Val Gardena az új Norvégia: Kilde fölényesen nyerte a lesiklást

Val Gardena változatlanul a norvég sikerek helyszíne, Svindal tegnapi sikere után Aleksander Aamodt Kilde győzelmét hozta a lesiklás. A skandináv különítmény ifjabb klasszisa ráadásul kiemelkedő fölénnyel oktatta ma a mezőnyt, előnye megközelítette a 9 tizedet. Max Franz végzett a második helyen, minek következtében átvette a vezetést a vezetést összetettben. A szakágit pedig holtversenyben vezeti a ma harmadikként zárt Beat Feuz oldalán. Svájci lesikló 2010 óta nem zárt dobogón, de a helvétek mégsem ünnepeltek, mivel Marc Gisint egy horrorisztikus bukás után mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. Az amerikai csapat a visszavonulók hiányában is jól szerepelt, hárman is beverekedték magukat a legjobb hat közé.


Az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Dolomitokban folytatódik e hétvégén a Világkupa-sorozat. A szezon harmadik lesiklása jelenti valójában a királykategória nyitányát, Lake Louise és a Birds of Prey inkább amolyan bemelegítésnek számít, ha összevetjük az elkövetkező lejtőkkel.

A Saslong majd’ kétperces távjával a versenynaptár egyik leghosszabb lejtője. Jövőre lesz 50 éve, hogy megrendezték ugyanitt az első lesiklást, ami azóta klasszikussá nőtte ki magát. A csúszó részek mellett megannyi éles kanyar, bukkanó és impozáns ugrató növeli a pálya veszélyességi fokát, a benne rejlő kihívást. A szenzációt is belekódolták a helyszínbe, nem egy alkalommal alkottak már itt maradandót egészen magas rajtszámmal, elég legyen csak a liechtensteini Markus Fosert említeni, aki 66. indulóként győzött 1993-ban.

15071908-v2-1544871491741.jpg
Forrás: blick.ch

A tegnapi Szuper-G-hez hasonlóan ezúttal is elsőként csúszhatott Adrien Théaux (9.). A két ugratót (kleine és große Maurer) jóval pontosabban abszolválta, mint pénteken, a folytatás már kevésbé került fényesre. A bukkanókat nem rugózta ki jól, ami az azt követő kanyarok vételén is megmutatkozott.

Andreas Sander (19.) sízéséből hiányzott a precizitás, hiába volt alapvetően jobb a tempója, mint a franciának. Mauro Caviezel (8.) sem úszta meg komolyabb térvesztés nélkül, igaz, a Ciaslat-Wiese elnevezésű kombináción így is a maga javára tudta fordítani az időkülönbséget. Öt aprócska századdal. Johan Clarey (13.) épp a svájci legjobb szektorában került nagyon mélyre, el is bukta majd’ négytizednyi előnyét. A tegnapi csoda után elmaradt az újabb. Hannes Reichelt (10.) menete igencsak változatosra sikeredett. Gyatrán kezdett, hogy aztán az ugratókat követően hirtelen zöldre váltson az eredményjelző. A Ciaslat bemenetén azonban késésbe került, alig fért be a kapuba. Eztán hiába talált új sebességet, az csak a hátrány kozmetikázásra volt elegendő.

Forrás: skionline.ch

Aleksander Aamodt Kilde (1.) számára jutott a feladat, hogy megmutassa, miként kell megsíelni a Saslongot. Igazi álommenetet teljesített, mind vagányságban, mind technikában köröket vert az addigi futamokra. Ördögien tuszkolta át magát a bukkanókon, a Ciaslaton pedig aligha lehetett volna ennél magasabban áthaladni. Lazán másodperc fölé tornázta fórját, fel volt adva hát a lecke a többieknek!

Matthias Mayer hátránya már a táv felénél megközelítette a szekundumot, amit további kockázatvállalással kívánt kompenzálni. Vesztére, kifordultak az olimpiai bajnok lécei az egyik szűk balosban. Közelebbi kapcsolatba lépett az útjába keveredő kapuval, a légzsák tompította a bukás élét. Christof Innerhofertől (18.) sokat vártak hazaiak, ám ő újfent igazolta, képtelen kiegyensúlyozott szereplésre. Roppant indiszponált pályát síelt, egy kiemelkedő momentuma nem akadt pozitív értelemben. Kjetil Jansrud (26.) sem lehetett büszke teljesítményére, ám ismerve a norvég múltját a Saslongon és látva bizonytalan léchasználatát, kijelenthető, vélhetően materiális probléma sújtotta. Akárcsak az előtte indult dél-tirolit. Tegyük hozzá, ez épp ezen a helyszínen kiemelten fontos tényező, a félretájolt vaxolás visszavetheti a világ legjobbjait is. Carlo Janka (35.) halovány futammal keserítette a svájciakat.

15071928-v1-1544872706422
Forrás: skionline.ch

Röpke reklámszünet után Max Franz (2.) próbálkozott, a célban látott gesztusaiból ítélve ő maga sem tudta, elégedett legyen-e magával, avagy sem. Tény, voltak acélos és bizonytalan részei, ugratóira igen, bukkanóira kevésbé lehetett büszke.

Steven Nyman (5.) Val Gardena klasszisa, korábban háromszor győzött már itt, vitán felül legkedvesebb lejtőjéről van szó. Keresztszalag-szakadása után egy évvel azonban nem lehettek vérmes reményei, ezzel együtt tisztességesen helytállt. Hozta skilljeit, a kétperces lesiklás végére viszont elfogyott. Egy századdal másodpercen kívülre került, ami akkor a dobogó harmadik fokát jelentette.

Dominik Paris (17.) igyekezett kiköszörülni a csorbát, mindhiába, esetében az akarat görcsösségbe ment át. Sok volt a késve vett kanyar, magyarán nem igazán tudta tartani az ideálisnak vélt íveket. Bryce Bennett (4.) vagánysága kamatozódott, s kellő pontossággal párosult. Idősebb honfitársával végig versenyben volt, s végül meg is örökölte tőle a harmadik pozíciót. A lécet érintő előkészületekre jól ráéreztek az amerikai csapat háza táján. Vincent Kriechmayr (22.) teljesítménye nem idézte fel a tengerentúli formáját, Maxence Muzaton (40.) mutatványa pedig tényleg nem érdemelt pontot.

A világbajnok, szakági címvédő, egyszersmind éllovas tudásából sem telt ma többre, minthogy Kilde üldözőit esetleg maga mögé tudja utasítani. Beat Feuz (3.) remekül jött ki a Ciaslatból, így a végén épp befért az amerikaiak elé. A szakági versenyfutásban egyik nagy vetélytársának tűnő Franztól viszont egy hajszállal kikapott.

20181215133545897.jpg
Forrás: Südostschweiz

Sajnos nem úsztuk meg ezt a lesikló hétvégét sem horrorbukás nélkül. Az elszenvedő alany Marc Gisin volt, aki a Kamelbuckel, vagyis a VK- naptár egyik legveretesebb, három ugratóval tarkított részén vesztette el egyensúlyát. A legnagyobb ugratóról így magatehetetlenül vágódott a jégrétegre, részben háttal esett, a légzsák ennek dacára nem nyílt ki. (Ha volt egyáltalán rajta…) Gisin egy darabig nem volt magánál, s közel fél órán át dolgoztak rajta, míg fel tudták rakni a mentőhelikopterre.

Alta Badián tartózkodó húga, Michelle Gisin tájékoztatása szerint bátyja nagyon sokáig eszméletlen volt, de állapota jelenleg stabilizálódott. A La Gazetta dello Sport szerint medencetörést szenvedett.

Gisin 2015 januárjában bukott már egy hatalmasat, Kitzbühelben, a hírhedt Hausbergkantén szenvedett koponyasérülést, illetve agytraumát.

A hosszas procedúra nyilván nem szolgálta Aksel Lund Svindal (7.) érdekeit, a norvég óriás ezzel együtt egész biztatóan kezdett. A „nagy fal” elnevezésű ugratót követően aztán mind több kanyart vett be pár ritmussal később a kelleténél. Végül a dobogós helyekről is lecsúszott. Gilles Roulin (33.) nem rúgott labdába, hozta idén látott gyenge formáját.

A ranglista legjobbjain ekkor már túl voltunk, de mint említettük, a Saslong rendre szolgáltat meglepetéseket. Márpedig példának okáért az egykori világbajnok Patrick Küngben (22.) változatlanul megvan egy remekbe szabott csúszás lehetősége. A mai speciel nem ez a nap volt, igaz, egyebek mellett Jansrudot meg tudta előzni.

Kevés olyan síző akadt, aki meg tudta ismételni pénteki teljesítményét, Josef Ferstl (12.) ezek közé tartozott. Jared Goldberg (31.) épp pontzónán kívül zárt, Emanuele Buzzi (15.) ellenben becsatlakozott a középmezőny derekára. A legjobb harminc indulóból láthattunk egy kiemelkedő menetet a kanadai Benjamin Thomsen (10.) közreműködésével, a francia Raffort (29.) és a szlovén Čater (25.) a pontszerzésen kívül egyéb miatt nem örülhetett. Az osztrákok közül Walder és Kröll kieset, Baumann (40.) pedig egyszerűen nem volt versenyképes.

Az amerikaiak remeklését Travis Ganong (6.) folytatta, személyében már a harmadik jenki került TOP-6-ba. Nagyot síelt még Adrian Smiseth Sejersted (32-essel a 16.) és Niels Hintermann (37-essel a 14.), mint tették azt pénteken. A pontszerzők közt végzett a német Schwaiger (21.), aztán a rég nem látott Werner Heel (30.), valamint Schmid (20.), Biesemeyer (27.) és Mattia Casse (52-essel a 22.).

Részletes eredmények

Forrás: Austria Ski Team Men (Twitter-oldal)

Aleksander Aamodt Kilde harmadik győzelmét aratta a Világkupában, legutóbb a 2016. februári hinterstoderi Szuper-G-n volt alkalma megérezni a siker ízét. Franz tízedik dobogóját jegyezte, ebből csak jelen szezonban már a harmadiknál tart. Feuz neve mellé a 35. pódiumhelyezés került.

A címlapon szereplő kép forrása: blick.ch

tabella1.png

tabella2.png

tabella3.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s