Küszöbön a generációváltás? Noël első győzelmét aratta Wengenben!

A hagyományoknak megfelelően műlesiklással zárult a wengeni hétvége programja, ahol komoly meglepetés született. A regnáló junior-világbajnok Clement Noël fergeteges első futamának köszönhetően megszerezte karrierje első világkupa sikerét. A második helyet egy korábbi junior-világbajnok, az egyre stabilabbá váló Manuel Feller szerezte meg, míg Marcel Hirschernek ezúttal a harmadik hellyel kellett megelégednie.

Felhős idő fogadta a sízőket a wengeni szlalompályán, a Männlichenen. Ugyan mind Wengenben, mind Kitzbühlben elviszi a prímet a lesiklópálya, de a Männlichen (és a kitzi Ganslerhang is) a naptár trükkösebb, igazi kihívást jelentő pályái közé tartoznak. A pályát a norvégok mestere tűzte, ami nem kimondottan sikerült technikásra, de a pálya természeti adottságai ennek ellenére is komoly feladat elé állították a világ legjobb szlalomosait.

Forrás: skiweltcup.tv

Michael Matt (5.) síelhetett először, de a meredeken bizonytalanabb volt, majd a cél előtt majdnem ki is esett. Ennek ellenére tempója nem volt rossz, de szinte biztosnak tűnt, hogy még kerülnek elé a ranglistán. Rögtön érkezett is a hazai tűzés előnyeit élvező Henrik Kristoffersen (3.). Ő sem síelt teljesen tiszta futamot, viszont kisebb hibái nagy sebességéből is adódhattak.  A pálya végén a norvég már nem remegett meg, így természetesen átvette a vezetést.

André Myhrer (10.) stílusának megfelelően a bujkálós kapukat sorozta jól, viszont minden más területen elmaradt az előzőektől, ideje ezúttal viszont legalább továbbjutást jelentett neki. Alexis Pinturault (4.) a pálya elején, azon belül is különösen a meredeken síelt szenzációsan, de a végén nem csúsztak úgy a lécei, mint Kristoffersennek, ami miatt ötszázados hátránnyal ért célba. A svájciak közül elsőként Daniel Yule (8.) konzervatívabban, a komolyabb hibákat, de ezzel együtt a bődületes tempót is nélkülözve síelt, összességében pedig tovább sűrítette az élmezőnyt.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, sportoló emberek és túra/szabadtéri
Forrás: Facebook/Ramon Zenhäuser

Ramon Zenhäusern agresszívan kezdett, de az első ellenőrző pontig meccselt is Kristoffersennel, de közvetlenül utána egy kapu alá repült – idei harmadik nullázását könyvelhette el, amivel Kitzbühelben már nem a legjobb hétben várhatja a rajtszámsorsolást. Jött a menet, amivel helyére tehettük az eddigi éllovas időt: Marcel Hirscher (5.) azonban felváltva síelte a hibátlan és hibákkal teli szektorokat, amit most nem tudott ellensúlyozni bődületes sebessége. Ennek megfelelően nem is volt meglepetés, hogy két tizeddel kikapott norvég ellenfelétől.

Forrás: blick.ch

Kristoffersennek nincs szerencséje az osztrákokkal, Hirschert ugyan kiszurkolta, de jött Manuel Feller (2.), aki honfitársához hasonló, agresszív felfogással végig a határon síelt, viszont azt hiba nélkül, így kényelmes előnnyel állt az élre. Az osztrák perceknek még nem volt vége, Marco Schwarz (16.) viszont két hatalmas hibát is vétett, a célban pedig ezúttal a ranglista legeleje helyett annak legvégén találta magát. A délelőtti tűzijáték azonban így sem maradt el: Clément Noël (1.) megmutatta milyen a tökéletes nyomvonal a stanglik közt, ehhez pedig bődületes tempót vállalt, egyetlen megremegés nélkül, így toronymagasan vette át a vezetést.

Sebastian Foss-Solevåg (13.) ezúttal sem síelt túl meggyőzően, csak Schwarzot tudta megelőzni az addig leérkezettek közül, és a norvéghoz hasonló visszafogottsággal síelt Manfred Mölgg (12.) is. Dave Ryding (15.) beválallósan kezdett, a végére viszont elfogyott a lendülete, míg Felix Neureuther (21.) többször késésbe került, nem igazán találta meg a pálya ritmusát. Az első igazán elemeire széteső menetet Victor Muffat-Jeandet-tól (33.) láthattuk, aki szemre túl nagy tempót vállalt el, ami számtalan hibába hajszolta a franciát.

Loïc Meillardon (18.) volt a sor, hogy mentse a hazaiak becsületét, de nem volt elég gyors az egyébként szépen húzott íveken. Stefano Gross (7.) látványosan, pattogósan síelt, ami így eredményezett ugyan egy-egy kisebb hibát, de eredményére nem lehetett panasz. Jean-Baptiste Grange (9.) a meredek szakaszokkal megküzdött, de a lapos részeket egész kiválóan síelte meg, top10-es eredményt ért ez délelőtt. Luca Aerni (22.) sem gyarapította a svájci jó eredményeket – túl sok élt használt, jelentős lemaradással ért célba.

Christian Hirschbühl (14.) jó kezdés után a pálya végére elfogadott kicsit, ezzel együtt újabb relatíve erős szereplést láthattunk tőle. Julien Lizeraux bíztató kezdés után Zenhäusernhez csatlakozott a kiesők sorába, csakúgy, mint a második blokkot záró Matthias Hargin, aki komoly késésekkel kezdett, aminek kiesés lett a vége.

A reklámszünet után az egyre stabilabban síző Stefan Hadalin (11.) következett, egy újabb, a maga szintjén nagyszerű menettel. Ugyan a mezőny sűrűjében elveszve, de továbbjutott Leif Kristian Nestvold-Haugen (24.), Jonathan Nordbotten (27.), Matej Vidović (28.), Dominik Stehle (20.) és Giuliano Razzoli (19.) is. Viszont nem jutott el a célig Marc Digruber és a sorozatban másodszor kieső Istok Rodeš sem. Harmincon túlról ezúttal kevesek kaptak esélyt, hogy a legjobb harminc közé kerüljenek. A legelőkelőbb helyezést Aleksander Khoroshilov (17.) érte el, míg a legmagasabb rajtszámmal, 62-essel a japán Ryunosuke Ohkoski (23.) jutott tovább. Rajtuk kívül még Donghyun Jung (26.), Elias Kolega (24.) és két svájci, Marc Rochat (29.) és Reto Schmidiger (30.) jutottak tovább a második futamba.

A második futam pályáját francia edző tűzte, ami jó ómennek tűnt Clement Noël számára, bár azért láttunk már pár ellenpéldát is… A nap időközben kisütött, tökéletes síidő, ahogy a német mondja, Kaiserwetter köszöntött a pályára. Rögtön hazai versenyzők síeltek, Reto Schmidiger (24.) a múlt héttől eltérően ezúttal célba ért, Marc Rochat azonban idő előtt búcsúzott. Matej Vidović (23.) épp csak élre állt, míg Nordbotten (27.) sem rukkolt elő acélos menettel. Donghyun Jung (20.) a biztos pontszerzés mellett a tisztes helytállást is szem előtt tartotta, de az igazán átütő menet csak ezután érkezett: Nestvold-Haugen (16.) hatalmas időt repesztett, amihez a múlt héten remeklő Elias Kolega (18.) kiváló alsó szakasza sem volt elég.

Ohkoshi (20.) hozta a japán szlalomstílust, eszeveszetten ment, miközben folyamatosan korrigálnia kellett. Luca Aerni (26.) nem tudta kiköszörülni a délelőtti csorbát; alaposan ráfékezett, a köztes laposon veszített tempót. Sérülése után lassan araszol vissza az élmezőny felé Felix Neureuther (17.), kiegyensúlyozott menetet hozott. Dominik Stehle (21.) nagyot küzdött, óvatosan kezdett, aztán jöttek a hibák is, de nála a 20 körüli helyezés is jónak számít már.

Felix Neureuther ist noch nicht in WM-Form
Forrás: sport1.de

Hosszó idő után síelt ismét remekül Giuliano Razzoli (15.). A meredeket remekül síelte; a vertikális kapuk előtt teret veszített, de a század mellette voltak Haugen ellenében. A nap első igazán erős svájci menetét láthattuk: Loïc Meillard (11.) minden mindegy alapon eresztette léceit, századra pontosan megsíelte Haugen idejét – komoly, 6 tizedes előnnyel állt az élre. Alexander Khorosilov (19.) még bevállalósan kell síelnie a jobb rajtszámokért; kezdésként rá is vert a svájcira, azonban a meredek elején egy bravúros mentésre kényszerült, ami persze a hátrányán meglátszott. Marco Schwarz az oroszhoz hasonlóan kezdett, de vele ellentétben ő végigbírta hideg fejjel, egy tizedes előnye csitította el a svájci közönséget.

A mezőny második felét Dave Ryding (8.) nyitotta vagányan, 3 tizedesre növelte előnyét, az utolsó szektorban viszont egy rosszul vett ív után teret veszített, így csak 6 századdal állt az élre. Hirschbühl (7.) jobban kezdett, mint Schwarz, s minthogy a tizednyi különbséget tartani tudta a meredeken, a végén pár századdal átvette a vezetést. Foss-Solevåg (28.) koncentráltan kezdett, a cél előtt viszont túlvállalta magát és hegymászás lett a vége. Manfred Mölgg (12.) korrekt a meredeket síelt, de végsebességben kicsit elmaradt, ami miatt négyen is megelőzték.

Štefan Hadalin (14.) a meredeken túl sok élt használt, a Mölggel bezárt élbolytól is jócskán elmaradt. André Myhrer (13.) a meredek elején sokat korrigált, azt kivéve tartotta a többiek idejét. Ez azonban nem volt elég a svéd számára, hogy a világranglista legjobb 7 helyezettje közt maradjon. Jean-Baptiste Grange hamar kiesett: elvesztette támasztékát, valami belenyilallhatott a térdébe.

Forrás: blick.ch

Daneil Yule (5.) igyekezett kiszolgálni a hazai közönséget: volt ugyan nehéz pillanata az elején, de menteni tudott. Ezután viszont pazar folytatást produkált, 6 tizedet adott Hirschbühlnek, az addigi legjobb futammal dobogóesélyessé lépett elő. Stefano Gross (9.) túlzottan visszafogott volt a meredeken, ott ment el a virtuális dobogója, aminek legalsó fokát továbbra is Ryding birtokolta. Matt másodjára is küzdelmes menettel rukkolt elő: a második letörésnél majdnem elszállt, de a svájci ellen anélkül sem lett volna esélye.

Forrás: blick.ch

Marecl Hirscher (3.) még agresszívebben síelt, mint délelőtt; saját határait feszegette. A délelőttel ellentétben viszont most nem hibázott, így győzelmi esélyessé lépett elő. Pinturault (25.) ennek megfelelően agresszívan kezdett, de a meredeken nem tudta tartani Hirschert. Ezzel együtt a 2. hely még elérhető lett volna, ha a vertikális kapukombinációnál nem esik ki a ritmusból annyira, hogy végül álló helyzetből kelljen ismét a cél felé indulnia.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, túra/szabadtéri és természet
Forrás: Facebook/Clément Noël

Henrik Kristoffersen (4.) vérszemet kapott, előnnyel fordult a záró szakaszra, aztán megismételte a francia hibáját, de neki legalább sikerült a hátrabillenésből úgy-ahogy ritmusban maradnia, ezzel együtt természetesen nem vette át a vezetést. Manuel Feller (2.) higgadtan kezdett, de előnye folyamatosan olvadt el. A meredeken összeszedte magát, a végén sem hibázott, így 2 század megmaradt előnyéből. Clément Noël (1.) nagy lehetőség kapujában állt. Szögletes íveket húzott a letörés után, de csaknem fél másodperccel fordult a pálya második felére. Némi túlmozgással, de megoldotta a trükkös kapukombinációt, nagy bravúrral, 8 századdal nyerte meg a versenyt.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, , mosolygó emberek, sportoló emberek és túra/szabadtéri
Forrás: Facebook/Clément Noël

A 2018-as junior világbajnok Clément Noël kedveli a svájci havat: tavaly Davosban lett a műlesiklás korosztályos bajnoka, majd múlt héten Adelbodenben a világkupában is dobogóra állhatott már. Egy hétre rá pedig már első győzelmét ünnepelhette Wengenben. Győzelmével jövő héten már a legjobb 7-ből kap majd rajtszámot.

Manuel Feller egyre kiegyensúlyozottabbá válik. Korábban folyamatos kieséseiről volt híres, idén azonban már másodszor tudott dobogóra állni. A hangsúly nála egyértelműen egyre inkább a szlalom felé tolódik az óriásról. Marcel Hirscher továbbra sem fogja szívébe zárni a Männlichent. Karrierje során eddig mindössze egyszer tudott itt győzni, tavaly. Ezt a számot továbbra sem tudja gyarapítani.

Forrás: Der Standard/derstandard.at

Jövő héten újabb legendás helyszínre, Kitzbühelbe látogat a világkupa mezőnye. Pénteken szuper-G-vel kezdődik a hétvégi program. A wengeni közönség egyébként feladta a leckét az örök rivális osztrákoknak: a három nap alatt rekordszámú, 67.500 néző követte a helyszínen a wengeni versenyeket.

A borítókép forrása: Facebook/Clément Noël

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s