Amiről lemaradtunk: a hétközi versenyek összefoglalója

A hétközi Világkupa-fordulók rákfenéje, hogy nehéz lépést tartani velük. Kedden óriás-műlesiklást rendeztek a nőknél, míg pénteken egy lesiklás és egy alpesi összetett szerepelt a programban. Előbbit jelentős fölénnyel Mikaela Shiffrin nyerte, aki így megszerezte szezonbeli 10. győzelmét. Az osztrákok parádés hétvégéje már pénteken megalapozódott, az egykori kombinációban a több szakértő által Hirscher utódjaként is emlegetett Marco Schwarz győzött, míg az első cortinai lesikláson Ramona Siebenhofer diadalmaskodott. Megszerezve élete első VK- győzelmét, amit – szombaton megtudtuk – hamar egy újabb követett. Rövidebb összefoglalónk következik.


Minden télen visszatérő probléma az alpesi sízés iránt rajongó tévénézők körében, hogy a hétvégi versenyek mellett mind gyakrabban síelnek kedvenceik hétköznaponként. Az éjszakai szlalomok még áldott helyzetet teremtenek, de amint a megszokott délelőtti/ kora délutáni rendszer szerint zajlik a program, az épp iskolában, illetve munkahelyén ténykedő egyszeri embernek nem marad hátra egyéb, mint a bosszankodás. Mivel lemarad egy csomó izgalmas viadalról. Így jártunk ezzel mi is, elvégre az újfent kedden megrendezésre került kronplatzi óriás-műlesiklás mellett két pénteki verseny is szinte a feledés homályába került. A wengeni alpesi összetett pozíciója már a versenynaptár kiírása során kőbe volt vésve, a cortinai első lesiklást viszont a múlt hétvégére tervezett, de a hózivatarok miatt végül törölt St. Anton-i nap pótlásaként rendezték.

Az alábbiakban ezt a hiánypótlást kíséreljük megtenni, annak tudatában, hogy mi sem láttunk többet élőben a menetekből, mint olvasóink többsége. Az itt-ott fellelhető videók, tudósítások és az FIS adatbankja alapján igyekezzük feltérképezni, mi is történt eme három versenyen.

Forrás: U.S. Ski & Snowboard

Kronplatz, vagy miként az olaszok mondják arrafelé, Plan de Corones, a Dolomitok hegygerinceinek egyik legszebb ékköve. Évek óta otthont ad a hölgyek óriás-műlesiklásának, csodálatos a környék, kár, hogy rendre a feledés homályába taszítják az értelmetlen időpont miatt.

A szlovénok trénere kombinatív pályát állított össze az amúgy is jeges alapra, ami többek dolgát megnehezítette. No, ez Mikaela Shiffrinre (1.) a legkevésbé sem volt érvényes, az amerikai lány alaposan odavert a mezőnynek, csaknem másfél másodperccel demoralizálta a többieket. A vb-címvédő Tessa Worley (2.) érte el a második időt, mögötte viszont már roppant kiélezett küzdelem folyt. Az előző óriást megnyert Petra Vlhová (3.) három századdal követte a franciát, a legjobb olasz kisebb meglepetésre ezúttal Marta Bassino (4.) lett, az ő hátránya nyolc századra rúgott a második helyezetthez viszonyítva. Bőven lőtávolon belülről várhatta még a folytatást Mowinckel (5.), a szakágit vezető Brignone (6.), valamint Rebensburg (7.). A gyors egymásutánban az idény további részére kidőlt Veith és Brunner hiányában Ricarda Haaser (8.) teljesített a legjobban az osztrák csapatból délelőtt (kereken 2 másodperces hátránnyal), rajta kívül más síző nem képviselte nyugati szomszédjainkat a legjobb tizenöt közt.

A szlovén tűzésű pályával egyedül Meta Hrovat (9.) tudott élni, míg a TOP-10-et Sara Hector (10.) neve tette teljessé. Harmincon túlról sokaknak nem termett babér. Közéjük tartozott két francia, Clara Direz (45-össel a 17.) és Romane Miradoli (61-essel a 30.), valamint a dél-tiroli Karoline Pichler (41-essel a 19.), az pontzónában debütált amerikai Nina O’Brian (32-essel a 25.) és végül Ylva Stålnacke (57-essel a 27.).

Forrás: Campioni

Délután a németek edzője alkotta meg a nyomvonalat, s rögtön kettővel több fordító kapuval bonyolította tovább a sízők dolgát. Az első tíz versenyzőt követően Kristin Lysdahl (15.) vezette a listát Bernadette Schildet (17.) és Miradolit (19.) megelőzve. Gréniert kivéve mindenki leért, egyszersmind biztosította pontszerzését – hol biztonsági, hol valamivel vagányabb menettel.

A vezető személye a mezőny első felének célba érkezése után sem változott, miután Pichler (16.) és Gut-Behrami (18.) sem tudta a teljes pályát hibátlanul megsíelni, noha tempójuk elégnek tűnt a norvég lány legyőzéséhez. Így ezt a feladatot a reklámszünet után Frida Hansdotter (10.) végezte el, igaz, ő már jelentős, csaknem háromnegyed másodpercnyi előnyből gazdálkodhatott. Átütő menetről azért nem lehetett szó, ezt jelezte, hogy az amúgy roppant szoros középmezőnyben annyira jelentős előrelépést nem mutatott be. Marsagliát (14.), a svájci Ellenbergert (11.) és Frasse Sombet-t (12.) kevéssel még maga mögé tudta utasítani, Wendy Holdener (9.) ugyanakkor kéttizeddel már élre tudott állni. Hector (13.) egy nagy elfékezéssel eldobta – idén már nem először – a kiemelkedő eredmény esélyét, Meta Hrovat (7.) ugyanakkor végigbírta nagyobb baki nélkül a rizikós tempót, így ő vezetett akkor, amikor már csak az első futam legjobbjai voltak hátra.

Az osztrákok egyetlen megmaradt versenyzője igazán maradandót nem tudott alkotni, Haaser (8.) megőrizte délelőtti pozícióját, több nem volt benne. (Korábban Brem egy újabb felejthető menettel a 24. helyet szerezte meg.) Egy szem németként Rebensburg (5.) sem járt szerencsével, mert bár egy hajszállal azért befért a szlovén lány elé, akkora terhet azért nem rakott riválisai vállára. A piros megkülönböztető trikóban síző Brignonét (6.) öt századdal azért még meg tudta előzni, a hazaiak kedvence ezzel lemondhatott a tabella aktuális első helyéről.

Mowinckel egészen a záró szektorig jó úton haladt a vezetés átvétele felé, aztán késésbe került, végül pedig kikerült a pályáról. Marta Bassino (3.) egy nagyon összeszedett menettel örvendeztette meg övéit, így végtelenül simán a tabella élére állt. A dobogó akkor vált biztossá, amint Petra Vlhová (4.) leért. A szlovák lány remek kezdés után sokat bukott a meredeken, így jócskán lemaradt végül a dobogóról. Tessa Worley (2.) a délután legerősebb menetét rakta le az asztalra, de hiába a klasszissízés, Mikaela Shiffrinre (1.) aligha hozta rá ezzel a frászt. Az amerikai előnye a meredek elején hamar másodperc alá csökkent, ez mintha tudatosan következett volna be. A folytatást ismét megnyomta, s gyakorlatilag utánacsinálta a francia menetét.

Forrás: Kurdish Daily News

Shiffrin 53. győzelmét aratta a Világkupában, a mostani télen ez volt már a 10. sikere, aminek köszönhetően visszavette a vezető helyet a szakágiban. Worley 28., míg Bassino az ötödik dobogón helyét ünnepelte, utóbbi kb. egy év elteltével.

Részletes eredmények, statisztika

tabella1

tabella2

—————————————————————————————————————————————–

Forrás: Ma7

A szezon ötödik lesikló versenyére egy héttel tovább kellett várni a kelleténél, lévén az ipari mennyiségű havazás következtében törölték a teljes St. Anton-i hétvégét, így a királykategóriában is pótlásról kellett gondoskodni. Cortina d’Ampezzo alkalmas helyszínnek bizonyult. A rajongók és a szaksajtó természetesen Lindsey Vonn visszatérése miatt különösen nagy figyelemmel szemlélte az eseményeket. Az időjárás szerencsére nem befolyásolt semmit, tökéletes időben került sorra a verseny.

Viktoria Rebensburg (11.) igencsak szolid menetét egy még középszerűbb követett, Michaela Wenig (17.) révén tehát rögtön túlvoltunk két német lesiklón. S még a legerősebb még odébb volt. Ilyesmi létszámra azért régóta nem volt példa a germán válogatott háza táján. Ilka Štuhec (2.) csúszása alaposan helyre rakta az előző két menetet, azzal együtt is, hogy a hágókat követő szák átjárónál eltávolodott az ideális ívtől. Azért túlzás lenne állítani, hogy azon múlt volna győzelme.

gettyimages-633084278-612x612.jpg
Forrás: Getty Images

Ester Ledeckának (17.) csupán momentumai voltak, változatlanul rengeteg hibával síel a cseh olimpiai bajnok deszkás. Az őt követő hölgyeknek sem volt szemernyi esélyük a vezetés átvételével. Michelle Gisin (14.) kapcsán a tempó hiányzott, Federica Brignone (24.) a hazai pálya dacára visszafogta magát, míg Nicole Schmidhofer (12.) egészen jó pozícióból bukott rengeteget a lejtő legvégén. A németek üdvöskéje, vagyis Kira Weidle (8.) pályája rettentően hektikusra sikeredett, sereghajtó környéki szektoridőt topszakasz követett. A potenciál azért aznap is megvolt benne. Nem úgy Tina Weiratherben (33.), a liechtensteini enerváltan kezdett, majd egy ronda rontás után már csak legyintett az egészre. Jasmine Flury (19.) második svájciként sem tudott kitűnni, így Štuhec, Weidle, Rebensburg hármassal fordultunk az elitcsoport másik felére.

Stephanie Venier (2.) révén rögtön izgulnia kellett a szlovénnek, mivel gyakorlatilag szektorról szektorra századok adódtak kettejük közt. De végig az osztrák állt picivel hátrébb, a célban is, 6 századdal. Joana Hählen (24.) komoly betlije utána érkeztünk el Lindsey Vonn (15.) alaposan beharangozott visszatéréséhez. Tempója végig versenyképes maradt, ám kanyarokban tapasztalt stabilitása látványosan a múlté lett. Bő nyolc tizedet kapott, a célban hevesen rázta a fejét. Egyes hírek szerint kiújultak térdfájdalmai is, amik odáig vezettek, hogy…

Sofia Goggia hiányában egyértelműen Nicol Delago volt az olaszok legnagyobb esélye. Aki, ha két szektorig is, de igazolta ezt, pár századdal jobban állt. Egy kiadós túlfordulás után azonban nem tudott visszatérni. Cornelia Hütter (9.) pár századdal szorult le csupán az akkori dobogóról, további pozícióvesztése azért várható volt. A svájci kontingens legjobbja pénteken Corinne Suter (4.) volt, aki egy parádés első harmaddal egyetlen század híján szorult Venier mögé, s végső soron le a dobogóról. Mely az első lett volna karrierje során.

Forrás: STL News

Ramona Siebenhofer (1.) a lassan bemelegedő fajtát mutatta, vagyis egy tizedekkel rosszabb, rövidke szektor után ellenállhatatlanul kezdett síelni. Négy tizeddel állt élre, nem nagyon volt miről beszélni. Két nagy név követte az osztrákot, de sem Lara Gut-Behrami (23.), sem pedig Ragnhild Mowinckel (21.) nem tudott megfelelni hírnevének. Ez különösen a norvég esetében volt kellemetlen, minekután idén azért láttunk tőle nem egy potens lesiklást. Nadia Fanchini (13.) legalább a középmezőny elejére be tudott jutni.

A következő tízes legelején Romane Miradoli (5.) egy sokakat meglepő menettel alig-alig szorult le a dobogóról, őt kettővel utána Laurenne Ross (9.) követte a TOP-10-be. A másnapi dobogó előszeleként remekül sikerült pénteken volt túl Tamara Tippler (7.), a legjobb olasznak kijáró címet pedig nem várt módon Francesca Marsaglia (6.), aki előbbi osztráknál egyetlen századdal bizonyult jobbnak.

Harmincon túlról nagy csodákat nem jegyezhetünk fel, csupán Kajsa Vickhoff Lie (27.), Alice Merryweather (22.) és Jennifer Piot (28.) gyűjtögetett néhány pontot.

111 Világkupával a háta mögött aratta élete első győzelmét a sorozatban, s mint kiderült, Ramona Siebenhofer egy napra rá rögtön megduplázta sikereinek a számát. Štuhec időleges átvette a vezetést a szakágiban, a szombati verseny után elébe került Schmidhofer. Venier harmadik alkalommal végzett dobogós helyen, lesiklásban ugyanakkor elsőként ízlelhette meg a pezsgő ízét. A képek tanúsága szerint szó szerint.

tabella3.png

————————————————————————————————————————————–

Forrás: Kleine Zeitung

A Wengenben töltött napok már kedden kezdetét vették, mégpedig a szükséges lesikló edzésekkel. Pénteken viszont már éles versenyre került sor, mégpedig a szezon első alpesi összetettjére. Mint ismert, az idei évtől már osztanak kristálygömböt az egykor önálló szakágként is elismert kombinációban. Jellemző módon két versenyt rendeznek csupán eme számban, például a kitzbüheli kombi is elmarad már évek óta.

A változatosság kedvéért szlalomban kezdte a napot az 51 induló. Különösebb meglepetésről nem tudunk beszámolni, vagyis a ranglista elején, álló, a műlesiklás specialistáiként ismert sízők a lista elejére kvalifikálták magukat. Marco Schwarz (1.) egy megingással együtt is magabiztosan síelt, kéttizednyi előnye azonban messze nem tűnt életbiztosításnak a kombináció előző évekbeli bajnoka, vagyis Alexis Pinturault (2.) ellenében. A másik franciával szemben már tisztes fórral rendelkezett, Victor Muffat-Jeandet (3.) elmaradása már a másodpercet súrolta alulról. Az igazsághoz tartozik, hogy derék gall sízőnk egy jókora rontással bírt csak célba érni.

Forrás: Skionline

Egészen jó pozícióból várhatta a folytatást az egykoron jobb lesikló tudással rendelkezett Ted Ligety (4.). Jelenlegi formája alapján persze kevesen hittek abban, hogy akárcsak a dobogóra fel tud majd araszolni. Pavel Trihicsev (5.) erősebbik számát ellőtte délelőtt, az orosz számára így a veszteségek minimalizálása lehetett a cél. A lesiklók közül egy svájci, Mauro Caviezel (6.) végzett a legelőrébb, bő másfél másodperces távolságból azért igencsak rá volt szorulva a szlalomosok hibáira és – ha beszélhetünk ilyesmiről – félelmére is. Egy jó formának örvendő Kjetil Jansrud (13.) számára még akár kecsegtető időkülönbségnek is tűnhetett volna a két és fél másodperces elmaradás, de minthogy egyáltalán nincs a topon a norvég, vérmes reményei neki sem lehettek.

A többi lesikló afféle éles versenyként foghatta csak fel a délutánt, érdemi eséllyel egyikük sem várhatta a folytatást. Három nagy névnek még ez sem adatott meg, Matthias Mayer, Paris és Kilde nem bírta teljesíteni a műlesikló pályát. Ryan Cochran-Siegle kiesése keserű pirula volt az amerikai csapatnak, idei eredményei alapján joggal pályázott egy kiváló kombinációs eredményre.

Végezetül meg kell emlékeznünk a szám világbajnokáról is. Luca Ärni (16.) indiszponált sízést mutatott be, a közel 3 másodperces hátrány kínos volt, de nagyon.

A teljes lista további boncolgatásától ezúttal megkímélünk titeket. Elég legyen még annyi, hogy egy sor, más szakágban komolyabb szerepet ritkán kapó síző előtt adott volt a nagy durranás lehetősége.

A kombinációs lesiklás rajtja természetesen nem a Lauberhornrennen startján állt, a sízők a Minschkante előtt kezdték meg a lejtőt.

Forrás: Kleine Zeitung

Nem okozott meglepetést a tény, miszerint messze Vincent Kriechmayr (9.) síelte meg a legjobb időt délután, az már sokkalta inkább, hogy a másnapi lesiklás győztesével pár echte specialista sem tudta tartani a lépést, pediglen gyakran komoly előnyt hoztak magukkal. Így járt például Carlo Janka (16.), Bryce Bennett (15.), vagy épp Martin Čater (12.) is. A szlalomosok, vagyis például Foss-Solevåg (31.), vagy épp Ärni (17.) pedig természetszerűleg nem tudtak mit kezdeni azzal a tempóval, amit az osztrák diktált. Na, jó, ne legyünk igazságtalanok, kettejük közül a svájci jóval magabiztosabban szelte a kanyarokat. A norvég ugyanakkor megmutatta Didier Cuche hírhedt szlalomjainak inverzét lesiklásban. Szurkoltunk érte, hogy leérjen.

Kriechmayrnek először Innerhofer (10.) menete közben volt oka izgalomra. Végül az olasz nyolc századdal kikapott, de jó leszögezni, bőven másodpercen túli előnnyel indult. Vagyis tényleg hatalmasat repesztett az osztrák. A reklámszünet után azért gyorsan letaszították őt az élről, némi gyógyír, hogy ezt egy osztrák tette meg vele. Romed Baumann (5.) ráadásul egy második legjobb lesikló idővel ugrott a tabella élére, erőteljesen benne volt a pakliban egy dobogó esélye.

Jansrud (7.) ebben nem akadályozta meg, habár a norvég a Kernen-sikán környékén még veszélyesen jól ment, a stabilitást igénylő szakaszon elmaradt az osztrákoktól. Ezután három szlalomos síelte mega lejtőt – a túlélés reményében. Sorrendben a cseh Zabystran (27.), a horvát Zubčić (21.) és a szlovén Hadalin (18.) behúzta a kiérdemelt pontmennyiséget. Riccardo Tonetti (7.) szintúgy a technikai szakágakból ismeretes, ezzel együtt nagyon bátran síelt délután, amiért a legjobb olasznak kijáró elismerés lett jutalma. A svájci Simonet (11.) és a kombinációs specialista francia veterán, Mermillod Blondin (13.) sem tudta megszorongatni az osztrákot.

Pedig ekkor már a legjobb nyolcasnál tartottunk, s következett a svájciak utolsó mentsvára, vagyis Mauro Caviezel (4.). Túlzás nélkül lehet mondani, kutya kötelessége volt szekundumon túli előnyről élre állni. Nem ment minden olyan simán, mint kellett volna. A célban fáradtan, s nem túl elégedetten mutatkozott: a dobogóhoz több kellett volna tőle. Pavel Trihicsev (6.) sem volt elveszett legény hozzá képest, volt nem egy olyan szektor, ahol tartani tudta a lépést a svájcival. Az orosz alpesi síelés nagy pillanata volt a pénteki.

Forrás: SportNews

Ted Ligety (14.) hozta azt, amit sejteni lehetett, vagyis nem rúgott labdába a lesiklás élmezőnyével, de még csak kombinációs szinten sem. El is tűnt a középmezőnyben. Victor Muffat-Jeandet (2.) élete egyik legjobb lesiklását húzta elő a kalapból, mást ne említsünk, egy kevéssel jobbat ment még Caviezelnél is. Túlzás nélkül állítható, komoly terhet rótt a maradék két rivális vállára. Alexis Pinturault (3.) rendesen elvérzett ebben, egyetlen tizeddel azért csak bebiztosította dobogós helyét, több nem volt benne. A kettős francia vezetést azonban nem sikerült győzelemre váltani pénteken, Marco Schwarz (1.) ugyanis egy végtelenül koncentrált, jól összerakott menettel megtartotta pozícióját. A bő 4 tizednyi különbség még akár simának is nevezhető.

A hátralévők közül páran visszaléptek, pontot szereznie pedig csak a francia Allegrének (22.), a finn Romarnak (30.) és az olasz Cassénak (28.) sikerült.

Forrás: Tiroler Tageszeitung

Részletes eredmények, statisztika

Második győzelmét aratta a Világkupában, Marco Schwarz, az oslói városi verseny után ezt is ebben a naptári évben érte el. A stabilitás még hiányzik belőle, de a spiritusz egyértelműen benne van. Muffat-Jeandet nyolcadszor végzett dobogós helyen, a felét alpesi összetettben, a másik felét pedig óriás-műlesiklásban érte el. Pinturault jubilált, kereken az ötvenedik pódiumánál tart.

tabella4.png

A címlapon szereplő kép forrása: NBC Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s