Kriechmayré a Lauberhornrennen

Nagyszerű versenyt hozott a klasszikus wengeni Lauberhornrennen. Vincent Kriechmayr kiénekelte a sajtot a svájciak szájából, a címvédő Beat Feuzot verve aratta karrierje eddigi legnagyobb sikerét. A dobogó harmadik helyére Aleksander Aamodt Kilde fért fel.


Tökéletes időben, szikrázó napsütésben, bőven fagypont alatti hőmérsékletben rendezték meg a 89. Internationale Lauberhornrennent. A megfelelő körülmények azt jelentették, hogy a versenyzők a teljes, 4,5 kilométeres pályát megsíelhették.

Forrás: Sportnotizie24

Elsőként Dominik Paris (11.) menete során csodálhattuk meg a teljes pályát, annak minden trükkjével. Ebben egyből szembetűnő volt a kissé módosított kijárat a Kernen-S-ből, ahol egész hosszan repültek az ugrató után, a vasúti felüljáró előtti egyenes szakaszon. Ez egyébként új megoldásokat is lehetővé tett az alpesi út végén elhelyezkedő sikánban. A hazai szurkolók hangulatát Carlo Janka (17.) alapozta meg, ugyanis erős középső szakaszának köszönhetően csak századokkal maradt le a vezetésről.

Forrás: Kleine Zeitung

Az első győzelemre is esélyes menetet Aksel Lund Svindaltól (4.) láthattuk. A norvég fergeteges nyitó szakaszt síelt, azonban a Hundschopfon látványos hibát vétett: az ugrató közepén lévő huplihoz ért léce, ami miatt nem sikerült tökéletesen a leérkezés sem. Ez súlyos tizedekbe került a norvégnak, majd pedig a cél előtt láthattunk tőle egy nagyobb bizonytalanságból fakadó megingást. Ennek ellenére toronymagasan vette át a vezetést, de sejthettük, ideje azért verhető lehet. Ez nem sikerült Adrian Théauxnak (18.), aki igen visszafogottan síelt csak.

Forrás: Neo1

A norvég menetét azonban hamar beértékelhettük, jött ugyanis a tavalyi győztes, szakági éllovas Beat Feuz (2.). A svájci nem kezdett a legjobban, de a Kernen-S után nagyszerűen síelt, a szuper-G szakaszt pedig ismét tanítani valóan síelte meg, amivel már be is érte a norvégot, majd az Österreichlochba iktatott kisebb huplin tökéletes nyomvonalon ugrott el, amivel nagyobb előnyt szerzett magának, ezt pedig a célig meg is tartotta, bár a Zielschusst nem síelte tökéletesen. Hannes Reichelt (14.) is a korábbi győztesen sorát esősíti az osztrák ezúttal viszont nem volt harcban a dobogós helyekért.

Vincent Krichmayr (1.) korrekt felső szakasz után a Hundschopfra már rákapcsolt, majd a Kernen-S-ben és onnan kijövet is szinte tökéletesen síelt, az Österreichlochhal viszont ironikus módon megküzdött, teljes fél másodperces előnye odalett. Innen azonban meg tudott még újulni, és az utolsó sikánban, a Ziel-S-ben nagyszerű ívet húzott, amivel végül másfél tizedes előnnyel zárt Feuz előtt. Gilles Roulin (10.) újabb erős menettel örvendeztette meg a célban várakozó hazai tömeget. Max Franz folyamatosan harcban volt Svindallal a pillanatnyi dobogóért, és erre minden esélye megvolt, amikor a Ziel-S bejáratában elvesztette a kontrollt és a hálóban kötött ki. Szerencsére hamar kikászálódott onnan és saját lécen síelt be a célba.

Forrás: CNN

Steven Nymannek szinte védjegye az átcsúszó szakaszok síelése, a nyitó szakaszon ő volt a legjobb, onnantól azonban rohamosan nőtt a hátránya, majd a Hanneggschuss végén szétcsúsztak lábai, látványos bukás végén esett ki. Szerencsére azonban hamar felpattant és már a lécein tartott lefelé a célba. Kjetil Jansrud (22.) továbbra sem találja lesikló formáját. Erősebb kezdést követően hamar nőni kezdett hátránya, a trend pedig a célig meg sem állt. Brice Roger (14.) szintén azok közé csatlakozott, akik nem igazán rúgtak labdába, ami a győzelmi esélyeket illeti. Matthias Mayer személyében ismét egy osztrák következett, aki nagyszerűen síelt a Hundschopfban, a Kernen-S-ben viszont egy különös hiba miatt esett ki: a bejárati íven elvesztette az egyensúlyát, majd a kijáratot övező falba ütközött, baja viszont szerencsére neki sem esett.

Benjamin Thomsen (13.) egy teljesen átlagos menettel rukkolt elő. Christoph Innerhofer (9.) gyengébb kezdés után ráerősített, és a célig szinte Kriechmayrrel azonos időt síelt, a pillanatnyi dobogó mögé sorolt be. Johan Clarey (12.) épp az ellenkezőjét mutatta: erős kezdés után esett vissza. Aleksander Aamodt Kilde (3.) hamar begyűjtött fél másodperc hátrányt, ezt azonban sikerrel tudta lefaragni, köszönhetően annak, hogy azokon a szakaszokon síelt nagyszerűen, ahol Krischmayr épp nem volt túl acélos. Ennek köszönhetően a cél előtti utolsó ellenőrző pontnál már egált mutatott az óra. A Ziel-S viszont neki sem sikerült úgy, mint az osztráknak, a harmadik helyet viszont így is megszerezte Svindaltól.

Forrás: U.S. Ski & Snowboard

Bryce Bennett (5.) a vasúti aluljáró után megtáltosodott, és az azt követő szuper-G szakaszon, valamint az Österreichlochnál szinte tökéletesen síelt, amivel a dobogóhoz is közel került. Mauro Caviezel (7.) a tegnapihoz képest ezúttal jobban síelt, több szakaszon is megvillantotta tudását. A legjobb húsz sorát Josef Ferstl (28.) zárta, egy meglehetősen felejthető menettel.

Matthieu Bailet egy gyenge menetet fejezett be idő előtt, amikor a Ziel-S előtt bukott látványosan, de szerencsére ártalmatlanul. Emiatt meg kellett állítani Johannes Kröll (36.) jó helyezéssel kecsegtető menetét, másodjára pedig már nem tudott pontszerző helyen zárni. A kiesők sorát Adrian Smiseth Sejersted egy ártalmatlan hiba miatt szállt ki a versenyből, egy kaput vétett el.

Forrás: Kleine Zeitung

Romed Baumann (25.) az osztrákoktól megszokott módon jól kezdett, de a pálya második felére csak halmozta hátrányát. Emanuele Buzzi (6.) visszafogott felső szakasz után szinte szárnyra kapott és a pálya közepétől egy tizeden belül tudott maradni Kriechmayr idejéhez. A célvonalon áthaladva azonban hatalmasat bukott, sokáig ápolták a célterületen. Élete egyik fénypontja (legjobb VK- helyezés épp Wengenben) rögtön mélypontba csapott, az első diagnózis ugyanis sípcsonttörést állapított meg. A szezon ezzel véget ért számára. Emiatt Otmar Striedinger (21.) menetét félbe is kellett szakítani, másodjára pedig egy stabil pontszerző helyet szerzett.

A harmincból minden hátralévő pontot szerzett, közülük a legjobban Niels Hintermann zárt, aki egy 16. hellyel örvendeztette meg a közönséget. Travis Ganong (24.), Christian Walder (26.) és Maxence Muzaton (23.) viszont csak a pontszerző blokk utolsó harmadát foglalták el. Harmincon túli rajtszámmal mindenképp Martin Cater 8. helye volt a legnagyobb szenzáció, 41-es rajtszámmal. Rajta kívül még öten szereztek pontot magas rajtszámmal: Manuel Schmid (18.), Mattia Casse (46.), Bostjan Kline (27.), Dominik Schweiger (29.) és Jared Goldberg (30.).

 

Vincent Kriechmayr negyedik győzelmét aratta a Világkupában, s ez a mai siker hozta meg számára a legnagyobb dicsőséget, elvégre először tudott győzni valamely klasszikus lesikláson. Sőt, ha nem vesszük tavalyi 2. helyét Garmisch-Partenkirchenben, akkor eleddig még a dobogó sem jött össze neki a legbrutálisabb lejtőkön.

Beat Feuz számára tehát nem jött össze a triplázás Wengenben, vagyis nem tudott zsinórban háromszor győzni hazai havon. A szakági listavezető helyet ezzel együtt magabiztosan tartja. Aleksander Aamodt Kilde 11 dobogónál tart. Régóta tudjuk, hogy személyében megvan a folytonosság a norvég lesiklás múltja, jelene és jövője közt, s lassan úgy fest, még Svindalék karrierje idején sor kerülhet az őrségváltásra norvéghonban.

 

Forrás: Skionline

Részletes eredmények, statisztika

A címlapon szereplő kép forrása: Washington Post

tabella10.png

tabella11.png

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s