Egyetlen század döntött Paris és Mayer közt Szuper-G-ben

Teljessé tette az olaszok örömét tegnap Dominik Paris, miután a lesiklást követően némi meglepetésre Szuper-G-ben is élen végzett. Igaz, ehhez kellett az egyébként mindenkinél meggyőzőbb Mathias Mayer hibája a lejtő végén, ám ez nem vesz el semmit a dél-tiroli érdemeiből. Ha csak a győzelmeket nézzük, akkor ezzel ő lett a Pista Stelvio legeredményesebb sízője. A dobogó harmadik fokára Aleksander Aamodt Kilde állhatott fel. Rá is fért ez a skandináv küldöttségre, mert egyébiránt igencsak rossz napot zártak. Svindal ismét visszafogottan teljesített, Kjetil Jansrud újabb kieséssel stabilizálta rossz formáját, míg Saugestad egy ronda eséssel borzolta a kedélyeket.


Az időjárásra ezúttal sem lehetett panasz az év utolsó férfi versenyének helyszínén. Bár a felhők itt-ott eltakarták a napfényt, egyéb anomáliáról nincs okunk beszámolni. A rajtlistáról két síző hiányzott az ismertebbek közül. Mint ismert, Travis Ganong egy évvel súlyos térdsérülése után visszatért Bormióba, de idén sem úszta meg esés nélkül. Igaz, a sérülést elkerülte, de a csapattagokkal konzultálva úgy döntött, nem kísérti tovább a sorsot, így kihagyta mindkét versenyt.

Tartozunk még olvasóinknak a tegnap hatalmasat bukott Klemen Kosi állapotával. A szlovén síző rövid időre eszméletét is elvesztette, vészjóslóan nagyot huppant, joggal aggódtunk érte. Végső soron egy törött orral, egy kihullott foggal és pár arcát ért zúzódással megúszta az esetet.

Bár nem idetartozik, de szólnunk kell a tegnapi semmeringi szlalomon kiesett Nina Haver-Løseth helyzetéről is. A diagnózis meniszkuszsérülést és szakadást mutatott ki jobb térdében. A műtét sikeresen lezajlott, ebben a szezonban már nem látjuk versenyezni.

Visszatérve a tegnapi versenyre… A Szuper-G az a szakág, amit nagyban befolyásol a pálya nyomvonalának minősége. Ezúttal az osztrák edző kezében volt a gyeplő, s nem volt rest a lesiklóknak kedves pályát összeállítani.

Pénteken másodikként, ma első indulóként vágott neki a távnak Christof Innerhofer. Rögtön egy kiadós rontással kezdett, onnantól már a szíve vitte csak előre, a pontszerzésről is lemondhatott. Formájáról azonban mindent elárul a tény, hogy azt követően két szektorban is az első, illetve a második legjobb időt síelte. Mígnem egy újabb hiba után pályán kívül nem rekedt.

Így az alapidőt egy norvég, név szerint Adrian Smiseth Sejersted (7.) állított fel. Kompakt, bátor sízést mutatott be, a vége karriercsúcsot érő helyezés lett. Mauro Caviezel (10.) bizonytalan kezdését kárhoztatja, mert egyébiránt tartani tudta a lépést a norvéggal. Utóbbi versenyekhez fűződő jó eredményei okán immáron alacsony rajtszámmal köszönthettük Christoph Krennt (28.). Ezúttal nem alkotott maradandót, annyi szerepe azért vélhetően volt, hogy útmutatással szolgáljon az utáni következő osztrák különítménynek.

Max Franz (5.) még nem kaphatott belőle, ennek megfelelően a pálya elején ő is besokallt. Azt követő tempója viszont kiváló volt, le is dolgozta 4 tizednyi hátrányát, s élre állt. Josef Ferstl (11.) korrekt meneten volt túl, egy-két kiszélesített kanyaron kívül egyéb gondja nem akadt.

Forrás: National Post

Matthias Mayer (2.) révén új minőség érkezett a pályára. Az olimpiai bajnok úgyszólván tökéletes pályát rakott le az asztalra, igazából senki nem tudott volna hozzászagolni, ha nincs a lejtő végi bizonytalansága. Alig fért be az utolsó kapuba, ami meglátszott végsebességén. (Annyira tragikus azért nem volt a helyzet, így is nyolcadik legjobb részidőt síelt.) Laza 8 tizedet osztott ki honfitársának.

Blaise Giezendanner (16.) felemás menetet teljesített, hol a bátorság, hol a pontosság hiányzott belőle. Vincent Kriechmayr (4.) a pálya közepi traverzén mélyre került, mint utóbb kiderült, ott bukta el a dobogóesélyt. Dustin Cook (31.) egy rajtszámához méltatlan, végtelenül darabos és zaklatott sízéssel rukkolt elő. Hármas osztrák vezetéssel érkeztünk el tehát az első reklámszünethez.

Forrás: Out Kings

Hannes Reichelt (18.) teljesen más nyomvonalon fűzte át magát a felső szakaszon, a folytatásban pedig túl direkt támadta a kapukat, amit láthatóan nem támogatott a pálya. Csupán a nyolcadik helyre ért be. Újabb osztrák érkezett, Christian Waldernek (21.) sem ízlett a kanyargósabb rész, rendre lecsúszott az ideálisnak vélt ívekről.

Aksel Lund Svindal (17.) felejthető meneten volt túl. Elejétől kezdve nem volt megfelelő a tempója, az ugratót túlhúzta, látványosan szenvedett végig. Alig fért be Reichelt elé, félresikerült hétvége ez a norvég szempontjától. Boštjan Kline (37.) még inkább kínlódott, egyáltalán nem tudott mit tenni a technikai részeken, első sízőként elérte a három másodperces hátrányt. Kjetil Jansrud keményen bekezdett, majd lekopírozta Reichelt ívét. Legalábbis ezt tervezte, de nem jött be neki, kiszorult a pályáról.

Forrás: Claudio Pea

Dominik Paris (1.) vállán tonnányi teherrel vágott neki a pályának, Innerhofer kiesése után muszáj volt nagyot alkotnia. A lejtő felénél szinte egálra állt Mayerrel szemben, s miután az osztrák legjobb szektorában alig kapott 3 tizedet, megmaradt esélye a fordításra. Egyetlen századdal össze is jött, a jóval vagányabb Mayer a legvégén bukta el a győzelmet.

Aleksander Aamodt Kilde (3.) száguldott, akár a veszedelem, a kockázatvállalása megtérülni látszott, az utolsó szektor előtt egyetlen tizeddel maradt csak el Paristól. A végén már nem konkurált vele, pár századdal viszont letaszította a dobogóról Kriechmayrt. Adrien Théaux (13.) szép, magas íven abszolválta a keresztcsúszó részeket, a kanyarok már kevésbé sikerültek fényesre. Az aktuális 9. helyre így is befért. Beat Feuz (6.) izmos kezdés után beszedett fél másodpercet, majd bár Paris gyengébb szektorában tartani tudta az olasszal a tempót, a legvégén még inkább eltávolodott a dobogós helyektől. A második blokkot Andreas Sander (14.) zárta. Zöld szektorral nyitott, de ott el is lőtte összes puskaporát. Konszolidált sízést mutatott be, ami egy erős középmezőnybe illő pozíciót eredményezett, TOP-10-et nem.

Emanuele Buzzi (25.) pár durván kiszélesített ívvel nagyon hamar eldobta az igazán jó szereplés esélyét. Reményét az sem hozta vissza, hogy egy szektorban két tizedet vert a verseny győztesére. A szezonban először lehetett magával igazán elégedett Gilles Roulin (15.). Szigorúan idei formájának fényében. Johan Clarey (9.) célba érkezését még feltétlenül ki kellett várni, elvégre egy kirobbanó formában lévő sízőről volt szó. Ennek megfelelően másfél tizedes előnnyel nyitott, lendülete pedig a végéig kitartott. Kár, amiért nem követte a többieket abban a bizonyos szektorban, s továbbnőtt hátránya. A szezon elején még ötvenen túli rajtszámmal versenyző francia újabb TOP-10-es eredménnyel gazdagodott.

Forrás: KDOW-AM

Nincs nap sajnos komoly bukás nélkül a lesiklóknál, ezúttal a norvég Stian Saugestad landolt fejjel a jégen. Szintén elvesztette eszméletét, úgy csapódott bele a védőhálókba. Megszokott előzmények vezettek az eséshez: elvesztette egyensúlyát, lécével nem tudta menetirányban tartani magát, majd azzal szemben került a levegőbe. Szerencsére hamar megérkeztek a képek, amin mozgatta lábát. Nyakmerevítővel, de két lábon várta a mentőhelikoptert.

Ryan Cochran-Siegle (22.) remekül jött a pálya háromnegyedén, fél másodperccel maradt el csupán. Aztán viszont méterekkel lentebb vette be a traverzet, mint az ildomos lett volna, minek okán alig tudott pár sízőt megelőzni. Carlo Janka (29.) változatlanul önmaga árnyékaként szerepel, harmatos csúszása után rögtön jött az ellenpólus bizonyítékul annak a ténynek, hogy bizony lehet még jól síelni magas rajtszámmal a hátunkon. Brice Roger (12.) hasonlóan kezdett, mint a kettővel előtte érkező amerikai fiú, sőt a harmadik szektoridő is az ötödik legjobb volt a mezőnyben. Innentől viszont nemhogy beleszólhatott volna egy Parissal hasonló részidővel a dobogós helyek sorsába, beszedett jó egy másodpercet, így eltűnt a középmezőnyben. Rasmus Windigstad (24.) és Martin Čater (26.) az elvárható minimumot teljesítették csupán.

Forrás: ORF

Harmincon túlról – idén már nem először – Marco Odermatt (8.) alkotott hatalmasat, a szám junior-világbajnok tehetsége végig élvonalbeli tempót diktált. Ismét a vastagon pontot szerzők közt tudhattuk a francia Nils Allegrét (20.) és az osztrák Dominik Danklmeiert (19.). Épp utóbbi után ismételten megállították a versenyt, az edzéseken amúgy jó formát mutató Daniel Hemetsberger nagyot bukott. Bal térdében elszakadt az elülső keresztszalag, a belső szalag és a meniszkusz is. A műtét komplikációk nélkül lezajlott, de hosszú kényszerpihenő vár rá.

A folytatásban még Mattia Casse (27.) és Steven Nyman (60-assal a 23.) zárt a pontszerzők közt.

Részletes eredmények

tabella1.png

Forrás: Archy news nety

 

Dominik Paris 11. győzelmét aratta a Világkupában. Bormiói sikereinek száma pedig immáron elérte a négyet, amivel beelőzte az eddig vezető Michael Walchhofert az öröklistán. Igaz, míg az osztrák két második és ugyanennyi harmadik helyezést is begyűjtött, addig a dél-tiroli mindeddig csak veretlenül állt dobogón. Matthias Mayer jubilált, huszadik dobogós helyezésének örvendhetett. A norvégok becsületét megmentő Kilde épp feleannyi pódiumnál tart.

A szakági tabellát változatlanul Svindal vezeti, de mögötte még inkább torlódtak az üldözők. A bormiói hétvége után újabb nagy lépést tett Hirscher az összetett sokadik megvédése felé…

 

Akárcsak a hölgyek, a férfiak is Oslóban kezdik az újévet, már persze azok, akiket technikai számokban szerepelni szoktak a rajtlistán.

tabella2.png

tabella3.png

A címlapon szereplő kép forrása: SWX

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s