Nincs ellenszer: Hirscher-dupla Adelbodenben

Makulátlanul alakult ez a hét Marcel Hirscher számára, hiszen azok után, hogy az FIS utólagos döntése nyomán a javára írták a novemberi Beaver Creek-i óriás-műlesiklást, két meggyőző sikert aratott egyik kedvenc helyszínén, a svájci Adelbodenben. A vasárnapi szlalomon Clément Noël nehezítette meg leginkább az osztrák fenomén dolgát, az ifjú francia életében először állhatott fel dobogóra a Világkupában. Henrik Kristoffersen már sokadik alkalommal mondhatta el magáról ugyanezt. Elias Kolega révén újra horvát szlalomost láthattunk viszont a TOP-6-ban, vagyis a szűk élmezőnyben. A hazaiak számára Ramon Zenhäusern ötödik helyezése jelentette a plafont, vagyis továbbfolytatódik a helvétek hazai nyeretlenségi szériája.


Adelboden impozáns lejtője, a Chuenisbärgli az óriás-műlesiklás szentélye, a Világkupa-versenyek 1967 óta íródó történelme során minden egyes évben rendeztek itt futamokat e szakágban. Ezzel szemben csupán 2000-től kezdődően versenyeznek ott a szlalomosok. Mondanunk sem kell, e tekintetben is Marcel Hirscher a csúcstartó, négyszer győzött a legtechnikásabb számban.

A teltházat feszegető tribün rögtön a nyitófutam során feltekerte a hangerőt, lévén egyik esélyesük, Daniel Yule (6.) nyitotta a menetek során. Tisztes alapidőt állított fel, de sejteni lehetett, hogy az éllovas pozíciót nem sokáig tudja megtartani. Henrik Kristoffersen (2.) laza négy tizedet vert a svájcira, dinamikus csúszásába azért itt-ott belecsúsztak hibák. Ezzel együtt öt aprócska századdal kikapott tőle Marcel Hirscher (3.), aki a pálya alján egy nagyobb ritmustévesztést is elkövetett. Az osztrák eddigi pályafutása alapján azért joggal vélekedtünk úgy, hogy a nagy durranást ezúttal is délutánra fogja tartogatni.

8d7e6a3a93a8eb6a0e90461a7a024ce3.jpg
Forrás: The Japan News

A szoros verseny képzete azonban még kitartott, példának okáért úgy tűnt, hogy Alexis Pinturault (4.) is felveheti ez egyszer a kesztyűt előbbi kettővel, egészen kompakt menetet rakott le a lejtőre. Újabb svájci következett, Ramon Zenhäusern (9.) lécei szintúgy a letörésnél kezdtek dadogni a lábain, öt századdal maradt el Yulétól. André Myhrer életerős kezdés után a pálya utolsó harmadában esett ki a versenyből. Michael Matt (34.) leért ugyan, de csak egy kiadós hiba kíséretében. Nem kapott összesen két másodpercet sem a norvégtól, ez végül mégis kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz.

A ranglista következő blokkját a betegeskedő Manfred Mölgg (11.) stabil, de nem valami átütő menete nyitotta. A dél-tirolit követően Felix Neureuther (27.) ment egy képességeihez mérten középszerűt, neki is cidriznie kellett a második futamért, hasonlóan a roppant ingatag formát mutató Sebastian Foss-Solevåghoz (28.). Dave Ryding napja két szektorig tartott, lábai közé vett egy trükkös kombinációt. Bizakodhattunk még kiváló sízésekben, elvégre több, utóbbi időben remeklő síző várakozott még a rajtállásban. Marco Schwarz (1.) speciel maximálisan igazolta a várakozásokat. Visszafogottabb kezdés után alaposan begyújtotta a rakétákat a meredeken, hogy aztán a záró szektorban 34 század erejéig a maga javára fordítsa a versengést. A svájciak harmadik esélyese leblokkolt, Loïc Meillard egy szektor után elcsendesítette a nézőközönséget kiesésével. Ez a hétvége nem az övé volt, nagyon nem. Manuel Feller hozta védjegyévé vált stílusát, magyarán betámadta a pályát, majd kiváló nyitószektor után búcsút is intett reményeinek. Clement Noël (5.) stabilabban teljesített, eközben tempójára sem lehetett különösebb panasz. Pinturault-val konkuráló idejével továbbálmodozhatott a dobogóról.

173a3c3b9bd4a3c3f09421bf2bc02d7f
Forrás: Yahoo Sports

A következő hetes blokkból egy svájci, nevezetesen a kombináció világbajnoka, vagyis Luca Ärni (10.), valamint egy újabb francia, Victor Muffat-Jeandet (8.) alkotott maradandót. Mindketten becsatlakoztak a 7-8 tizeddel elmaradottak csapatához. A többiek már ettől a csoporttól uszkve fél másodperccel el voltak maradva, így járt például a vb-kvalifikációért hajtó Christian Hirschbühl (13.), az utolsó idényét taposó Julien Lizeroux (15.), valamint a kétszeres világbajnok Jean-Baptiste Grange (17.).

A harmincas rajtszámig két balkáni nemzetbeli, jelesül a szlovén Stefan Hadalin (13.) és a horvát Istok Rodeš (16.) került a középmezőny derekára. Még magasabb rajtszámmal Reto Schmidiger (38-assal a 7.) nevéhez fűződött a legnagyobb bravúr, konkrétan két századon múlt, hogy nem ugrik az élre honfitársai összevetésében. Elisa Kolega (48-assal a 21.) révén még egy horvátot köszönthettünk a második futam mezőnyében, Riccardo Tonetti (57-essel a 22.) zárt utolsó versenyzőként a TOP-30-ban, míg Alekszander Horosilov (50-essel a 28.) újabb lépést tett a felzárkózás rögös útján. Hat olasz jutott tovább, köztük Fabian Bacher (49-essel a 30.) életében először síelhetett két futamot a Világkupában.

Míg délelőtt német, délután svéd edző állította össze a pálya nyomvonalát. A dolog pikantériáját az adta, hogy emberemlékezet óta először nem került tovább svéd szlalomos, Myhrer mellett Hargin (40.) is búcsúzott. Szintén nulláztak az észak-amerikaiak, sem az USA, sem Kanada nem képviseltette magát a legjobb harminc között.

Bacher (24.) biztonsági menete után Horosilov (14.) már sokkalta inkább rákapcsolt. Pár mélyről vett kapuval együtt jól teljesített az orosz a havas-felhős időben kezdődő második futamban. Így sem múlt sokon, hogy Neureuther (15.) letaszítsa őt az élről, a német az igencsak sűrűre tűzött záró részen azonban beszedett csaknem fél másodpercet. Digruber (22.) nagyon nemm találta meg a pálya titkát, no meg ritmusát, alaposan kikapott az előbbi két sízőtől, akárcsak az őt követő Johannes Strolz (23.). Tanguy Nef (25.) számára egy átlagos pályán alighanem a biztos pontszerzés lehetséges alternatívaként jelent volna meg, elvégre 44-es rajtszámmal volt esélye minderre. Ám Adelbodenben ezt egyszerűen nem tehette meg, így viszont besokallt (2x), visszasétált (2x), s csak limitidőn túl érkezett célba. A közönség buzdítása persze így sem hagyott alább.

Vinatzer (20.) rendezett sízése egy könyökkel vett kapuvételig tartott, ott ment el a vezetés átvételének esélye. Honfitársa, Tonetti (19.) konszolidáltabban viszonyult a pályához, ezzel együtt komoly gondjai akadtak a meredeken. Elias Kolega (6.) a legszebb horvát hagyományokat felidézően koncentrált menettel jelentkezett. Nem véletlen, hogy fergeteges meredeke után maga Ivica Kostelić is elégedetten öklözött a levegőbe. Amilyen kiegyenlített volt a mezőny, egyáltalán nem tűnt sansztalannak egy kimagaslóan erős helyezés. Adam Žampa speciel nem hozta rá a frászt, görcsös menetének közepén két lába közé vett egy stanglit. Maurberger (17.) egyszerűen nem vállalt eleget, kellemetlen, hogy már-már szokás szerint Stefano Gross (16.) által sem láttunk épületesebb sízést. Sok-sok megingást annál inkább. Jean-Baptiste Grange (9.) rutinja azért sokat kamatozódott, már amennyiben azt nézzük, amit visszahozott a meredeken, közvetlenül azok után, hogy fenékre ereszkedve fordult rá. A horvátok öröme mindazonáltal nem lehetett teljes, másik reménységük, Rodeš figyelme ugyanis a lejtő legelején alábbhagyott, rátaposott az egyik kapura. Ivica magába temetkezve konstatálta védence nullázását.

Forrás: Slovenske novice

Röpke reklámszünet után Lizeroux (12.) búcsúzott el az adelbodeni közönségtől, mégpedig egy egészen kulturált csúszással. Meredeke tanítanivaló volt, mármint stílusban, a sebességéről sajnos nem volt ez elmondható. Hirschbühl (21.) rettenetesen elrontotta a legvégét, egyben az egész pálya legkeményebb szakaszát, jelentősen hátrébb esett. Stefan Hadalinra (10.) ugyanez nem volt elmondható, azzal együtt sem, hogy a letörést követően nehezen jutott egyről a kettőre, konkrétan sok kanyart vett szélesen. Stehle (11.) némi meglepetésre rápakolt pár tizedet hozott előnyére a nyitószektorban, a folytatásban már kevésbé volt esélye bármire. Igaz, talán önmagát is meglepve ő végzett a legelőrébb a németek közt. Csakhamar fény derült Kolega menetének gyengeségeire, Mölgg (13.) például már hat tizeddel ment a pálya első harmadánál. A meredeken viszont a kelleténél több élt használt, így az aktuális dobogótól is távolkerült. Luca Ärni sorsát egy vertikális kapu pecsételte meg. Írhatnánk azt is, hogy kicsit elvitte a szíve, korábban fordult rá a kelleténél. A hazaiak bánatára rögtön megérkezett a gyógyír Ramon Zenhäusern (5.) sízése formájában. Nem tett egyebet, minthogy egy Kolega-közeli meredek elé összerakott egy acélos nyitányt, így kerek egy másodperccel élre ugrott. Arra mondjuk kevesen gondoltak volna, hogy eme időközbe senki nem tud besorolni a továbbiakban.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Azonnal, mindenfajta szünet nélkül folytatódott a verseny, a szervezők nem kockáztattak. Victor Muffat-Jeandet (7.) túlzottan kontrollált sízést mutatott be, ezt a tartalékos üzemmódot pedig Fortuna sem értékelte, egy századdal kikapott Kolegától. Schmidigert szintúgy elvitte a hév, mint szinte minden svájcit. Odalett a koncentrációja, tükörsimán lába közé vett egy kék kaput még az érdekesebb részek előtt.

Daniel Yule (8.) leért ugyan, de nem volt benne olyan sok köszönet, alaposan megszenvedte a finist. Pár század híján, de még az aktuális pódium sem sikeredett neki. Clément Noël (2.) visszafogottabb kezdés után visszahozta délelőtti előnyét, majd egy egészen parádés meredekkel megsíelte a délután addigi legjobb idejét. Közel 5 tizeddel állt a lista élére, komoly nyomást helyezett a még fent várakozókra. Így első körben Alexis Pinturault-ra (4.). Mint az várható volt, jó 3 tizeddel megnövelte előnyét fent, de a meredeken esélye nem volt a junior-világbajnokkal szemben. Nem tudott magasan maradni a kulcsívek előtt.

Forrás: Yahoo Finance

Hiába Noël remeklése, egy pillanatig nem gondolhattuk komolyan, nem létezik annál is erősebb menet. Természetesen Marcel Hirscher (1.) mutatta meg, hogyan kell ezt csinálni. Közelített a háromnegyed másodpercet fórja, s bár a francia topszektoraiban eladott belőle egy keveset, 5 tized csak megmaradt belőle. Természetesen az osztráké volt a délután legjobb ideje.

Henrik Kristoffersen (3.) igyekezett felmondani a leckét, mint annyiszor, de elbukott vele, már sokadszor. Rögtön a második kapuvételbe belefékezett, a meredek eleje pedig nagyon ormótlanra sikerült, így már annak is örülhetett, hogy két századdal beékelődött a két francia közé, biztossá téve így újabb pódiumát. Az osztrák siker szintén biztossá vált, már csak a győztes személyét övezte homály. Marco Schwarz igyekezett legjobb tudását hozni, de már a meredekre hátránnyal érkezett. Pontosabban érkezett volna, a ráfordító kapura ugyanis, ami különösebb gondot addig senkinek nem okozott, csúnyán rátrappolt lécével. Újabb kiesés a nagy esély kapujában, de van olyan érzésünk, még januárban ki fog jönni számára a lépés…

Részletes statisztika és eredménysor

effd0ca096c24df99d138272b2d6fc31.jpg
Forrás: Concord Monitor

Marcel Hirscher 67. győzelmét aratta a Világkupában, ebből immáron a kilencediket Adelbodenben. Ötödszerre duplázott itt. Toronymagasan ő a legeredményesebb síző, ki megfordult ezen a lejtőn. (Stenmark öt sikerrel zárta pályafutását.) Ez már csak azért is így van, mivel anno itt végzett először TOP-10-ben az osztrák. Lassan tíz esztendeje…

Clément Noël tegnap debütált a dobogón. Az előző durván egy évben nyolcszor végzett a TOP-10-ben, így nagyon is várható volt ez az eredmény. Ha így fejlődik, nem zárható ki teljesen, hogy visszahódítják a franciák a műlesiklás trónját a vb-n. Kristoffersen 51 dobogónál tart, de ez lassan már aligha teszi boldoggá, hiszen nemhogy Hirscher skalpját képtelen beszerezni, egyre többen felnőnek hozzá a többiek közül.

A férfiak e hétvégén Wengenben csapnak össze, méghozzá két tradicionális lejtőn: szombaton lesiklás a Lauberhornon, vasárnap szlalom a Männlichenen.

eredményÖsszetettszakági

A címlapon szereplő kép forrása: Times Union

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s