Hirscher duplázott Alta Badián

Marcel Hirscher két nap alatt második versenyét nyerte Alta Badián. A paralell dobogóján ismét két franciával kellett osztoznia: Pinturault-nak ismerős mér tegnapról a harmadik hely, azonban Thibaut Favrot második helye azonban komoly szenzáció. Utóbbi ihletett formában versenyzett egész este, és a világranglista legjobb heteséből hármat búcsúztatott, végül a negyedik ellenfél, Marcel Hirscher már kifogott rajta.

Az már hosszú évek óta hagyomány, hogy a Val Gardenai hétvége után a világkupa legjobbjai Alta Badiára utaznak, és a dél-tiroliak abból is hagyományt próbálnak teremteni, hogy a hagyományos óriás-műlesiklást egy parallel óriás kövesse hétfő este a Gran Risa alján. A hagyományt azzal próbálják biztosabb alapokra helyezni, hogy az a versenyző, aki a hétvége négy versenye alatt a legtöbb világkupa-pontot szerzi, az megnyeri a 20.000€ értékű különdíjat, a Südtirol Ski Trophyt. Ehhez azonban a szabály szerint Grödenben és Alta Badián is egy-egy versenyen minimum rajthoz kell állni. A különdíjra a verseny előtt is már szinte csak Kildének volt esélye, de az sokat elmond a sokszámos sízés jelenlegi állapotáról, hogy Marcel Hirscher csak Alta Badián versenyezve végül több pontot szerzett Kildénél, de a szabályok szerint így nem indulhatott a díjért.

A parallel pályáját az óriás-műlesiklás szabályaiban előírt kaputávolság szerint tűzték a Gran Risa aljára, egy ugratóval fűszerezve azt. A lebonyolítás szerint az első fordulóban még mindkét pályát megsíelik a párok tagjai, majd onnantól kezdve az alacsonyabb rajtszámmal rendelkező választhat pályát és egy menet alapján dől el a továbbjutó sorsa. Itt álljunk is meg egy szóra: ugyanis a rajtszámokat nem rendes kvalifikációs verseny alapján osztják. 16-an kvalifikáltak az óriás világranglistája alapján (rajtszám 1-16), 4-en az összetett alapján (rajtszám 17-20); 12-en pedig a vasárnapi verseny első futama alapján, azok közül, akik az előbbi kettő alapján még nem nyertek részvételi jogot. Így a papíron legesélyesebb választhatja a jobb pályát, attól függetlenül, hogy egyébként mennyire síel jól vagy épp rosszul a pályán. Erre megoldás lehetne, ha rendes kvalifikációt rendeznek, vagy az első forduló összesített ideje alapján illetné a pályaválasztás joga a folytatásban a legjobbat.

Első kör

Alta Badia parallel_1

Sajnos akadnak parallel versenyek, amikor az egyik pálya tűzése gyorsabbnak látszik, mint a másik. Ez történt a mai napon is, de talán a végkimenetel szempontjából nem volt teljesen perdöntő a pályák eltérő adottsága. Az első körben a piros pálya tűnt jobbnak – bár jegyezzük meg, hogy a piros pályán jöttek az óriás szakági legjobbjai. A pályaelőnyre elsőként Aleksander Åmodt Kilde cáfolt rá, aki annak ellenére szerzett vezetést a kék pályán, hogy botját a rajt után nem sokkal elhagyta. A norvég a második futamban egy kiesés közeli helyzetből még menteni is tudott, így jutott tovább, ráadásul Manuel Feller ellenében. Az egyik legszorosabb párharc Luitz és Schwarz közt zajlott: két futamon keresztül fej-fej mellett haladva, hibátlan ugratókkal, végül a német bizonyult jobbnak egy hajszállal.

Könnyedén jutott tovább az esélyesek közül Hirscher és Faivre, és bár Pinturault, valamint Olsson kicentizte ugyan, de ők is folytathatták a versenyt a legjobb tizenhat között. Kristoffersen sem a nagy előnnyel továbbjutó esélyes sorához csatlakozott: másodjára óriási mentést mutatott be a kék pályán, de két századdal maga mögött tudta tartani Schörghofert.

A nagyobb meglepetések közt jegyezhettük Muffat-Jeandet kiesését, igaz, az őt kiejtő Tumler okozott már idén nagyobb szenzációt is. Nem volt jó ómen a franciáknak az ifjú svájci ellenfél: a tegnapi második Fanara kikapott Gino Caviezeltől. A svájci francia sormintát Thibaut Favrot törte meg, aki Meillard búcsúztatta szoros meccsen. Az óriás legjobbjai közül búcsúzott tovább Žan Kranjec is.

Az összetett világranglista alapján kvalifikációt szerzők közül Kjetil Jansrud hátrányból tudott fordítani, ráadásul ezt nem csak ugratójának, hanem tempós kapuk közti bujkálásának is köszönhette. Így ebből a csoportból csak a norvég élte túl az első kört. Max Franz elméletileg a maximális fél másodperces fórral rajtolt volna másodjára, azonban a kapu gyanúsan hamar nyílt az osztrák előtt. A nyolcaddöntő rajtja előtti másodpercekben derült ki, hogy a sejtéseknek megfelelően túl hamar nyílt a kapu és csak emiatt ért be pár századdal Ford előtt a célba. Így viszont végül az amerikai lett a jogos továbbjutó. Franz mellett kiesett Matthias Mayer és a kaput tévesztő Vincent Kriechmayr is.

Nyolcaddöntő

Az első nyolcaddöntő tartogatta bulvárszempontból a legtöbbet: Marcel Hirscher Kjetil Jansrud ellen vívott nagyon kiélezett csatát, végül az utolsó pillanatban az osztrák kerekedett felül. Thomas Tumler újabb meglepetést már nem tudott előhúzni a zsákból, Stefan Luitz magabiztosan nyerte a futamot. A norvég házi csatából Kilde jutott a legjobb nyolc közé, ráadásul az elméletileg gyengébb kék pályán. Hosszas közjáték után végül Tommy Ford síelhetett Matts Olsson ellen, de a svéd a verseny címvédőjeként kérdést sem hagyott a továbbjutó személyét illetően.

Szintén könnyen jutott tovább Pinturault is, aki ellen a helyi szurkolók kedvence, Mölgg síelt. Egy ki-ki meccs következett, ahol Caviezel győzött Brennsteiner ellen. A francia háziversenyben kisebb meglepetésre Favrot nyert Faivre ellen. Szoros meccsel nyitott a forduló, szoros meccsel is zárult: Luca di Aliprandini a szurkolók üdvrivalgásától tüzelve csak két századdal kapott ki Kristoffersentől az elméletileg gyengébb pályán.

Negyeddöntő

Alta Badia

A negyeddöntőben Hirscher kihívója Stefan Luitz volt, és a német sokáig meccsben volt, de Hirscher egy rontott ugrató ellenére is győzni tudott. Matts Olsson ezúttal az eddigi leggyengébb ugratója ellenére is le tudta győzni az eddig sziporkázó Kildét. Alexis Pinturault tökéletesen koncentrálva síelt végig, ráadásul ellenfele, Gino Caviezel kaput rontott. Kristoffersen egész este kissé dekoncentráltnak tűnt, és a sokkal jobban csúszó piros pályán is kikapott Thibaut Favrot-tól, aki ezzel végérvényesen az est meglepetésemberévé lépett elő.

Elődöntő és vigaszág

A negyeddöntő vesztesei már nem búcsúztak végleg, mivel folytathatták a versenyt az ötödik helyért. A vigaszág Kilde ismét komoly ellenfelet kapott, végül Luitz századokkal verte a norvégot. Kristtoffersen a vígaszágon sem tudott élni a piros pálya elméleti előnyeivel, Gino Caviezel egy nem tökéletes menettel is előbb ért célba.

Az első elődöntőben Marcel Hirscher a tavalyi győztes Olssonnal versenyzett: az osztrák ráadásul rögtön a rajtban hibázott, de ismerjük őt… ha hibázik, vérszemet kap és még eggyel magasabb fokozatra tud kapcsolni. Az ugratóra már ismét fej-fej mellett haladtak, ráadásul meglepetésre Olsson rontott hatalmasat – rossz irányba repült, végül a futamot sem fejezte be. A másik ágon francia házi meccs volt a döntőért. Pinturault és Favrot nagyon szoros versenyt vívott, de utóbbi parádézott még a gyengébb pályán is és meg tudta verni esélyes honfitársát.

Döntő és helyosztók

Az első helyosztó meccs a hetedik helyért zajló norvég kisdöntő volt: Kilde átlagon felülit, míg Kristoffersen átlagon alulit nyújtott a nap folyamán az előzetes várakozásokhoz képest. A sorminta pedig itt is folytatódott, Kilde újabb nagyszerű sízéssel rukkolt elő, így Kristoffersen zsinórban három vereséggel zárta a versenyt. Az ötödik helyért Gino Caviezel szintén erős teljesítményt nyújtott az este folyamén, de Luitz is új erőre kapott a párhuzamosan tűzött kapuk közt. Nagyszerű alsó szakaszának köszönhetően a német a német ért előbb a célvonalhoz.

Forrás: twitter/@fisalpine

A bronzmeccsen Pintuarult síelt jobban, Olsson pedig az ugrató után bele-belehibázott a menetbe, így Pinturault két nap alatt második dobogóját szerezte. Favrot megszerezte már Kristoffersen és Pinturault skalpját, most pedig a legnagyobb trófeára fájt a foga: Marcel Hirscher lehetett volna teljes a kollekció. Az osztrák azonban úgy tűnik, szeret úgy nyerni, ha a cél előtti ugratón hatalmasat menthet. Ezúttal is pengeélen táncolt a leérkezés után, de végül versenyben maradt és megszerezet a napi győzelmet.

Marcel Hirscher karrierje 62. győzelmét szerezte (vagy 63.-at, attól függően fellebbez-e a német szövetség Luitz kizárása miatt). Ezzel már biztos utolérte Annamarie Moser-Pröllt az örökranglistán, azaz a legsikeresebb osztrák világkupa síző e tekintetben is.

Thibaut Favrot eddigi legjobb eredménye egy 17. hely volt, januárból, Garmischból. Emellett még háromszor szerzett pontot, tavaly és idén az Alta Badiai versenyeken. Ki tudja, lehet ő is egy Straßerhez hasonló parallel-specialista. Erre minden bizonnyal egy darabig még nem derülhet fény, mert a városi versenyek kvalifikációs szabályai miatt, valószínűlegidén már nem állhat rajthoz parallelben.

Alexis Pinturault talán rátalált formájára, ugyanis két nap alatt második versenyén állhatott dobogón.

Aleksander Åmodt Kilde 195 pontot gyűjtve megnyerte a Südtirol Ski Trophyt. Egyedüli versenyzőként teljesítette mind a négy kiírásban szereplő versenyt. De azok száma is elenyésző, aki mind Grödenben, mind Alta Badián rajthoz áll legalább egy versenyen. Azt azért jegyezzük meg, hogy Hirscher a négy verseny alatt 200 pontot szerzett, de nem indult el Val Gardenán egyetlenegy versenyen sem.

Mozgalmas hét vár még a mezőnyre karácsony előtt: a nők holnap lesiklásban, szerdán szuper-G-ben versenyeznek Val Gardenán. A férfi mezőny Saalbachba utazik, hogy szerdán óriásban, csütörtökön pedig szlalomban mérjék össze tudásukat. Egy nap szünet következik versenyzőknek és szurkolóknak, majd pénteken már ismét a hölgyek következnek Courchevelben egy óriással, rákövetkező nap pedig műlesiklással. Szombaton a férfiak is visszatérnek, szintén szlalommal, Madonna di Campiglión.

A borítókép forrása: rtl.de

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s