Kettős svájci siker a rövidített Beaver Creek-i lesikláson

Kettős svájci sikerrel vette kezdetét a háromversenyes amerikai hétvége a svájciak számára a Birds of Preyen. Beat Feuz lehengerlő sízéssel lett első a rövidített pályán, míg Mauro Caviezel karrierje első lesikló dobogóját szerezte. Aksel Lund Svindallal lett teljes a dobogó, míg az osztrákok nem tudták megismételni legutóbbi csapatteljesítményüket. Sajnos komoly sérülést is láthattunk – Thomas Dreßennek valószínűleg térdszalagja szakadt.

Magyarországhoz hasonlóan a Sziklás-hegységbe is megérkezett a tél, ami a folyamatos havazások miatt nem kis fejtörést okozott az elmúlt napokban a Beaver Creek-i szervezőknek. Mindössze egy edzést sikerült megrendezni (ez Otmar Striedinger elsőségével zárult), és a kedvezőtlen előrejelzések miatt a lesiklást és a szuper-G-t megcserélték, így pénteken a leggyorsabb számban álltak rajthoz a világ legjobbjai. A hóesés azonban ennek ellenére is közbeszólt, a sízők mindössze a pálya felét síelhették, egy 75 másodperces „sprintlesiklás” keretében. Az új rajt emiatt a laposabb legfelső szakaszt követő letörés elé került.

Forrás: kurier.at

Rögtön egy kisebb közjátékkal indult a verseny: a rutintalansággal cseppet sem vádolható Matthias Mayer (15.) elrontotta a rajt utáni botozást, majd ez a további menetére is rányomta a bélyegét. Aleksander Aamodt Kilde (21.) még az osztrákot is alulmúlta rajtjával – kis híján kiesett, ami miatt óriási hátrányt kellett volna ledolgoznia, majdnem sikerült. Az összetettet vezető Vincent Kriechmayr (5.) menete sem volt teljesen tiszta, nagyot kellett fékeznie a kezdő letörés után, de így is könnyedén vette át a vezetést, bár a pálya második felében lehetett volna gyorsabban síelni. A pálya végi tempó hiányát mutatta az is, hogy a letörés utáni kanyart szintén elvétő Adrian Théaux (4.) a pálya második felének köszönhetően pár századdal átvette a vezetést.

Aksel Lund Svindal (3.) szép íveket húzott, de a középső szakaszon sokat hagyott a pályában – ami talán a sűrűbb hóesésnek is betudható – de a alsó szakaszon még szebb és gyorsabb íveket rajzolt, mint a francia, amivel tovább faragta a vezető időt. Talán Bryce Bennett (9.) volt az első, aki tiszta ívet húzott a kezdő letörést követő kanyarban, de ez részben visszafogottabb tempójának eredménye, ami így is hátrányt jelentett. Beat Feuz (1.) tökéletes íveket húzott a felső szakaszon, és precizitásából mindössze egy kissé elmért ugratóban hagyott alább, ahol az ideálistól pár méterrel távolabb tette le léceit, de ezzel együtt is a svájci lett az ötödik, aki a szponzorfal elé állhatott.

Forrás: france24.com

Marc Gisin (19.) nem tudott konkurálni iménti honfitársával – sok apró hibája egy ilyen rövid pályán nem fért bele. A Hahnenkammrennenen Thomas Dreßen fosztotta meg Feuzot a győzelemtől, ezúttal is ideálisan kezdett ehhez, de végül bukást láthattunk. A német lábai szétcsúsztak, és a terpeszállás után a hálóba csúszott, majd fájdalmas kiáltásokat hallhattunk, miközben a térdéhez kapott – sajnos térdszalagszakadás-gyanús eset szemtanúi lehettünk.

Mauro Caviezel (2.) hosszas perceket várt a rajtban, mire nekivághatott a pályának, ez idő alatt a havazás csillapodott és a látási viszonyok sokat javultak. Így nem csoda, hogy a svájci a szuperóriásra hajazó, így számára kedvező szakaszt nagyszerűen síelte meg, de utána lassan elfogyott az előnye. Max Franz (13.) újragondolt, és utólag inkább rontott nyomvonallal kezdte a pályát, így a múlt heti győzelem után csalódást jelentő eredményt ért el. Johann Clarey (5.) nem tudta elég gyorsan csúsztatni léceit, de a pálya aljára valamelyest gyorsulni tudott.

Dominik Paris (12.) már a pálya elején sem tudott jól kezdeni a jobb látási viszonyok ellenére, majd hátránya a célig csak tovább nőtt. Gilles Roulin (25.) a kanadai teljesítményéhez képest javítani tudott, de az élmezőnytől továbbra is elmaradt. Az egyik utolsó versenyző, akitől Feuznak tartania kellett, az Kjetil Jansrud (17.) volt. A norvég nagyszerű ívet húzott a kritikus pálya eleji kanyarokban, viszont utána hatalmas sebességhátrányba került, ami miatt három tized előnyből kilenc tizedes hátrány lett a célig.

Időközben újabb felhő érkezett a pálya tetejére, de ez cseppet sem zavarta Carlo Jankát (11.), aki ugyan szintén tempót vesztett a pálya második felében, de a norvégnál gyorsabb tudott lenni. Hannes Reichelt (7.) a lejtő egyik specialistája, de ennek ellenére a most már mindenkinél jelentkező lassulás nála is jelentkezett. Andreas Sander (41.) az addigi leglassabb menettel állt elő, a célban senkit nem előzött meg.

A pálya lassulása a továbbiakban már szóra sem érdemes, szinte mindenki megkapta a három tizedet Feuztól a letörés utáni szakaszon: nem volt kivétel a két olasz sem. Christoph Innerhofer (23.) igen gyatra menettel állt elő, míg Peter Fill egy szemre Dreßennél csúnyább bukást mutatott be, de őt megvédte a protektor.

Húszas és harmincas rajtszám között még a legjobb tizenötbe kerülés is csodaszámba ment: Raffort (43.), Cater (33.), Baumann (35.), Johannes Kröll (33.), Thomsen (38.) és Golberg (45.) a mezőny hátsó traktusát bérelték ki, míg Buzzi (22.) top10-zel kecsegtető menetét a pálya végén rontotta el. Akadtak azért pozitív példák is: Steven Nyman (9.) hosszú idő után elsőnek tudta megsíelni a felső szakaszt kis hátránnyal, és Josef Ferstl (13.) és a lejtőn vb címig jutó Patrick Küng (17.) sem sokkal maradt el a legjobb tíz hely valamelyikétől.

A harmincon túliak közül kérdés nélkül Christian Walder (8.) villantotta a legnagyobbat délután – nyolcadik lett, 44-essel. Rajta kívül Klemen Koši (15.), Matthieu Bailet (20.), Adrian Smiseth Sejersted (24.), Urs Kryenbühl (25.), Christopher Neumayer (27.), Travis Ganong (28.), Matteo Marsaglia (29.) és az edzésgyőztes Otmar Striedinger (29.) szereztek pontot.

Beat Feuz karrierje 11. világkupa-sikerét aratta, a nyolcadikat lesiklásban. Beaver Creekben öt alkalommal (plusz a világbajnokságon) állhatott dobogóra, de győznie először sikerült.

Mauro Caviezel élete legjobb helyezését érte el lesiklásban és a világkupában is. Harmadik pódiuma hozta meg neki az alkalmat, hogy feljebb léphessen a második helyre. A svájci már két hétvége alatt két dobogónál jár.

Aksel Lund Svindal tavaly nyerni tudott a Birds of Preyen, ezúttal idei első dobogós helyezésével, egy harmadik hellyel kellett beérnie a norvégnak.

Az összetett világkupát négy verseny után továbbra is Vincent Kriechmayr vezeti. Itt reálisabb képet a jövő hét végén kaphatunk, amikor a terv szerint a férfiak 3-3 technikai- és gyors számon lesznek túl.

A szakági világkupában a múlt heti győztes Max Franz egy hellyel visszaszorult, 20 ponttal megelőzte őt a mai győztes, és egyben szakági címvédő Beat Feuz.

A tervek szerint a férfiak mezőnye holnap szuper-G-ben méri össze tudását. Ha az időjárás közbeszól, akkor a terv szerint Saalbach-Hinterglemm ugorhat be karácsony előtt, ahol a söldeni óriást is pótolják majd december 20-án.

A borítókép forrása: RSI Sport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s