Keserédes német siker Zakopanéban

Németország nyerte a zakopanei csapatversenyt, mindössze egy tizeddel megelőzve a kisebb meglepetésre remeklő osztrák négyest. A harmadik helyen a többtízezer szurkoló által biztatott lengyelek végeztek – igaz, ehhez a norvégok hibája is kellett kisebb részben. A győztes németek mindössze hárman állhattak a dobogón, ugyanis David Siegel másodjára hatalmasat bukott, őt hordágyon vitték le a pályáról.

A szokásos, hatalmas tömeg fogadta a síugrókat a zakopanei Wielka Krokiew körüli lelátókon, ahol természetesen számos magyar szurkoló is érkezik minden évben. A versenykörülmények jónak ígérkeztek, minden adott volt egy újabb nagyszerű lengyel síugró hétvégéhez. Az első sorozat után úgy tűnt, a frontvonalak kissé megfagytak a top helyeken. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a Geigerrel (137,0 m), Eisenbichlerrel (138,5 m), Siegellel (135,0 m) és Leyhével (131,0 m) felálló négyes rögtön az első ugrások után élre állt és onnan el sem akart mozdulni. Előnyük mindössze épp az utolsó körben csökkent nagyobbat, amikor Leyhe a kvartett leggyengébb ugrását mutatta be. Ennek ellenére is kerek 9 pontos előnnyel fordulhattak a folytatásra.

zakopane 1új

A második helyezett komoly meglepetésre Ausztria foglalta el, akik csapatszinten az idei szezonban nem mutattak épp acélos teljesítményt. Daniel Huber (132,5 m) és a csapatban debütáló Jan Hörl (134,5 m) is a németek mögött hozta a második helyet, majd Michael Hayböck (133,0 m) sem maradt el sokkal a riválisoktól. A sógorok ásza viszont ezúttal is Stefan Kraft (137,0 m) volt, aki a teljes sorozat legponterősebb ugrását mutatta be.

p1070226

Újabb 14 ponttal lemaradva következtek a Norvégok, akiknek leginkább a csapatszintű kiegyensúlyozottság volt a védjegyük. A négyes egyik versenyzője sem volt saját köre legjobb kettő ugrója közt, viszont folyamatosan dobogó közelben tudott maradni a Stjernen (131,0 m), Fannemel (133,0 m), Forfang (134,5 m), és Johansson (132,0 m) nevével fémjelzett kvartett. Igaz utóbbi saját köre egyik leggyengébbjét ugrotta.

p1070228

Johansson megingásának is volt köszönhető, hogy a lengyelek szorosan zárkózni tudtak az északiakra. A hazaiak közül kiemelkedett Kamil Stoch (136,0 m), aki a teljes első sorozatban is az egyik legjobban szerepelt. A lengyelek mögött újabb 10 ponttal következett Szlovénia, majd pedig tőlük igencsak lemaradva Japán. A távol-keleti négyesben ezúttal nem volt meg az átütő erő, ráadásul az összetett éllovas Ryoyu Kobayashi mindössze 132,0 méterig jutott, két csapattársa viszont még a kritikus 130-as határt sem érte el.

A továbbjutásért is komoly harc alakult ki, amiből a cseheknek sikerült a legjobban kikeveredniük a 7. helyen, köszönhetően Roman Koudelka (138,5 m) remeklésének, aki mai formájával a vasárnapi verseny győzelmi esélyesei közé is beverekedte magát. Az utolsó továbbjutó helyet Svájc kaparintotta meg, akiknél szintén elsősorban egy embert lehetett kiemelni, Kilian Peiert (138,5 m), aki remek ugásával az utolsó pillanatban átugrotta a finneket. Az utolsó helyen az orosz válogatott végzett.

p1070213

A második sorozat első ugrói közül már a japán feljavulás első hírnöke, Yukiya Sato (137,0 m) ugrott a legjobban. Az erőviszonyok viszont maradtak a korábbiak: Geiger (135,0 m), Hörl (133,5 m) és Stjernen (137,5 m) is közel azonos pontértékűeket ugrottak.

p1070225

A második ugrók közül Markus Eisenbichler sziporkázott, egy 143,0 méteres ugrással megdöntötte Stoch addigi sáncrekordját. Jan Hörl (133,5 m) ugyan állta a sarat, de a némettek nem tudta felvenni a versenyt. Fannemel (133,0 m) ugyan hibázott egy kisebbet, de a harmadik helyet nem vesztették el a norvégok.

Forrás: web.de

A harmadik ugrások komolyan felkavarták az addigi állóvizet. Stoch (131,5 m) és Hayböck (136,5 m) ugrása elmaradt ugyan a kör legjobbjától, Anže Lanišektől (136,5 m), de saját csapatuknak nagyszerű eredményt szállítottak, ami a továbbiakat illet. Hayböck után, a menetrend szerint Forfang következett volna, azonban a norvégot nem láthattuk a beülőnél. Később kiderült, hogy szabálytalan ruházat miatt kizárták, ezzel pedig a hazaiak már a dobogón voltak. Következett David Siegel, aki 142,5 méterig repült, de a leérkezés után egyből hatalmasat bukott, percekig ápolták a pályán, majd hordágyon vitték el. Ennek ellenére a németek vezettek ugyan, de előnyük két ponton belülre csökkent az osztrákokkal szemben.

A döntő kört a kizárás miatt az utolsó helyre kerülő Norvégia kezdte, aki nem is tudta megelőzni az előtte állókat. Itt nem is történtek helycserék, maradt előrefelé a Svájc, Csehország, Japán sorrend, utóbbiakkal az ötödik helyen. A negyedik hely szinté maradt a szlovéneké, míg a hazai lengyelek könnyedén tartották meg az ölükbe hullott harmadik helyet, amit Dawid Kubacki egy 143,5 méteres újabb sáncrekorddal erősített meg. Stefan Kraft a győzelemért ugrott, amihez egy 141,0 méteres ugrást be is tudott mutatni. Egyedül a leérkezést bánhatta, ami miatt jelentős pontlevonást kapott a zsűritől. Ennek tudatában Leyhétől egy rövidebb, telemarkkal végződő ugrás elég lehetett a győzelemhez. A németek befejező embere viszont csak 137,0 méterig jutott. Szorosnak tűnt a meccs, végül a németek mindössze egy tizedet megtartottak előnyükből Ausztriával szemben.

A wisłai nyitóverseny után a második csapatversenyt rendezték idén. A dobogós csapatok ezúttal sem változtak, csak a sorrend. A legutóbb győztes Lengyelországnak ezúttal a harmadik hellyel kellett beérnie, míg Ausztria egy helyet javítva szerezte meg a második helyet. A győztes pedig az ezúttal Freitag helyett Siegellel a soraiban szerezte meg a győzelmet, bár a dobogóra épp utóbbi bukása miatt csak hárman álltak fel.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Németország 1157,5
2. Ausztria 1157,4
3. Lengyelország 1117,2
4. Szlovénia 1103,8
5. Japán 1088,0
6. Csehország 1028,1
7. Svájc 1002,5
8. Norvégia 986,0

Részletes eredmények

Holnap egyéni versennyel folytatódik a zakopanei program.

A borítókép forrása: Skispringen.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s