Jött, látott és győzött: Shiffrin idén még veretlen Szuper-G-ben. Vonn a visszavonulás küszöbén

Keddig óriás-műlesikló győzelme után kis pihenőt engedett magának Mikaela Shiffrint, hogy aztán a számára szintén kristálygömbbel kecsegtető Szuper-G-ben újra rajthoz álljon, s megszerezze idénybeli harmadik győzelmét a szakágban. Tökéletes menetet nem láttunk a sokakat megtréfáló lejtőn, de megint az amerikai hibázott a legkevesebbet. Tina Weirather tavalyi önmagát idéző menettel másodikként zárt, míg a harmadik helyre kisebb meglepetésre Tamara Tippler síelt be. Az osztrákok hétvégéje tehát szinte tökéletesen alakult. Alig-alig szorult le a dobogóról a kanadai Valérie Grenier, míg a svájciak két erős helyezésnek örülhettek, Flury mögött Holdener hatodik hely kétségkívül bravúrkategória. Pocsék napot zártak a házigazda olaszok: egyetlen versenyzőjük sem végzett a TOP-10-ben.


Az időjárásra a hét utolsó napján sem lehetett panasz a Dolomitok ékkövében, minden adott volt tehát, hogy újabb remek versenynek adjon otthont Cortina d’Ampezzo. A nyomvonal összeállítása mindig is sarkalatos pont volt Szuper-G-ben, nos, az amerikai gyorssízők osztrák trénere, Alex Hödelmoser pedig úgy döntött, hogy a múlt (Vonn) helyett a jelen és a jövő (Shiffrin) sztárjának kedveskedik inkább. Bára lejtő jellegéből adódóan nem lehetett kiküszöbölni az összes csúszós részt, azért az átlagosnál nagyobb hangsúlyt kapott ma a technikai képzettség. Mondjuk ki, kutyakemény pálya várta a lányokat, nem véletlen, hogy a 62 indulóból mindösszesen 39-en érték el a célvonalat.

Viktoria Rebensburg (9.) indította a menetek sorát, méghozzá egy egészen összeszedett, bátor sízéssel. Úgy tűnt, ura volt mozgásának, nem voltak különösebb gondjai, szép íveket választott, azokat sikeresen megoldotta. Az egyik sikánban kicsit mélyre került. A célban mindezek ellenére nem lehetett sok mindent leolvasni gesztusaiból. Ő sem sejtette, mire lesz mindez elegendő. Nadia Fanchini (27.) jóval pontatlanabb volt, egy alkalommal a kék vonalat is áthágva szélesített kanyart. A másodperc feletti hátrányt nem a véletlen hozta össze. Ilka Štuhec annak dacára igazolta, dobogós reményei nem lehetnek a németnek, hogy egyébként nem ért le a célba. Több mint 5 tizeddel állt már jobban a vehemensen kezdő szlovén, hogy aztán pályán kívülre kerüljön ugyanott, ahol a német, s utána az olasz is hibázott korábban. Érzésre túl későn indult neki a kanyarnak, utána már nem mert kockáztatni, inkább elengedte ezt a napot.

A gyors számokban eddig remeklő osztrákok közül elsőként Cornelia Hütter (12.) próbálkozott. A kritikus kanyart óvatosabban vette, mint az előtte indulók, más kérdés, hogy egy kevéssel lentebb ő is majdnem elszállt. Csak erőnek erejével bírta menetirányban tartani léceit. Ennek dacára a végére igencsak szorossá tette a dolgot. Lara Gut-Behrami tempójában a szlovén lányt idézte, kellemetlen módon a folytatásban szintúgy. Ugyanott hibázott, kanyarodott túl mélyről, így rossz irányból találkozott a kapuval. Jasmine Flury (5.) szerencsésen jött ki abból a bizonyos kapuból, minekután egy kiadós belefékezéssel könnyűszerrel be tudta venni a kanyart. Vélhetően nem volt tudatos, de jól járt vele, a végén a maga javára tudta fordítani a dolgot. Tina Weirather (2.) mutatta meg elsőként, miként lehet látványos hiba nélkül végigsíelni a pályát. Minden íve neki sem volt tökéletes, de a ritmusból nem esett ki, így laza 45 századot vert a svájcira.

Lindsey Vonn cortinai búcsúja nem sikerült szépre. Kapásból beszedett majd’ fél másodpercet, aztán hiába hozott vissza belőle nem keveset, a lelkesedés a visszájára fordult. A második késve vett kapu után már nem tudott menteni. 15 évvel ezelőtt itt állhatott fel először dobogóra a Világkupában, azóta pedig tucatnyi győzelmet számlált itt.

Az ORF-nak adott interjújában könnyeivel küszködve közölte, ezek után úgy érzi, itt a vége, erőteljesen fontolgatja, hogy végleg és azonnali hatállyal búcsút int a versenysportnak. Állítólag a pénteki versenyen újra rásült térdére.

Ragnhild Mowinckel (7.) konszolidáltan síelt, talán túlságosan is. Szépségdíjas mutatvány volt, annyi szent, épp a kellő tempó hiányzott belőle. Minthogy Tessa Worley visszalépett a futamtól, túl is voltunk az első elitcsoporttól. A hazai lejtő mellett még csak civilként megjelent Sofia Goggia egy jó nagy csokor virággal és teátrális főhajtással búcsúzott példaképétől, Vonntól.

Röpke reklámszünet után Federica Brignone (11.) következett, aki szépen engedte léceit, épp csak választott (pontosabban önmagára kényszerített ívei) nem voltak megfelelőek, így távolkerült a dobogós helyektől. Ramona Siebenhofer a triplázás reményében állt rajthoz, de nagyon hamar véget ért számára a nap. Az emblematikus hágót követően terpeszbe álltak lábai, érthető módon onnan már nem erőltette a kanyarodást. Szinte ugyanott búcsúzott Michelle Gisin. A svájci egyszerűen rosszul érkezett az ugratóról, s már nem kívánta kockára tenni vb-indulását. A sok ász kiesését látva Wendy Holdener (6.) más taktikával fordult a kritikus kanyarokra. Konkrétan egy jó kemény fékezéssel. Az ott összegyűjtött hátrány után viszont jó sebességgel fordulhatott a csúszásra épülő szakaszra. Négy tizedet vert az éllovasra, így felfért az aktuális dobogóra.

Nicole Schmidhofer (13.) ördögien jól kezdett, a lejtő felénél már 4 tizeddel állt jobban, mint a liechtensteini. A folytatásban aztán a legrosszabb helyen, kisebb meredekség mellett került mélyre, s fékezett egy hatalmasat. Csak ott beszedhetett egy teljes másodpercet, az újabb osztrák sikertől távol kerültek nyugati szomszédjaink. Stephanie Venier (9.) révén a dobogó még összejöhetett volna, elvégre koncentráltan tette dolgát a pénteki 3. helyezett. A zárást megelőző kanyarokban viszont lekerült az ideális ívről, így roppant szoros versenyben néhány századdal lemaradt a dobogóról.

Két átpihent nap után, vagyis lesikló edzés nélkül Szuper-G-ben már rajthoz állt Mikaela Shiffrin (1.) is, nemhiába, ő vezette a szakági rangsort két tengerentúli győzelmének köszönhetően. A lejtő elején némiképp óvatosabbra vette a figurát, Weirather pontatlanságainak helyén viszont tudatosan begyújtotta a rakétákat. Végsebességére nem lehetett panasz, vagy bő másfél tizeddel élre tudott kerülni.

Forrás: CNN

Joana Hählen (15.) kevésbé volt ambiciózus, de jól tette, a sok kieső miatt közel került egy szépen mutató eredményhez. A TOP-10-ből kiszorult, ennél vélhetően többen bízott. A hazaiak következő reménysége Elena Curtoni (14.) volt, aki ennek megfelelően lelkesen vetette bele magát a feladatba. Menete nem volt igazán tiszta, a sok belefékezés végül komoly hátrányt eredményezett. Corinne Suter (26.) zárta a második tízest. Egy Shiffrinével azonos nyitószektorral nyitott, amivel el is lőtte összes puskaporát, már az bravúrszámba ment, miként lehetetlen helyzetből vissza tudott érni a pályára. Nemhiába, neki még meg kell küzdenie a vb-indulásért.

article-picture.jpg
Forrás: Österreichischer Skiverband

A ranglista 20-30. helyezettje közt találni egy sor remek formának örvendő, feltörekvő sízőt, s minthogy Shiffrinék nem síeltek verhetetlenül, a körülményekre pedig változatlanul nem lehetett panasz, bőven benne volt a pakliban a meglepetés lehetősége. Mást ne emlegessünk, még az olimpiai bajnok is fent várakozott…

Rögtön Tamara Tippler (3.) ráhozta a frászt a dobogósokra, gyakorlatilag szektorról szektorra tudta hozni részidőiket. Simán leütötte a pódiumról Fluryt, de nem sokon, egész pontosan két századon múlt, hogy Weirathert is beérje. Utána visszatértünk a megszokott kerékvágásba, vagyis ketten is kiestek, Ricarda Haaser, majd Nicol Delago is ugyanott vesztette el végképp a fonalat. Utóbbival az utolsó olasz aduásznak is búcsút inthettek a kilátogatók. Romane Miradoli (22.), majd Lisa Hörnblad (29.) nem igazán tudtak mit kezdeni a technikásabb szakasszal, eltűntek a középmezőny vége felé.

Forrás: Alpine Canada Alpine (Twitter)

Valérie Grenier (4.) két csalódást keltő verseny után megmutatta megint, mi rejtőzik benne. Két zöld szektor után kezdett csak nyílni az olló közte és Shiffrin között, a dobogósoktól is szemmel látható különbség választotta el, ezzel együtt méltán kerül hamarosan valamelyik kiemelt csoportba. Francesca Marsaglia (17.) néha szokott egy váratlanul remek menettel jelentkezni, nos, ez ma nem az az alkalom volt. Marie-Michéle Gagnon (21.) sízéséből hiányzott a meggyőződés, míg Laurenne Ross (23.) túlvállalta magát. Priska Nufer (33.) még távolabb került a világbajnoki indulástól, míg Ester Ledecká (16.) két remek szektor után fokozatosan szétesett, így a várt kiugró eredmény ezúttal is elmaradt – legalábbis Szuper-G-ben.

A harmincon túliak sorát három roppant tehetséges osztrák lány nyitotta. Nina Ortlieb (30.), az egykori olimpiai bajnok lesikló, Partick Ortlieb lánya, egyben az Európa Kupa tavalyi győztese még alkotott igazán maradandót, szektorokba bontva sem. Christina Ager (20.), majd Ariane Rädler (24.) futama már jóval impozánsabbnak hatott. Mindketten zöld szektorral nyitottak, s csak egy-egy kiadós befékezés miatt csúsztak ennyire hátra a ranglétrán. A potenciál mindkettejükben megvan. Ami nekik nem jött össze, az sikerült Kajsa Vickhoff Liének (7.). A norvég lány végig tudta vinni a pályát határozott, vagány stílusában, s végül Mowinckellel holtversenyben zárta a napot. Ha kétséges lett volna eddig, így biztosan kiutazhat Svédországba pár hét múlva.

Osztrák részről még a roppant hullámzóan teljesítő Mirjam Puchner (38-assal a 18.) alkotott maradandót. Egymást érték a kiesések, szerencsére sérülésről eddig nem érkezett információ. A pontszerzők közé verekedte magát két francia, Jennifer Piot (43-assal a 28.) és Laura Gauche (49-essel a 25.), továbbá a lesiklás után immáron Szuper-G-ben is versenyképes Kira Weidle (45-össel a 19.)

Részletes eredmény, statisztika

tabella3.png

Forrás: Kleine Zeitung

Mikaela Shiffrin 54. győzelmét aratta a Világkupában, vagyis akár még a vb előtt beérheti, illetve beelőzheti Vreni Schneidert a női örökranglista harmadik helyén. A jelenleg futó szezonban ez már a 11. sikere, Szuper-G-ben pedig mindeddig veretlen, háromból három a mérlege. (Grödenben nem állt rajthoz.)

Weirather 41 dobogónál tart, Val Gardena után újra annak második fokára állhatott fel. Tippler negyedik ízben végzett a TOP-3-ban, legutóbb lassan három esztendeje, a lenzerheidei VK- finálén.

A hölgyek Garmisch-Partenkirchen felé veszik az irányt, egy újabb gyorsasági hétvége vár rájuk.

tabella4.png

tabella5.png

A címlapon szereplő kép forrása: The Meridian Star

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s