Shiffrin elkápráztatta közönségét Killingtonban

Óriási tömeg vonult ki a hálaadási hétvégén a killingtoni Super Star pálya mellé, hogy láthassák versenyezni hazai üdvöskéjüket, Mikaela Shiffrint, aki a tegnapi negyedik hely után saját számában már nem engedte át az első helyet másnak. Petra Vlhová személyében ugyan komoly vetélytársra lelt, de a szlovák lány végül a második, még Hansdotter a harmadik helyet szerezte meg. Az első futam után még második Bernadette Schild végül a negyedik helyen végzett.

Rendkívül ködös időben kezdődött a Killingtoni első futam, ami amellett, hogy a tévénézők számára élvezhetetlenné tette a pálya középső részét, jelentős kihívást jelentett a pályának nekivágó lányok számára is. Nem segítette a helyzetet az sem, hogy a pozitív hőmérséklet mellé a verseny előtt eső is érkezett a pályára. Petra Vlhová edzője egy igencsak technikás pályát tűzött, számos trükkös vertikális kapuval.

A pályát a regnáló olimpiai bajnok, Frida Hansdotter (3.) síelhette elsőként, és elsőre úgy tűnt, korrekt alapidővel nyitotta az amerikai délelőttöt. Bernadette Schild (2.) továbbra is igazolja kimagasló formáját, nagyszerű alsó szakasszal átvette a vezetést, igaz csak pár percre… Következett ugyanis Mikaela Shiffrin (1.) nagyszerűen kezdett, de az addigi legsűrűbb ködben négy tizedet ugyan elvesztett és hátrányba is került, de a célig újra érinthetetlen volt és végül ismét zöldbe váltott az eredményjelző.

Anna Swenn-Larsson (5.) visszafogott kezdést követően teljesen szétesett a pálya közepére így nem tudott kihívója lenni az eddigi három lánynak. Petra Vlhová (3.) nem érzett rá igazán saját edzője pályájára, így mindössze holtversenyben Hansdotterrel a dobogó legalsó fokán osztozkodhatott. Gallhuber (6.) a meredekig úgy tűnt, hogy Shiffrinnel is meccsben lehet, de a technikásabb középső részen bizonytalan sízése miatt hirtelen kezdett növekedni a hátrány.

A köd időközben a pálya felső harmadán is átvette az uralmat, így Wendy Holdenernek (7.) szinte esélye sem volt harcba szállni a dobogóért, de ő és Michelle Gisin (8.) még szerencsésebbnek mondhatták magukat. A sűrűsödő ködben Irene Curtoni (11.) még jelentős hátránnyal, de leért ugyan az utolsó helyre, Estelle Alphand és Erin Mielzynski is kiesett.

Katharina Liensberger (13.) rendkívül bevállalós futamot mutatott be, de ez meghaladta még tudását, így végül jelentős hibákkal az aktuális ranglista végére ért be. A honfitárs és névrokon Truppe (10.) konzervatívabban közelített a pályához, ez végül néhány tizeddel kifizetődőbbnek bizonyult. Costazza (16.) is a visszafogottabb megközelítést választotta, de a pálya végén jelentősen lassabb volt a többieknél, amivel elsőként került három másodpercen kívülre Shiffrinhez képest. Az első tizenöt sorát Nina Haver-Løseth (14.) zárta, de a norvég az előtte sízőkhöz hasonlóan rendkívül megküzdött a technikásra tűzött utolsó harmaddal.

A szünetet követően német páros vette birtokba a pályát, de Christina Geieger le sem ért a pályán, Lena Dürr (12.) pedig egy hibákkal tűzdelt síelést mutatott be, de a svéd Emelie Wikström (34.) még ezt is alul tudta múlni, hatalmas rontással tarkított menetével.

Ana Bučik (9.) kihasználta, hogy a pálya elején javultak a látási viszonyok, így hosszú idő után a top10-be újabb versenyző fért be. Nem tudott élni viszont a körülmények nyújtotta lehetőségekkel Maruša Ferk (18.) és a hazaiak második versenyzője, Resi Stiegler sem, igaz az utóbbi a célig sem jutott el. Az újabb technikai- és reklámszünet előtt Maren Skjøld (19.) síelhetett még, de mindössze a jelentőset hibázó Wikströmöt előzte meg.

Az egyre romló pálya miatt nem meglepő, hogy legjobb harminc utolsó traktusából hárman tudtak csak a top20-ba férkőzni. Közülük a legjobban Laurence St-Germain (15.) teljesített, de nme sokkal maradt el Meta Hrovat (17.) és Line Danioth (20.) sem. Mivel a rajtlista első harminc versenyzője közül egyedül Wikström nem jutott tovább a célba érkezők közül, így a továbbjutásra a reményt a magas rajtszámmal érkezők a kiesők helyeinek megszerzésével tarthatták életben. A legmagasabb rajtszámmal, 59-essel, az új-zélandi Piera Hudson (24.) jutott tovább, aki nem mellesleg a föld másik oldalán fekvő ország pontjait szerezhette meg hosszú idő után a világkupában. Mellette esélyt kapott a délutáni szereplésre Gabriela Čapova (22.), Elena Stoffel (25.), az óriásban már komolyabb eredményeket elérő Kristin Lysdahl (27.), a hazai Paula Moltzan (28.) és Nina O’Brian (30.), valamint a francia Josephine Forni (29.) is.

Az első futam végeredménye

Forrás: Kurier/APA/AFP/GETTY IMAGES/TOM PENNINGTON

A második futamra nagyrészt eloszlott a sűrű köd, így a szürke novemberi télben folytatódott verseny. Elsőként a hazaiak egy ifjú versenyzője, Nina O’Brian (23.) síelhetett, aki elsősorban a biztos pontszerzésre hajtott, ahogy a francia Josephine Forni (), a svájci Elena Stoffel (20.) és az új-zélandi Piera Hudson (26.) is, így mind a négyen első ízben szereztek VK-pontokat. Másodszor láthattuk második futamot síelni a szám három évvel ezelőtti junior világbajnokát Paula Moltzant (17.), aki jócskán megverte az előtte érkező két lányt. Előnye azonban sokáig nem tartott ki, Lysdahl (16.) századokkal váltotta az élen.

Nastasia Noens (25.) tapasztalata alapján könnyedén kellett volna az élre álljon, de jelentős hullámvölgybe kerülését jelzi, hogy senkit nem előzött meg a leérkezettek közül. Szintén nem láthattuk még gyakran Gabriela Čapovát (19.) sem műlesikló pontokért harcolni, ennek ellenére agresszívan támadta a kapukat, és sokáig úgy tűnt, az élre is állhat.

Roni Remme (13.) már több mint egy másodperces előnnyel vághatott neki a pályának és higgadt sízéssel ő már váltani tudta a szponzorfal előtt Lysdahlt. Aline Danioth (18.) bíztatóan kezdett, de egy komoly rontás után már nem volt esélyes előnnyel beérkezni a célba. A svájcihoz hasonlóan Maren Skjøld is sokáig harcolt a vezetésért, de ő saját rontása után menteni sem tudott, elsőként búcsúzott idő előtt a második futamban.

Rossz menetek egyre fokozódó sormintájával zárult az első tizenötös blokk: Maruša Ferk (22.) rendkívül zaklatott menetének köszönhetően jelentősen visszacsúszott a ranglistán. Honfitársa, Meta Hrovat (27.) azok táborát erősítette, akik egy komoly hiba miatt mondhattak búcsút a bíztató eredménynek – a szlovén lány beért ugyan, de világkupa pontot nem szerzett 107%-ot meghaladó időeredménye miatt. Chiara Costazza pedig végül a célig sem ért el.

A reklámszünet alatt visszatért a köd a pályára, még ha nem is annyira sűrű, mint az előző futamban. Továbbra is a kanadai Remme állt az élen, akit egy másik kanadai, Laurence St-Germain (14.) próbált letaszítani az élről, de végül egy századdal kapott ki honfitársától. Ezzel együtt is kettős kanadai vezetést láthatott az amerikai közönség a helyszínen, amit Haver-Løseth (15.) sem tudott megszakítani.

Katharina Liensberger (12.) rendkívül agresszívan rontott a pályának, de egy hatalmas rontás miatt teljes, egy másodperces előnye elolvadt, de hogy mennyire erős fejben, azt jelzi, hogy a pálya alján még újabb tizedeket talált, és végül mégis átvehette a vezetést. Lena Dürr (10.) az osztrák rontása miatt át tudta venni a vezetést, erős alsó szakaszának köszönhetően. Ez az említett jó alsó harmad hiányzott Irene Curtoninak (11.) az első helyhez. Nem lehetett viszont panasz Katharina Truppe (9.) menetére, aki egy kellően agresszív menettel, folyamatosan növelte előnyét a célig.

Michelle Gisin (5.) rendkívül nagy, 0,8 tizedes előnnyel kezdhette meg menetét, amihez még további tizedeket tudott hozzátenni, így megmutathatta, mire képes jobb körülmények közt. Még inkább kockáztatott Wendy Holdener (6.), de a meredek szakaszt nem tudta olyan összeszedetten síelni, mint iménti honfitársa, így csak második helyével járult hozzá a svájci kettős vezetéshez.

A szám olimpiai bronzérmese, Katharina Gallhuber (8.) szintén a meredeken rontott jókorát, végül egy másodperces hátránnyal ért célba, ami még így elégnek bizonyult ahhoz, hogy a svájciak mögött harmadik legyen. Anna Swenn-Larsson (7.) szeme előtt minden bizonnyal a dobogó lebegett – a meredek előtt azonban jelentős késésbe került, ami miatt addig kiépített másodperces előnye eltűnt, és csak a svájci duó mögé érkezett meg.

Frida Hansdotter (3.) már eleve másodperces előnnyel kezdte a futamát, és a pálya első felében még növelni is tudta ezt, majd meglévő fórját jól osztotta be a meredeken, jelentőset nem hibázott, így természetes volt a vezetés, az edzője által tűzött pályán. Holtversenyből kezdett Petra Vlhová (2.), aki a svéd felső szektorait is meg tudta fejelni néhány tizeddel, majd a meredeket nagyszerűen abszolválta, így át is vette a vezetést.

Bernadette Schild (4.) nem tudott olyan lendületesen síelni, mint a két iménti hölgy, minden kapuban valamivel több élt használt, mint az őt megelőző kettős. Emiatt a meredeken rendkívül nagy hátrányt szedett össze és csak a pillanatnyi dobogó alsó fokát csíphette el. Már csak Mikaela Shiffrin (1.) volt hátra. Az amerikai lány a pálya első felében valamennyit elvesztett hátrányából, majd apró hibákat láthattunk tőle, de ezek bődületes tempójának voltak betudhatók, aki így végül simán szerezte meg újabb győzelmét Killingtonban, felrobbantva a stadiont.

Végeredmény

Tények, érdekességek

Mikaela Shiffrin 34. győzelmét aratta műlesiklásban, ezzel utolérte Vreni Schneidert, és már csak egy győzelemre van Marlies Schild szakági csúcsától.

Amióta két szezonnal ezelőtt visszatért a világkupa Killingtonba, Mikaela Shiffrin legyőzhetetlennek bizonyult műlesiklásban.

Petra Vlhová továbbra is Mikaela Shiffrin mögötti második szerepét tudhatja magáénak – mind Leviben, mind tavaly Killingtonban (és még további alkalmakkal) az amerikai mögött lett második.

Frida Hansdotter olimpiai bajnoki címe óta nem tud feljebb lépni a világkupa dobogón a harmadik helynél. Ezt a pozíciót épp harmadszor szerezte meg Pyongchang óta.

Shiffrin a verseny végi interjúban megerősítette, jövő héten rajthoz áll Kanadában a gyors számokban, így visszatér Lake Louiseba, egyetlen lesikló győzelme helyszínére.

Folytatás november 30-án Lake Louiseból, a nők idei első lesiklásával.

A borítókép forrása: kurier.at/AP

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s