Schmidhoferé az első lesiklás Lake Louiseban

A tavalyi két lesikló szupersztár, Goggia és Vonn hiányában kiélezett versenyt láthattunk Lake Louiseban: végül Nicole Schmidhofer élni tudott a lehetőséggel és világbajnoki címe mellé első világkupa győzelmét is megszerezte. A dobogó másik elsőzőt is hozott – Kira Weidle első ízben léphetett pódiumra. Egyedül Michelle Gisin öröme lehet egy cseppet keserédes, a svájci lány ismét épp csak lemaradt élete első győzelméről. Ilka Štuhec egy nagyszerű hatodik hellyel tért vissza sérüléséből!

Lake Louiseban sokkal barátságosabb időjárás fogadta a nőket, mint Beaver Creek a férfiakat. A nap ugyan nem mutatta magát, de viszonylag stabil körülmények voltak folyamatosan jellemzőek. A verseny egyik legfontosabb híre, hogy Lindsey Vonn egy térdsérülés miatt kihagyni kényszerül legsikeresebb helyszínét, amivel távolabb került annak lehetőségétől, hogy utolérje Stenmark 86 győzelmes rekordját. Több visszatérésnek is szemtanúi lehettünk: Ilka Štuhec a tavalyi kényszerpihenő után térhetett vissza a versenypályára, de Mirjam Puchner is közel két éves kihagyás után állt ismét rajthoz.

A versenyt Michelle Gisin (2.) nyitotta, aki tavaly már inkább volt gyorsszámos versenyző, mint szlalom specialista, ezt pedig Lake Louiseban is bizonyította – egy összeszedett, tempós menettel feladta a leckét az utána érkezőkkel, különösen az középső szakasza tűnt nehezen felülmúlhatónak. Ramona Siebenhofer (13.) egy meglehetősen zaklatott menettel nem tudott beleszólni az élmenők küzdelmébe, ahogy Corinne Suter (12.) sem.

Tina Weirather (5.) tavalyi másodikhoz méltó sízéssel indított, de fél másodperces előnyt is lenullázott, azonban majd egy újabb késés megbosszulta magát és végül nem tudta megbosszulni magát – nagy skalp volt ez Gisin számára. Lake Louise tavalyi másik győztese, Cornelia Hütter (10.) következett, de nem találta meg az igazi tempót, így ő is másodpercen kívül ragadt. Az amerikaiak közül elsőként Lauranne Ross (26.) érkezett, de nem merte engedni kellőképp léceit, így leérkezésekor senkit nem tudott megelőzni.

Ragnhild Mowinckel (29.) óriásban remekül kezdte a szezont, de lesiklásban a tavalyi forma egyelőre még várat magára. Nadia Fanchini volt az első, aki három szektor után is vezetni tudott, de a nagy sebességnek megvolt az ára, először csak egy nagy hiba formájában, majd néhány kapu után egy megbillenés miatt kaput tévesztett. A várva-várt visszatérés szemtanúi lehettünk: Ilka Štuhec (6.) két éve itt kezdte meg hétgyőzelmes sorozatát, ezúttal azonban még nem tudott olyan precízen síelni, mint akkor. Ennek ellenére Weirather után a második volt, aki másodpercen belülre került, így visszatérése komoly bizakodásra adhat okot rajongóinak (és akár komoly aggodalomra ellenfeleinek).

forrás: kurier.at

Fanchini után újabb bevállalós menettel Stephanie Venier (4.) rukkolt elő, féltávig a vezetést is tartani tudta, de az osztrák lány nem vétett hibákat és végül két századdal Weirathert is maga mögé tudta utasítani, amivel végül épp csak lecsúszott a végső dobogóról. Victoria Rebensburg (16.) a szép ívekért feladta a gyorsaságot, ez pedig a mai versenyen nem volt kifizetődő. A pénteki este két legkülönlegesebb futama következett: elsőként Ester Ledecká (21.) érkezett, de a cseh „kétsportos” lány nem tudott igazán felgyorsulni és több kanyarja is kövérre sikeredett. A másik különleges résztvevő, Mikaela Shiffrin (9.) következett. Az amerikai tavaly itt nyerte eddigi egyetlen versenyét lesiklásban, és egy szektort leszámítva nem vallott szégyent ezúttal sem a újabb gyorsszámos versenyén.

Tiffany Gauthier (18.) nem tudta megszorongatni Gisint, nem úgy Nicole Schmidhofer (1.). Az osztrák lány eleve erős kezdés után még be tudta gyújtani a rakétákat és meglepetésre épp a pálya közepén tudta megverni a svájci lányt. Sebessége a pálya végéig sem apadt el, így egyértelmű volt, hogy új lány kerül az élre. Jasmine Flury (20.) folytatta a sormintát, egy gyengébb és egy erősebb menet után ő ismét egy gyengébbel tudott csak előrukkolni.

forrás: kurier.at

Schmidhofer ugyan nagyszerűen síelt, de a húszas szekciót záró négyesének névsorát olvasva nem lehetett nyugodt. Elsőként Lara Gut-Behrami (14.) érkezett, de több kapunál is túlságosan szűken fordult, ami jelentős sebességvesztést okozott. Federica Brignone (25.) az elmúlt évben már lesiklásban is dobogóval vétette észre magát, ezúttal azonban több ponton is bizonytalan volt, így ő sem volt végül veszélyes a dobogósokra. Schmidhofer újabbat fújhatott, ugyanis honfitársa, Anna Veith (11.) sem tudta tartani vele a lépést a pálya második felében, holott az elején még biztatóan síelt. A húszas blokkot az egyik edzésen első helyig jutó Kira Weidle (3.) zárta. A versenyre is sikerült felszívnia magát és ugyan nem kezdett túl jól, a pálya második fele neki is parádésan sikerült, és végül a dobogó legalsó fokát kaparintotta meg.

Húszon túlról mindössze hárman fértek be a pontszerző pozíciók első felébe: közülük Christinae Scheyer (7.) át tudta menteni edzéseken mutatott formáját, így egy nagyszerű top10 eredménnyel járult hozzá az erős osztrák csapatteljesítményhez. Élete egyik legjobb helyezésének örülhetett Joana Hählen (8.), aki ezzel az eredménnyel minden bizonnyal holnap már a legjobb harmincból választhat sorszámot – ma 31-essel érkezett. Rajtuk kívül Nina Ortlieb (15.) érdemel még említést.

A pontszerzők hátsóbb traktusát erősítette többek közt Roman Miradoli (16.), Nicol Delago (19.), Elena Curtoni (21.), Ricarda Haaser (23.), Francesca Marsaglia (24.), Alice Merryweather (27.), Priska Nufer (28.) és Kajsa Vickhoff Lie (30.) is.

A lachtali Nicole Schmidhofer 2017-ben St. Moritzban lett a szuper-G világbajnoka, ezúttal négy dobogó után egy világkupa elsőséget is szerzett. Érdekesség, hogy a stájer lány Cortina d’Ampezzóban és Lake Louiseban állt dobogón pályafutása során.

Csapatszinten is remek eredményt zártak a sógorok: Venier hét századdal maradt le a dobogóról, és Scheyer, valamint Hütter is a legjobb tíz között végzett. Schmidhofer egy évvel Hütter legutóbbi győzelme után nyert újra lesiklást az osztrákoknak.

Michelle Gisin szintén négy dobogóval a háta mögött üldözi továbbra is első VK-győzelmét, ezúttal egy ötödiket gyűjtött a listához. Schmidhoferhez hasonlóan ő is büszkélkedhet már arannyal világversenyről – Pyeongchang kombinációs olimpiai bajnoka.

A 22 éves német Kira Weidle eddig egy 8. és egy 9. hellyel rendelkezett csak, ezúttal viszont a szezonnyitó lesiklásán egyből dobogóra állhatott. Nem volt hiábavaló a németek bizakodása, valóban sokat lépett előre a nyár folyamán. Ha megragad az élmezőnyben, azzal a németek a női vonalon is erősíthetik gyorsszámos sorukat – így sajnálhatják igazán Dreßen mai bukását Beaver Creekben.

Ilka Štuhec legutóbb az aspeni világkupadöntőn állt rajthoz a sízés első vonalában. Egy bizakodásra okot adó hatodik hellyel tért vissza a legjobbak közé. Két éve egyébként itt szerezte első sikerét, amit abban az évben további hat követett, kiegészítve egy VB arannyal és két kristálygömbbel.

Az a bizonyos két évvel ezelőtti verseny a magyar szurkolók számára is kedves emlékeket tartogat: ugyanis két éve Miklós Edit itt szerezte karrierje második dobogós helyezését Štuhec és Gut mögött.

Mikaela Shiffrin előnye a világkupa összetettben tovább nőtt mai kilencedik helyével – már 143 pont az előnye a második Petra Vlhová előtt.

Holnap a nők ismét harcba szállhatnak a lesiklásban, ugyanis a Lake Louis-i hagyományoknak megfelelően péntek után szombaton is a leggyorsabb szakágban csapnak össze a lányok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s