Kettős osztrák diadal a második cortinai lesikláson

Változatlanul az osztrák hölgyek viszik a prímet lesiklásban, kettős győzelmet arattak a Cortina d’Ampezzóban rendezett második futamon. Ramona Siebenhofer kapcsán pedig csak a „ha egy üzlet beindul” kezdetű orbitálisan nagy közhely jut eszünkbe, a tegnap élete első Világkupa-sikerét arató specialistának ugyanis összejött a duplázás, miután szoros küzdelemben legyőzte a szakági tabellát vezető honfitársát, Nicole Schmidhofert. A dobogó harmadik fokára pedig Ilka Štuhec állhatott fel, aki így változatlanul harcban van az újabb kristálygömbért. Remekeltek a németek is, Kira Weidle csak kevéssel szorult le a pódiumról, míg Rebensburg – igaz, már jelentősebb hátránnyal – befutott az ötödik helyre. Lindsey Vonn már biztatóbban síelt, mint előző nap, 9. helyezése és majd’ másfél másodperces hátránya láttán azonban enyhén kétséges, bármikor képes lesz-e megdönteni Stenmark rekordját.


Változóan felhős, fagypont alatti, tehát mondhatni ideális időjárási és hóviszonyok közepette rendezték a szombati lesiklást, melyre összesen 52 hölgy nevezett. A legnagyobb hiányzó kétségkívül Sofia Goggia, a szám olimpiai bajnoki őszi bokatörése után a tervek szerint a jövő heti Garmisch-Partenkirchenben rendezendő VK- fordulón fog visszatérni. Ott szeretné kiharcolni a vb-indulást.

Elsőként Stephanie Venier (13.) próbált szerencsét a női versenynaptár leghosszabb, több mint két és fél km-es pályáján, a híres-nevezetes Tofanán. Látványosan beletört a bicskája, megkínlódott a huplikkal, így hiába kapott erőre a vége felé, a tegnapi dobogóhoz mérhető nagy eredményről lemondhatott. A házigazdák legnagyobb ígérete egyértelmű Nicol Delago (11.) volt, aki ennek megfelelően igencsak motiváltan kezdett. Két csúnya túlfordulással eldobta előnyének nagy részét, s minthogy csupán néhány századdal került az osztrák elé, érthető volt csalódottsága.

 

Forrás: Yahoo News UK

Ramona Siebenhofert (1.) alaposan feldobta a tegnapi siker, kicsattanó magabiztossággal, hibátlan íveken száguldott végig a pályán, nem véletlen tehát, hogy alaposan odavert az előtte indulókra. Jasmine Flury (19.) harmatos produktuma után következett az első nagyágyú, akit mindenképpen ki kellett még szurkolnia az osztráknak. Nicole Schmidhoferrel (2.) való küzdelmük nem is lehetett volna ennél kiélezettebb, gyakorlatilag minden egyes szektort kottára ugyanúgy síelték meg, akár az időkülönbséget, akár az íveket nézzük. A célban 4 századot mutatott a gép.

A maga szintjén Federica Brignone (12.) is szoros versenyt futott, de neki nem az osztrákok, inkább a másik olasz volt az ellenfele. Fél tizeddel kapott ki tőle, a legendás ugratót követő részre azért méltán lehet büszke. Csakhamar elérkeztünk a nap harmadik dobogós menetéig, Ilka Štuhec (3.) és az osztrákok közti különbség ott lépte át a fél másodpercet, ahol a leginkább hiányzott a szlovén menetéből a sebesség. Egy szem ingatagabb kanyarvétele már nem osztott, szorzott e tekintetben.

Lara Gut-Behrami (23.) vesszőfutása továbbfolytatódott, a kis svájci leány, pláne asszonyság egyértelműen kevésnek találtatott a csúszó részeken, de a kanyarjaiban sem volt sok köszönet. A tegnapi méltatlan visszatérés után kozmetikázta volna becsületét ma Lindsey Vonn (9.). Nos, ez az amerikai csúcstartónak csak részben jött össze. Egyfelől ténylegesen mindent beleadott, következetesen támadta a pályát, de különösen a jobbsodrású kanyarokban felettébb bizonytalannak tűntek lábain a lécek. Nagyon kikapott az osztrákoktól, csupán a negyedik helyen állt ekkor, és sejteni lehetett, még jó páran meg fogják előzni. Nadia Fanchininek (13.) speciel nem jött össze ez a tett, rettentően elrontotta a lejtő elejét.

Forrás: Yahoo News Singapore

A második tízes is tartogatott pár esélyest, még ha a futam legnagyobb favoritjai ekkor már a célban várakoztak. Cornelia Hütter (6.) még impozánsabbá tette az osztrák csapat összteljesítményét, igaz, nem mert annyit vállalni, mint dobogós honfitársai.

Forrás: Head Rebels (Twitter)

Viktoria Rebensburg (5.) furcsa módon épp a technikásabb részeken mutatott bizonytalanságot, igaz, Vonnt két tizeddel, Hüttert pedig néhány századdal így is maga mögé utasította. Tina Weirather (17.) topformájától nagyon messze síelt a mai napon (is), egy pillanatig nem tudott kiszakadni a középszerűségből.

Ester Ledecká (8.) kapcsán ez már em volt elmondható, stabilan állt lécein, más kérdés, hogy vagánysága nem egy helyen besokalláshoz vezetett. Hiába lett a nap legjobb svájci lesiklója Michelle Gisin (7.), esélye sem volt ma dobogóra állni. Egyszerűen hiányzott csúszásából a kellő erő. Joana Hählen (22.) olyan borzalmasan kezdett, hogy onnantól fogva a kármentésen túl egyébre nem törekedhetett.

Forrás: n-tv.de

Kira Weidle (4.) nevéhez kötődött az utolsó élvonalbeli sízés. Az év német felfedezettje már-már célba vette a dobogó alját, gyakorlatilag a visszafogottabb kezdőszakaszt kivéve minden egyes pontján a pályának verte Ilkát. Pont ez jelentette a különbséget kettejük közt. Romane Miradoli (16.) szemre tetszetős, de nem különösebben gyors menetét Corinne Suter (33.) elképesztően gyatra csúszása követte. Ragnhild Mowinckel (18.) szintúgy csalódást okozott rajongóinak fásult produktumával.

A harmadik tízes boly nem kápráztatta el edzőit, egy kivétellel – Tamara Tippler (13.) energikus sízése egy rajtszámát messze túlhaladó helyezést ért számára. A többiek örültek, ha elkaptak néhány pontocskát, közülük talán Nina Ortlieb (24.) és Laurenne Ross (20.) emelhető ki, mint akik kitűntek teljesítményükkel.

Ennek megfelelően harmincon túl többeknek összejött a bravúr, vagyis a pontszerzés. Elsőként az újabban lesiklásban is elinduló Wendy Holdener (27.) alkotott nagyot. A kombináció legnagyobb vb-esélyesét alighanem benne tisztelhetjük. Osztrák részről Ariane Rädler (28.) csak felvezette az igazi szenzációt, vagyis Christina Ager (9.) erőtől duzzadó sízését, amivel századra ugyanolyan időt tett le az asztalra, mint annak idején Vonn. Kérdés, melyik lesz hosszabb távon az ő igazi arca: ez, avagy az, aminek köszönhetően ma csak a 33-as rajtszámmal síelhetett?

Péntekhez hasonlóan ma is nullázott a kanadai válogatott, ráadásul sem Grénier, sem Gagnon időnek előtte búcsúzott a versenytől. A pontszerzők listáját Marta Bassino (21.) tette teljessé.

tabella1.png

Eredmények, részletes statisztika

Forrás: Kleine Zeitung

Ramona Siebenhofer túl a százon érik be igazán, úgy nyert két nap alatt két versenyt, hogy előtte ugyanennyi dobogón túl egyebet nem nagyon tudott felmutatni. Már most lassan kétszer annyi pontja van lesiklásban, mint amennyit bármikor egy teljes idény alatt összegyűjtött.

Nicole Schmidhofer nyolc dobogónál tart, ennek felét a jelenleg futó idényben szerezte. Nem véletlenül vezeti a szakági tabellát, roppant kiegyensúlyozottan szerepel eddig.

Ilka Štuhec 17. dobogóját jegyzi már a Világkupában, esetében kiválóan sikerült a visszatérés, hiszen változatlanul igen jó eséllyel pályázik legalább az egyik kristálygömb megszerzésére.

Holnap Szuper-G-ven fejeződik be a hétvége Cortinán.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: Tiroler Tageszeitung

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s