Nyolc éve nincs ellenszere a norvégoknak Lake Louise-ban – Jansrud a győztes

Kjetil Jansrud folytatta a norvégok nyolc éves szuper-G szezonkezdő szériáját és szoros csatában legyőzte tavalyi kihívóját, Vincent Kriechmayrt. Az első hat helyen csak osztrák és norvég végzett – ezt a mintát csak Mauro Caviezel törte meg. A svájci versenyző megszerezte az alpesi ország idei első dobogós helyezését. A dobogós trió mellett komoly tapsot kapott a hazai Erik Guay, aki búcsúfutamát teljesítette.

Nagyszerű síidőben folytatódott a kanadai gyorsszámos hétvége. A szokásoknak megfelelően a szombati lesiklást követően vasárnap szuper-G-ben mérték össze a tudásokat a férfi mezőny leggyorsabbjai. A pályáta németek edzője tűzhette, de ezúttal s bebizonyosodott a régi ökölszabály: a saját edző által tűzött pálya sokszor semmilyen előnyt nem jelent a tanítványok számára. A versenynek érdekes statisztikai pluszt adott, hogy utoljára 2010 novemberében fordult elő, hogy nem Svindal, vagy Jansrud nyerte a szezonnyitó szuperóriást – a hosszú sorozat előtt Tobias Grünfelder nyert utoljára nem norvégként Lake Louise-i szuper-G-t.

Forrás: CBC/Jeff McIntosh/Canadian Press

A pályán elsők között síel Erik Guay. Igaz a kanadai nem rajtszámmal, hanem farmerban síelte búcsúmenetét, miután a múlt héten úgy döntött végleg szögre akasztja síléceit. Nem volt látható hiba a pályának elsőként nekivágó Christoph Innerhofer (27.) menetében, egy trükkös ugratót leszámítva, amivel jelentősen megküzdött. Az olasz tempója viszont nem volt elegendő, ugyanis Thomas Dreßen (9.) az edzője által tűzött pályán egyből átvette a vezetést egy másodperces fórral, amit lendületes íveinek köszönhetett. Az újabb győzelemért szállt harcba Max Franz (14.) aki két apróbb bizonytalanság miatt végül nem sokkal ugyan, de nem tudta átvenni a vezetést.

Újabb német, nevezetesen Andreas Sander (30.) következett – de ő nem tudott élni a „hazai pálya” előnyeivel. Aksel Lund Svindal (5.) szemre nagyon látványos, pattogós sízéssel teljesítette a kanyarokat, az átcsúszó szakaszokra pedig nagyszerű tempót tartott meg, ami az első helyre repítette. A norvégok reménye ezzel tovább élt, hogy ismét ők nyerik a szezonnyitó szuperóriást Kanadában. Kline (18.) az élen állók küzdelmébe nem tudott érdemben beleszólni.

Vincent Kriechmayr (2.) a kanyargós szakaszokon nagyon higgadtan vezette léceit, annak ellenére, hogy hatalmas tempót kellett kordában tartania. Így az osztrák a harmadik szektorban egy teljes másodpercet vert Svindalra, ami elég volt, hogy 0,4 tizeddel az élre ugorjon. Peter Fill egy kissé szokatlan hibával esett ki: rosszul ugrott el a rajt utáni ugratóról, ami miatt szétcsúsztak lábai, így a helyzet mentésére koncetrált és nem a következő kapu bevételére. Kjetil Jansrud (1.) ugratói nem voltak tökéletesek, viszont léceit nagyon bátran engedte szabadjára a meredek utáni kanyarokban, amivel végül át tudta venni a vezetést Kriechmayrtől. Az első tízes blokkot Dustin Cook (16.) zárta egy közepes menettel.

Forrás: KURIER/USA TODAY Sports/Eric Bolte

Hannes Reichelt (4.) mindössze Jansrud második űrszektorávl nem tudott meccselni, azok kívül mindenhol közel volt a norvéghoz, precíz vonalvezetésének köszönhetően, így a pillanatnyi dobogó harmadik helyét szerezte meg. Christian Walder (11.) a kritikus második szektorban hasonlóan síelt, mint Jansrud, de a pálya második felére szétesett sízése, így a dobogóról le kellett mondania. Nem volt vége az osztrák sornak – az olimpiai bajnok Matthias Mayer (6.) következett, aki az őt megelőző honfitársához képest jobban abszolválta a pálya második felét h
asonló kezdés után, de a dobogó számára sem jött össze.

Dominik Paris () az előző napi jó szereplést nem tudta átmenteni, jelentős hibák miatt komoly hátrányt szedett össze. Az olasz után Beat Feuz (10.) sem tudta felvenni a harcot a dobogósokkal, bár ő a jelentős hibákat legalább mellőzte. Mauro Caviezel (3.) szinte tökéletes nyomvonalat talált a rajt utáni trükkös szakaszon, majd egy letörést nagyon szépen abszolvált, aminek köszönhetően nagyszerű tempót vihetett az átcsúszó szakaszra – ezzel Reicheltet szorította le a dobogóról. Nem volt jó ómen Josef Ferstl számára sem az edzője által tűzött pálya.

Aleksander Aamodt Kilde (12.) nem érzett rá annyira a pályára mint két honfitáras, így ő a dobogóért nem szállhatott harcba. Adrian Théaux (7.) a hírek szerint a nyáron kifejezetten sokat fókuszált a keresztcsúszó szakaszok gyakorlására, azonban épp a lapos csúszó szakaszon kapott jelentős hátrányt. Honfitársa, Blaise Giezendanner (32.) rendkívül zaklatott menettel a célba érkezettek közül senkit nem tudott megelőzni.

Franciák után svájciakkal folytatódott a sor: Thomas Tumler (23.) sokáig az első tizenötért harcolt, míg Marco Odermatt (24.) egy-egy alkalommal kibillent az egyensúlyából, így a juniorból idén fellépő, szakégi junior világbajnok épp iménti honfitársa mögé sorolt be. A továbbiakban érkezők közül a legkiemelkedőbbet Adrian-Smiseth Sejersted (8.) nyújtotta, aki a kissé gyenge kezdés után stabilizálni tudta hátrányát, így erősítve tovább a norvégok napi teljesítményét. Carlo Janka (15.) jó emlékekkel kezdheti meg szezonját, talán 15. helyéből építkezni tud a továbbiakban.

Pontoknak örülhetett még Travis Ganong (17.), Martin Čater (20.) és Gilles Roulin (29.) is. Harmincon túlról ismét hatalmasat villantott Ryan Cochran-Siegel (12.), aki egyre jobban teljesít a gyors számokban. Magas rajtszámmal fért be még a harmincba Stefan Rogentin (19.), Emanuele Buzzi (22.), James Crawford (25.) és Otmar Striedinger (28.).

Tények, adatok

Forrás: hln.be

Jansrud 22. győzelmét szerezte a világkupában, így a norvég ranglistán megelőzte Kjetil André Aamodtot, és már csak Svindal áll előtte a maga 35 sikerével.

Kriechmayr nyolcadik vk-dobogóját szerezte vasárnap. Ami viszont ennél is különlegesebb számára, hogy átvette az összetett vezetését (igaz, technikai számokban még csak egyszer versenyeztek idén, míg gyorsaságiban már kétszer), így Braver Creekben pénteken rajta feszül majd a vezetőnek járó trikó.

Mauro Caviezel már 30 éves, ennek ellenére még csak második alkalommal léphetett fel a dobogóra egy világkupa verseny végén. A svájci minden bizonnyal a későn érők közé tartozik.

Erik Guay hazai havon fejezte be pályafutását, igaz versenyen kívül. A kanadai két világbajnoki címmel és egy ezüsttel (Garmisch 2011 – lesiklás arany, St. Moritz 2017 – szuper-G arany, lesiklás ezüst), a szuper-G 2010-es kristálygömbjével, 5 vk győzelemmel és 24 dobogóval a háta mögött int búcsút a mezőnynek.

Nyolcadik alkalommal nyerte norvég síző a szezon első szuper-G-jét: Jansrud 2011-ben, 2013-ban, 2016-ban (Lake Louise helyett Val d’Isèreben), 2017-ben és 2018-ban; míg Svindal 2012-ben, 2014-ben, 2015-ben tudott nyerni.

Folytatás a hétvégén Beaver Creekben, egyből háromversenyes hétvégével: pénteken szuper-G-t, vasárnap óriást rendeznek, míg szombaton lesiklásban versenyeznek a világ legjobbjai a legendás Brids of Preyen.

A borítókép forrása: tv2.no

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s