként még a mögöttük következő angolok is nemet mondtak, így lett a másik helyettes a B divízió 7. helyezettje, Lengyelország).

Magyarország mindezidáig csak vegyes párosban vett részt világbajnokságon (és diadalmaskodott kétszer), ám a klasszikus, férfi és női csapatversenyben ez még sohasem sikerült nekik. A Nasebyben hat napon át tartó tornán Finnország, Észtország, Lengyelország, valamint ismeretlen tényezőként Kína, Brazília, Hongkong és Új-Zéland voltak a Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Sándor Nikolett, Rókusfalvy Orsolya és a tartalék Micheller Dorottya által alkotott magyar csapat ellenfelei, ez a nyolcasfogat küzdött a két vb-helyért. A Round Robin végén az első három közé kellett kerülni, ott először az első két helyezett csapott össze, hogy a találkozó győztese rögtön el is nyerje az első világbajnoki kvótát, míg a vesztes kapott még egy esélyt a harmadik helyezett ellen a másik kvóta megszerzésére.

49906728_2195690384027013_5123293674614595375_n

Palancsáék a hosszú utazás és a rövid pihenő ellenére is magabiztosan kezdtek, először legyőzték a lengyeleket, majd vállalható vereséget szenvedtek a tornáról kicsit felfelé kilógó, az ázsiai „nagy hármas” közé tartozó Kína ellen, még úgy is, hogy nem a legerősebb felállásukkal érkeztek. A győzelmek azonban sorra érkeztek, az Eb-n előrébb végző észteket, valamint a nagy kérdőjelnek számító brazilokat, hongkongiakat és új-zélandiakat is sikerült legyőzni, hol szorosabb, hol simább csatában. Az utolsó nap előtt már biztos volt, hogy a legjobb három között zárnak, a finnek ellen lehetett volna még kedvezőbb helyzetbe kerülni, de ez nem sikerült, a rutinos Oona Kauste vezetésével nyelvrokonainké lett a szoros győzelem és a jobb besorolás.

A magyar csapat tagjai így a harmadik helyről várták a finn-kínai mérkőzés vesztesét, hogy egyetlen mindent eldöntő mérkőzésen a világbajnoki részvételért szálljanak jégre. Kína jutott ki elsőként, így 24 órával az előző találkozó után ismét egy finn-magyar meccset rendeztek, amelynek a tétje már sokkal komolyabb volt. A Palancsa csapat azonban itt már nem tudta a korábbi remek formáját nyújtani, így végül egyértelmű, 8:1-es vereséget szenvedett, ahol a lejátszott nyolc endből hétszer is a finnek szereztek pontot, ötször lopással.

Így végül akármilyen meggyőzően is játszottak, a végsőkig életben tartva a reményt, a célvonalon megbotolva csalódással végződött Palancsa Dorottyáék hullámvasútszerű kalandja a világbajnoki részvétel megszerzéséért. A rajongók számára sovány vigaszt legfeljebb az jelenthet, hogy a finn csapat színeiben a már hosszú ideje ott élő és játszó Juhász Eszter személyében egy magyar játékosa azért mégis lesz a március 16-24. között megrendezendő női világbajnokságon, a dániai Silkeborgban.

49393760_359489084874734_6973632238710368048_n

A férfi világbajnokságot ugyan szokás szerint külön időpontban és helyszínen rendezik majd, ám az ő kvalifikációs tornájuk is együtt zajlott a hölgyekével. Náluk is voltak visszalépések, még ha azok nem is öltöttek olyan drasztikus formát. Végül a papírforma szerint itt is az ázsiai csapat, Dél-Korea szerezte meg az egyik kvótát, a második pedig Hollandia és Anglia összecsapása után a narancsszínűeknek jutott. A férfi curling-vb március 30. és április 7. között zajlik majd a kanadai Lethbridge-ben.

Fotó: WCF; Palancsa Zoltán – Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s