Hirscher – 60. A hetedik győzelem Val d’Isére-ben

A múlt hétvégi meghökkentő eredménnyel zárult, egyszersmind egészen pazar versenyt követően helyreállt a világ rendje. Az első európai óriás-műlesikláson érvényesült a papírforma, vagyis Marcel Hirscher alaposan odavert riválisának.A szakadó hóesésben rendezett viadalon több mint egy másodpercet adott a többieknek, elsősorban két skandinávnak, jelesül Henrik Kristoffersennek ésMatts Olssonnak. Stefan Luitz múlt hétvégi lendületéből semmi nem maradt, egy nagy hiba után utolsóként zárta a második futamot. Ha a gyanú beigazolódik, s valóban szabálytalanságon kapták, elbukhatja Beaver Creek-i győzelmét is. Ezesetben történelmi 60. győzelmét nem ma szerezte meg Hirscher…

Minden rosszban, van valami jó. Avagy fordítva. Megérkezett a várt csapadék Val d’Isére-be, méghozzá már-már karácsonyi hangulatot előidéző hó formájában. No meg erős szél kíséretében.Pozitívum, hogy a pár nappal eltolt pályaellenőrzés zöld utat adott a versenynek, az már kevésbé, hogy az időjárás miatt némi csúszással kezdődhetett csak el, és – legyünk kimértek – sokak futamát már azelőtt taccsra vágta, mire egyáltalán elrajtolhattak.

A svájci Helmut Krug nyomvonala kifejezetten trükkösnek bizonyult, pláne a letörésre tűzött kapuja, ami sokak életét megnehezítette délelőtt. A lerövidített pálya ellenére.

Forrás: SkiTeamSwedenAlpine (Twitter)

Ez persze Marcel Hirscherre (1.) nem volt érvényes, az osztrák felspannolta magát szombatra, bizonyára a múlt hétvégi fiaskó (értsd: legyőzték kivételesen)után meg akarta mutatni riválisainak. Ami azt illeti, összejött a terve,félelmetes tempóban hasított végig a pályán, ember nem tudta leutánozni. A hazaiak reménysége például másodpercen kívül rekedt hozzá képest, Alexis Pinturault (5.) még örülhetett is, hogy nem szállt el teljesen a letörésnél elkövetett rontása után. Henrik Kristoffersen (4.) óvatosabbra vette a figurát, de nem tudta tartani a jó íveket, a szélmozgás is betett neki. Matts Olsson (3.) már valamivel közelebb tudott maradni a kapukhoz, nem véletlen, hogy közte volt annak a kettőnek, aki másodpercen belül tudott végezni az osztrák mögött. A másik síző Žan Kranjec (2.) volt, a szlovén érzett rá a legjobban arra a bizonyos kapura, így elmondhatta magáról, hogy volt legalább egy olyan szektor, ahol jobban teljesített az osztráknál. Ezzel együtt beszedett 71 századnyi hátrányt…

Forrás: Alexis Pinturault Twitter-oldala

Manuel Feller (7.) vagány stílusa abszolút nem kamatozódott ma:becsülettel dobálta lécet, de nem egyszer fordult ki teljesen testével. Az egy hete délelőtt még egy kiadósat ünneplő Stefan Luitz (8.) ezúttal hamar elkódorgott a kíváncsi tekintetek elől. Roppant indiszponált csúszása mögött bizonyára ott volt az ellene zajló vizsgálat. Victor Muffat-Jeandet (14.) menetéből már keveset láttunk a TV képernyőin keresztül, egyre borzasztóbb viszonyok uralkodtak. Manfred Mölgg (23.) már 2 és fél másodpercnél járt, amit egy rezignált legyintéssel tudott csak lereagálni. Felix Neureuther (18.)sem ilyen visszatérésről álmodozott, merő szenvedés volt minden métere.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egy-egy átlagon felüli menettel lehetett előbbieknél sokkal jobban menni. A franciák igazolták ezt, Thomas Fanara (8.) és Mathieu Faivre(8.) századra azonos idővel életben tartották dobogós reményeiket. Nem beszélve a második blokkot záró Loïc Meillard-ról (6.) az ifjú franciát azonos körülmények közt alighanem csak Hirscher tudta volna megverni délelőtt. A takarítással egybekötött szünet után nagyot ment még Tommy Ford (11.), aki mindinkább kezdi átvenni Ted Ligety (21.) szerepét az amerikai csapaton belül. A háromszoros világbajnok ismételten visszafogottan teljesített.

Nem oly meglepő, hogy mindössze négyen kerültek tovább délutánra harmincon túli rajtszámmal. A junior-világbajnok Marco Odermatt(32-essel a 12.) mind közül kiemelkedett. Még nagyobbat ütött Világkupában ma debütált Sam Maes (35-össel a 28.)szereplése, aki rögtön pontszerzésért síelhetett, tette mindezt belga sízőként.A sort a 60-assal komoly bravúrt végrehajtó Lucas Braathen (30.) zárta.

A helyzet nem javult sokat délutánra sem, a szélmozgás enyhült talán egy kicsit. Wolfgang Erharter, az osztrákok trénere ritmusos pályával kedveskedett a sízőknek, leginkább persze Hirschernek.

Az első tíz versenyzőt követően Erik Read (12.) vezetett Kanadából, egy kiválóan elkapott menettel. Ez a tény már azért is meglepő fejlemény volt, hogy ekkor már lecsúszott Dopfer (22.), de Aliprandini (16.), Mölgg (17.) és a bántóan gyönge Ligety (25.) is. A belga fiú biztonsági menete nyomán megszületett az első belga VK- pont emberemlékezet óta.

Filip Zubčić (13.) már nagyon közel volt a vezetésátvételéhez, ez végül Riccardo Tonettinek(8.) sikerült, lévén megsíelte a délután legjobb pályáját. Közben túlvoltunk Schörghofer (20.), Neureuther (21.) és Caviezel (23.) középszerű menetein, mint ahogy Leitinger (23.) sem igazolta, több volt-e vb-ezüstérme egyetlen kicsúszott eredménynél. Muffat-Jeandet (14.) és Nestvold Haugen (19.) egy-egylátványos túlcsúszással bukta el a jó helyezés lehetőségét.

Az elit beköszöntét Marco Odermatt (7.) bátor sízése jelezte, remek meredekének hála pár századdal élre tudott ugrani. Élete legjobb helyezésével zárta a napot, de aligha kell sokat várni, míg felülmúlja ezt.Mint ahogy arra sem kell sokat, hogy letaszítsák őt az élről, Tommy Ford (6.) vagánysága sokat ért a trükkös részeken.

A délelőtt végeztével hármasholtverseny alakult ki a TOP-10-ben, másodjára egyikük sem tudott újítani. Luitz (30.) konkrétan valósággal kivágódott a bukótérbe, törvényszerűen az utolsó hely jutott neki. Faivre (10.) sem úszta meg rontás nélkül, igaz, ő legalább menetirányban tudott maradni, csakúgy, mint Fanara (18.), ő viszont,onnantól nem mert igazán tempót adagolni. Feller (11.) menetében megint egymást érték a hibák, esélye nem volt tízen belül maradni.

Forrás: Marcel Hirscher Twitter-oldala

Loïc Meillard (5.) szép stílusban tudta le a pályát, eközben az átütő erő sem hiányzott sízéséből, új elsőt köszönthettünk. A hazaiak örömére nem tartott sokáig a svájci vezetése, Alexis Pinturault (4.) egy bizonytalanabb szektort követően remekül síelt, így bejelentkezett a pódiumra. Ehhez két embert kellett volna még megelőznie.Gyaníthatóan ezek közt nem szerepelt Henrik Kristoffersen (2.) neve.  A norvég irgalmatlanul odatette magát, egy árva érdemi hibát nem láttunk tőle eközben. Matts Olsson (3.) ellenében ennyi döntött, mert amúgy a svéd sem maradt adós a jó teljesítménnyel. A délután legcsalódottabb versenyzője alighanem Kranjec (9.) volt. A szlovén már odafent eldobta valamennyi előnyét, s eztán sem tudott újítani igazán. Mondhatni, beleremegett a nagy esély kapujában. Zárszóként MarcelHirscher (1.) minden gond nélkül behúzta az újabb győzelmet, legfőbb riválisától úgy kapott ki mindössze 2 századdal, hogy a pálya bizonyos részein mintha némiképp visszavett volna.

Részletes eredmény

Marcel Hirscher hatvanadik győzelmét aratta a Világkupában, vagyis mindössze kettő (avagy egy) választja el Annemarie Moser-Pröll osztrák csúcsától. Imádja Val d’Isére lejtőjét, ez mára hetedik győzelmet itt. Kristoffersen 47 dobogónál jár, de óriásban mindössze egyszer sikerült nyernie. Olsson negyedik pódiumának örülhetett.

A címlapon szereplő kép forrása. kurier.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s